کانتینر حاوی وسایل اهدایی توانبخشی برای زلزلهزدگان بم که همان سال ۸۲ ارسال و در بم تحویل شده بود، این روزها پس از ۲۰ سال باز شد و وسایل آن در اختیار هلال احمر قرار گرفت.
سلمان اعظمی ساردو رییس دادگستری شهرستان بم از رفع توقیف اموال تملیکی دپو شده در منطقه ویژه اقتصادی ارگ جدید بم خبر داد و گفت: در پی سفر رییس قوه قضاییه به استان کرمان یک کانتینر حاوی وسایل اهدایی توانبخشی که در زلزله سال ۸۲ به بم اهدا شده بود فک پلمب و اموال آن به جمعیت هلال احمر تحویل داده شد.
وی تشریح کرد: در زلزله سال ۸۲ خیران از سراسر ایران یا حتی کشورهای دیگر کمکهایی به مردم بم داشتند که شخصی خارج از کشور کانتینری برای یک موسسه خیریه که خدمات به افراد زلزله زده میداده در آن زمان ارسال کرده بود و گمرک از محتویات داخل این کانتینر اطلاع نداشت.
اعظمی ساردو اظهارکرد: با بررسیهای به عمل آمده موسسه خیریه اینک وجود خارجی ندارد و به دلیل اینکه گمرک شهرستان بم نیز انبار ندارد این کانتینر به منطقه ویژه اقتصادی ارگ جدید داده میشود و با گذشت ۲۰ سال از زمان زلزله، کسی دنبال و پیگیر این وسایل نبوده است.
رییس دادگستری بم ادامه داد: پیرو سفر رییس قوه قضاییه، در جریان بازدید مدیران قضایی از منطقه ویژه اقتصادی و همچنین انبار اموال تملیکی، پلمب این کانتینر گشوده شد و متوجه محتویات کانتینر از جمله ویلچر، واکر و وسایل مربوط به توانبخشی شدیم.
وی افزود: گمرک قانونی دارد مبنی بر اینکه زمانی وسیلهای وارد آن میشود باید حتما حق دولت پرداخت و بعد از آن اجازه ترخیص داده شود.
اعظمی ساردو عنوان کرد: در جلسهای با حضور دادستان و رییس گمرک بم طی بند «ر» ماده ۱۱۹، قانون امور گمرکی این اجازه را میدهد که اگر وسیلهها در اختیار هلال احمر به دلیل اینکه موسسه جهانی است قرار گیرد، دیگر شامل حق گمرک نمیشود.
وی توضیح داد: مقرر شد در راستای اهداف شخص اهدا کننده یا اهداف واحد که همان استفاده افرادی که در زلزله سال ۸۲ آسیب دیدهاند، این وسایل به هلال احمر تحویل داده شود.
رییس دادگستری بم افزود: روند اداری این کار ۲ تا سه هفته طول میکشد، اما با برگزاری این جلسه مصوب شد با ترک تشریفات این وسایل به هلال احمر داده شود.
به گفته وی روند کار بدین صورت است که اگر وسیلهای وارد گمرک شود صاحب آن برای ترخیص ورود میکند و در صورتی که کسی پیگیر آن وسیله نباشد به عنوان اموال بلاصاحب شناخته میشود.
وی با اشاره به اینکه گمرک براساس قوانین در این خصوص کم کاری نداشته است گفت: گمرک تا زمان پرداخت حق دولت اجازه خروج هیچ کالایی را ندارد.
دستگاه سیتیاسکن، خرده فروشی شده بود
اما رییس دادگستری بم همچنین در ادامه درباره دستگاه سی تی اسکنی که بیش از ۱۰ سال در منطقه ویژه اقتصادی ارگ جدید دپو شده بود نیز توضیح داد و گفت: در بازدید از این دستگاه مشاهده کردیم که دستگاه توسط شخصی به صورت قطعات جداگانه به فروش رسیده است.
اعظمی ساردو تصریح کرد: یکی دیگر از اموال تملیکی که بیش از ۱۰ سال در منطقه ویژه اقتصادی ارگ جدید بلاتکلیف مانده بود همین دستگاه سی تی اسکن بود که به منظور کمک به چرخه درمان وارد کشور شده بود، اما به برخی دلایل در توقیف بوده است.
وی بیان کرد: به دلیل اینکه این دستگاه صاحب داشت، قوه قضاییه نمیتوانست ورود کند و ۲ سال قبل صاحب دستگاه به منظور اهدا به دانشگاه علوم پزشکی رضایت داده و اعلام کرده بود در صورت اهدا، دانشگاه علوم پزشکی هزینه درمانش را که به بیماری سرطان مبتلا بود برعهده گیرد.
وی خاطرنشان کرد: دانشگاه علوم پزشکی نیز این موضوع را قبول نکرده بود و صاحب دستگاه سی تی اسکن نیز از اهدای آن جلوگیری به عمل آورده بود.
منطقه ویژه ارگ بم باید جوابگو باشد
این مقام قضایی بم در ادامه تاکیدکرد: متاسفانه صاحب دستگاه سی تی اسکن با نفوذ شخصی دیگر توانسته بود قطعات این دستگاه را جداگانه از منطقه ویژه ارگ بم خارج کند.
وی تصریح کرد: در بازدید از محل نگهداری این دستگاه، تعداد کمی از قطعات دستگاه را مشاهده کردیم و بیشتر قطعات اصلی دستگاه از محل نگهداری خارج شده بود.
اعظمی ساردو اظهارکرد: حق گمرک این دستگاه به دولت پرداخت نشده بود و گمرک به همین دلیل اجازه ترخیص دستگاه را نداده بود.
رییس دادگستری بم گفت: درخصوص این دستگاه پروندهای در دادگستری بم تشکیل شده و به دلیل اینکه نظارت بر منطقه ویژه اقتصادی برعهده خود منطقه است بنابراین منطقه ویژه باید جوابگو باشد.
وی اضافه کرد: هر دستگاه مشکلات قانونی مربوط به خود را دارد و دستگاه قضایی ورود کرده تا مشکلات بین دستگاهی را با ایجاد تعامل برطرف کند.
مدیر گمرک رو باید در این 20 سال دادگاهی کرد