نورالدین زارعی رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان کرمانشاه در نشست خبری امروز (نهم بهمن) با بیان اینکه هدف اصلی نظام مهندسی ساخت ساختمانهای مقاوم و اقتصادی است، گفت : در بحث ایمنی و کیفیت ساختمان عوامل و دستگاههای مختلفی دخیل هستند، اما در این بین سهم سه دستگاه استاندارد، نظام مهندسی و شهرداریها بیش از همه است.
وی افزود: اولین عامل در ایمنی ساختمان، استفاده از مصالح استاندارد است که در این زمینه سازمان استاندارد باید جلوی فعالیت واحدهای تولید مصالح غیراستاندارد را بگیرد.
زارعی گفت: در گام بعدی بحث نظارت بر ساخت و سازهاست که در این زمینه مسئولیت با ماست و مهندسین ناظر در این زمینه فعالیت دارند، اما نکته مهم در این زمینه این است که ما فقط نقش ناظر داشته و هیچ ابزاری برای برخورد با تخلفات نداریم.
وی افزود: برخورد با تخلفات ساخت وساز برعهده شهرداری است که رکن سوم در ساخت یک ساختمان با کیفیت محسوب میشود، اما متاسفانه در این زمینه شاهد ترک فعل گسترده از سوی شهرداری هستیم.
زارعی گفت: یک ساختمان باید بر اساس نقشه طراحی شده از سوی نظام مهندسی و بر اساس قوانین و مقررات ملی ساختمان احداث شود، اما در بسیاری موارد افراد نقشه نظام مهندسی را کنار گذاشته و بر اساس نقشه خود و با تخلف پیش میروند. در این روند مهندسین ناظر ما این تخلفات را به شهرداری گزارش میدهند، اما متاسفانه برخوردی از سوی شهرداری صورت نمیگیرد.
وی افزود: شهرداریها بخش قابل توجهی از درآمد خود را از محل تخلفات ساخت و ساز و جرائم ماده ۱۰۰ کسب میکنند و قطعا در این شرایط برخوردی با تخلفات ساخت و ساز نخواهند داشت.
زارعی گفت: همین امر موجب شده که امروز در کرمانشاه یک ساختمان بدون تخلف نداریم و ۱۰۰ درصد ساخت و سازها تخلف دارند.
رییس نظام مهندسی ساختمان استان کرمانشاه با تاکید بر ضرورت برخورد با تخلفات ساخت و ساز گفت: در همین راستا برنامههای زیادی را در نظام مهندسی پیگیری کرده ایم تا بتوانیم گامی مهم در راستای ارتقای کیفیت ساخت و ساز و ایمنی ساختمانها برداریم.
وی افزود: یکی از اقدامات ما اجرایی کردن دقیق قانون مقررات ملی ساختمان است که در سالهای گذشته بنا به دلایلی در استان اجرایی نشده و اجرای آن مغفول مانده، اما در دوره جدید نظام مهندسی استان در تلاش هستیم اجرای این مقررات را به طور جد پیگیری کنیم.
زارعی به زلزلههای عظیم دهههای اخیر کشور اشاره و تصریح کرد: در زلزله بم و رودبار تعداد کشتهها بیش از ۲۰ هزار نفر بود، اما در زلزله سرپل ذهاب علی رغم میزان ریشتر بالاتر زلزله، تعداد کشتهها به کمتر ازهزار نفر رسید، زمانی که علت این موضوع را بررسی کردیم مشخص شد که ۴۵ درصد ساختمانها در سرپل ذهاب مقررات ملی ساختمان را اجرایی کرده اند و همین امر موجب شد که تعداد کشتهها تا این حد پایین بیاید.
وی افزود: اگر اجرای دقیق این قوانین در ساخت و سازها به بیش از ۷۰ تا ۸۰ درصد برسد قطعا شاهد کاهش محسوس خسارات مالی و جانی در حوادثی مانند زلزله خواهیم بود، بنابراین در پی اجرای هرچه دقیقتر و جدیتر آن در استان هستیم.
زارعی گفت: یکی از موارد الزامی در این مقررات ملی ساختمان، ساخت ساختمان توسط مجری ذیصلاح است، یعنی ساختمان باید توسط شرکت متخصص ساخته شود.
وی افزود: ساختمان سازی یک امر تخصصی است و باید شرکت سازنده که متخصص در این کار است ساخت ساختمان را برعهده بگیرد و این طور نباشد که هر فردی که هیچ اطلاعی از ساخت و ساز ندارد، بتواند خانه خود را بسازد.
زارعی گفت: در هیچ کشوری افراد نمیتوانند خودشان ساخت و ساز داشته و برای خود خانه بسازند و این کار باید توسط شرکتهای ذیصلاح در این زمینه انجام گیرد.
رییس نظام مهندسی استان کرمانشاه گفت: این انتظار را داریم که رسانهها در این زمینه پای کار آمده و طوری فرهنگ سازی شود که مردم بدانند هرکسی نمیتواند ساختمان بسازد و این کار باید توسط شرکتهای متخصص صورت گیرد.
وی با بیان اینکه بکارگیری مجریان ذیصلاح، هزینههای ساخت و ساز را کاهش میدهد گفت: این مجریان با ساخت اصولی ساختمان هزینههای پرت را کاهش میدهند و از طرفی ساختمان فنیتر و با طول عمر بیشتری احداث میشود
زارعی گفت: اجرای این قانون موجب میشود که در ساخت ساختمان کارگران حرفهای (عوامل ساخت و ساز) اعم از بنا، جوشکار و حتی مهندسین بکارگرفته شود و ساختمان با کیفیت بهتری ساخته شود .