ماه رجب نخستین ماه از چهار ماه حرامی است که جنگ کردن در آن حرام است. پیامبر اکرم (ص) فرمود «ماه رجب برای امت من ماه استغفار است. رجب ماه خدا و ماه شعبان، ماه من و ماه رمضان ماه امت من است. کسی که یک روز از ماه رجب را روزه گیرد، خدا را خشنود میکند، غضب الهی از او دور میشود و دری از درهای جهنم به روی او بسته میشود».
برخی میگویند ماه رجب ماه ریزش رحمت الهی باری بندگان است. ماه شعبان یعنی شعبههای رحمت الهی مثل یک رود جاری میشود. بنابر این در ماه رجب، باران میبارد؛ ماه شعبان این باران به رودخانه تبدیل میشود و خدا از شب اول ماه مبارک رمضان به اندازه تمام ماههای رجب و شعبان رحمت خود را شامل بندگان میکند.
رهبر معظم انقلاب که از ماه رجب به عنوان ماه توسل، تذکر، تضرغ، استغاثه و ماه محکم کردن پیوند دلهای محتاج و نیازمند یاد میکنند، خواستار برنامه ریزی برای هر ساعت از این ماه شده و میفرماید: در هر ساعتی از این ساعات، یک انسان اگر هوشمند و زرنگ و آگاه باشد، میتواند چیزی را به دست بیاورد که در مقابل آن، همه نعمتهای دنیا پوچ است؛ یعنی میتواند رضا و لطف و عنایت و توجه الهی را به دست آورد.
در این هیاهوی زندگی که بسیاری از مردم از صبح تا شب به دنبال یک لقمه نان حلال هستند و در این آلودگی دلها که گاهی با آلودگی هوا مخلوط میشود، نسیم ماه رجب میتواند یک روحیه معنوی ایجاد کرده و کمی از زنگارهای دنیایی بکاهد.
ثواب روزههای ماه رجب، فضیلت و برتری شب اول این ماه، لیله الرغائب در اولین شب جمعه (۲۸ دی)، مراسم معنوی و روحانی اعتکاف در سیزدهم رجب (پنجم بهمن)، اعمال مربوط به نیمه ماه (هفتم بهمن)، مبعث رسول رحمت و مهربانی (ص) در ۱۹ بهمن و همچنین میلاد امام باقر و جواد الائمه (ع) دلهای شیعیان و دوستداران ائمه (ع) را شاد کرده و از عظمت و برتری این ماه حکایت دارد.
برکات ماه رجب منحصر به این ولادتها نیست. توصیه میکنم خودم را و شما را که از برکات ماه رجب استفاده کنیمرهبر انقلاب با اشاره به برخی از مناسبتهای رجب المرجب فرمود: برکات ماه رجب منحصر به این ولادتها نیست. توصیه میکنم خودم را و شما را که از برکات ماه رجب استفاده کنیم با تقویت پیوند و ارتباط قلبی با خدای متعال. اگر آحاد ما رابطه خودمان را با خدا تقویت کنیم، بسیاری از معضلات، مشکلات، نابسامانیها و ناهنجاریها به خودیِ خود مرتفع خواهد شد.
در روایات آمده است که هرگاه رسول خدا (ص) در ابتدای ماه رجب به ماه نگاه میکردند، این دعا را میخواندند که «خدایا ماه رجب و شعبان را بر ما مبارک گردان و ما را به ماه مبارک رمضان برسان و بر گرفتن روزه و عبادت و بر حفظ زبان و پوشیدن چشم از نامحرمان یاری فرما و بهره ما را از آن ماه فقط گرسنگی و تشنگی قرار نده.» فضیلت شب زنده داری فقط چهار شب در تمام سال است که یکی از آن چهار شب، اول ماه رجب یعنی امشب ۲۲ دی است و نسیمهای دیگر این ماه را میتوان اعتکاف و مبعث و سالروز میلاد امام باقر (ع) برشمرد.
اگر رسول خدا (ص) فرمود در طول عمرتان نسیمهایی از سوی پروردگار میوزد و خود را در معرض این نسیمها قرار دهید، چه نسیمی بهتر از بارش رحمت الهی در ماه رجب و در بزرگی این ماه همین بس که پیامبر اعظم (ص) فرمود «کسی که یک روز از ماه رجب را روزه بگیرد، موجب خشنودی خدای بزرگ میشود و غضب الهی از او دور شده و دری از درهای جهنم بر روی او بسته میشود»
چه کسانی از فصل بندگی استقبال میکنند؟
شیخ عباس قمی در مفاتیح الجنان روایتی از رسول خدا (ص) نقل میکند که خدا فرشتهای به نام ملک داعی دارد و هنگامی که ماه رجب فرامی رسد، این فرشته هر شب تا صبح ندا میدهد که خوشا به حال تسبیح کنندگان و ذاکران خدا و خوشا به حال فرمانبرداران از خدا و حق تعالی میفرماید من همنشین آن کسی هستم که او همنشین من باشد و فرمانبر کسی هستم که فرمانبردار من است و آمرزنده آن کسی هستم که از من طلب بخشایش و آمرزش کند.
امام صادق (ع) فرمود: هر کسی امام حسین (ع) را در روز اول رجب زیارت کند، خداوند او را بیامرزداعمال ماه رجب شامل اعمال مشترک، برای تمام ماه و اعمال ویژه است که مربوط به بعضی از روزهای آن است و در میان اعمال ویژه، اعمال شب و روز اول اهمیت خاصی دارد که زیارت امام حسین (ع) در شب اول ماه رجب و همچنین در روز اول باعث آمرزش گناهان میشود و در روایتی از امام صادق (ع) آمده است هر کسی امام حسین (ع) را در روز اول رجب زیارت کند، خداوند او را بیامرزد.
دوباره ماه رجب فرا رسید و فرصت مهیا شد تا ذکر شیرین یا من ارجوه لکل خیر را چاشنی نمازهایمان کنیم و با معتکفان کوی دوست همصدا شویم تا اعمال ام داود را در نیمه رجب زمزمه کنیم. نسیم ماه رجب دوباره وزیدن گرفت تا هزار بار ذکر 'لا اله الا الله را تمرین کنیم و صدقهای پس از صد مرتبه استغفرالله الذی لا اله الا هو وحده لا شریک له و اتوب الیه تقدیم نیازمندان کنیم.
رهبر انقلاب که دعاهای ماه رجب را دریایی از معرفت میدانند، تاکید دارند: دعا فقط این نیست که انسان دل را به خدا نزدیک میکند؛ این هست، فراگیری هم هست. در دعا هم تعلیم است، هم تزکیه. دعا به ویژه این دعاهای مأثور از ائمه (علیهمالسّلام)، هم ذهن را روشن میکند، حقایق و معارفی را به ما میآموزد که در زندگی به آنها نیاز داریم و هم دل را متوجه به خدا میکند و ذکر الهی را خیلی باید مغتنم شمرد.
منبع: ایرنا