تأثیر معنوی حضرت زهرا سلام الله علیها در دنیا، آسمان‌ها و نشئات، حقیقتی مندرج در آیات و روایات است.

از آنجایی که اهل بیت وحی از جانب خداوند «متصف» به تمام فضیلت‌های عالم و بلکه «صاحب» تمام فضائلند، اثر اعمال آن بزرگواران نیز به گستره تمام عوالم و نشئات آینده است؛ یعنی همچنان که طبق معارف قرآنی، هر عملی که از انسان سر می‌زند در دنیا، برزخ و قیامتِ او تأثیرمثبت و منفی دارد و تبدیل به نعمت و نقمت یا جزا و عذاب می‌شود، این قانون درباره ائمه علیهم السلام نیز صدق می‌کند، با این تفاوت که از این انوار مقدس تنها صادره‌های مثبت جریان دارد و آن بزرگواران عاری از هرگونه خطایی هستند.

به عنوان نمونه در ماجرای جنگ خندق، آن زمان که امیر المؤمنین علیه‌السلام عَمرو بن عَبدِوَدّ را کشت، رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود: «لَضَرْبَةُ عَلِیٍّ یَوْمَ اَلْخَنْدَقِ أَفْضَلُ مِنْ عِبَادَةِ اَلثَّقَلَیْنِ»؛ یعنی ضربتی که علی (ع) در روز خندق زد، برتر از عبادت ثقلین است. یا اثر شهادت امام حسین علیه السلام و جاری شدن خون ایشان، نجات بندگان از جهالت و نجات از سرگردانی در تاریکی‌های عمق دنیا بود، آنجا که در زیارت اربعین می‌خوانیم «وَ بَذَلَ مُهْجَتَهُ فِیکَ لِیَسْتَنْقِذَ عِبَادَکَ مِنَ الْجَهَالَهِ وَ حَیْرَهِ الضَّلَالَهِ.».

اما درباره حضرت زهرا سلام الله علیها می‌توان از سه منظر یا سه ساحت به برخی از فضائل ایشان مبتنی بر همان اثرات معنوی آن بانوی بزرگوار پرداخت: فضائل دنیوی، عوالمی و نشئاتی. 

تأثیر نماز فاطمه (س) در دنیا و برزخ

اما درباره تأثیر نماز حضرت فاطمه سلام الله علیها از رسول خدا صلی الله علیه و آله نقل است که فرموند: «أمَّا ابنَتی فاطِمَةُ ... مَتى قامَت فی مِحرابِها بَینَ یَدَی رَبِّها جَلَّ جَلالُهُ ظَهَرَ نورُها لِمَلائِکَةِ السَّماءِ کَما یَظهَرُ نورُ الکَواکِبِ لِأَهلِ الأَرضِ، ویَقولُ اللّه ُ عَزَّوجَلَّ لِمَلائِکَتِهِ: یا مَلائِکَتِی، اُنظُروا إلى أمَتی فاطِمَةَ سَیِّدَةِ إمائی قائِمَةً بَینَ یَدَیَّ تَرتَعِدُ فَرائِصُها مِن خیفَتی، وقَد أقبَلَت بِقَلبِها عَلى عِبادَتی.»

یعنی: فاطمه (س) ... هر وقت در محراب خود برابر پروردگارش می‌ایستد، نورش به ملائک آسمان می‌تابد، آنگونه که نور ستارگان بر زمین می‌تابد و خدای عزّوجل به ملائک خود می‌فرماید «ای ملائکم، ببینید کنیزم فاطمه، که بزرگ کنیزان من است در مقابلم ایستاده و اعضای بدنش از ترسم می‌لرزد و دل به عبادتم سپرده است.

همان طور که می‌دانیم، سنخیت ملائک از دنیا نیست بلکه سنخیت برزخی دارند و این تابش نور برای ملائک قطعاً خاصیت تغذیه معنوی دارد.

احادیث مشابه دیگر گویای آن است، در هر نوبتی که حضرت زهرا سلام الله علیها در محراب نماز می‌ایستادند، انواری از ایشان ساطع می‌شد و خانه‌های مردم مدینه را فرا می‌گرفت. زمانی که مردم درباره کیفیت ماجرا از رسول خدا صلی الله علیه و آله سؤال می‌کردند، ایشان به سوی دختر بزرگوارشان ارجاع می‌دادند. در این هنگام می‌دیدند که آن بانوی جلیل القدر در محراب نماز است. (بحارالانوار، ج ۴۳، ص ۱۱)


بیشتربخوانید


اثر نور زهرا (س) در آسمان‌ها

دخت نبی مکرم اسلام به واسطه متصف شدن به اسم «زهراء» به اذن الله مجرای نور خدا در آسمان ها است. جابر جعفی نقل می‌کند که به حضرت امام جعفر صادق علیه‌السلام گفتم: برای چه فاطمه، زهرا نامیده شد؟ فرمود: برای اینکه خداوند آن بانو را از نور با عظمت خود آفرید. وقتی که درخشید آسمان‌ها و زمین به نور او روشن شدند، چشم‏‌های ملائکه خیره شد و ملائکه خدا را سجده کردند و گفتند: پروردگار ما! سید ما این چه نوری است؟! خداوند بدان‌ها وحی فرمود: این نوری از نور‌های من است که آن را در آسمان خود جای دادم. این نور را از عظمت خویشتن آفریدم؛ قُلْتُ لِمَ سُمِّیَتْ فَاطِمَةُ، الزَّهْرَاءُ، «زَهْرَاءَ»؟ فَقَالَ لِأَنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ خَلَقَهَا مِنْ نُورِ عَظَمَتِهِ فَلَمَّا أَشْرَقَتْ أَضَاءَتِ السَّمَاوَاتِ وَ الْأَرْضَ بِنُورِهَا وَ غَشِیَتْ أَبْصَارَ الْمَلَائِکَةِ وَ خَرَّتِ الْمَلَائِکَةُ لِلَّهِ سَاجِدِینَ وَ قَالُوا إِلَهَنَا وَ سَیِّدَنَا مَا هَذَا النُّورُ فَأَوْحَى اللَّهُ إِلَیْهِمْ هَذَا نُورٌ مِنْ نُورِی وَ أَسْکَنْتُهُ فِی سَمَائِی خَلَقْتُهُ مِنْ عَظَمَتِی.

این سؤال از امام حسن عسکری علیه السلام نیز پرسیده شد و حضرت در پاسخ به پرسشی مبنی بر علت نامیده شدن آن حضرت به اسم «زهراء» فرمود: «کَانَ‏ وَجْهُهَا یَزْهَرُ لِأَمِیرِالْمُؤْمِنِینَ‌ (ع) مِنْ أَوَّلِ النَّهَارِ کَالشَّمْسِ الضَّاحِیَةِ وَ عِنْدَ الزَّوَالَ کَالْقَمَرِ الْمُنِیرِ وَ عِنْدَ غُرُوبِ الشَّمْسِ کَالْکَوْکَبِ الدُّرِّی‏؛ زیرا چهره او براى امیرالمؤمنین علیه السلام در اول روز مانند آفتاب روشن و به‌هنگام زوال مانند ماه درخشان و به‌هنگام غروب آفتاب مانند ستاره مى‏‌درخشید». (بحار الأنوار، ج ۴۳، ص ۱۶)

اثرگذاری حضرت زهرا (س) در نشئه قیامت

فضیلت دیگر حضرت زهرا سلام الله علیها که دارای اثر مثبت معنوی برای مخلوقات است، فضیلت نشئاتی ایشان است. نشئه در یک تعریف کلی یعنی آنچه که مربوط به مقاطع عالم هستی است و هر بار با تغییر قوانین همراه می‌شود؛ آنچه که مربوط به ابتدای خلقت است از تعبیر نشْأَةَ الْأُولی و آنچه که مربوط به مقاطع پس از دنیا تا قیامت است، النَّشْأَةَ الْأُخْرَىٰ نامیده می‌شود. از این منظر خود دنیا نیز یک نشئه حساب می‌شود که در آن قوانین مادی و فیزیکی حاکم است در حالی که در قیامت قوانین فیزیک و در کل، قوانین مادی و بلکه آنچه در دنیا و آسمان دنیا است همراه با قوانینش از بین می‌رود و قوانین برزخی و عرشی بر خلایق حاکم می‌شود و همگان در این شرایط به لقاء الله می‌رسند.

اما در روایتی ابن عباس می‌گوید در این میان که اهل بهشت در آن آرمیدند، تابشى از خورشید ببینند که بهشت را درخشان کند. می‌گویند پروردگارا، تو در قرآن گفتى که در آن آفتاب نبینند (لا یَرَوْنَ فِیها شَمْساً). خداوند، جبرئیل را نزد آن‌ها فرستد و اعلام کند که این درخشانى از خورشید نیست، اما على و فاطمه خندیدند و بهشت از نور خنده‏‌شان درخشان شد و سوره هل أتى تا آیه‏ «کانَ سَعْیُهُمْ مَشْکُوراً» تلاش شما قدردانى شده درباره آن‌ها نازل شده‏ است؛ قَالَ ابْنُ عَبَّاسٍ فَبَیْنَا أَهْلُ الْجَنَّةِ فِی الْجَنَّةِ إِذْ رَأَوْا مِثْلَ‏ الشَّمْسِ‏ قَدْ أَشْرَقَتْ‏ لَهَا الْجِنَانُ فَیَقُولُ أَهْلُ الْجَنَّةِ یَا رَبِّ إِنَّکَ قُلْتَ فِی کِتَابِکَ‏ لا یَرَوْنَ فِیها شَمْساًفَیُرْسِلُ اللَّهُ جَلَّ اسْمُهُ إِلَیْهِمْ جَبْرَئِیلَ فَیَقُولُ لَیْسَ هَذِهِ بِشَمْسٍ وَ لَکِنَّ عَلِیّاً وَ فَاطِمَة ضَحِکَا فَأَشْرَقَتِ الْجِنَانُ مِنْ نُورِ ضَحِکِهِمَا وَ نَزَلَتْ‏ هَلْ أَتى‏ فِیهِمْ إِلَى قَوْلِهِ تَعَالَى‏ وَ کانَ سَعْیُکُمْ مَشْکُوراً.

ابن عباس از آنجایی که رسول خدا صلی الله علیه و آله و امیر مؤمنان تا امام حسین علیهم السلام را درک کرده و همنشین ایشان بوده، معمولاً در چنین روایات معرفتی سعی می‌کند آنچه که از ائمه شنیده را نقل کند. در این روایت اثر معنویِ خنده امیر مؤمنان و حضرت زهرا سلام الله علیها روشنی بهشت است؛ در واقع رضایت و شادی اهل بیت وحی همان رضایت خدا است که در نشئات تبدیل به نعمات گسترده می‌شود و اشاره به آیه «وَ کانَ سَعْیُکُمْ مَشْکُوراً» حاکی از این امر است؛ ضمن آنکه غضب ایشان نسبت به دشمنان‌شان تبدیل به عذاب‌ها و آتش‌های سخت برزخی و اخروی می‌شود و این حقیقتی است که در حجاب مادی دنیا پنهان است.

منبع: تسنیم

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۳۸ ۲۳ آذر ۱۴۰۲
السلام علیک یا خانم حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۲:۱۵ ۲۳ آذر ۱۴۰۲
حضرت علی علیه السلام مجبورشدنددر زمانی چادر پراز وصله ی حضرت صدیقه زهراسلام الله علیها را
درگرو مبلغی پول به ودیعه بگذارند.
نصف شب آن مرد غیر مسلمان(شمعون)می بیند که از داخل صندوق
نوری خیره کننده به بیرون می تابد.
درب صندوق را می گشاید ونور درفضای اتاق متصاعد می شود،
همان لحظه از خانه بیرون می رودوصدای گریه و زاری اش فضای مدینه را پر کرده ومردم دور او اجتماع می کنند و واقعه را به چشم
می بینند.
نور وجود حضرت زهرا سلام الله علیهااز آن چادر کهنه منبع نورساخته بود.
ای بانوی مسلمان گوهر وجود وعفاف وحجابت را به این سادگی
تخریب نکن که هرکس به نعمت خداوندکفران ورزدبه عذاب
آتش جهنم وخواری دردنیا تن خواهد داد،
همچون سر مبارک امام حسین علیه السلام درنیمه شب در خانه ی
......که درتنور نهاده بودند ونورش به آسمان می تابید.
خداوند انوار نورانی ۵تن را از ازل از قبل ازخلقت آدمیان درعرش
آفریدوآسمانیان از آن نورها متنعم می شدند.
آن نور وجود مبارک حضرت فاطمه سلام الله علیها بودکه تاجی ازنوربرسرداشت که آن تاج،نورابیها بودوگردن بندی ازنور برگردنشان بودکه ازنور بعلها بودوگوشواره هایی از نور،که از نوربنیها بود.
اللهم صل علی فاطمه وابیها وبعلها وبنیها والسرالمستودع فیها
بعدد ما احاط به علمک.
خدایا به حق سری که به ودیعه درنزدخاندان عصمت وولایت گذاشته ای،مارا قدردان حقایق انوار آسمانی ات قرار بده،ماراهم لایق انوار قدسی ات قراربده وبه اندازه ای که ما را به قربت می رساند
بهره مندساز،همچنان که مارا از ظل ممدود در بهشت متنعم کن
ومارا درجوارطوبی وسدره المنتهایت به شادی ابدی برسان.
بحق محمد وآله الطاهرین.