اختتامیه نخستین جشنواره سلاله (ویژه برنامهها، فعالیتها و خدمات فرهنگی اجتماعی قرآنی و مدیریتی آستان مقدس امامزادگان و بقاع متبرکه) صبح امروز (دوشنبه ۸ آبان) در سالن همایشهای هتل ارم تهران برگزار شد.
در ابتدای این مراسم، حجتالاسلام غلامرضا عادل معاون فرهنگی سازمان اوقاف و امور خیریه پشت تریبون قرار گرفت و درخصوص این رویداد گفت: در کنار برنامههاریزیهایی که برای اداره امامزادگان و بقاع متبرکه انجام میشود، این جشنواره مطرح شد، با این برنامهها معمولا الگوسازی میشود و انگیزهها افزایش پیدا میکند.
وی اظهار کرد: تراکم کاری امامزادهها به قدری است که شاید هرروز یک ویژهنامه در حال اجرا باشد و طبیعتاً در ابتدای کار سختیهایی خواهد داشت، ولی در مجموع از ۱۲۶۰ بقعه متبرک وامامزاده در محورهای اصلی قرآنی، فرهنگی، اجتماعی و مدیریتی و عمرانی به این رویداد اثر ارسال شد.
عادل افزود: در این جشنواره نزدیک به ۶۰۰۰ اثر ارائه شد و داوریها در دو سطح استانی و ملی برگزار شد. پس از داوری مرحله ۱۵۰ اثر به سطح ملی رسیدند و امروز برگزیدگان این آثار معرفی خواهند شد. البته بعضی از متولیان امازادهها امامزادگان نتوانستند در جشنواره شرکت کنند، شاید اگر همه شرکت میکردند، شرایط به گونهای دیگر رقم میخورد. بعد از این جشنواره ما ارزیابی میکنیم تا ببینیم کمبودها و ایرادات از کجاست. ما میدانیم در برخی استانها امامزادگان مهمی هستند، اما در این رویداد شرکت نکردند و این کمبود در استان بوده است.
حجتالاسلام عادل اضافه کرد: ما در هیچکدام از محورها موضوع رسانه را نداشتیم، ولی عملاً بقاع و امامزادگانی در این رویداد موفق بودند که متولیان آنها کار رسانهای انجام دادند. استفاده از رسانه در راستای تشویق و ترویج خیلی خوب است و مردم میتوانند عملکرد آنها را ببینند.
سپس حجت الاسلام سید مهدی خاموشی رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه به روی سن رفت و در ابتدای سخنانش با اشاره به وقایع اخیر غزه گفت: اگر سوال شود که در حال حاضر چه کسی پیروز است، جواب خیلی آسانی دارد. امروز با این حجم اتش بازی رژیم صهیونسیتی ارقام شهدایی که اعلام میشود، میبینیم که اینها پیروز میدان هستند. اما میبینیم که نمیتوانند از طریق زمینی حمله کنند. ما به برادران فلسطینی عرض میکنیم هرچقدر هم شهید دادید، بدانید که این بار ضربهای سنگین به پیکر دشمن زدید. تا جایی که رفتار وحشیانه انجام میدهند و به بیمارستانها برای کشتن مردم عادی روی آوردند. اگر شما صدمه دیدید، آنها نیز صدمه دیدند. شما باید استقامت کنید که این امر برای اثبات ایمان واجب است.
وی افزود: رهبر انقلاب همیشه پرچم حمایت از فلسطین را دارد. از چهل سال قبل جبهه ما با نظام سلطه را تحلیل کنید و ببینید ما کجاییم و آنها کجا هستند. در سال گذشته بیش از سی کشور به همریختگی کشور ما را مدیریت میکردند و امروز همه جمع شدند که این لکه مازاد یعنی اسرائیل را حفظ کنند که البته نمیتوانند.
خاموشی درباره برگزاری جشنواره سلاله و جایگاه امامزادگان در زندگی مردم نیز گفت: بقاع متبرکه مکانی برای افزایش ارتباط معنوی مردم با ائمه اطهار هستند. ما بیش از ۸۷۶۰ بقعه داریم که پلاک ولایت بوده و مردم به دنبال حفظ آنها هستند. سازمان اوقاف نیز باید از این اماکن مراقبت کند و خوشبختانه امروز در وضعی هستیم که شرایط در این اماکن بهتر است.
وی افزود: امسال سازمان اوقاف تصمیم دارد همه بقاع را به سمتی ببرد که برنامه یکساله خود را از پیش تعیین کند. باید طرح و برنامه هر سال انجام شود، اگر هم کسری منابع وجود دارد، با این برنامهریزی قابل حل کردن است. ما در دو سال گذشته مسابقات منطقهای و کشوری در بقاع برگزار کردیم، این مسیر را ادامه میدهیم، چون ظرفیت کالبدی که در سازمان اوقاف موجود است، در دیگر سازمانها وجود ندارد. نیات دینی، عزاداری و نیتهای واقفین برای اتفاقات قرآنی و دینی باید زیرمجموعه اوقاف قرار بگیرد. بودجهها باید در درون بقعهها مصرف شود و کارکردهای متنوع بقاع با برنامهریزی استفاده شود. نباید فقط در زمان نماز از این کارکردها استفاده کرد.
وی افزود: نخبگان منطقه و شرکتهای دانش بنیان میتوانند از ظرفیتهای بقاع استفاده کنند. یا هیئتهای مذهبی میتوانند در بقاع حضور پیدا کنند. ما حضور هزار هیئت را در هزار بقعه متبرکه تامین کردیم تا ارتباط مردم با بقاع بیشتر و بهتر شود. برنامه قرآن مجلسی و استماع میتواند یک روز در هفته در هر بقعهای برگزار شود. این جلسه هرچقدر بیشتر تقویت شود ارتباط معنوی مردم با قرآن بیشتر میشود.
حجتالاسلام خاموشی اضافه کرد: من خودم به جلسات استمراری اعتقاد دارم و این طرح را به بقاع مختلف پیشنهاد میکنم. ما میتوانیم به صورت مستمر به بیان احکام شرعی در بقاع متبرکه بپردازیم. یا سخنرانی مذهبی و انقلابی و اجتماعی برگزار کنیم. ما بقعه سکولار نداریم باید سیاستهای نظام سلطه تحلیل شود، بصیرتافزایی صورت پذیرد از طرف دیگر باید فعالیت رسانهای بقاع متبرکه نیز افزایش پیدا کند. تبیین فعالیت و گسترش مفاهیم انقلاب میتواند از طریق رسانه رخ دهد. بیان صحیفه سجادیه و نهجالبلاغه نیز میتواند طرح خوبی برای هر بقعه باشد.
رئیس سازمان اوقاف در ادامه گفت: آخرین توصیه توجه به نسل جوان است، این افراد باید جذب معارف اهل بیت شوند. خانوادهها باید در این بقاع شرکت کنند و در کنار هم نگذاریم جوانان جذب فعالیتهای رسانهای غربی شوند. در فعالیتهای عمرانی و توسعهای هم باید کارهای بیشتری انجام دهیم. امیدوارم رویدادهایی مثل جشنواره سلاله باعث پیشرفت بیشتر در این حوزه شود.