مدیر کل غرب آسیای سازمان توسعه تجارت گفت: صادرات ایران به عراق در ۸ ماهه اول امسال ۶.۲ میلیارد دلار بوده که ۳۰ درصد رشد داشته است.

عبدالامیر ربیع هاوی مدیرکل غرب آسیای سازمان توسعه تجارت ایران امروز در نشست شورای سیاستگذاری همکاری‌های ایران و عراق گفت: مشکلات ترانزیت از کشور عراق اکنون برطرف شده است و تجار می‌توانند از طریق این کشور کالا‌های خود را به سایر کشور‌ها صادر کنند.

وی با بیان اینکه بخش مهمی از درآمدزایی صادراتی ما به عراق از طریق خدمات فنی مهندسی بود که به دنبال تداوم و توسعه این بخش هستیم، گفت: صادرات خدمات فنی مهندسی که طی سال‌های ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۹ به این کشور با مشکلاتی مواجه بود اکنون شکل و شمایل جدیدی به خود گرفته است.

ربیع هاوی تصریح کرد: بازار عراق شمایل جدیدی به خود گرفته است و ورود شرکت‌های بزرگ ایرانی و همکاری مشترک با شرکت‌های عراقی می‌تواند فرصت مناسبی برای تولید مشترک با این کشور باشد. شرکت‌هایی که شرایط بازار عراق را درک کنند در این کشور موفق‌تر خواهند بود، زیرا آن‌ها به دنبال خودکفایی در تولیدات خود بوده و از طرفی با تولید در کشور خود به دنبال صادرات هستند که شرکت‌های ایرانی می‌توانند در این زمینه نقش‌آفرینی داشته باشند.

مدیرکل غرب آسیای سازمان توسعه تجارت ایران گفت: سیاست کاهش واردات عراق و ایجاد ممنوعیت برای واردات برخی از محصولات کشاورزی و حتی صنعتی، مشکلاتی را برای صادرکنندگان ایرانی ایجاد کرده است.

وی به برگزاری نمایشگاه در عراق اشاره کرد و ادامه داد: برای حضور پررنگ‌تر در کشور عراق نمایشگاه‌های متعددی توسط ایران در این کشور برگزار می‌شود به طوری که ۲۰ نمایشگاه در این کشور داریم. همچنین رویداد‌های تجاری ایران در این کشور برگزار و هیئت‌های تجاری از کشورمان به این کشور اعزام می‌شود.

ربیع هاوی با اشاره به سفر اخیر وزیر صمت ایران به عراق گفت: در این سفر با مقامات مختلف عراقی مذاکره و نتایج و راهکار‌های خوبی برای رفع مشکلات تبادلات ارزی با این کشور حاصل شد.

مدیرکل غرب آسیای سازمان توسعه تجارت در ارتباط با مشکلات ارزی که بابت تحریم‌های آمریکا در عراق وجود دارد، تصریح کرد: بخش خصوصی عراق قدرتمند است و می‌تواند در تصمیم‌سازی‌ها نقش‌آفرینی داشته باشد و حتی به تصمیماتی که دولت این کشور می‌گیرد اعتراض کند.

وی بیان کرد: با رایزنی‌هایی که با بخش خصوصی عراق از جمله اتاق بازرگانی این کشور صورت می‌گیرد، این بخش می‌تواند با اعتراض به سیاست‌های ارزی، شرایط را برای تسهیل مبادلات تجاری فراهم کند تا امکان اختصاص ارز رسمی این کشور در تبادلات تجاری با ایران فراهم شود.

ربیع هاوی یادآور شد: بر اساس قوانین موجود در عراق که ناشی از سیاست‌های تحریمی آمریکا است به ۵ کشور تحریمی از جمله ایران ارز رسمی این کشور تعلق نمی‌گیرد.

مدیر کل غرب آسیای سازمان توسعه تجارت افزود: با مقامات رسمی عراق از جمله نخست وزیر و وزیر تجارت این کشور رایزنی‌هایی داشته‌ایم و قول‌های مساعدی داده شده، اما بخش خصوصی عراق از جمله اتاق بازرگانی برای رفع این مشکل می‌تواند اثرگذارتر باشد.

به گفته ربیع هاوی، ۱۵ بانک عراقی که با کشور‌های تحریمی همکاری داشتند تنبیه شدند و اکنون امکان تبادلات ارزی از آن‌ها گرفته شده و تبادلات آن‌ها با دینار انجام می‌شود.

مدیر کل غرب آسیای سازمان توسعه تجارت گفت: در صورتی که با بخش خصوصی عراق نشست و مذاکره داشته باشیم امیدواریم این مشکلات رفع شود.

ربیع هاوی اظهار کرد: سایر کشور‌های رقیب ایران در بازار عراق مانند ترکیه و عربستان تسهیلاتی برای جایگزینی ایران ارائه می‌کنند.

وی افزود: با توجه به حضور رقبا از جمله عربستان و ترکیه در بازار عراق و مشکلات ذکر شده اگر به فکر حل آن نباشیم تجارت با عراق برای ما در سال آینده میلادی سخت می‌شود.

ربیع هاوی با اشاره به تدوین سند راهبرد تجارت ایران با عراق در وزارت خارجه گفت: این راهبرد تجاری با چین تدوین شده و اکنون این سند در مورد عراق در حال تدوین است و نظراتی از ما خواسته‌اند. با تدوین این سند نقشه راه ایران و عراق به کامل ترسیم می‌شود.

مدیر کل غرب آسیای سازمان توسعه تجارت تاکید کرد: همچنین برای رفع مشکلات صادرات به این کشور برنامه ایجاد صندوق مشترک برای صادرات خدمات فنی مهندسی نیز داریم که در صورت موافقت طرف عراقی می‌توانیم صدور ضمانتنامه و حتی تسهیلات ارزی ایجاد کنیم.

وی همچنین به آمار تجارت با عراق اشاره کرد و گفت: صادرات ایران به عراق در ۸ ماهه اول امسال ۶.۲ میلیارد دلار بوده که ۳۰ درصد رشد داشته است. یک میلیارد و۳۰۰ میلیون دلار از صادرات ایران به عراق صادرات گاز بوده است.

به گفته مدیرکل غرب آسیای سازمان توسعه اجارت، رشد صادرات ما به عراق به همراه صادرات گاز در ۸ ماهه ۳۰ درصد و بدون در نظر گرفتن گاز ۱۰ درصد بوده است.

ربیع هاوی با بیان اینکه امیدواریم رشد صادرات ایران به عراق تا پایان سال نیز ادامه یابد، گفت: امیدواریم در سال جاری مانند سال ۱۴۰۱ رکورد صادرات ما به عراق شکسته شود، زیرا در سال گذشته با صادرات بیش از ۱۰ میلیارد دلار به عراق رکورد صادرات ۲۰ ساله ما به عراق شکسته شد.

رایزن بازرگانی سابق ایران در عراق بیان کرد: بعد از تأکیدات بخش دولتی و خصوصی مبنی بر لزوم سرمایه گذاری مشترک در عراق، در ۸ ماهه ابتدای امسال شرکت‌های بزرگی در عراق حضور یافتند و توافقاتی نیز با شرکت‌های عراق برای تولید مشترک انجام شده است.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۶ ۰۴ دی ۱۴۰۲
شما که پول گاز را نمیتونی بگیری برای چی گاز صادر میکنی اون وقت نیروگاههای ما باید مازوت مصرف کنن و هوا را بر مردم آلوده گنن
آخرین اخبار