تقویم عاشقان و آزادگان جهان به اربعین رسید. به روزی که میعادگاه تمام کسانی است که دل در گروه عشق حسین (ع) دارند، آزادگانی که از هر مرام و مذهبی، گرد کعبه سرخ عشاق جمع میشوند و عدالتخواهی مظلومان تاریخ از ابد تا ازل را فریاد میزنند.
از روز واقعه ۴۰ شب و ۴۰ روز گذشته است. ۴۰ شب و ۴۰ روز بیتابی؛ اشکهای بیامان و عزا برای سرداری که نیامد، سری که به روی نیزهها رفت و طفل شش ماههای که گلوی نحیفش غرق خون شد.
در مفاهیم معنوی، ۴۰ عدد مقدسی به شمار میآید. ۴۰ روز پس از حادثهای شاید موسم عبور دوباره از آن و مرور اوج و فرودهایش است. عاشورا؛ زمین و زمان خون گریه میکردند و اربعین، چهلم آن واقعه عظیم است که در تمام اجزای عالم شور و ولولهای به پا کرده است.
شهر مقدس قم با قرار گرفتن در مسیر مواصلاتی کشور و مقصد دوم بسیاری از زائران اربعین که از کشورهایی شرقی کشور به سمت عراق میروند، در روزهای منتهی به اربعین حسینی حال و هوای ویژهای دارد.
شاید اینجا کربلا نباشد، اما چهرههای محزون و خسته شیعیان در گذر از یک سفر طولانی، بسیار شبیه به وضعیت این روزهای بینالحرمین است. شیعیانی که از سراسر جهان خود را به حرم اهل بیت (ع) و شهری رساندهاند که در روایتها عش آل محمد (ص) خوانده شده و پناهگاه امنی است برای گلایه از روزگار غربت آزادگان در سراسر جهان.
پیادهروی جاماندگان حسینی مدتها است در روز اربعین در بلوار معنوی پیامبر اعظم (ص) که همان بینالحرمین شهر قم است انجام میشود. مسیری هفت کیلومتری که قدم به قدمش یادآور راه سرخ محبان حسین (ع) است.
شهر قم روزهاست برای میعادگاه عاشقان و جاماندگان اربعین حسینی در بلوار معنوی پیامبر اعظم (ص) آماده میشود.
از آماده سازی بوستانها گرفته تا آماده سازی ۴۷ نمازخانه در سطح شهر و بوستانها، توزیع ۱۰۰ هزار لیوان یک بار و کیسههای زباله میان هیئتها، تأمین ۳۰۰۰ قالب یخ بهداشتی و آمادهباش ۲۲ اکیپ آتش نشانی برای تأمین ایمنی مسیر پیادهروی؛ همه دست به کار شدهاند تا تعظیم شعائر الله این بار در قلب قم مقدس با حضور عزاداران و زائران صورت پذیرد.
استقرار موتورسیکلتهای آتش نشانی در اماکن پرترافیک شهر، پیش بینی ۷۰۵۰ چادر اسکان در بوستانها، ایجاد ۷۰ المان اربعینی، استقرار ۸۰ اتوبوس شهری در خطوط ویژه و خدماترسانی ۲۰۰ دستگاه تاکسی و ۴۰ ون به راهپیمایی جاماندگان در قم از جمله اقداماتی است که صورت گرفته تا این حرکت بهتر انجام شود.
زائران خارجی از بیش از ۱۵ کشور از ابتدای ایام اربعین وارد قم شده و در حرم حضرت معصومه سلاماللهعلیها، مسجد مقدس جمکران، امامزاده جمال و موکب سید الشهدا (ع) مستقر هستند و حمل و نقل عمومی شهر قم به این افراد خدمت رسانی میکند.
سرویس دهی ۲۴ ساعته حمل و نقل عمومی در بلوار پیامبر اعظم، پاسخگویی به زبانهای انگلیسی، عربی و اردو در سامانه ۱۳۷ و تقویت تبلیغات شهری اربعین با شعار «کربلا طریق الاقصی» از دیگر اقدامات شهرداری قم برای این روز است.
نصب سازههای تبلیغات محیطی ایام اربعین در ۱۰۰ نقطه از شهر، مراسمات هیئتهای عزاداری، ایستگاههای صلواتی و مواکب در سطح شهر قم و برپایی موکبها در بلوار پیامبر اعظم (ص) از دیگر اقدامات بوده که شهر را کربلایی کرده است.
سیدمرتضی سقائیاننژاد، شهردار قم در با اشاره به تشکیل ۱۰ کمیته در قالب ستاد اربعین شهرداری قم با موضوعاتی مانند فرهنگی، اطلاعرسانی، نظارت، حمل و نقل، ایمنی و. عنوان کرد: اقدامات هماهنگی در قالب جلسات کارشناسی و مدیریتی برای هر چه بهتر برگزار شد راهپیمایی جاماندگان اربعین حسینی در قم از ماههای قبل آغاز شده است.
سقائیان نژاد فعالیت در قالب سه زبان عربی، انگلیسی و اردو را یکی از سیاستهای این کمیتهها دانست و افزود: به دلیل وجود جمع کثیری از زائران خارجی که شهر قم را به صورت مقصد میانی در نظر میگیرند، اطلاع رسانی در تبلیغات محیطی سطح شهر به این سه زبان در دستور کار بوده و از طرفی در سامانه ۱۳۷ شهرداری قم نیز مترجم برای این سه زبان مستقر شده است.
شهردار قم با اشاره به پیشبینی اقدامات خدماتی برای حضور زائران در بلوار پیامبر اعظم (ع) گفت: تمام ماشین آلات مکانیزه خدمات شهری از جمله خودروهای بالابر، واترجتها برای مه پاشی، تانکرهای آب شرب و … در ستادهای مناطق در بلوار پیامبر اعظم مستقر هستند.
سقائیاننژاد با اشاره به ایجاد امکانات رفاهی در بوستانهای شهر قم برای خدمترسانی به زائرین در این ایام عنوان کرد: آمادهسازی تسهیلات رفاهی از جمله سرویسهای بهداشتی، کمپها و نمازخانهها از اقداماتی است که توسط همکاران ما در مناطق شهرداری قم صورت گرفته است.
او به مشارکت سازمان فرهنگی اجتماعی شهرداری قم در برپایی موکبها در مسیر راهپیمایی جاماندگان اربعین حسینی اشاره کرد و افزود: خدمات ایمنی از جمله اقدامات پیشگیرانه در این زمینه به هیئتهای فعال ارائه شده و نیروهای شهرداری قم برای نظافت محیط اطراف ایستگاههای صلواتی آمادهباش هستند.
شهردار قم به تأمین نیازهای حمل و نقل عمومی در بلوار پیامبر اعظم و محل اسکان زائران در نقاط مختلف شهر اشاره کرد که در کنار خدمترسانی حمل و نقل عمومی شهر قم در مرز مهران، به برگزاری هر چه با شکوهتر راهپیمایی جاماندگان اربعین در قم کمک میکند.
به گفته، مسئول قرارگاه مردمی اربعین قم برای استقرار ۵۰ الی ۸۰ موکب در بلوار پیامبر اعظم توسط دستگاههای خدمترسان مانند شهرداری و شرکت آب و فاضلاب پیش بینیهای لازم صورت گرفته است.
مهدی قربانی کرم با اشاره به اینکه هشتمین سال است که راهپیمایی جاماندگان اربعین حسینی در قم انجام شده و از این منظر شهر قم از پیشگامان این حرکت است، بیان کرد: خدمات موکبها در بلوار پیامبر اعظم از ایستگاههای صلواتی آب، شربت، دم نوش، چای و اطعام گرفته تا خدماتی متنوع فرهنگی، مشاوره و سلامت و درمان را شامل میشود.
به گفته قربانی کرم علاوه بر شهرداری و آبفا، شرکت برق استان قم مسئولیت برقرسانی به ایستگاه صلواتی و موکبها و شرکت نفت مسئولیت کپسولهای ال پی جی را بر عهده گرفتهاست که در اختیار موکبها قرار بدهد تا برای طبخ غذا مشکل نداشته باشند، شرکت گاز هم در این زمینه پای کار است، اوقاف هم از ۳۱ مردادماه موکبهای خود را مستقر کردهاست.
پیادهروی جاماندگان اربعین حسینی از ۶ صبح امروز یکشنبه چهارم شهریور از حرم مطهر حضرت معصومه (س) تا مسجد مقدس جمکران آغاز شده و مراسم اصلی از ساعت ۱۵.۳۰ الی ۲۰ از ابتدای بلوار پیامبر اعظم (ص) تا مسجد جمکران برگزار میشود و ویژه برنامهای از ساعت ۱۷ در مسجد مقدس جمکران برنامه ریزی شده است.
مسیری برای کسانی که هر چند فرصت حضور در بینالحرمین کربلا را نداشتند، اما اینجا در بینالحرمین شهر قم، با ذکر «یا حسین (ع)» اربعینی عاشورایی میسازند.