«ایلان پاپه» تاریخدان برجسته اسرائیلی گفت: سرآغاز پایان پروژه صهیونیسم یک مرحله طولانی مدت و خطرناک است و متاسفانه بحث در مورد آینده نزدیک نیست، بلکه منظور آینده دور است، اما در هر صورت باید برای آن آماده باشیم.
به گزارش مرکز اطلاع رسانی فلسطین، وی اظهار خوشبینی کرد و گفت: ما وارد مرحله آغاز پایان پروژه صهیونیسم شده ایم و باید بخشی از تلاشها برای کوتاهتر کردن این دوره باشیم.
این تاریخدان و استاد علوم اجتماعی و مطالعات بینالملل دانشگاه اکستر انگلیس و مدیر مرکز اروپایی مطالعات فلسطین، ۵ شاخص و نشانه در رابطه با آغاز پایان پروژه صهیونیسم را بر شمرد: اولین مورد جنگ داخلی یهودیان است که قبل از هفتم اکتبر شاهد بودیم، یعنی جنگ بین اردوگاه سکولار و اردوگاه مذهبیها در جامعه یهودی در «اسرائیل».
پاپه تاکید کرد که جامعه سکولار که بیشتر آنها یهودیان اروپایی هستند، به دنبال یک زندگی آزاد لیبرالی هستند، همزمان که آماده ادامه سرکوب فلسطینیان نیز هستند و از طرفی هم این آمادگی را دارند که از بخشهایی از اراضی اشغالی کرانه باختری و نوار غزه چشم پوشی کنند. اما جریان مقابل شامل دولت یهود میباشد و در شهرکهای صهیونیستی در کرانه باختری پرورش یافتند و امیدوارند "اسرائیل" به یک دولت یهودی مذهبی تندرو تبدیل شود. این دو اردوگاه در آینده شاهد جنگهایی خواهند بود و تنها عاملی که موجب اتحاد فعلی آنها شده، بحث تهدید امنیتی است که این هم از این پس کارساز نخواهد بود.
به گفته این مورخ صهیونیست، دومین شاخص و نشانه حمایت بیسابقه از قضیه فلسطین در سطح جهان و آمادگی بیشتر دست اندرکاران جنبش همبستگی برای در پیش گرفتن الگوی ضدآپارتایدی است که منجر به برچیدن نژادپرستی و آپارتاید از آفریقای جنوبی شد. وی در این راستا به جنبش جهانی تحریم رژیم صهیونیستی BDS اشاره کرد.
وی تاکید کرد: این مسئله بسیار مهمی است، جدای از طبقه بندی "اسرائیل" توسط نهادهای غیردولتی معتبر همچون سازمان عفو بین الملل، دیده بان حقوق بشر و بتسلیم به عنوان یک دولت آپارتاید و نژادپرست. من معتقدم با تغییر فشار از جامعه به دولت ها، وارد مرحله جدیدی خواهیم شد.
این تاریخدان اسرائیلی تاکید کرد: سومین شاخص مرتبط با عامل اقتصادی است. شکاف بین فقرا و ثروتمندان به بیشترین حد ممکن رسیده است، به سختی کسی قادر به خرید خانه است و هر سال افراد بیشتری خود را زیر خط فقر میبینند. با وجود هزینههای هنگفت جنگ پس از حمله هفتم اکتبر و با وجود حمایتهای آمریکا، چشم اندازی تیره برای آینده اقتصاد "اسرائیل" وجود دارد.
وی تصریح کرد: شاخص و نشانه چهارم در رابطه با ناتوانی ارتش در حمایت از جامعه یهودی در جنوب و شمال است. اکنون ۱۲۰ هزار نفر در شمال آواره شدند که همه آنها از یهودیان الجلیل هستند و هیچ آواره فلسطینی بین آنها دیده نمیشود و دولت پس از هفتم اکتبر نتوانسته کمکی به خانوادههای کشتهها و مجروحان بکند.
پاپه تاکید کرد که آخرین شاخص و نشانه موضع و نگرش نسل جدید یهودیان از جمله در آمریکا است که بر خلاف نگرش نسلهای قبلی است که حتی ضمن انتقاد از اسرائیل، معتقد بودند که این دولت در برابر هولوکاستی دیگر یا موجهای یهودی ستیزی مصون است. این فرضیه دیگر مورد تایید بسیاری از نسل کنونی جوانان یهودی نیست و بعضی از آنها که تعدادشان هم کم نیست، در جنبش همبستگی با فلسطین فعالیت میکنند.