نهضت مدرسه سازی طی چهار دهه پس از تابش نور پربرکت انقلاب اسلامی یکی از اهداف اصلی در راستای محرومیت زدایی و ایجاد عدالت آموزشی برای تمامی فرزندان این کشور برشمرده شده است و طی این سالیان در این راستا اقدامات قابل توجهی انجام شده به نحوی که امروزه در دورافتادهترین نقاط این سرزمین چتر عدالت آموزشی گسترده شده است.
امر مهم و تاثیرگذار مدرسه سازی جهت فراهم شدن بسترهای آموزشی همواره مورد توجه مسوولان قرار داشته و قدمهای محکم و استواری در این زمینه برداشته شده است که ثمرات این تلاشها تربیت نسلی انقلابی و توانمند برای حضور در عرصههای ملی و بین المللی میباشد.
توجه به تعلیم و تربیت در دین مقدس اسلام نیز همواره مورد تاکید و اهتمام بزرگان است و به همین دلیل ایجاد عدالت آموزشی در نظام جمهوری اسلامی یکی از اصول غیرقابل انکار و به عنوان یکی از شاخصهای رفاه در جوامع بشری نیز همواره مورد توجه بوده تا حدی که در هر جامعهای توجه به این امر و ایجاد زیرساختهای آموزشی بیشتر شده توانمندی سرمایه اجتماعی و نیروی انسانی در آن جامعه به وضوح قابل رویت است.
امروز حتی در دورافتادهترین مناطق، به برکت اقدامات و تلاشهای بی وقفه در امر مدرسه سازی پرچم افتخار ایران اسلامی بر فراز مدارس و فضاهای آموزشی برافراشته شده است و فرزندان و آینده سازان این مرز و بوم در سایه انقلاب به تعلیم و تربیت میپردازند.
اکنون علاوه بر بهره مندی تمام دانش آموزان از معلمانی توانمند و متعهد، فضاهای آموزشی در روستاها و مناطق دورافتاده نیز مورد توجه قرار گرفته و به همت مسوولان و خیران تلاش شده است تا جدیدترین تجهیزات و امکانات آموزشی در این مدارس ایجاد شود.
لرستان نیز به دلیل شرایط خاص جغرافیایی و پراکندگی مناطق یکی از استانهایی است که طی سالهای اخیر اقدامات باارزشی در راستای ایجاد فضاهای استاندارد تعیلم و تربیت داشته است.
این استان به دلیل پراکندگی مناطق روستایی و عشایری، نیازمند مدرسه سازی و توجه ویژه مسوولان به حوزه تعلیم و تربیت است که سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی در این زمینه خدمات ارزندهای شکل گرفته است، اما همچنان مناطقی در این استان نیازمند مدرسه سازی و یا بازسازی و نوسازی مدارس هستند.
به برکت خدمات جمهوری اسلامی، نرخ باسوادی جمعیت ۱۰ تا ۴۹ ساله در مرکز استان و شهرستان بروجرد بالاتر از میانگین کشوری است، اما با توجه به محرومیت و همچنین ضعف عملکرد در برخی از مناطق، نرخ باسوادی ۱۰ تا ۴۹ سال استان از ۹۴.۷۲ درصد در سال ۱۴۰۰ به ۹۶.۷۶ درصد رسیده است.
اکنون ساخت مدارس در این استان رشد ۱۴ درصدی داشته است، اما همچنان به گفته مسوولان بیش از یک هزار مدرسه نیازمند تخریب و بازسازی در لرستان وجود دارد که شتاب مدرسهسازی و حضور پررنگتر خیران را در این میان ضروریتر میکند.
مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس لرستان گفت: از مجموع ۲۰۰ مدرسه جایگزین مدارس کانکسی این استان ۷۰ مدرسه تحویل داده شد و مابقی در حال اجرا هستند.
یونس بهاروند ایرانیا با بیان اینکه ۱۶۸ مدرسه در قالب طرح شهید پناهی برای لرستان در نظر گرفته شد اظهار داشت: اکنون این تعداد به ۲۰۰ مورد رسیده است که حدود ۱۰۰ طرح اجرا و حدود ۷۰ طرح از این مجموع تحویل دانش آموزان شده است.
وی ادامه داد: حدود ۳۰ طرح نیز با آغاز سال تحصیلی جدید بهره برداری خواهد شد و مابقی هم تا پایان سال جاری تکمیل و بهره برداری میشود.
وی با بیان اینکه آموزش و پرورش تلاش میکند با کمترین هزینه بیشترین خدمات به دانش آموزان ارائه شود اظهار داشت: تمام مدارس کانکسی روستاهای استان در حال جایگزینی هستند که این اقدامات در حوزه ساخت مدارس مناطق محروم سطح استان بی سابقه بوده است.
بهاروند ایرانیا با بیان اینکه هدف از این اقدامات ایجاد عدالت آموزشی برای دانش آموزان استان است عنوان کرد: تلاش کرده ایم ایمنی و استحکام فضای آموزشی در دورترین نقاط استان تفاوتی با شهرها نداشته باشد.
مدیرکل نوسازی توسعه و تجهیز مدارس لرستان گفت: ۶۳ فضای آموزشی با ظرفیت ۱۶۰ کلاس درس در این استان آماده بهره برداری در سال تحصیلی جدید است و ۴۸ فضای آموزشی نیز تا پایان مهر ماه در سطح استان بهره برداری خواهد شد.
بهاروند ایرانیا بیان کرد: با آغاز سال تحصیلی جدید ۶۳ فضای آموزشی با ظرفیت ۱۶۰ کلاس درس و مساحت ۲۰ هزار متر مربع در استان بهره برداری میشود که حدود ۶۷ درصد این فضاهای آموزشی یعنی ۳۸ طرح در مناطق روستایی و کمتر برخوردار احداث شده است.
وی با اشاره به تامین تجهیزات آموزشی و ورزشی مدارس در سطح استان اظهار داشت: سال گذشته ۲۲۰ میلیارد ریال تجهیزات در سطح مدارس استان توزیع شد و امسال نیز بیش از ۸۵۰ میلیارد ریال اعتبار تجهیزات ورزشی و آموزشی به استان تخصیص یافت.
بهاروند ایرانیا عنوان کرد: از مجموع این اعتبارات تاکنون بیش از ۷۶۰ میلیارد ریال جذب و تجهیزات آزمایشگاهی، هنرستانی، گرمایشی و سرمایشی در نظر گرفته شده به نحوی که در خرید تجهیزات و رفع نیازمندیهای استان جهش ایجاد شده است.
وی افزود: تجهیزات مدارس براساس نیازمندیهای مناطق ۲۴ گانه توزیع میشود و امسال خرید تجهیزات کمک آموزشی حدود ۲.۸ برابر نسبت به سال گذشته افزایش داشته است.
سرپرست آموزش و پرورش لرستان با تاکید بر لزوم شاداب سازی فضاهای آموزشی در سطح استان گفت: یکی از شاخصهای ایجاد عدالت آموزشی فراهم نمودن امکانات و فضای آموزشی همانند شهرها در روستاها و مناطق دورافتاده است.
بهاروند ایرانیا با بیان اینکه زیبایی و آراستگی فضای مدارس در روحیات دانش آموزان بسیار تاثیرگذار است اظهار داشت: این شاخصها در تحقق سند تحول بنیادین آموزش و پرورش بسیار تاثیرگذار است و تابستان امسال در طرح شهید عجمیان بیش از ۱۰۰ مدرسه در قالب یک هزار کلاس درس بهسازی، شاداب سازی و رنگ آمیزی شده است.
وی با تقدیر از مدیران مدارسی که فضا و محیط مدرسه را برای حضور دانش آموزان شاداب سازی و زیباسازی میکنند اظهار داشت: این اداره کل در کنار اقدامات عمرانی برای مدارس، همواره از ظرفیت خیران و اولیا برای بهبود فضای مدرسه و رفع مشکلات احتمالی بهره میگیرد.
سرپرست آموزش و پرورش لرستان با بیان اینکه جشنواره "نگاره برتر" با هدف ترغیب و تشویق مدیران مدارس برای زیبا سازی فضای مدرسه برگزار میشود گفت: بیش از ۳۰۰ مدیر مدرسه در این جشنواره شرکت کردند که در آیین اختتامیه ۲۰ اثر برگزیده شد.
بهاروند ایرانیا افزود: طرحهای هنرستان ولایت فقیه بروجرد با مدیریت حمیرا روزبهانی، مجتمع پارس اندیش خرم آباد با مدیریت حمید رشیدی و مدرسه پسرانه شاهد الیگودرز با مدیریت جعفر حبیبی به ترتیب به عنوان سه اثر برتر معرفی شدند.
وی اضافه کرد: چهار هزار و ۵۳۹ مدرسه دولتی و غیردولتی در قالب بیش از ۱۷ هزار کلاس درس سال تحصیلی جدید میزبان دانش آموزان استان هستند.
بهاروند ایرانیا با بیان اینکه ۶۰ میلیارد ریال برای خرید تجهیزات ورزشی در راستای برنامه هفتم توسعه هزینه شده است بیان کرد: توجه به ورزش دانش آموزی و استعدادیابی از اولویتهای آموزش و پرورش بوده که در سند تحول بنیادین به این موضوع هم اشاره شده است.
وی اظهار داشت: مرحله دوم تجهیزات شامل ۲۰۰ میز تنیس به همراه راکت و توپ و در مرحله اول هم انواع توپ، تور، حلقههای بسکتبال، شطرنج و دیگر لوازم ورزشی مورد نیاز دانش آموزان پایه پنج و ششم ابتدایی است که به همه شهرستانها و مناطق استان ارسال شد.
وی اظهار داشت: این تجهیزات ورزشی بین تمامی شهرستانها و مناطق استان توزیع شده است و سه هزار و ۶۷۹ مدرسه دولتی و عادی مشمول، آنها را دریافت خواهند کرد.
سرپرست آموزش و پرورش لرستان گفت: چهار هزار و ۵۳۹ مدرسه دولتی و غیردولتی در قالب بیش از ۱۷ هزار کلاس درس سال تحصیلی جدید میزبان دانش آموزان استان هستند.
بهاروند ایرانیا اظهار داشت: تاکنون ۸۳ درصد دانش آموزان معادل ۳۰۱ هزار نفر ثبت نام خود را در مدارس استان نهایی کرده اند و پیش بینی برای سال تحصیلی ۱۴۰۴-۱۴۰۳ نام نویسی بیش از ۳۶۰ هزار دانش آموز است.
وی با بیان اینکه پروژه مهر نماد مدیریت و برنامهریزی در فرآیند تعلیم و تربیت است عنوان کرد: وضعیت پروژه مهر در استان مطلوب بوده و در مدارس دولتی ۱۳ هزار و ۸۰۰ کلاس درس معادل ۷۸ درصد تشکیل شده است.
وی گفت: پروژه مهر، یک طرح ملی و سرآغاز تحولی نوین در نگرش به نظام تعلیم و تربیت با هدف آمادگی کامل مدارس و شناسایی نقاط ضعف و برطرف کردن مشکلات میباشد.
رییس مجمع خیرین مدرسه ساز لرستان نیز گفت: تاکنون یکهزار و ۵۶۰ مدرسه در استان توسط خیرین احداث شده است، اما یک هزار مدرسه در استان نیاز به تخریب و بازسازی دارد.
علی محمد رضوی افزود: یک هزار و ۵۷ خیر مدرسه ساز در لرستان فعالیت دارند که علاوه بر ساخت در تهیه نوشت افزار دانش آموزان نیازمند، تجهیز و رفع مشکلات مدارس نیز پیش قدم هستند.
وی ادامه داد: امید میرود با تداوم اقدامات خیرخواهانه و افزایش خیران مدرسه ساز گامهای استوار در راستای ایجاد فضاهای آموزشی استاندارد و ایمن برداشته شود.
معاون اجرایی نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس لرستان گفت: هیچ مدرسه کانکسی بیش از ۱۰ نفر در لرستان وجود ندارد.
سجاد بهرامی با اشاره به احداث و نوسازی فضای آموزشی در راستای ایجاد عدالت آموزشی در سطح استان بیان کرد: برای اول مهر ماه ۶۷ پروژه تحویل آموزش و پروش استان شده است و ۲۰۰ مدرسه تا دهه فجر تحویل دستگاه تعلیم و تربیت استان خواهد شد.
وی ادامه داد: سبک تغییر دکوراسیون مدارس، هوشمند سازی و تجهیز به سیستم صوتی و دوربینهای مداربسته برای رصد دانش آموزان توسط والدین در مدارس استان در دستور کار قرار گرفته است.
وی تصریح کرد:این مهم در ۱۰ مدرسه استان سبک اجرایی و کتابخانه و نگارخانه در نظر گرفته شده است و امید میرود خیران در راستای ایجاد این مدارس همراهی داشته باشند.