غلامرضا باغ شیرین در نشست بررسی نقش و جایگاه ساماندهی معتادان متجاهر و توسعه مراکز ماده ۱۶ و تبصره ۲ ماده ۱۵ که در اداره کل بهزیستی استان برگزار شد، با اشاره به ظرفیتهای موجود در استان در خصوص درمان و بازتوانی معتادان و سوءمصرفکنندگان مواد مخدر بیان کرد: در استان سیستان و بلوچستان ۴۳ مرکز فعال در حوزه مراکز درمانی و بازتوانی، ماده ۱۵ مشغول ارائه خدمات هستند و طی سال گذشته ۶ هزار و ۳۰ بیمار خود معرف به این مراکز مراجعه کردهاند، همچنین چهار مرکز در استان طی سال جاری به ۷۴۷ نفر از بیماران حوزه اعتیاد، خدمات مبتنی بر درمان نگهدارنده ارائه کردهاند.
وی با اشاره به فعالیتهای مرتبط با درمان و بازتوانی معتادان متجاهر در سال جاری افزود: طی سال جاری بیش از یک هزار و ۴۸۵ معتاد متجاهر به یک مرکز ماده ۱۶ و ۱۹ مرکز تبصره ۲ ماده ۱۵ ارجاع شدهاند که از این تعداد یک هزار و ۳۱۱ نفر ترخیص شدهاند.
مدیر پیشگیری از وقوع جرم معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان تصریح کرد: لیکن به دلیل کمبود اعتبارات تنها ۴۰۰ نفر از این گروه ذیل مداخلات مرتبط با مدیریت مورد واقع شده و دادههای سلامت و پیشگیری از بازگشت مجدد این گروه به چرخه اعتیاد نیز بسیار مناسب و چیزی بیش از ۹۰ درصد این جامعه آماری است. این مداخلات در قالب مدیریت مورد در حال حاضر در ۶ مرکز استان در حال اجرا است.
وی با اشاره به اهم اقدامات مرتبط با مراقبتهای پس از خروج معتادان ترخیص شده از مراکز درمان و بازتوانی معتادان اظهار کرد: حسب ماده ۲ آییننامه مراقبت بعد از خروج معتادان، رسالتهای متعددی بر عهده نهادهای متولی، شخص بیمار و خانوادههای بیماران محول شده و در این راستا طی سال جاری، ۹۴ نفر تحت پوشش کارگروه امداد حضرت امام قرار گرفته و ۱۰۹ نفر از خدمات بیمه سلامت برخوردار شدهاند.
باغ شیرین گفت: برای ۲۲ نفر از بیماران با همکاری ثبتاحوال، شناسنامه اخذ شده و ۳۸۹ نفر تحت آموزشهای مهارتافزایی با همکاری اداره کل آموزش فنی و حرفهای قرار گرفتند، علاوه بر این با مساعدتهای اداره کل بهزیستی برای ۱۱۲ نفر از معتادان بهبودیافته، شغل جدیدی ایجاد شده و یا زمینه برای بازگشت به مشاغل سابق ایشان فراهم شده است.
وی افزود:۴۰ نفر از بیماران به مراکز بهداشتی ارجاع شده، ۲۷ نفر از خدمات شلتر شبانه برخوردار شده و ۳۷ نفر در مراکز اسکان (rrc) مستقر شدهاند و همچنین ۱۱۸ نفر از بیماران ذیل گروههای خودیاری ساماندهی شده و مدیران مورد یک هزار و ۷۹۰ بازدید از منازل بیماران ترخیص شده را بهمنظور انجام خدمات مددکاری، مراقبت اجتماعی و آزمایشهای اعتیاد طی سال جاری به عمل آوردهاند.
مدیر پیشگیری از وقوع جرم معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان تشریح شد: جامعه هدف ذیل پوشش بهزیستی، جامعهای گسترده است و بیش از ۵۴۸ هزار نفر ذیل خدمات حمایتی و مددکاری بهزیستی قرار گرفتهاند، لذا باتوجهبه این کثرت مخاطب و گستردگی خدمات ضرورت دارد تا سایر نهادهای متولی نیز در مسیر تحقق اهداف بهزیستی و صیانت از گروههای در معرض آسیب یا آسیبدیده مجموعه کمک کنند.
وی با اشاره به آمار زنان سرپرست خانوار مخاطب خدمات اداره کل بهزیستی گفت: در مقطع حاضر بیش از ۲۷ هزار نفر زن سرپرست خانوار ذیل این حمایتها هستند که بیش از ۱۴ هزار و ۷۶۰ نفر از این گروه طی سال ۱۴۰۲ وارد چرخه حمایت شده و ۶۰۸ نفر نیز با اتکا به راهبردهای مبتنی بر اشتغال و جمعیت خوداتکا از چرخه حمایت خارج شدهاند.
باغ شیرین خاطرنشان کرد: یکی از راهبردهای مدیریت مطلوب گروههای در معرض آسیب بهویژه کودکان کار و خیابان، زنان سرپرست خانوار، معتادان و جامعه هدف دهکهای محروم و کمبرخوردار توسعه آماری دادههای خدمات محور و تأکید بر تجمیع بانکهای اطلاعاتی نهادهای حمایتی باهدف صیانت از بیتالمال و آمایش گروههای هدف است.