مدیرکل محیط زیست استان قم گفت: برنامه جامع مقابله با گرد و غبار استان قم و برنامه عملیاتی دستگاه‌های اجرایی مرتبط، در جلسه آمایش سرزمین استان به تصویب رسید و برای تصویب در کارگروه زیربنایی و سپس شورای برنامه ریزی استان ارسال خواهد شد.

محمدحسین بازگیر گفت:برنامه جامع مقابله با گرد و غبار استان قم و برنامه عمل دستگاه‌های اجرایی مرتبط که توسط ستاد ملی گرد و غبار کشور تهیه و تدوین شده است، در جلسه آمایش سرزمین استان به تصویب رسید و برای تصویب در کارگروه زیربنایی و سپس شورای برنامه ریزی استان ارسال خواهد شد. 

مدیرکل محیط زیست استان قم با بیان اینکه این برنامه جامع، مسیر روشن و مشخصی برای تمامی دستگاه‌های مسؤول در موضوع گرد و غبار ترسیم کرده و وظایف و تکالیف هرکدام از آنها را بیان کرده است، عنوان کرد: بدون تردید بحران گرد و غبار در استان قم باید در سطح ملی مطرح و پیگیری شده و اعتبارات ملی برای آن تخصیص یابد. 

مدیرکل محیط‌زیست استان قم، مسأله حقابه‌های زیست محیطی را به عنوان یکی از مهمترین دغدغه‌ها و مطالبات اداره کل حفاظت محیط زیست استان قم مورد توجه قرار داد و گفت: مطالعات مربوط به تعیین نیاز آبی حوضه دریاچه نمک با همکاری دفتر حفاظت و احیای تالاب‌ها و پژوهشکده محیط زیست در حال انجام و بروزرسانی است. 

او تصریح کرد: بر اساس مصوبات گذشته شورای عالی آب، حقابه دریاچه نمک و تالاب‌های اقماری آن به میزان ۱۵۴ میلیون مترمکعب تعیین شده است که با وجود پیگیری‌های متعدد، تخصیص نیافته و از مسئولان آب استان قم و استان‌های بالادست، خواستار اقدام عاجل در این خصوص هستیم. 

بازگیر بر ضرورت اجرای هرچه سریعتر برنامه جامع مقابله با گرد و غبار و از دست ندادن فرصت‌های پیش رو تأکید کرد و گفت: برای اجرای هرچه بهتر، مؤثرتر و دقیق‌تر این برنامه جامع، یک کمیته راهبری تشکیل و اقدامات عملیاتی مناسبی برای هر منطقه برنامه ریزی خواهد شد.م

دیرکل محیط زیست استان قم با اشاره به اینکه میزان بارندگی امسال ما تقریبا ۵۰ میلی‌متر از سال گذشته بیشتر بوده است، افزود: به‌واسطه بارندگی خوبی که داشتیم، وضعیت اراضی آسیب دیده و کانون‌های گردوغبار استان مناسب‌تر از سال گذشته بود، بنابراین خیزش گردوغبار را دیرتر و کمتر شاهد بودیم. 

بازگیر در بخشی دیگر از سخنان خود، با اشاره به وضعیت ناسالم هوای استان در روز‌های اخیر گفت: در روز‌های اخیر بخش عمده‌ای از گرد و غبار‌ها از کانون‌های داخلی استان بوده است.

مدیرکل محیط زیست استان قم بیان کرد: شروع خیزش گردوغبار در روز‌های اخیر و هفته گذشته عمدتا از مناطق دشت کویر، استان‌های سمنان و اصفهان بود. با بالا رفتن سرعت باد و گذشتن از بازه زمانی بارندگی‌ها، بخشی از کانون‌های داخلی از شرق استان نیز به آن اضافه شد.

بازگیر عنوان کرد: با پیگیری‌هایی که توسط مسئولان استان و همکاران ما در دستگاه‌های دیگر با موضوع بحث گردوغبار انجام شد، این معضل یکی از ۳ مسئله اصلی استان و به عنوان یکی از اولویت‌ها شناخته شد.

بازگیر تصریح کرد: مبحث گردوغبار مربوط به زمان حال نیست و در طول سالیان اتفاق افتاده است. ما برای پیگیری مطالعات و منشأیابی زیادی را انجام داده و کارگروه‌های غیرفعال را به صورت مستمر فعال کرده‌ایم.

مدیر کل محیط زیست استان قم گفت: ۲۲ دستگاه در حوزه گردوغبار وظیفه دارند. وظیفه ما به عنوان محیط زیست رصد، پایش و دیده‌بانی است. اقدامات ما به همراه هواشناسی هشدار، سنجش و یافتن مناطق درگیر در استان است.

مدیرکل محیط زیست استان قم افزود: ما در حال تکمیل شبکه هستیم. شبکه دیده‌بانی جزو شبکه‌های بسیار کامل ماست. ۳ ایستگاه سنجش آلودگی هوا در قنوات، پردیسان و کوه‌سفید اضافه کرده‌ایم. ایستگاه‌های سطح شهر را نیز به‌روزرسانی کرده‌ایم.

بازگیر با اشاره به انجام کار‌های اجرایی گفت: اطراف جاده گرمسار ۵۰۰ هکتار درختکاری، کاشت طاق و گیاهان صورت گرفته است. منابع طبیعی نیز کاشت حدود ۱۰۰۰ هکتار را در بخش دیگری دنبال کرده است.

مدیر کل محیط زیست استان قم بیان کرد: در مجموع برای عرصه‌های آسیب دیده تاکنون نزدیک به ۱۳ هزار هکتار درختکاری، کاشت طاق و کاشت گونه‌های گیاهی مناسب منطقه صورت گرفته است.

بازگیر گفت: قم نزدیک به ۳۰ هزار عرصه بحرانی و کانون آسیب‌دیده دارد. این کانون‌ها با کوچکترین وزش باد خیزش گردوغبار ایجاد می‌کنند. ۳۰ هزار هکتار از اراضی باقی مانده و فقط ۱۳ هزار هکتار آن احیا و بیابان‌زدایی شده است.

مدیرکل محیط زیست استان قم افزود: اقدامات برای مقابله با بحران گرد و غبار در قم از سال‌های گذشته آغاز شده است، اما به دلیل کمبود اعتبارات با کندی مواجه شده و باید برای این معضل چاره اندیشی شود.

بازگیر گفت: ۳۰۰ هزار هکتار از مساحت قم مستعد تولید گردوخاک است و حدود ۱۰۵ هزار هکتار از عرصه‌های بیابانی قم عرصه‌هایی هستند که به کانون‌های ایجاد گردوغبار تبدیل شده است که ۳۰ تا ۴۰ هزار هکتار آن بحرانی هست.

مدیرکل محیط زیست استان قم با بیان اینکه یکی از مهمترین موانع، تخصیص نیافتن حقابه‌های زیست محیطی استان است، افزود: خشکسالی مستمر و استفاده بی‌رویه از منابع آب زیرزمینی، موجب فرسایش خاک و فرونشست زمین و ایجاد کانون‌های گرد و غبار شده است.

بازگیر عنوان کرد: با توجه به اختصاص نیافتن حقابه‌ها و وجود خشکسالی، برگردان این وضعیت به حالت طبیعی یک کار پرهزینه، پردامنه و همه‌گیر است.

مدیر کل محیط زیست استان قم در پاسخ به این پرسش که چرا محیط زیست در این زمینه کوتاهی کرده است، گفت: ما در حوزه تکالیف و اختیارات قانونی دستگاهی خود، باید با منابع آلاینده برخورد کنیم، از همین رو تا امروز بیش از ۱۰۰ منبع آلاینده را شناسایی کرده و پیگیری‌های لازم را در حدود اختیارات خود انجام داده‌ایم.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.