اکالیپتوس درختی غیربومی است که ۷۰ سال پیش وارد کشور شد و با ریشه‌های قوی که دارد کیلومتر‌ها در دل زمین نفوذ می‌کند.

درختی با تنه‌ای صاف به رنگ سفید یا خاکستری، همراه با شاخ و برگ‌های شاداب با تاج‌های بزرگ سر به فلک کشیده که گفته می‌شود خاصیت دارویی دارد، سرماخوردگی را کاهش می‌دهد، خشکی پوست را درمان و آرامش روحی را تقویت می‌کند. مادربزرگ‌های ما و حتی در برخی از مناطق مادرانمان برگ آن را در کتری ریخته و با قرار دادن بر روی بخاری موجب پخش شدن بوی مطبوع آن در فضای خانه می‌شوند؛ این‌ها بخشی از خصوصیات درخت اکالیپتوس است.

درختی بومی استرالیا که در بخش‌های جنوبی کشور نیز به صورت جنگل‌های انبوه دیده می‌شود، درختی با رشد سریع، چوبی مقاوم و بسیار سرسخت و دارای ریشه‌هایی مقاوم و طولانی است که در طول و عرض‌های زیادی خاک را می‌شکافد و در دل زمین پیش می‌رود. در نگاه اول اکالیپتوس درختی است که می‌توان از سایه‌سار آن لذت برد؛ حتی می‌توان از آن در هارمونی فضای سبز شهر‌ها استفاده کرد. زمانی که باد می‌وزد عطر ملایمی از تاج آن به مشام می‌رسد که می‌تواند برای دقایقی انسان را از شلوغی و درهم و برهمی شهر دور کند.

در کنار همه این محاسن، اما همین درخت زیبا با بدنی ململی، معایبی هم دارد و آن رشد بسیار زیاد ریشه‌های آن در دل خاک است؛ به حدی رشد می‌کند که همه رطوبت اطراف خود را جذب و اگر سر راه به منابع آبی زیر زمینی برسد قطعا به آن رحم نخواهد کرد و تا قطره آخر آن را به جان می‌کشد که با این حساب دیگر آبی برای سایر گونه‌های همجوار خود باقی نمی‌گذارد همچنین زیرساخت‌ها را تهدید و وارد کانال‌های برق، آب و فاضلاب می‌شود و مسیر را مسدود می‌کند. بر این اساس، کارشناسان اعتقاد دارند که بهتر است برای فضای سبز از درختان بومی که در کشور کم هم نیستند، استفاده شود؛ مثلا می‌توان به جای اکالیپتوس از درخت کهور که درختی بسیار خوش قد و قامت با تاج بلند و بسیار مقاوم است، بهره برد.

عضو کمیته استانداردسازی نهال‌های جنگلی درباره استفاده از درخت اکالیپتوس در فضای سبز گفت: اکالیپتوس یکی از گونه‌هایی است که شاید بیش از ۷۰ سال است وارد ایران شده، اوایل قرار بود این گونه در نقاط گرم‌تر کشور کاشته شود، چون طاقت سرما را ندارد؛ برای همین در نقاطی مانند تهران و کرج استقرار نداشت و بیشتر در نقاط جنوبی کشور کاشته شد.

مصطفی خوشنویس افزود: اکالیپتوس گونه‌ای است که در بسیاری از کشور‌ها به خصوص استرالیا جای وسیعی برای خود دارد؛ حتی در شرق اروپا و برخی نقاط حاشیه اقیانوس اطلس شاهد حضور این گونه هستیم. این گونه طالب آب و هوای معتدل است؛ به شرطی که این دما تجربه پایین‌تر از ۵ درجه زیر صفر را نداشته باشد البته مقاومت برخی گونه‌های این درخت کمی نسبت به سرما بیشتر است، اما گونه‌ای که در ایران وجود دارد، تحمل سرما را ندارد و بهتر است در نقاطی کاشته شود که حداقل دما تا صفر درجه باشد.

محقق بازنشسته بخش تحقیقات جنگل در موسسه تحقیقات جنگل‌ها ادامه داد: در چند سال گذشته موسسه تحقیقات جنگل‌ها گونه‌های مختلفی از این جنس را در نقاط مختلفی از جمله محدوده‌هایی در نوشهر، ایستگاه چمستان و مناطق جنوبی کشور کشت کرد و نتایجی هم به دست آمد، اما همه این نتایج دلیل بر این نمی‌شود که گونه‌های بومی را از طبیعت حذف کنیم و طبیعت را در سیطره این گونه قرار دهیم.

ریشه‌های اکالیپتوس به حدی قوی است که وارد کانال‌های آب، برق، تلفن و فاضلاب می‌شود و حتی زیرساخت‌های تاسیساتی را هم تهدید می‌کند. وی اظهار داشت: مطالعاتی که بر روی اثر این گونه روی پوشش گیاهی زیر تاج این درخت انجام شد، نشان می‌دهد که این‌گونه بسیاری از گیاهان زیر پوشش تاج خود را حذف می‌کند، عمدتا زیر تاج پوشش آن کمتر گونه‌ای استقرار دارد که این موضوع یکی از آسیب‌هایی است که به پوشش منابع طبیعی وارد می‌کند؛ در واقع ترکیباتی در برگ این درخت وجود دارد و ترشحاتی ایجاد می‌کند که به گیاهان زیر تاج درخت آسیب می‌زند و معمولا گیاهی توان رشد در زیر سایه این درخت را ندارد.

عضو کمیته سبز آثار طبیعی ملی در پاسخ به اینکه ممکن است این روند به خاصیت دارویی گیاه برگردد؟ گفت: نمی‌توانم این را بگویم، اما آنچه که از طریق برگ ریزش می‌کند، ترشحاتی که دارد و هم اینکه آنقدر قدرت جذب ریشه بالا است که همه رطوبت داخل خاک را در حد نهایت به نفع خودش جذب می‌کند، به گونه‌های اطراف خود آسیب می‌زند؛ در واقع به علت ریشه‌های بلند آن گیاهان دیگر از جذب آب بی‌نصیب می‌مانند و به مرور از طبیعت حذف می‌شوند.

وی تاکید کرد: با این حساب تعداد زیاد این گونه در نقطه‌ای می‌تواند خطری برای منابع آبی زیر زمینی باشد.

خوشنویس گفت: بین سال‌های ۱۳۷۹ تا ۱۳۸۲ با یک گروه کارشناسی متشکل از کارشناسان داخلی و خارجی در حال مطالعه بر روی آلودگی‌های جنگ خلیج فارس بودیم، کارشناسان خارجی وقتی درختان اکالیپتوس را در جنوب کشور دیدند گفتند که این گونه آنهم در حجم زیاد برای کشور شما که گرم و خشک است خطرناک است، چون ذخیره رطوبت داخل خاک را کم می‌کند و این به ضرر گونه‌های بومی است.

وی افزود: وقتی چنین گونه‌ای توان بالایی در جذب رطوبت دارد باید بینیم انتظار ما از این گونه چیست؟ آیا منفعت آن برتر از مضرات آن است؟ چوب بسیاری از گونه‌های اکالیپتوس کاربرد‌های مختلفی در صنایع چوب و کاغذ سازی دارد، اما به دلیل سفتی و پیچیدگی تار‌هایی که اکالیپتوس‌های وارد شده به کشور دارند معمولا ابزار خاصی برای کار بر روی آن‌ها نیاز است و حتی اگر چوب آن خشک شود فوق العاده سفت می‌شود البته نگاه من روی تولیدات چوبی این درخت نیست، چون در جنوب کشور هم مقدار کمی از اکالیپتوس‌های کاشته شده را با دید تولید چوب نگاه می‌کنند بیشتر بحث توسعه فضای سبز، بادشکن اطراف مزارع، جاده‌ها، اتوبان‌ها و بزرگراه است.

عضو کمیته استانداردسازی نهال‌های جنگلی گفت: علاوه بر این‌ها این درخت مضرات دیگری هم دارد؛ از جمله شکستن شاخه‌های بزرگ و قطور و افتادن آن‌ها بر روی خودرو‌هایی که زیر این درختان پارک شده‌اند، جدا از این ریشه‌های قوی این درخت به تاسیسات و زیرساخت‌های شهری آسیب وارد می‌کند، یعنی با رشد سریعی که دارد وارد کانال‌های انتقال آب، کانال‌های کابل برق، تلفن و فاضلاب می‌شود و مشکلاتی را به وجود می‌آورد.

وی تاکید کرد: کاشت اکالیپتوس را خیلی توصیه نمی‌شود؛ اینکه در نقاط زیادی آن را کشت و حتی وارد طبیعت کنیم، ما گونه‌های بومی خوبی در جنوب کشور داریم؛ بنابراین از اکالیپتوس می‌توانیم به تعداد محدود استفاده کنیم معمولا در جا‌هایی که از نظر آبخیزداری و حفاظت خاک گونه‌های دیگر نتوانند مانند این گونه قوی عمل کنند، مورد استفاده قرار گیرد، مثلا از این درخت می‌توان در پشت سازه‌های جلوگیری از سیلاب‌ها استفاده کرد، هر چند آنجا هم باید بیشتر بر روی گونه‌های بومی تمرکز کنیم.

خوشنویس درباره گونه جایگزین اکالیپتوس گفت: باید به مکانی که قرار است استفاده شود نگاه کنیم، منطقه با منطقه فرق می‌کند، اما گونه‌هایی داریم مانند کهور که درخت‌های بسیار خوش قامت با تاج بلند، قطور و بسیار مقاومی هستند؛ از این نظر می‌تواند در بسیاری جا‌ها جایگزین اکالیپتوس شود.

وی تاکید کرد: به علت مضراتی که اکالیپتوس به همراه دارد؛ جای زیادی برای آن در کشور نمی‌بینم، اما هیچ وقت هم نمی‌گویم به صورت مطلق حذف شود. به عنوان گونه‌ای که می‌تواند در هارمونی فضای سبز، در جا‌هایی که خطر شکستگی شاخه هایش آسیب رسان نباشد کشت شود، چون تاج خوبی می‌دهد وقتی باد می‌وزد عطر ملایمی از تاج آن به مشام می‌رسد، این‌ها جذبه خوبی برای مردم دارد.

عضو کمیته سبز آثار طبیعی ملی تاکید کرد: بنابراین از اکالیپتوس می‌توان در آبراهه‌های مناطق معتدل و گرم که خطر سرما وجود ندارد استفاده کرد؛ ریشه‌های قوی این درخت می‌تواند پی دیواره سد‌های کنترل سیل را مقاوم‌تر کند و در هم ببافد؛ بنابراین در چنین جا‌هایی کاربرد خوبی دارد، اما در هر حال باید نگاهمان همواره به گونه‌های بومی باشد.

منبع: ایرنا

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۰۴ ۱۸ بهمن ۱۴۰۲
درخت اوکالیپتوس تک هست بهترازخوش نیست ضدعفونی کننده وخنک کننده هوا چوب بسیارعالی سایه بسارخنک نمای بسیارقشنگ دارای خواص درمانی مرطوب کننده هوای گرم وخشک ازبین برنده امراض وجاذب گردوخاک و..... درکل فوایدان خیلی بیشترازمعایب احتمالی ان است درمقابل این درخت بایدتعظیم کرد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۴ ۱۷ بهمن ۱۴۰۲
این درخت چهار فصل سبز و بسیار زیباست بجای کاج که حساسیت زاست همه رو اکلایپتوس بکارن که برای ریه هم‌مفیده هیچ ضرری برای محیط زیست نداره چرت نگید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۳:۳۷ ۱۷ بهمن ۱۴۰۲
سلام خدمت مدیریت سایت و تشکر بابت اطلاع رسانی عرضی داشتم امکان داره مهندسین شهرداری در مورد مضرات این درخت آگاهی نداشته باشن چون شهرداری پاکدشت تمام معابر و بلوار ها و کوچه ها درخت اکالیپتوس کاشته هرجا که همچین درختی وجود داره درخت های قدیمی تر اکثراً نابود شدن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۳۴ ۱۵ بهمن ۱۴۰۲
بسمه تعالی. در کشورهای شرق آسیا و چین،از عصاره این درخت و برگهایش نوعی ترکیب ساخته می‌شود که برای بسیاری از بیماری‌های تنفسی،احتقان،سردرد،و درد مفاصل مخصوصا مفصل بازو و دردهای گردن بسیار موثر و مفید است و بسیار هم گران قیمت است.همه درختها و گیاهان،برای خیلی چیزها مفید هستند،منتها ما باید بدانیم هر یک را در کجا و به چه مقدار و چگونه و برای چه مصرفی بکاریم و از آن استفاده کنیم.مگر همه درختان بومی یک نقطه از دنیا بوده اند.؟همین کیوی،چند سال پیش از خارج از کشور وارد شد.چای را مرحوم کاشف السلطنه از هند آورد.بسیاری از گونه های گیاهی در طول زمان به دیگر نقاط کره زمین منتقل شده اند و همه آفریده،خداوند متعال هستند.
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۱۷:۳۹ ۱۳ بهمن ۱۴۰۲
تمام درختان هم خواص مفید دارند هم مضر شما که دستور کاشت میوه می دهید اولا درخت میوه دارای آفات و نگهداری و رسیدگی زیاد می باشد و عموما عمر کم دارند تا حالا درخت میوه با ۹۰۰ سال عمر دیدید اما سرو و چنار ۹۰۰ ساله داریم اینکه عیب‌های یه درخت و بزرگ کنیم و محاسنش را کوچک هیچ کاری ندارد چون زبان برای دفاع ندارد و اما اینکه کجا کاشت بشه بسته به آب و هوا متفاوت هست و باید ابتدا جوانب سنجیده و بهترین جا کاشت بشه درخت سریع رشد و چوب خوبی دارد درخت میوه چنین چوبی ندارد نمی شه که درختی کاشت که مدام سمپاشی بخواد و کود لازم داشته باشه و بیشتر از سه متر رشد نکند با کمبود کمترین آب برگها و میوهاش بریزد همیشه این تنوع کاشت گیاهان کنار هم بسیار زیبا می باشد و حتی باید اینجور باشد تا یه افت کل درختان یه منطقه رو از بین نبره
Iran (Islamic Republic of)
احمداحمدی
۲۳:۳۰ ۱۲ بهمن ۱۴۰۲
داخل بوشهر اومدن مناطق کوهستانی زاگرس اومدن همین درخت زو کاشتن درصورتی که مناطق کوهستانی بوشهر وزاگرس درخت بومیش بادام کوهی وکنارکه همون صدره هس وخلاصه بگم اکوسیستم رو نابود کردن وتقریبا منظره نامطلوبی به کوهستان دادن
Iran (Islamic Republic of)
روزبه
۲۲:۰۰ ۱۲ بهمن ۱۴۰۲
پیش زمینه برای قطع این درختان در محلی خاص
Iran (Islamic Republic of)
سید علیرضا
۱۶:۳۹ ۱۲ بهمن ۱۴۰۲
اکالیپتوس برای بیابون و کویر عالیه برای کنار جاده قشنگه ولی برای زیبایی باید هرس بشه ولی برای شهر زشته، هر جایی هم بزرگ شده مردم قطعش کردن و آتش زدن
Iran (Islamic Republic of)
حسن سکا
۱۱:۴۹ ۱۲ بهمن ۱۴۰۲
ایشون نظر شخصیشون رو فرمودند تحقیقات نشون داده هیچ موجودی به اندازه انسان برای محیط زیست ضرر نداره.به گفته ی شیخ الرئیس ابوعلی سینا هیچ علف و سبزه ای نمیروید مگر برای درمان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۰۵ ۱۱ بهمن ۱۴۰۲
بزرگترین خیانت تو کشور رو سازمان پارکها داره میکنه.
هر چی درخت و بوته غیر بومی و غیر مثمر رو دارن به وفور تکثیر و توزیع میکنن.
کهور رو هم که فرمودید عامل حساسیت زا و غیر بومی هست.
اصالتا پاکستانیه و ریشه هاش بدتر از اکالیپتوس هستن.
کشور سودان اونو کاشتن و بعد ۲۰ سال فهمیدن چه مصیبتی سر کشورشون اوردن.
هم آب زیر زمینیشون رو کم کرد و هم داروهای ضد آلرژی مثل بتا و دگزا و کلرفرامین رو مجبور شدن وارد کنن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۵۲ ۱۱ بهمن ۱۴۰۲
اگر صادرات محصولات کشاورزی را کم کنیم دیگر نباید آب زیادی برای کشاورزی مصرف شود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۰۱ ۱۱ بهمن ۱۴۰۲
جالبه برام
همه چی رو میدونین ولی بازم میکارین!
اصلا چرا توی خیابان و پارک درخت میوه نمیکارین؟
هم سرسبزی دارن، هم میوه..هم انقد ضرر ندارن
Iran (Islamic Republic of)
زاگرسیان
۱۶:۰۲ ۱۱ بهمن ۱۴۰۲
آفرین ،درود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۹ ۱۱ بهمن ۱۴۰۲
نخل و نارنج و مرکباتی همچون لیمو و موز و کنار درختان مثمر و بسیار بهتری می‌توانند باشند
Iran (Islamic Republic of)
زاگرسیان بختیاری
۱۴:۰۹ ۱۱ بهمن ۱۴۰۲
درخت میوه کنار یا درخت سدر بهترین درخت برای مناطق جنوبی و جنوبغربی و لرستان گرمسیری و بختیاری گرمسیر و بهمنی گرمسیری است
United States of America
ناشناس
۱۳:۵۳ ۱۱ بهمن ۱۴۰۲
در استان یزد از این نوع درخت زیاد هست استانی که خشک و کویری هست اوکالیپتوس درخت زیبا ودرمانی اما مضر برای آب و خاک
United States of America
ناشناس
۰۰:۰۶ ۱۲ بهمن ۱۴۰۲
بخور برگ اوکالیپتوس درمان خیلی خوبی برای سینوزیت و سرما خوردگی و بخور برای درمان عفونت سینه خیلی عالی هست اما خوراکی نیست خوردنش خطرناک هست
United States of America
ناشناس
۱۳:۵۳ ۱۱ بهمن ۱۴۰۲
دارای خاصیت درمانی هم هست ؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۶ ۱۱ بهمن ۱۴۰۲
خواص دارویی انجنانی ندارد نسبت به برخی درخت های دیگه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۵ ۱۱ بهمن ۱۴۰۲
چند روز پیش در تلویزیون یک مثثلا کارشناس داشت پیشنها د کشت اکتلیپتوس برای جایی را میداد متاسفانه امکان ارتباط نداشت که بدونه در برخی مناطق بشدت به ابهای زیر زمینی اسیب زده حتی ا باعث فرونشست شده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۲ ۱۱ بهمن ۱۴۰۲
اکالیپتوس برگرد ب همون استرالیات
ما خودمون درخت داریم
ریشه هات خیلی اسیب زاس اب هم زیاد میخوری بقیه گباهان روهم در اطرافت خشک میکنی