عمل بینی یا رینوپلاستی یکی از جراحیهای زیبایی است که تغییرات قابل ملاحظه و چشمگیری در ظاهر فرد ایجاد کرده و میتواند احساس رضایت از چهره و اعتماد به نفس را تحت تاثیر قرار دهد و نیاز به زیبا دیده شدن را در فرد بهبود بخشد.
به نظر شما عمل بینی تا چه حد در اعتماد به نفس افراد تاثیر دارد؟
عمل بینی با بهبود جنبههای زیبایی بینی و تکمیل معیارهای زیبایی صورت تاثیر زیادی بر روحیه فرد داشته و قادر به رفع نگرانیهای وی از حضور در اجتماع، محل کار و انجام فعالیتهای روزمره است. با این حال، عمل بینی به تنهایی باعث احساس جذابیت و در نتیجه افزایش اعتماد به نفس نمیباشد و عوامل دیگری مانند عزت نفس، داشتن انتظارات واقع بینانه و مراقبتهای قبل و بعد عمل بینی برای دستیابی به نتیجه مطلوب موثر هستند که در ادامه بحث راجع به این عوامل و تاثیر آنها بر اعتماد به نفس بیشتر صحبت خواهد شد.
تاثیر عمل بینی بر عزت نفس افراد
رضایت فرد از ظاهر و اندام خود موجب احساس ارزشمندی و بهبود عزت نفس در فرد میشود؛ اما آن چیزی که عزت نفس را بالا میبرد صرفاً ظاهر زیبا و یا زیبایی بینی نیست؛ بلکه نگرش فرد نسبت به خود میباشد.
انواع مشکلات روانشناختی مرتبط با عزت نفس که میتواند با عمل بینی در ارتباط باشد عبارتند از:
· عزت نفس پایین: یعنی فرد دائماً از شرایط خود خصوصا از ظاهرش گلایهمند بوده و از خود احساس رضایت نمیکند.
· اضطراب اجتماعی: یعنی به علت نارضایتی از چهره و بینی خود از حضور در اجتماع و محیط بیرون خودداری میکند.
· اختلال بدشکلی بدن: نوعی اختلال روانی است که فرد از یک نقص کوچک در بدن دائماً شکایت میکند و آن را به شدت بزرگ میکند و اغراق مینماید.
· سابقه تمسخر: اهانت و مورد تمسخر قرار گرفتن توسط دیگران موجب کاهش عزت نفس میشود و فرد نیاز به عمل بینی را بیشتر در خود احساس میکند.
عمل بینی آیا یک نیاز است یا وسواس افراد را در مورد زیبایی افزایش میدهد؟
آلبرت بندورا، از روانشناسان بزرگ معاصر، میگوید:
اعتماد به نفس ضرورتاً تضمینکننده موفقیت نیست ولی عدم اعتماد به نفس منجر به شکست میشود.
افرادی که از ظاهر خود ناراضی هستند، در موقعیتهای اجتماعی احساس اضطراب کرده و هنگام قرار گرفتن در موقعیتهای شغلی جدید احساس ترس را تجربه میکنند. از این رو، این احساسات باعث کاهش اعتماد به نفس شده و این افراد دائماً تحت تاثیر محیط اطراف خود قرار میگیرند و در نتیجه فرد را برای انجام عمل بینی مصممتر میکنند. بنابراین، رضایت هر فرد از ظاهر خود میتواند موجب بهبود تعامل با جهان اطراف و احساس رضایت کلی از زندگی شود.
همچنین تاثیر رسانههای اجتماعی غیرمتخصص و فرهنگ سلبریتیها نیز میتواند بر شاخصهای استاندارد زیبایی غیرواقعی اثرگذار باشد. با توجه به گسترش استفاده عموم مردم از شبکههای اجتماعی خصوصاً اینستاگرام و دسترسیهای متعدد به عملهای جراحی زیبایی باعث شده است تغییرات زیادی در فرهنگ و چهرهی ظاهری عموم مردم به خصوص بانوان رخ دهد و نارضایتی مردم از ظاهرشان خصوصاً بینی افزایش یابد. از این رو، زیباجویان به جهت همراه شدن با صنعت مد و زیبایی برای کسب احساس اعتماد به نفس بیشتر تصمیم به انجام عملهای زیبایی خصوصاً عمل بینی میگیرند.
با شیوع جراحیهای زیبایی و به طور خاص جراحی زیبایی بینی مطالعات و تحقیقات بسیاری تاثیر جراحی زیبایی بینی و نقش آن بر اعتماد به نفس را بررسی کردهاند.
بررسی شواهد علمی تاثیر عمل بینی بر اعتماد به نفس
پژوهشها نشان میدهد، افرادی که درک درستی از وضعیت ظاهری خود داشتهاند و با نگرش درست جراح عمل زیبایی بینی خود را انتخاب کردهاند، اعتماد به نفسشان بعد از عمل بینی افزایش چشمگیری داشته است.
از سوی دیگر، افراد با عزت نفس پایین که مکرراً در همه بخشهای زندگی خود تحت تاثیر حرفهای دیگران بودهاند، بعد از انجام عمل بینی با مشکلات متعددی از قبیل استرس فراوان و نارضایتی شدید از بینی خود روبرو شدهاند و نه تنها اعتماد به نفسشان بهبود نداشته بلکه کاهش یافته است.
در یک مطالعه علمی که روانشناسان و جراحان زیبایی نیویورک بر روی ۹۰ متقاضی عمل بینی به مدت ۱۰ سال انجام دادند، تاثیر مثبت جراحی بینی بر بهبود عملکرد اجتماعی و افزایش اعتماد به نفس نشان داده شده است.
طبق بررسی نظرات زیباجویان بعد از عمل بینی، افرادی که با دقت کامل جراح زیبایی خود را انتخاب کردند، نسبت به افرادی که بدون شناخت درست از جراح زیبایی خود اقدام به عمل بینی کردند، احساس رضایت کامل و اعتماد به نفس بیشتری را بعد از عمل بینی داشتند.
بهعنوان مثال، در این مطالعات یکی از زیباجویان به این موضوع اشاره کرد که قبل از عمل بینی خود هیچگونه تصویری از چهرهاش در شبکههای اجتماعی به خصوص در اینستاگرام به اشتراک نگذاشته است؛ ولی بعد از عملی بینیاش احساس اعتماد به نفس بیشتری را تجربه کرده و هم اکنون در صفحه شخصیاش تصاویر و روزمرگیهایش را به اشتراک میگذارد.
پیامدهای بالقوه منفی عمل بینی بر اعتماد به نفس
جراحان زیبایی با استفاده از جدیدترین روشهای جراحی و ذکر نکاتی که فرد بعد از عمل جراحی باید رعایت کند، امکان بروز نتایج منفی بعد از عمل بینی را کاهش میدهند. اما هر عمل زیبایی بینی که توسط پزشک غیر متخصص انجام شود میتواند مشکلات جسمی از قبیل مشکلات تنفسی، خونریزی، عدم تقارن سوراخهای بینی، باریک شدن بیش از حد بینی، چسبندگی داخلی بینی، آسیب دیدن مجرای بینی و آبریزش مداوم بینی و ... را به همراه داشته باشد که در صورت بروز هر کدام از این موارد مشکلات زیادی برای زیباجو ایجاد خواهد شد.
در صورت نارضایتی از عمل بینی افراد ممکن است برای کسب احساس رضایتمندی و دریافت اعتماد به نفس بیشتر تصمیمات شتابزده بگیرند و یا براساس فرهنگ وسواس زیبایی و تغییر درک فرد از ظاهر خود، اقدام به انجام عمل بینی ترمیمی یا سایر جراحیهای زیبایی کنند. به دنبال این جراحیها افراد با مشکلات سلامت روان به استرسهای شدید بعد از عمل، احساس اضطراب از حضور در اجتماع و اختلالات بدریخت انگاری بدن و ... دچار میگردند. به همین علت بهتر است زیباجویان قبل ازعمل بینی موارد زیر را در نظر گیرند:
صحبت با مشاور متخصص و درمانگر در حوزه روانشناسی
تعیین انتظارات واقع بینانه از عمل بینی
انتخاب جراح متخصص و با تجربه در حوزه جراحی عمل بینی
نتیجهگیری
ارزش و زیبایی یک فرد فراتر از شکل ظاهری بینی وی است. اما عمل بینی با توجه به تاثیرات عمیق بر احساس رضایت افراد از ظاهر خود، نقش مهمی بر ارتقای ارتباطات اجتماعی و بهبود اعتماد به نفس میگذارد. در نهایت توصیه میشود پیش از هر تصمیم عجولانهای برای عمل بینی با مشاورین متخصص این حوزه و چندین جراح زیبایی بینی مشورت کنید.
منبع: ایرنا