حسینعلی دهباشی بیان کرد: از مهمترین و برجستهترین دستاوردهای انقلاب شکوهمند اسلامی و نهضت سوادآموزی کاهش فاصله درصد باسواد بین مناطق شهری و روستایی و زنان و مردان است و عرصه وسیع سوادآموزی نهضتی است که به فرمان امام راحل (ره) شکلگرفته است و دلیل توجه ایشان به این موضوع اینکه راهکار بیشتر مشکلات ما در ریشهکنی بیسواد و ارتقای آگاهی است.
وی افزود: امروز مفهوم سواد تنها متکی به خواندن و نوشت و حسابکردن نیست و با تعریف توانایی و قدرت ایجاد تغییر از سوادآموز میخواهد استمرار روند تغییرپذیری و تأثیرپذیری را از تکتک محتوای آموزشی بیاموزد و در فعالیتهای آموزشی، اجتماعی، فرهنگی و هنری خود منعکس نماید انجام این امر خطیر مستلزم اندیشه تمام اندیشمندان و همکاران ارزشمندی است که تدوین گر روش و رویههای متکبرانه و خلاقانه امور آموزشی پشتیبانی و تولید محتوا آموزشی بودهاند.
دهباشی در خصوص اقدامات انجام شده طرح نهضت سوادآموزی تصریح کرد: اجرای طرح باسواد کردن والدین بیسواد دانشآموزان با همکاری کارگروه امداد امام خمینی، جهاد کشاورزی، شبکه بهداشت، بهزیستی، افراد بیسواد و کمسواد را شناسایی و تحت پوشش سوادآموزی برده شده که اجرای طرح مکمل تثبیت مهارتهای خواندن و نوشتن و توسعه فرهنگ عمومی شامل طرحهای خواندن با خانواده، طرح زنان روستایی، حلقههای کتابخوانی، اجرای مسابقات کتابخوانی و انشانویسی و موارد دیگری را هم شامل میشود.
وی افزود: آموزش بزرگسالان در همه دنیا فراز و نشیب با خود را داشته و دارد که باتوجهبه عدم اولویت آموزش برای این گروه قطعاً پایبندی آنها به حضور در کلاسهای سوادآموزی قرارگرفتن در زمان خاص از یک سو و از طرفی دیرآموزی و مشغله فکری و ذهنی از عمدهترین دلایلی است که کار آموزشدهندگان ما را با سختی و چالش روبهرو میکند.
مدیر آموزشوپرورش شهرستان زابل خاطرنشان کرد: برای شهرستان زابل امسال برای اولینبار سهمیه اندکی جهت جذب اتباع خارجی در نظر گرفته شده است و بهترین اولویت آموزش نهضت سوادآموزی تأمین و بسط عدالت در بهرهمندی از فرصتها و امکانات سوادآموزی باکیفیت برای خانوادههای آسیبپذیر با تأکید بر مناطق محروم و کمتر توسعهیافته است.
برای فرهنگسازی در زمینه سواد به سمت تقاضامحوری حرکت کنیم
وی با اشاره به وضعیت استخدامی معلمان نهضت سوادآموزی عنوان کرد: در خصوص وضعیت استخدامی در سطح شهرستان زابل ۹۴ نفر بهصورت غیرفعال فعالیت داشتهاند حدود ۸۶ نفر جذب آموزشوپرورش شدهاند و همچنین تاکنون آموزشدهندگانی از طریق طرح ایثارگران و خانواده شهدا جذب آموزشوپرورش شدهاند و آموزشدهندگان ماده ۲۸ و سایر ارگانها تبدیل وضعیت شدهاند و در حال حاضر ۵۰ نفر آموزشدهنده فعال در سال ۱۴۰۲ داریم که سازمان هنوز بخشنامهای در خصوص تبدیل وضعیت و جذب آنها ارسال نکرده است و این افراد همچنان به فعالیت خود ادامه میدهند .
دهباشی ادامه داد: شهرستان زابل در سه سال گذشته رتبه اول در سطح استان در جذب و تحت پوشش بیسوادان را دارد و در حال حاضر میزان نرخ باسوادی ۱۰ تا ۴۹ سال شهرستان در سال ۱۴۰۲ برابر ۹۷.۵ درصد است.
مدیر آموزشوپرورش شهرستان زابل گفت: نهضت سوادآموزی، آموزش غیردرسی است و تمام تلاش خود را معطوف دارد تا چند سال آینده بیسوادها را به طور کامل باسواد کند و تحقق این امر نیاز به همراهی همه مردم بهخصوص علما، دانشگاهیان، حوزویان، نظریهپردازان عرصه علم و توسعه فرهنگی شهرستان زابل را دارد.
وی با اشاره به مشکلات پیشرو در حوزه سوادآموزی گفت: موانع بر سر راه سوادآموزی استان به دلیل وسعت زیاد، پراکندگی و تراکم کمجمعیت، وجود فاقدین شناسنامه، بازماندگان از تحصیل و گاهی دو هویتی بودن افراد، رویآوردن به مشاغل کاذب و ممانعت از تحصیل بانوان به دلیل تعصبات بسیار است.
دهباشی تأکید کرد: ما باید برای فرهنگسازی در زمینه سواد به سمت تقاضامحوری حرکت کنیم تا سوادآموزی مورد تقاضای خانوادهها و افراد جامعه است و قطعاً با صبوری و عشق به کار میتوان بر سختیها فائق آمد تا همه افراد جامعه طعم شیرین عمدهترین مشکلات و تنگناها بر سر راه باسوادی در این شهرستان که فقر اقتصادی مشاغل کاری و عدم نیاز به سواد است که در این زمینه به همراهی و همکاری علما و روحانیون تشیع و تسنن برای تربیت افراد لازمالتعلیم به آموختن سواد را نیاز داریم.
وی خدمت در نهضت سوادآموزی را یک امانت الهی و فرصتی برای مسئولین دانست و ادامه داد: سه اصل صداقت، امانتداری و تبعیت از ولایتفقیه در عرصه نهضت سوادآموزی حاکم است و همین امر منشأ خیروبرکت برای کشور شده است.