آیتالله لطف الله دژکام در پاسخ به این سوال که شناخت نقشه راه تکاملی انقلاب اسلامی به چه میزان در کارکرد مجلس خبرگان آینده مؤثر است؟ اظهارداشت: در خصوص نقشه تکاملی انقلاب اسلامی که رهبر عظیمالشأن ما مراحل مختلفی را از تشکیل نظام اسلامی تا شکل گرفتن تمدن نوین اسلامی ترسیم فرمودند قاعدتا برای همه فعالان سیاسی اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی کشور لازم است که با این نقشه تکاملی آشنا شوند.
او گفت: نمایندگان مجلس خبرگان رهبری بهخاطر اهمیت موضوع کارشان مسلما به این مسئله باید آشنایی عمیق و دقیقی داشته باشند؛ بهخاطر اینکه رهبر انقلاب از مجلس خبرگان به نوعی درخواست بررسی این روند تکاملی را هم داشتهاند و کسی که آشنا نباشد نمیتواند ایفای نقشی در این زمینه بکند.
آیتالله دژکام ادامه داد: اعضای محترم مجلس خبرگان معمولاً چهرههای علمی و اهل مطالعه و دارای توانمندیهای بالایی ازنظر دانش هستند و از اینجهت اطلاعات خوبی در این زمینه دارند، ولی طبیعتاً دقیقتر کردن اطلاعات، افزایش اشراف نسبت به مسائل راهبردی و عمیقتر مورد بررسی قرار دادن روند تکاملی انقلاب اسلامی برای همه آنها هم میتواند مفید و مؤثر باشد.
نامزد نمایندگی مجلس خبرگان در استان فارس در خصوص اینکه به جزء فقاهت آیا ویژگیهای دیگری همچون جامعهشناسی و سیاست بایستی با یک نماینده خبرگان همراه باشد؟، پاسخ داد: فقاهت را باید اول بررسی کنیم و ببینیم چگونه آن را معنا میکنیم. ما در اصطلاح طلبگی دو معنا برای فقه ذکر میکنیم: یکی فقاهت بهمعنای اعم است یکی فقاهت بهمعنای اخص.
آیتالله دژکام توضیح داد: فقاهت به معنای اعم به معنای آشنایی با دین در همه ابعادش است، قطعا چنین آشنایی به نوعی با انواع دانشها ارتباط پیدا میکند و ما نمیخواهیم بگویم که یک نفر در همه دانشها متخصص باشد که این معمولا رخ نمیدهد، اما آشنایی و فهم مناسب از یک سری دانشها خصوصا در حیطه علوم انسانی مسلما در فقاهت بهمعنای وسیع وجود دارد.
داوطلب ششمین دوره انتخابات مجلس خبرگان استان فارس گفت: یک معنای دیگر فقاهت به معنای اخص است، دایره این دانش کوچکتر از آن معنای اعم است به شکلی که میتوانیم بگوییم این زیرمجموعه آن قرار میگیرد.
آیت الله دژکام افزود: مسلما فقاهت بهمعنای اخص چیز بسیار لازمی است در عرصه کار خبرگان و اگر وجود نداشته باشد نمیتواند عضو مجلس خبرگان باشد، بهخاطر اینکه در این معنا فقاهت بهمعنای توانایی برای استنباط احکام شرعی است.
داوطلب ششمین دوره انتخابات مجلس خبرگان استان فارس گفت: از اصطلاح مبانی و دلایلی که باید در روششناسی علم فقه یاد گرفته باشد، چنین شرطی برای خبرگان وجود دارد و به نظرم میرسد که باید فقاهت را در معنای اعم اش لحاظ کنیم.
او افزود: باید فقاهت را به تناسب نیازی که در کارهای خبرگان است به همان معنای گستردهترش مدنظر قرار دهیم و همه این دانشهایی که به نوعی مطرح است آنجا حد مورد نیازش لحاظ میشود و نمیشود دین را بهعنوان روش زندگی مدنظر قرارداد بعد بگوییم میخواهیم یه کسی متخصص در مسائل دینی باشد و در بعضی از این دانشها، اطلاعات لازم را نداشته باشد.
آیتالله دژکام در ادامه در پاسخ به این سوال که آیا کارکرد مجلس خبرگان در حوزه نظارتی بهخوبی انجامشده است؟ گفت: بحث نظارت دو بعد دارد؛ یکی مسئله نظارت بر اقدامات شخص رهبر است که جزء وظایف مجلس خبرگان است، یکی نظارت بر اقداماتی است که در راستای فرامین رهبری در جامعه باید رخ بدهد. هر دو بخش را رهبر معظم انقلاب از خبرگان مطالبه دارند، در بخش اول که نظارت بر اقدامات خود رهبری است، مسلماً اعضای خبرگان قسم میخورند در آغاز ورودشان به مجلس که وظایف قانونی خودشان را در حفظ و حراست از مسئله ولایت فقیه انجام دهند، و همه خبرگان چه تکتک چه در کمیسیونهای مختلفی که مجلس خبرگان دارد درگیر این مسئله هستند، عموماً افرادی که در مجلس خبرگان هستند همگی فقیه هستند.
او تصریح کرد: باید بگوییم مجلس خبرگان ما در این چند دورهای که بنده در خاطرم است و در یک بخش آن هم بنده عضو بوده ام در این جهت فعال و پیگیر هستند. در خصوص آن نظارت بر اجرای بهاصطلاح راهبردها و عملی شدن راهبردهای رهبری که آن هم از مجلس خبرگان خواسته شده و تأکید دارند رهبر معظم بر این قضیه بهنظر من یک سازوکارهای دقیقتری باید انشاءالله بهکار گرفته شود و جا دارد که ما ارتقاء بدهیم این مسئله را؛ فایدهاش این است که ما در آن بحث سیر تکاملی انقلاب اسلامی و تمدن نوین اسلامی که میخواهیم بسازیم انشاءالله کارمان سرعت خواهد گرفت و موفقیتهای بیشتری خواهیم داشت.
آیتالله دژکام با اشاره به اینکه همفکری و نزدیک شدن دیدگاههای خبرگان در انجام وظیفه آنها چه تاثیری دارد؟ بیان کرد: این نزدیکی افکار و همفکری را مثبت تلقی میکنید یا منفی؟ همفکری انواعی دارد، ما مسلماً در چهارچوب مبانی اندیشه باید همه مشترک هستیم و باشیم، اما بالاخره شرط خبرگان اجتهاد است. اجتهاد یعنی یک فرد نظریهپرداز باشد، و از اینجهت مجال اظهارنظر و نظریهپردازی برای خبرگان بیشاز بقیه باید مدنظر باشد و اینها باعث رشد جامعه ما است، در طرح نظریات مختلفی که معمولاً در سخنرانیهای پیشاز دستور، خبرگان به اینطور مسائل هم میپردازند، آن نظریهای که قویتر از همه است مورد بحث و توجه بقیه قرار میگیرد و این دو جهت با هم است؛ یعنی هم آزاداندیشی هم نظریهپردازی و هم در عینحال هماهنگی در حمایت از نظریهی برتر.
او افزود: مجلس خبرگان یک محیطی است که عِلمیت و فرهیختگی در کنار جامعیت فرهنگی و اشراف اجتماعی خیلی در آن مهم است. از اینجهت بنده با وجودی که طرفدار همفکری هستم، ولی همفکری در این چارچوب علمی مدنظرم است. بدون بررسی و چالشهای علمی متداول بین علما نه آن چیز معلوم نیست مطلوب باشد.
نامزد نمایندگی مجلس خبرگان در استان فارس همچنین در پاسخ به اسن سوال که اگر نمایندهای در تراز انقلاب اسلامی به مجلس خبرگان راه پیدا نکند چه اتفاقی میافتد؟ گفت: طبیعی است که ما اگر هدفگذاری کردهایم برای انقلاب مان که زمینهساز حکومت جهانی حضرت مهدی ارواحنافداه باشد این کار بزرگ نیاز به همتهای عالی و توانمندیهای خاص علمی و اجرایی و مدیریتی دارد. یعنی باید این کشور و این انقلاب به جایی برسد که بتواند نمایی از آن جامعه آرمانی را پیش چشم جهانیان قرار دهد.
آیتالله دژکام اظهارکرد: خبرگان هم در حیطه مسئولیتهای قانونی خودشان باید طبیعتاً چنین افرادی باشند و اینکه مردم به انتخاب دعوت میشوند و در بین کسانی که به فرموده رهبر معظم انقلاب از نگاه شورای نگهبان که همه فقها و افراد طراز علمی هستند اینها صالح تشخیص داده شدهاند باز هم میگوییم صالح تر. صالحتر و اصلحتر انتخاب کردن برای همین است که این وظیفه سنگین را بتوانند انجام بدهند و طبیعتاً در این زمینه کار آنها آسان نیست و داشتن صلاحیتهای بهتر و بالاتر مسلماً به آنها کمک میدهد که کارشان را راحتتر و بهتر انجام دهند.
او در خصوص اهمیت انتخابات و اثرگذاری خبرگان رهبری در جامعه، خاطرنشان کرد: ضرورت انتخابات که این ایام خیلی در موردش بحث شده در عینحال ما هم از نظر عقلی هم از نظر شرعی هم از نظر عرفی و ملی و میهنی میدانیم که انتخابات یک ضرورت جدی برای یک نظامی است که میخواهد برای دنیا مردمسالاری دینی را به نمایش بگذارد.
نامزد نمایندگی مجلس خبرگان در استان فارس گفت: مردمسالاری در شکلهای مختلف در دنیا هست، اما مردمسالاری دینی صحبت خاص ایران اسلامی است، که از اینجهت هر کس دلبسته به ایران و اسلام هست به یک شکلی باید در این مسئله نقشآفرینی کند و نگذارد این سخن جدید ایران خدایینکرده در معرکه آراء بینالمللی مورد کمتوجهی قرار بگیرید.
او تصریح کرد: این مسئله امر واضحی هست و خبرگان هم طبیعتاً کار اصلیشان که به اصطلاح تعیین، ولی فقیه و حمایت از، ولی فقیه و حفظ اصل ولایتفقیه در جامعه است اگر انجام بدهند طبیعتاً تمام آن حرکت فرآیندی تمدنسازی که رهبر معظم هم بر آن تأکید دارند در آن جهت راهبردیش به نوعی شرکت دارند و کمک میدهند؛ از اینجهت همه حرکت کشور به نوعی وابسته به تصمیمگیری خبرگان هم هست. از این جهت تأثیرگذاری خبرگان در مسائل سیاسی و اجتماعی و اقتصادی و فرهنگی کشور واضح میشود و تاثیر عمیق و طولانیمدتی هم هست از اینجهت بایستی انشاءالله همه ما دقت داشته باشیم که این انتخابات بهخوبی و با یک مشارکت قوی انجام بگیرد.