در مناظره بالاتر موضوع پرداخت یارانه به مصرف کننده نهایی بررسی شد و آقای قاضی زاده هاشمی منتخب مردم فریمان و سرخس و آقای عباسی منتخب مردم کرج و اشتهارد به سوالاتی در این خصوص پاسخ دادند.
قاضی زاده گفت: در زمان تصویب قانون هدفمندی یارانه اهداف مختلفی در دستور کار گرفت و اجرای این قانون در تبصرههای بودجه مشخص بود و در قالبهای مختلف توزیع میشد. دولت در طول زمان باید یارانه را به سمت اقشار کم درآمد جامعه سوق میداد. زمانی که قانون هدفمندی یارانهها تصویب شد ۱۲۰۰ تومان بود، اما اکنون قیمت بالاتری دارد و نرخ یارانه متناسب با تورم بالا نرفته است.
عباسی با ابراز موافقت با پرداخت یارانه به مصرف کننده نهایی گفت: وقتی از هدفمندی صحبت میکنیم این است که یارانهها به هدفی که داشتهایم و به اقشار کم درآمد برسد. در سالیان سال که یارانه پرداخت شده، عدالت آن طوری که باید انجام نشده است. در بودجه ۱۴۰۳، ۱۵ میلیارد دلار برای کالاهای اساسی مصوب کردیم که باید ببینیم بین دهکهای مختلف توزیع عادلانه دارد یا خیر. بخش عمده این ۱۵ هزار میلیارد دلار را به نهادههای دامی میدهیم، اما سرانه مصرف مرغ دهک ده نسبت به دهک یک چهار برابر است. به این معنا که به دهک بالاتر جامعه چند برابر یارانه بیشتری پرداخت میکنیم.
منتخب مردم کرج و اشتهارد گفت: سیاستهای اقتصادی را به گونهای کار بستیم که اهداف در هدفمندی یارانه محقق نشده است. حذف ارز ۴۲۰۰ را داشتیم که قرار شد این ارز ۲۸۵۰۰ شود و این باعث چند نرخی شدن نرخ ارز شد. بین هر یک از این نرخها رانت وجود دارد. نقشی که مجلس باید ایفا کند این است که این تفاوتها را باید از بین ببریم و شفافیت ایجاد کنیم. نظارتها هیچگاه قوی نبوده است و به عنوان مثال در بحث یارانه نان، نظارت کامل بر نانواییهای ما وجود دارد؟ با سامانه نمیتوان در بحثهای اجرایی نظارت کامل ایجاد کرد.
عباسی افزود: در کشور ۲۰ هزار هکتار کشت سویا داریم و از هر هکتار ۲ تن برداشت داریم که معادل ۴۰ هزار تن است، اما نیاز کشور بین ۳ تا ۴ میلیون تن است. تمام این میزان با ارز ترجیحی وارد شده است. وقتی این نیاز تامین نشود تولید کننده به سراغ بازار آزاد میرود؛ بنابراین باید نظارت کامل وجود داشته باشد. میتوانیم یارانه را به مصرف کننده نهایی برسانیم، اما نیازمند نظارت کامل و دادن یارانه به تولید کننده هستیم.