در میز اقتصاد امروز موضوع رشد تجارت ایران با افغانستان مورد بحث و گفتگو قرار گرفت و جوانمرد قصاب مشاور اقتصادی نماینده ویژه رئیس جمهور در امور افغانستان و آقای سیادت رئیس اتاق بازرگانی ایران و افغانستان به سوالاتی پاسخ دادند.
جوانمرد قصاب گفت: در روزهای آتی هیئتی از مقامات اقتصادی افغانستان قرار است به ایران سفر کنند. مسائل اقتصادی ما با افغانستان روند رو به رشدی دارد و در گسترش روابط اقتصادی دو کشور به صورت مداوم در تلاش هستند. اقتصاد ایران و افغانستان به یکدیگر تنیده هستند و وابستگی زیادی دارند.
او در خصوص دستور کار هیئت افغانستانی گفت: هدف این هیئت رفع مشکلها و تدوین استراتژی اقتصادی بین دو کشور خواهد بود. موضوعات اقتصاد، تجارت، ترانزیت، پروازها و حمل نقل و خیلی از مسائل دیگر مورد بحث قرار خواهد گرفت.
این مقام مسئول گفت: اشغالگری آمریکا در افغانستان، اکثر زیرساختها را از بین برد تا این کشور به جای اینکه تولیدکننده باشد، کشوری مستقل نشود. نبود زیرساختها یکی از معضلاتی است که در گذشته بود. یکی از سیاستهایی که برای جلوگیری از مهاجرت افغانها به ایران پیش گرفتیم ایجاد ثروت در افغانستان و انتقال دانش فنی به این کشور است تا روند مهاجرت معکوس ایجاد شود.
سیادت رئیس اتاق بازرگانی ایران و افغانستان گفت: افغانستان در حال پوست اندازی است. در ۴۰ سال گذشته عمدتا صادرات داشتیم و به صورت محدود صادرات خدمات داشتیم. موانع گذشته برای فعالیتهای اقتصادی در این کشور برداشته شده و قطعا با سیاستهای کابل، اگر نتوانیم شرایط اقتصادی در افغانستان را درک کنیم و به سمت انتقال دانش و صادرات ماشینهای صنعتی نرویم، در آینده نزدیک دچار مشکل خواهیم شد.
او با اشاره به آمادگی بخش خصوصی برای حضور در افغانستان گفت: علت افزایش سهم ایران به کاهش سرمایه جهانی در افغانستان بازمیگردد. بخش عمدهای از بودجه افغانستان به صورت قطره چکانی به افغانستان تزریق میشود، اما با این وجود شاهد هستیم که ارزش پول افغانستان تقویت شده که این نشانه خوبی است.
جوانمرد قصاب با اشاره به رویکرد دولت در توسعه تجارت با افغانستان گفت: هدف ما استفاده از ظرفیتها و موقعیت فعلی کشور افغانستان برای توسعه اقتصادی بین دو کشور است. با ایجاد کنسرسیوم ریلی موضوع حمل را در این زمینه پیگیری میکنیم و با ایجاد کنسرسیوم بخش معدن حضور بخش خصوصی کشور خود را در بخش معدنی افغانستان افزایش خواهیم داد. مهمترین بحثی که در اقتصاد افغانستان داریم، بحث مرز نشینها و تقویت اقتصاد مرزنشینها است که اقدامات خوبی در این زمینه انجام شده است.