محمدرضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی در دهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی حکمرانی ارزی؛ ثبات و و رونق تولید گفت: ارز و ریال دو روی یک سکه هستند طبیعی است که حکمرانی ارزی برای ما اهمیت دارد ما به عنوان بانک مرکزی هدفمان تقویت حکمرانی ریالی است. ما یک کشور باز اقتصادی با تمام تحریمها هستیم. حجم صادرات و واردات ما عدد بالایی است و چون این حجم و عدد بالاست، بنابراین تجارت ما با دنیای خارج بالا است.
او افزود: بیشتر مراودات ما با دنیا مالی و تجاری است. تا قبل از تحریمها فرآیند مالی معمول خود را انجام می دادیم، اما تحریمها سبب شد، نقشه تجاری ما تغییر کند و تجارت از غرب به شرق برود، ولی نظام مالی ما از غرب به شرق نرفت در انگلیس ۳ بانک داریم در حالی که تجارتی نداریم، ولی با چین با این حجم تجارت بانکی نداریم و در این زمینه مشکل وجود دارد نکته دیگر این که نقل و انتقالهای ما از نظام بانکی خارج شده به طور مثال از صرافیها استفاده میشود طبیعی است که هزینه و ریسک آن هم افزایش یافته است.
رئیس کل بانک مرکزی گفت: برای تقویت حکمرانی ارزی باید اول ابزارهای لازم برای نقل و انتقالات ارزی کشور را تقویت کنیم. از ابتدای سال تاکنون حجم تجارت (صادرات، واردات، رسمی و غیر رسمی) ما نزدیک به ۲۰۰ میلیارد دلار بوده است.
او افزود: امروزه با حوزه بریکس پیشنهادات مشخصی برای حرکت به سمت پول مشترک و نهادهای مالی مشترک داریم. حکمرانی ارزی بدون تعامل امکان پذیر نیست. بستر سیاسی زمینهساز تجارت است. بهبود روابط با همسایگان یکی موارد تقویت حکمرانی ارزی است.
او گفت: کانالهایی نرخ سازی میکنند و هر چه زمان میگذرد تعداد آنها افزایش پیدا میکند ما باید مرجعیت ارز را به سمت مرکز مبادله ارز ببریم. ما برخی اوقات از نقاط قوت کشور غافل میشویم.
فرزین بیان کرد: متاسفانه یک جریانی حکمرانی ریال را تضعیف میکند. ما در قانون گذاری بسیاری از وظایف اجتماعی و محدودیتها را بر بانکها بار میکنیم. نباید از حکمرانی ریال غافل شویم. ریال نباید آسیب ببیند زیرا ریال که آسیب ببیند کل نظام مالی آسیب خواهد دید ما در بانک مرکزی مرزبان ریال هستیم و باید آن را تقویت کنیم. باید در سیاست گذاری به ریال توجه کرد. کسی اجازه نداره برای مبادلات کشور از ارز غیر ریال استفاده کند.