پراتیما شرما؛ دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی دانشگاه جواهر لعل نهرو در دهلی نو که در گفتگو با ستاد خبری سیویکمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران، درباره رویداد هفته کتاب اشاره کرد: استمرار برگزاری یک رویداد در سطح کلان طی سی سال نشان دهنده توجه مسئولان فرهنگی و اقبال و اشتیاق مردم به حوزه کتاب و کتابخوانی است؛ بنابراین بهتر است این رویداد فرهنگی در جهان به ویژه برای کشورهای فارسی زبان نیز معرفی شود.
وی با بیان اینکه معرفی فعالیتهای فرهنگی ایران و به ویژه معرفی کتابهای ایرانی مستلزم آموزش و گسترش زبان فارسی در جهان است، عنوان کرد: در دانشگاههای بزرگ هند بخش آموزش زبان فارسی وجود دارد و برای کسانی که میخواهند زبان فارسی یاد بگیرند کلاسهای آموزش زبان فارسی برگزار میشود. در هندوستان حتی دانشجویان رشته تاریخ هم زبانفارسی را یاد میگیرند چرا که بیشتر از هشتصد سال زبان فارسی جزو زبان رسمی هندوستان به شمار میآمد. اشعار و آثار زیادی به زبان فارسی در کشور ما نوشته شده است و نسخههای خطی زیادی در اینجا وجود دارد که دانشجویان و پژوهشگران نیاز دارند آنها را بخوانند.
او در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه در هندوستان نیز برنامههای فرهنگی متنوعی در حوزه کتاب همچون نشستهای نقد و بررسی، رونمایی کتاب و... برگزار میشود، گفت: برای دسترسی مردم کشورهای مختلف که به زبان فارسی علاقهمند هستند باید سامانه برای معرفی و عرضه کتابها به زبان فارسی راهاندازی شود. همچنین باید برای گسترش زبان و ادبیات فارسی، کلاسهای آموزش زبان فارسی توسط رایزن فرهنگی کشور ایران در کشورهای مختلف برگزار شود تا علاقهمندان با شرکت در این کلاسها زبان فارسی را یاد بگیرند. البته تکنولوژی هم به کمک کتابخوانی آمده و کتابها علاوهبر کاغذی بودن بهصورت پیدیاف نیز تولید میشوند که تولیدات اینچنینی را نیز میتوان از طریق این سامانه در اختیار همگان گذاشت.
پراتیما شرما در پایان گفت: برگزاری فعالیتهای ادبی مشترک بین ایران و هند فرصتی برای آشنایی و ارتباط بیشتر با فرهنگ و ادب دو کشور را فراهم میکند. دانشجویان و علاقهمندان زبان فارسی از کشورهای مختلف میتوانند با استفاده از ظرفیت فضای مجازی در این برنامهها مشارکت داشته باشند. یکی از این برنامهها، «هفته کتاب» است که در آن رویدادهای مختلفی حول محور کتاب برگزار میشود و باید از این فرصت استفاده کرد.