هر ساله پس از پایان اوج مصرف برق در تابستان، فصل تعمیرات نیروگاههای حرارتی به عنوان تولید کنندههای عمده برق کشور آغاز میشود تا واحدها با آمادگی کامل در تابستان سال آینده آماده شوند و به بهرهبرداری برسند.
ناصر اسکندری معاون راهبری شرکت برق حرارتی در خصوص آغاز فصل جدید تعمیرات نیروگاههای حرارتی کشور میگوید: برای افزایش آمادگی نیروگاهها به منظور تولید برق پایدار در پیک تابستان سال آینده بیش از ۱۱۰ هزار مگاوات برنامه تعمیراتی در دستور کار قرار گرفته و از ابتدای مهر این برنامه آغاز شده است.
اسکندری آمادگی کامل نیروگاهها برای تولید برق پایدار را هدف اصلی این شرکت عنوان کرد و افزود: همه ساله پس از عبور از فصل گرم سال و شروع مهرماه فصل تعمیراتی نیروگاههای حرارتی آغاز شده و باید تا نیمه اردیبهشت ماه سال بعد به پایان برسد. چرا که از خرداد ماه با افزایش مصرف برق کشور بایستی بتوانیم همه واحدهای تولید برق حرارتی کشور را با آمادگی حداکثری در مدار تولید داشته باشیم.
به گفته اسکندری متناسب با نوع و عملکرد، قدمت و تکنولوژی و ساعاتی که نیروگاه در مدار بوده است برای این واحدها برنامه تعمیراتی پیشبینی میشود که این اقدامات در قالب پنج سرفصل اصلی تعمیرات اساسی واحدهای بخار، تعمیرات اساسی واحدهای گازی، بازدید مسیر داغ، بازدید اتاق احتراق و تعمیرات دورهای واحدهای بخار در دستور کار قرار میگیرد.
در جهت انجام به موقع و با کیفیت تعمیرات نیروگاهی با استفاده از توانمندی تولیدکنندگان قطعات تخصصی و شرکتهای دانشبنیان ضروری است در کنار برنامه ریزیها برای انجام به موقع تعمیرات، تأمین قطعات و لوازم و کالاهای مورد نیاز نیروگاهی هم مورد توجه قرار بگیرد. گفتنی است در حال حاضر ۹۵ درصد قطعات صنعت برق ساخت داخل هستند و توانایی ۹۵ درصدی تعمیر قطعات نیروگاههای در کشور وجود دارد.
در ادامه مهدی قرائی معاون پروژههای شرکت تعمیرات نیروگاهی ایران با تاکید بر اینکه در حال حاضر هیچگونه وابستگی به خارج از کشور برای تعمیرات واحدهای نیروگاهی نداریم گفت: با توجه به تنوع بسیار زیاد واحدهای نیروگاهی و همچنین عمر بالای ناوگان نیروگاهی کشورمان، برخی از پروژهها به صورت خاص و تخصصی توسط شرکت تعمیرات نیروگاهی ایران انجام میشود.
وی با اشاره به اینکه در کشور ۶۲۲ واحد نیروگاه حرارتی در حال تولید برق هستند، گفت: انجام به موقع و با کیفیت برنامههای تعمیراتی این واحدها قبل از شروع دوره اوج بار امسال موجب شد تا ضریب آمادگی نیروگاههای حرارتی کشورمان در تابستان امسال به ۹۹ درصد افزایش پیدا کند. در فرایند تعمیرات تمامی این نیروگاهها به هیچ یک از کارشناسان و تکنسینهای خارجی احتیاج نداشتیم و این فعالیتها توسط متخصصان توانمند داخلی انجام شده است.
او در خصوص اقدامات انجام شده برای بهره برداری از نیروگاههای با عمر و قدمت بالا گفت: این نیروگاهها با فعالیت تلاشگران صنعت برق به خوبی بهرهبرداری و سرویس میشوند و با بهرهمندی از برخی تجهیزات خاص و اعزام تیمهای فنی مربوطه به نیروگاهها، این امکان فراهم میشود تا این واحدهای نیروگاهی با وجود گذشت چندین دهه از فعالیتشان همچنان قعال باشند و شبکه سراسری برق از آنها بهره برداری شود.
قرائی ادامه داد: از سوی دیگر نیروگاههای مطابق با استانداردهای روز دنیا نیز در ایران نصب شده است که دانش بهرهبرداری، تعمیرات و ساخت قطعات مورد نیاز آنها در کشور وجود دارد. بخش عمدهای از قطعات نیروگاهی توسط شرکت تعمیرات نیروگاهی ایران ساخته میشود و با کیفیت محصولات خارجی در حال فعالیت هستند که در برخی موارد این قطعات را با یکپنجم قیمت محصولات خارجی تولید کرده و به دست مصرف کننده رساندهایم.