احکام اعدام در آمریکا در سطوح ایالتی و فدرال در میانه انتقادها به روشهای ناامن اجرای این احکام همچنان اجرا میشوند.
روشهای اجرای حکم اعدام در آمریکا به شکل روزافزونی تهاجمیتر میشوند و این موضوع در روشهای اعدام جایگزین تزریق کشنده و تلاش مقامهای آمریکایی برای پنهانکاری در این باره قابل مشاهده است؛ در عین حال، موضوع روشهای اجرای احکام اعدام در این کشور نوک تیز انتقادها را به سمت این کشور مدعی حقوق بشر برده و میبرد.
روشهای اجرای احکام اعدام در آمریکا
تزریق کشنده، صندلی الکتریکی، گاز کشنده شامل سیانید، جوخه تیراندازی، حلق آویز کردن و هیپوکسی نیتروژن (فرآیندی که هدف آن ایجاد خفگی از طریق وادار کردن فرد به استنشاق نیتروژن خالص با غلظت کشنده از طریق ماسک گاز است)، روشهای اجرای احکام در آمریکا هستند؛ دیوان عالی آمریکا تاکنون هیچ روش اجرای اعدامی را مغایر قانون اساسی تشخیص نداده است.
با وجود این، تزریق کشنده، روشی ارجح برای اجرای احکام اعدام در آمریکا محسوب میشود و سبب شده تا استفاده از دیگر روشها برای اجرای احکام چندان مورد توجه یا بحث نباشند؛ با وجود این، مخالفت تولیدکنندگان داروهای مورد استفاده در اعدام به روش تزریق کشنده با ارائه آنها، سبب شده تا برخی از ایالتهای آمریکا به فکر استفاده از روشهای جایگزین در صورت ممکن نبودن تزریق کشنده بیفتند.
در عین حال، اجرای نخستین حکم اعدام با اتاق گاز یا هیپوکسی نیتروژن در ایالت آلابامای آمریکا ورق این ماجرا را برگردانده است.
چرا اعدام با تزریق کشنده در آمریکا با مشکل مواجه شد؟
اگرچه اعدام با تزریق کشنده از دهه ۱۹۷۰ به روش غالب اجرای احکام اعدام در آمریکا تبدیل شده بود، اما در دهه ۲۰۰۰ بود که این روش به روش اصلی اعدام در آمریکا تبدیل شد.
اجرای بحث برانگیز اعدامها با این روش سبب شد تا شرکتهای دارویی از فروش داروهای مورد نیاز با هدف اجرای احکام اعدام از طریق تزریق کشنده خودداری کردند.
این موضوع سبب شد تا دولت فدرال و ایالتهای آمریکا برای اجرای احکام اعدام با این روش دچار مشکل شده و به فکر گزینههای جایگزینی مانند صندلی الکتریکی، جوخه اعدام و اتاق گاز باشند.
روش اعدام با جوخه تیربار و صندلی الکتریکی در آمریکا
دشواری تهیه داروهای مورد نیاز برای اجرای حکم اعدام با استفاده از روش تزریق کشنده، سبب شده تا شماری از ایالتهای آمریکایی به دنبال احیای روش اعدام با جوخه تیربار باشند.
ایالتهایی مانند آیداهو، میسیسیپی، یوتا، اوکلاهما و کارولینای جنوبی در همین چارچوب اعدام با جوخه تیربار را مجاز اعلام کردهاند.
آخرین حکم اعدام با روش تیراندازی کشنده در ژوئن ۲۰۱۰ (خرداد ۱۳۸۹) در زندان ایالتی یوتا اجرا شد.
براساس اعلام مرکز اطلاعات مجازات اعدام مستقر در واشنگتن، یوتا تنها ایالتی است که در ۵۰ سال گذشته از جوخههای تیراندازی استفاده کرده است.
از سوی دیگر، اعدام با استفاده از صندلی الکتریکی در سال ۲۰۲۱ در کارولینای جنوبی قانونی اعلام شد تا مقامهای این ایالت از پس مشکل ناتوانی در تامین داروهای مورد نیاز برای اجرای حکم اعدام با تزریق کشنده برآیند.
یک قاضی آمریکایی، اجرای حکم اعدام با جوخه تیراندازی و صندلی الکتریکی را خلاف قانون اساسی این کشور خواند؛ وی گفت: مهمات مورد استفاده در جوخههای اعدام به نحوی طراحی شدهاند که داخل قلب از هم شکافته میشوند و صندلی الکتریکی نیز سبب پخته شدن اندامهای داخلی بدن میشود.
این امر به تایید کارشناسان پزشکی و تسلیحات نظامی نیز رسیده است.
اجرای حکم اعدام با هیپوکسی نیتروژن
کنت اسمیت، نخستین آمریکایی است که با روش آزمایش نشده هیپوکسی نیتروژن در این کشور اعدام شد؛ گروههای حقوقی میگویند که اسمیت قربانی آزمایش یک روش اعدام جدید از سوی مقامهای این کشور شده است.
اجرای حکم اعدام اسمیت با گاز نیتروژن سبب شد تا استفاده از این روش اعدام مورد توجه دیگر ایالت آمریکا نیز با مشکل تامین داروهای مورد نیاز برای تزریق کشنده مواجه هستند، قرار بگیرد.
این در حالی است که نهادها، گروهها و سازمانهای بینالمللی از آمریکا به دلیل اجرای حکم اعدام با گاز نیتروژن انتقاد کرده و خواستار پایان یافتن این روند شدهاند.
اگرچه هیپوکسی نیتروژن، پیشتر در مرگهای خودخواسته (اتانازی) در اروپا مورد استفاده قرار گرفته بود، اما روش استفاده شده در ایالت آلاباما آمریکا برای اجرای حکم اعدام کاملا متفاوت است.
نیتروژن بهطور ارگانیک در جوّ وجود دارد و حدود ۸۰ درصد از هوایی را که مردم و حیوانات تنفس میکنند تشکیل میدهد؛ این گاز بیرنگ و بیبو فقط تا زمانی که از اکسیژن جدا نشود برای استنشاق بیخطر است؛ هنگامی که این گاز کشنده برای اعدام یک فرد تجویز میشود، فرد را از اکسیژن محروم میکند تا زمانی که فقط غلظت بالایی از نیتروژن تنفس کند و دچار خفگی و سپس مرگ شود.
اعدامهای ناموفق در آمریکا
موضوع اجرای ناموفق اعدامها در آمریکا، مسئلهای است که این کشور را با انتقادهایی مواجه کرده است.
براساس یک بررسی انجام شده در این رابطه، بین سالهای ۱۸۹۰ تا ۲۰۱۰ حدود ۸ هزار و ۷۷۶ مورد اعدام در آمریکا اجرا شد که ۲۷۶ مورد آن یا معادل ۳.۱۵ درصد اعدامها ناموفق بودهاند.
منتقدان تاکید دارند که اعدامهای ناموفق نتیجه رویکرد آمریکا در آزمایش روشهای مختلف اجرای احکام اعدام هستند.
تعداد اعدامهای اجرا شده در آمریکا در سال ۲۰۲۳
براساس آمارهای موجود آمریکا در سال ۲۰۲۳ در مجموع ۲۴ مورد حکم اعدام را اجرا کرد؛ همه اعدامهای اجرا شده در آمریکا در سال ۲۰۲۳ با تزریق کشنده انجام شدند.
ایالتهای تگزاس و فلوریدا، پیشتاز اجرای احکام اعدام در سال ۲۰۲۳ بودند؛ در سال ۲۰۲۳ ایالت تگزاس ۸ و ایالت فلوریدا ۶ مورد اعدام را اجرا کردند؛ ایالتهای آلاباما با ۲ مورد، میسوری با ۴ مورد و اوکلاهما با ۴ مورد در ردههای بعدی قرار گرفتند.
در چارچوب صدور احکام اعدام اشتباه در سیستم کیفری آمریکا، سه زندانی محکوم به اعدام نیز در سال ۲۰۲۳ تبرئه شدند؛ از سال ۱۹۷۲ تاکنون، ۱۹۵ زندانی محکوم به اعدام در آمریکا تبرئه شدند؛ گزارش مرکز اطلاعات مجازات اعدام آمریکا تاکید دارد که اکثریت دادخواستهای تجدیدنظر زندانیان محکوم به اعدام، حتی آنهایی که شواهد و مدارک بیگناهی قوی داشتند، از سوی دادگاه عالی آمریکا رد شدند.
براساس این گزارش، بیشتر زندانیانی که در سال ۲۰۲۳ اعدام شدند، اگر امروز محاکمه شوند، احتمالا به دلیل تغییرات قابلتوجه در قانون در چند دهه گذشته به اعدام محکوم نمیشدند.
از سوی دیگر، اجرای احکام اعدام در آمریکا در سال ۲۰۲۳ بر ایالتهای جنوبی متمرکز بود.
زندانیان رنگینپوست براساس رویه تاریخی بیشترین سهم را از میان افراد اعدام شده داشتند؛ یکی از واضحترین و پایدارترین تفاوتهای نژادی در صدور احکام اعدام حضور بیش از حد قربانیان سفیدپوست در میان مواردی است که به صدور احکام اعدام منجر میشود؛ ۹ نفر از ۲۴ زندانی اعدام شده رنگینپوست بودند و ایالت میسوری سابقه قابلتوجهی از خشونت نژادی علیه سیاهپوستان را دارد.
ایالتهای آمریکایی با بیشترین میزان اجرای حکم اعدام
در حالی که احکام اعدام در آمریکا در دهههای اخیر مانند گذشته در سطوح فدرال و ایالتی همچنان اجرا میشوند، ایالتهای آلاباما، فلوریدا، میسوری، اوکلاهما و تگزاس بیشترین موارد اجرای احکام را به خود اختصاص دادهاند.
تگزاس با اجرای ۵۸۶ مورد حکم اعدام از سال ۱۹۷۷ تا پایان سال ۲۰۲۳ مسئول بیشترین اعدامها در سالهای اخیر بوده است.
غلبه رویکرد نژادپرستانه در اجرای احکام اعدام در آمریکا
براساس آمارهای موجود، از سال ۱۹۷۷ تاکنون ۸۸۳ سفیدپوست و ۵۳۷ سیاهپوست در آمریکا اعدام شدند.
غلبه نگرشهای نژادپرستانه بر اجرای احکام اعدام در آمریکا زمانی آشکار میشود که سیاهپوستان فقط حدود ۱۴ درصد از جمعیت این کشور را تشکیل میدهند.
منبع: میزان