به بهانه شهادت سید حسن نصر الله با خبرنگار حوزه امنیتی و دفاعی که به مدت طولانی با این سردار رشید اسلام در ارتباط بوده است گفتگو کردیم تا این شهید بزرگوار را بیشتر بشناسیم.  

جمعه سیاه ضاحیه لبنان آنقدر عزیز از مقاومت گرفته است که بتوان برای از دست دادن هرکدام از آنها جداجدا عزای عمومی اعلام کرد. جمعه‌ای که محور مقاومت دوباره شهیدان زیادی را به اسلام تقدیم کرد. در کنار همه شهدای مقاومت لبنان، جمهوری اسلامی ایران نیز نماینده‌ای داشت.

سردار عباس نیلفروشان، معاون عملیاتی سپاه نیز در حادثه حضور داشت و در کنار سید حزب‌الله و یارانش به شهادت رسید. فرمانده‌ای که این روز‌ها تصاویرش را در گوشه و کنار شهر می‌بینیم به‌عنوان یکی از مهم‌ترین تئوریسین‌های جنگ ناهمتراز شناخته می‌شد. فرمانده‌ای که نه‌تنها در تحلیل تهدید‌ها علیه جمهوری اسلامی ایران، بلکه در زمینه ایجاد ارتباطات مؤثر با جبهه‌های مقاومت، به‌ویژه حزب‌الله لبنان، نقش مهمی ایفا کرد. به همین بهانه با سیدمحمد طاهری، خبرنگار باسابقه حوزه امنیتی و دفاعی که به مدت طولانی با این سردار رشید اسلام در ارتباط بوده است گفتگو کردیم تا این شهید بزرگوار را بیشتر بشناسیم. 

تصمیم‌گیری‌های سردار نیلفروشان در سطح سپاه بسیار مؤثر بود

حضور ایشان در حوادث و در جایگاه‌های مختلف و مسئولیت‌های متنوع، شخصیتی از ایشان ساخته بود که تجربه‌های فراوانی در زمینه فرماندهی، مسائل نظامی و شناخت دقیق و درست از دشمن داشت.

 طاهری در ابتدای گفتگو ضمن تشریح روند آشنایی خود با سردار نیلفروشان این ویژگی‌ها را این‌گونه تشریح می‌کند: «ارتباط من با آقای نیلفروشان به سال ۹۸ باز می‌گردد. من ایشان را در دانشگاه دفاع ملی دیدم و با او مصاحبه‌ای داشتم. از همان جا آشنایی ما با ایشان آغاز شد. بعد از اولین مصاحبه، این آشنایی عمیق‌تر شد و بعد‌ها کار‌های مشترکی نیز با هم انجام دادیم. البته، محوریت بیشتر این کار‌ها با ایشان بود. رفت‌و‌آمدهایمان بیشتر شد و روابط عمیق‌تری پیدا کردیم که تا زمان شهادت ایشان ادامه داشت و آخرین دیدار ما، دو یا سه هفته قبل از شهادت ایشان در تهران بود.

او از همان ابتدای ورود به سپاه، به صورت عملیاتی فعالیت می‌کرد. عمرش را در عملیات سپری کرده بود و در دوران دفاع مقدس، فرمانده گردان لشکر۸ نجف بود. پس از آن، وارد واحد عملیات لشکر۸ نجف شد و بعدا نیز مسئولیت عملیات نیروی زمینی سپاه را به عهده گرفت. در مقطعی حساس از تاریخ، فرمانده عملیات نیروی زمینی سپاه بود؛ زمانی که آمریکایی‌ها به عراق و افغانستان حمله کرده بودند و کشور ما تحت تهدید جدی قرار داشت. وی دارای شخصیت علمی برجسته‌ای نیز بود. مدرک دکتری داشت و عضو هیأت‌علمی دانشگاه امام حسین (ع) بود. ترکیب این شخصیت علمی با تجربه‌های نظامی‌اش، شخصیتی کاملا راهبردی و تأثیرگذار از او ساخته بود. به همین دلیل، تصمیم‌گیری‌هایش در سطح کلان سپاه، بسیار اثرگذار بود.»

در مسائل امنیتی اهل تسامح و تساهل نبود

طاهری تحلیل‌های شهید نیلفروشان در معاونت عملیات در مورد موضوعات را کاملا دقیق و مبتنی‌بر واقعیت می‌داند: «در بسیاری از مسائل، وقتی تحلیلگرانی در رسانه‌ها یا تلویزیون درباره موضوعات مختلف صحبت می‌کردند، ما تحلیل‌های ایشان را می‌شنیدیم و با تحلیل‌های دیگران مقایسه می‌کردیم. تفاوت دیدگاه‌ها به‌وضوح دیده می‌شد؛ دیدگاه ایشان بسیار عمیق‌تر، وسیع‌تر و درست‌تر بود. در مواجهه با آمریکایی‌ها و رژیم‌صهیونیستی نیز همین رویکرد را داشت. برای مثال، در زمان شهادت سردار سلیمانی و تصمیم جمهوری اسلامی برای پاسخ به آمریکا در قالب عملیات عین‌الاسد، به‌عنوان معاون عملیات کل سپاه، قطعا یکی از عوامل اصلی طراحی آن عملیات بود. گفتگو‌هایی که با او داشتیم نشان می‌داد که تصمیمات اتخاذشده براساس واقعیت‌های میدانی بود. از صحبت‌هایش می‌شد فهمید که تصمیمی که در آن مقطع گرفته شد، بسیار دقیق و درست بود و او یکی از اثرگذارترین شخصیت‌ها در آن تصمیم‌گیری به شمار می‌رفت. نگاه عاقلانه‌اش نسبت به این موضوعات بسیار برجسته بود. مثلا وقتی ما در فضای هیجانی از او می‌پرسیدیم چرا اقدام نمی‌کند یا چرا بیشتر عمل نمی‌کند، به‌شدت آرام و منطقی واکنش نشان می‌داد.

یادم می‌آید روزی که عملیات عین‌الاسد انجام شد، چند روز قبل از آن با او درباره شهادت سردار سلیمانی صحبت کرده بودیم. آن روز صبح به او زنگ زدم تا مصاحبه کنیم. ساعت ۸ صبح به دفترش رفتم. ابتدا نبود، ولی بعد از مدتی آمد و یک مصاحبه کوتاه با ما انجام داد. اینجا لازم است بگویم او در مسائل حفاظتی به‌شدت دقیق بود. به‌هیچ‌وجه اهل تساهل و تسامح در این مسائل نبود. حتی ما اجازه نداشتیم گوشی هوشمند را به اتاقش ببریم. به همین دلیل، من فقط مطالبی را که گفت، یادداشت کردم. 

در خلال همان مصاحبه، به نکته‌ای اشاره کرد و گفت: «آقای طاهری، حتما متذکر شوید ما الان که آمریکایی‌ها را هدف قرار دادیم، در حال بررسی نقش اسرائیل در این اتفاقات و شهادت سردار سلیمانی‌ایم. این اقدامات نه‌تن‌ها تنش را بالا نمی‌برد، بلکه اسرائیلی‌ها را کنترل می‌کند.» بعد از این مصاحبه، در راه بازگشت به خبرگزاری، چندین بار با من تماس گرفت و نکاتی را که به ذهنش می‌رسید، به من یادآوری و تاکید می‌کرد حتما در مصاحبه به آنها اشاره کنم.

 در همان روز از او پرسیدم آیا این عملیات ادامه پیدا خواهد کرد یا نه. گفت: «نه، دیگر ادامه نمی‌دهیم.» آخرین دیدار ما بعد از عملیات اربعین حزب‌الله بود که راجع به واکنش ایران به ترور اسماعیل هنیه صحبت‌هایی شد. او نکاتی درباره عملیات اربعین و دستاورد‌های آن مطرح کرد و گفت از نتیجه آن بسیار راضی است. در این گفتگو همچنین درباره آقای هنیه صحبت‌هایی ردوبدل شد. البته، دیگر مسئولیت مستقیم در عملیات نداشت و تنها توصیه‌هایی ارائه داد. وقتی فردی در یک سطح راهبردی قرار می‌گیرد قطعا نوع برخوردهایش نیز متفاوت می‌شود.»

ایجاد قرارگاه نبی‌اکرم (ص) که در عملیات وعده صادق از آن استفاده شد، اقدام سردار نیلفروشان بود

این خبرنگار که مدتی با سردار نیلفروشان در ارتباط بوده، او را در حوزه نظامی شخصیتی چندوجهی توصیف می‌کند: «شهید نیلفروشان فردی با دید و فکر راهبردی و عملکرد تاکتیکی بود. ترکیب این دو ویژگی، از او شخصیتی ساخته بود که در جنبه‌های مختلف دفاعی و امنیتی کاملا درگیر و تأثیرگذار بود. شخصیتی چندوجهی داشت و همزمان توانایی تحلیل مسائل به‌صورت واقع‌نگر و میدانی را داشت. می‌توانست به‌درستی در این زمینه‌ها تصمیم‌گیری کرده و سیاستگذاری کند. به‌عنوان معاون عملیات سپاه، اقدامات بسیار مهمی انجام داد. یکی از این اقدامات قابل توجه، ایجاد یک قرارگاه فرماندهی و کنترل متمرکز بین تمامی نیرو‌های سپاه بود. این قرارگاه در رزمایش «پیامبر اعظم۱۷» به‌صورت عملیاتی ظهور پیدا کرد.

من خودم در بندرعباس از نزدیک شاهد بودم و در جریان این رزمایش به خدمت ایشان رسیدم. شهید نیلفروشان در قرارگاه فرماندهی کنترل رزمایش، یعنی قرارگاه «نبی اکرم (ص)»، حضور داشت. از آنجا، تمام صحنه عملیات رزمایش را رصد می‌کرد. حتی می‌توانست ببینند که یک پهپاد دقیقا چه کاری در رزمایش انجام می‌دهد و چگونه هدف مورد نظر را مورد اصابت قرار می‌دهد. تمامی تحرکات در صحنه رزمایش، که شاید چند صد کیلومتر دورتر از قرارگاه رخ می‌داد، توسط او مشاهده، رصد و فرماندهی می‌شد و دستورات لازم را صادر می‌کرد. این قرارگاه یک زیرساخت جدی و بسیار مهم برای سپاه پاسداران به شمار می‌رفت.

قرارگاه «نبی اکرم (ص)» که ایشان در معاونت عملیات سپاه آن را شکل داد، بعد‌ها در عملیات «وعده صادق» که علیه رژیم‌صهیونیستی انجام شد، نیز مورد استفاده قرار گرفت. این نشان‌دهنده دیدگاه درست او بود که نیرو‌های مسلح، به‌ویژه سپاه پاسداران در عرصه رزمی نیازمند قرارگاه فرماندهی و کنترلی‌اند که بتواند به‌صورت آنلاین و برخط، صحنه نبرد را به فرماندهان ارشد نشان داده و آنها نیز بتوانند در لحظه تصمیم‌گیری کنند و دستورات لازم را صادر کنند.»

سردار نیلفروشان تعامل با رسانه‌ها را بلد بود 

سیدمحمد طاهری، سردار عباس نیلفروشان را از معدود فرماندهانی می‌داند که مواجهه‌ای درست و عقلانی با رسانه‌ها داشتند، وی افزود: «شاید به تعداد انگشتان دست بتوان چنین افرادی را در میان نیرو‌های مسلح پیدا کرد. بیشتر فرماندهان یا از رسانه‌ها دوری می‌کنند، یا اینکه مواجهه‌شان با رسانه‌ها و موضوعاتی که مطرح می‌کنند بعضا مشکل‌ساز می‌شود، اما ایشان جزء فرماندهان کم‌نظیری بودند که کاملا می‌دانستند چگونه با رسانه‌ها تعامل کنند. این توانایی برمی‌گشت به شخصیت راهبردی‌شان، چون جایگاه و نقش رسانه را به‌خوبی می‌فهمیدند و می‌دانستند چه زمانی و چگونه باید صحبت کنند. ایشان به کار سلسله‌مراتبی، ساختاری و سازمانی بسیار پایبند بودند. دوستی و رفاقت با افراد مختلف هرگز باعث نمی‌شد که ساختار‌های موجود را نادیده بگیرند یا به‌هم بزنند.

در مصاحبه‌هایی که با ایشان داشتیم همیشه تاکید می‌کردند که باید ساختار‌ها رعایت شود، حتی زمانی که می‌خواستیم با ایشان مصاحبه کنیم ابتدا هماهنگی‌های لازم را با آقای سلامی انجام می‌دادند و سپس ما می‌توانستیم مصاحبه کنیم. زمانی که برای مصاحبه می‌رفتیم کاملا مشخص بود که ایشان از قبل روی محور‌های مصاحبه و مسائل جاری مطالعه کرده بودند. پاسخ‌هایشان دقیق بود و تحلیل‌هایی که ارائه می‌دادند کاملا مبتنی‌بر واقعیت‌های میدانی بود. به یاد دارم در دانشگاه امام حسین (ع) ایشان سخنرانی‌ای انجام دادند؛ فکر می‌کنم بهمن‌ماه سال گذشته بود. قبل از هر سخنرانی ایشان همیشه مطالعه می‌کردند و معمولا هم خیلی سخنرانی نمی‌کردند. همیشه می‌گفتند که برای هر سخنرانی باید مطالعه کنم و، چون وقت کافی برای مطالعه ندارم اغلب سخنرانی را نمی‌پذیرفتند. در آن سخنرانی مطلبی درباره رژیم‌صهیونیستی و تقابل جبهه مقاومت با جمهوری اسلامی مطرح کردند که به‌گونه‌ای بود که انگار همین لحظه در حال وقوع است. البته این تحلیل‌ها تنها مربوط به آن زمان نبود بلکه ایشان مدت‌ها پیش به این تحلیل‌ها رسیده بودند ولی حالا به‌طور مشخص ظهور و بروز داشت. این نکته مربوط به راهبردی است که رژیم‌صهیونیستی اتخاذ کرده. راهبردی که شهید نیلفروشان تعبیر جنگ در منطقه خاکستری را به آن دادند.»

شهید نیلفروشان: راهبرد اسرائیل جنگ در منطقه خاکستری است

طاهری تفسیر شهید نیلفروشان از جنگ در منطقه خاکستری را این‌گونه روایت می‌کند: «آن زمان چند ماه از عملیات «طوفان الاقصی» گذشته بود و همه تحلیل می‌کردند که اسرائیل به‌دنبال این است که جمهوری اسلامی را به یک جنگ مستقیم بکشاند و تلاش دارد چنین اتفاقی را رقم بزند. ایشان در یکی از مصاحبه‌ها به این موضوع پرداخت و گفت: «راهبرد اسرائیل جنگ در منطقه خاکستری و جنگ در بین جنگ‌هاست. هدفش این است که از شرایطی که در آن قرار دارد خارج شود. راه مقابله با این تاکتیک و راهبرد اسرائیل حفاظت اطلاعات است.

هر کس حفاظت اطلاعات را به‌درستی رعایت کند در این جنگ دست برتر را خواهد داشت.» این نکته‌ای است که واقعا در صحنه میدانی امروز شاهد آنیم. مثلا در جنگ ۳۳ روزه، حزب‌الله با قدرت در حفاظت اطلاعات عمل کرد و هیچ‌کدام از فرماندهان اصلی و ارشدش به شهادت نرسیدند. در مقابل امروز اسرائیل در حال ترور کردن فرماندهان حزب‌الله است. این نشان می‌دهد که تحلیل ایشان در سال گذشته کاملا درست بود. حالا اینکه چقدر این تحلیل در سپاه و جبهه مقاومت به‌درستی اجرا شده خودش جای بحث دارد، اما ایشان تهدید را به‌درستی تشخیص داده بود.

یک نکته دیگر مربوط به زمانی است که دولت شهید رئیسی تکاپویی درمورد کریدور‌های منطقه‌ای به راه انداخت؛ از جمله کریدور شمال-جنوب که می‌خواستند تکمیل کنند. مدت‌ها قبل از این اتفاق در یکی از مصاحبه‌ها، ایشان گفتند: «منطقه غرب آسیا در حال‌گذار از وضعیت ژئوپلیتیکی است.» منظور ایشان این بود که کشور‌های منطقه به دنبال رسیدن به ثبات اقتصادی‌اند و مسائل اقتصادی اولویت بیشتری نسبت به مسائل سیاسی پیدا کرده است. چند ماه بعد از این صحبت‌ها بحث کریدور‌ها به‌شدت جدی شد؛ از جمله کریدور‌های ترانزیتی و حتی پروژه‌های راهسازی. این نشان داد که تحلیل ایشان کاملا مبتنی‌بر واقعیت‌های میدانی بود.»

رزم نزدیک در دوردست؛ استراتژی رزمی ایران

طاهری در ادامه راهبرد‌های ایران در عرصه‌های مختلف دریایی را به نقل از شهید نیلفروشان روایت می‌کند و می‌گوید: «بعد‌ها که دوباره با ایشان صحبت کردیم و حتی در خلال مصاحبه‌هایی که انجام دادیم -آخرین مصاحبه هم که فکر کنم در شهریور سال گذشته بود-نکاتی را درباره راهبرد نظامی ما در حوزه‌های مختلف مطرح کردند؛ دریا، هوا، زمین-هر کدام راهبرد‌های مشخصی دارند. ایشان توضیح دادند که چگونه باید با دشمن در این حوزه‌ها بجنگیم. به‌عنوان مثال، ایشان درمورد عرصه دریایی توضیح داد که راهبرد ما «رزم نزدیک در دوردست» است؛ یعنی باید در فاصله‌ای دور از دشمن باشیم، اما بتوانیم با او نزدیک و مستقیم بجنگیم. در این مورد توضیح می‌داد که هدف ما ضربه زدن به دشمن در فاصله‌های دور است، اما این کار را با حفظ فاصله نزدیک انجام می‌دهیم. مثالی که ایشان زد عملکرد ایران در زمان حمله آمریکا به عراق بود.

 آن زمان که آمریکا به عراق حمله کرد من در عملیات نیروی زمینی بودم و کشور ما نیز در معرض تهدید جدی قرار داشت. ما از سواحل خلیج‌فارس تا مرکز کشور سنگربندی کرده بودیم و آماده جنگ بودیم، اما فعالیت‌هایی که شهید سلیمانی و نیروی قدس در آن بازه زمانی انجام دادند باعث شد آمریکایی‌ها در عراق زمین‌گیر شوند و به سمت ما نیایند. ایشان می‌گفت: وظیفه ما این است که دشمن را فرسوده کنیم. راهبرد ما فرسایشی کردن دشمن است؛ نه اینکه یک ضربه بزرگ و دفعی به دشمن وارد کنیم؛ چراکه آن زمان دشمن هم پاسخ خواهد داد و ما وارد جنگ هم‌تراز می‌شویم.»

مواجهه با رژیم‌صهیونیستی راهبردی متفاوت می‌طلبد

طاهری در ادامه به نقل از شهید نیلفروشان به راهبرد متفاوت ایران در قبال رژیم‌صهیونیستی پرداخت: «ایشان معتقد بود که جنگ باید خارج از مرز‌های ایران مدیریت شود و اجازه ندهیم به داخل سرزمین ما کشیده شود. نکته دوم این بود که دشمن را باید فرسوده کنیم؛ همان‌طور که در عراق با آمریکایی‌ها چنین کردیم. اما درباره رژیم‌صهیونیستی، ایشان ملاحظات خاصی داشت. رژیم‌صهیونیستی با آمریکا تفاوت دارد، چون تهدید موجودیتی دارد. آمریکایی‌ها در عراق، تهدید موجودیتی نداشتند و به دلیل شکست در جنگ مجبور شدند بعد از مدتی طولانی عراق را ترک کنند. اما رژیم‌صهیونیستی به دلیل تهدید موجودیتی‌اش، شرایط برخورد با آن مقداری متفاوت از آمریکاست، به‌ویژه در حوزه‌های ناهمتراز. 

درطول دوران خدمت خود، سردار نیلفروشان همواره به‌دنبال اجرای عملیات‌های ناهمتراز بود که مبتنی‌بر فرسایش توان دشمن و حفظ توانایی‌های مقاومت بود. این استراتژی به‌ویژه در مواجهه با رژیم‌صهیونیستی بسیار مؤثر بود، زیرا همان‌طور که خود ایشان تاکید داشت، اسرائیل به‌دنبال پیگیری جنگ بین جنگ‌ها بود و برای مقابله با این راهبرد، حفاظت اطلاعات و برتری در جنگ ناهمتراز کلید موفقیت بود. شهید نیلفروشان در تحلیل‌های نظامی و امنیتی خود بسیار هوشمندانه عمل می‌کرد. این نوع تحلیل دقیق و مبتنی‌بر واقعیت‌های میدانی، ازجمله ویژگی‌های برجسته او بود که او را به‌عنوان یک فرمانده استراتژیک برجسته می‌کرد.»

نقش محوری در تشکیل یگان زرهی حزب‌الله

سردار نیلفروشان به‌عنوان یکی از فرماندهان برجسته و باتجربه سپاه پاسداران، ویژگی‌های منحصربه‌فردی داشت که او را در مأموریت‌های مهم، به‌ویژه در لبنان متمایز می‌کرد. طاهری این ویژگی‌ها را این‌گونه تشریح کرد: «پس از شهادت سردار زاهدی و درخواست مستقیم سیدحسن نصرالله، ایشان به لبنان بازگشت و مسئولیت عملیات را برعهده گرفت. ارتباط ایشان با جبهه مقاومت، به‌ویژه حزب‌الله لبنان، عمیق و مستمر بود، حتی در دفتر او تعداد تقدیرنامه‌هایی که از حزب‌الله داشت بیشتر از جمهوری اسلامی بود که این خود نشان‌دهنده تأثیرگذاری و نقش کلیدی او در حمایت از مقاومت بود. یکی از نکات برجسته در کارنامه ایشان، نقش محوری‌اش در تشکیل یگان‌های ضدزره حزب‌الله و یگان رضوان بود. این یگان‌ها که به‌طور مستقیم در مقابله با رژیم‌صهیونیستی نقش ایفا می‌کردند، بخشی از توانمندی حزب‌الله در جنگ‌های ناهمتراز به‌شمار می‌رفتند. سردار نیلفروشان یکی از تئوریسین‌های این یگان‌ها بود و با توجه به شناخت عمیقی که از ظرفیت‌های مقاومت و همچنین دشمن صهیونیستی داشت، توانست این یگان‌ها را به یکی از عوامل کلیدی در استراتژی مقابله با اسرائیل تبدیل کند. ارتباطات او با حزب‌الله و تأثیرگذاری‌اش در تقویت نیرو‌های مقاومت نشان می‌دهد نه‌تن‌ها در عرصه‌های نظامی و اطلاعاتی موفق عمل کرد، بلکه به‌عنوان یک استراتژیست نقشی تعیین‌کننده در شکل‌دهی به مبارزات ضدصهیونیستی در منطقه داشت.»

سردار نیلفروشان از سال ۱۴۰۱ در لیست ترور آمریکا بود

طاهری یکی دیگر از ویژگی‌های بارز شهید نیلفروشان را توجه و پایبندی دقیق او به حفاظت اطلاعات توصیف کرد و گفت: «او همواره از گوشی هوشمند استفاده نمی‌کرد، حتی گوشی معمولی خود را نیز هنگام سفر به لبنان در تهران می‌گذاشت. این نشان‌دهنده اهمیت بالایی بود که او برای مسائل امنیتی قائل بود، حتی در تهران نیز بسیار محتاط بود و گوشی‌اش را به‌ندرت با خود حمل می‌کرد. برای تماس‌های ضروری معمولا دیروقت و بااحتیاط تماس می‌گرفت؛ چراکه همواره به رعایت اصول حفاظتی پایبند بود. ایشان پس از وقایع ۱۴۰۱ مدتی گوشی خود را جواب نمی‌داد. یک روز که جواب داد ماجرا را پرسیدیم و گفت می‌خواستم بروم اصفهان تا به ستاد رفتیم و تماس گرفتند که برگرد. برگشتیم و گفتند گزارشی آمده که آمریکایی‌ها دستور ترور شما را داده‌اند. من هم، چون برای شرکت در برنامه‌ای قول داده بودم، سفر اصفهان را با مسئولیت خودم رفتم، اما تلفن را نمی‌توانستم جواب بدهم، یعنی از سال ۱۴۰۱ به‌دنبال ترور ایشان بودند. ناآرامی‌های ۱۴۰۱ که پیش آمده بود، ایشان فعالیت راهبردی و میدانی مؤثری داشت تا مثل سال‌های قبل کسی کشته نشود؛ خیلی تلاش کرد. یک روز در زمینه پوشش خبر همراه ایشان بودم. اتفاقا هم سخنرانی‌ای که آنجا ایراد کرد و هم سخنرانی قبلی ایشان در شرق تهران خیلی بازتاب گسترده‌ای پیدا کرد. عمدتا مصاحبه‌های ایشان به همین شکل بود، چون نکات خام راهبردی را در مصاحبه‌هایشان می‌گفت. سالی یک یا دو مصاحبه تفصیلی جان‌دار هم بیشتر انجام نمی‌داد.»

اگر کسی سردار نیلفروشان را نمی‌شناخت از تواضعش باور نمی‌کرد سردار سپاه است

طاهری در توصیف شخصیت نیلفروشان می‌گوید: «شخصیتی بسیار منحصربه‌فرد و برجسته بود که علاوه‌بر تخصص نظامی، به تواضع، حق‌شناسی و دستگیری از دیگران شهرت داشت. رفتار و منش او نشان‌دهنده ترکیبی از انضباط کاری بالا و دلسوزی نسبت به نیرو‌ها و مردم اطرافش بود. یکی از ویژگی‌های بارز او وقت‌شناسی و پایبندی به قول‌هایش بود. هرگاه تعهدی می‌داد، چه در جلسات کاری و چه در مسائل روزمره، همواره به وعده‌اش عمل می‌کرد. برای مثال، اگر وعده‌ای برای ملاقات یا جلسه‌ای داشت، به دقت در همان زمان مقرر حاضر می‌شد و اگر کسی تاخیر داشت، به او یادآوری می‌کرد که باید به موقع باشد. او همچنین انسانی بسیار متواضع بود؛ با وجود جایگاه بالایش در سپاه، اگر کسی او را برای اولین بار می‌دید، شاید تصور نمی‌کرد که او یکی از فرماندهان ارشد سپاه است. رفتار ساده و دوستانه‌ای داشت و این تواضع در برخورد‌های شخصی‌اش به‌خوبی نمود پیدا می‌کرد. یکی دیگر از وجوه برجسته شخصیت سردار نیلفروشان، دستگیری از نیرو‌های زیر‌دست و حتی افراد عادی بود. او به نیرو‌های خود اهمیت زیادی می‌داد و همواره سعی داشت مشکلات آنها را حل کند. برای مثال، او برای رفع نیاز‌های مالی نیروها، وام فراهم می‌کرد و اگر منابع سپاه کافی نبود، از منابع شخصی خود یا از طریق کمک گرفتن از خیرین اقدام می‌کرد. حتی در مواردی که خانواده‌های نیازمندی به او مراجعه می‌کردند، مثل تهیه جهیزیه یا پیدا کردن کار برای فرزندان‌شان، سردار به حل مشکلات آنها توجه ویژه‌ای نشان می‌داد و از هر طریقی که می‌توانست، کمک‌رسان بود.

این حس مسئولیت‌پذیری و کمک به دیگران را نه‌تن‌ها در وظایف رسمی خود، بلکه در امور خیریه و اجتماعی نیز دنبال می‌کرد. برای مثال، زمانی که یکی از دوستان یا همکاران از او درخواست کمک برای برگزاری یک مراسم افطاری داشت، او بلافاصله و از جیب شخصی خود کمک مالی ارائه کرد. چنین رفتار‌هایی از او نشان می‌داد که همواره به فکر دیگران بود و از مسئولیت‌های اجتماعی و انسانی خود غافل نمی‌شد. به‌طور کلی، سردار نیلفروشان نه‌تن‌ها به‌عنوان یک فرمانده برجسته نظامی، بلکه به‌عنوان فردی که همواره به تعهداتش پایبند بود و به کمک دیگران می‌شتافت، الگوی اخلاقی و اجتماعی بی‌نظیری به‌شمار می‌رفت.»

شهید نیلفروشان با دقت و حساسیت مسئولیتی را می‌پذیرفت

«سردار نیلفروشان، علاوه‌بر تجربه‌های عملیاتی و اندوخته علمی بسیار غنی‌ای که داشت، فردی بود که به اخلاقیات و مسئولیت‌های انسانی بسیار اهمیت می‌داد. او به دلیل داشتن منطق قوی و تجربه عملیاتی گسترده، مورد توجه و احترام زیادی قرار داشت و پیشنهاد‌های بسیاری برای پذیرش مسئولیت‌های مختلف به او ارائه می‌شد. اما او با دقت و حساسیت خاصی این مسئولیت‌ها را می‌پذیرفت یا رد می‌کرد. این نگاه دقیق به حقوق مردم و توجه به مسئولیت‌های اخلاقی، نشان از تعهد عمیق او به ارزش‌های انسانی و اسلامی داشت. همچنین او بر این باور بود که اگر مقام‌معظم‌رهبری تکلیفی به او محول کنند، باید بدون تردید آن را بپذیرد، اما به‌طور کلی، او علاقه‌ای به پذیرش مسئولیت‌هایی که خود احساس راحتی با آن نداشت، نشان نمی‌داد. این نشان‌دهنده شخصیت بسیار متعهد و دقیق او در قبال وظایف و مسئولیت‌هاست. او هیچ‌گاه به دنبال قدرت یا مقام نبود، بلکه همواره به‌دنبال این بود که مسئولیت‌هایی را برعهده بگیرد که هم با اصول اخلاقی و اعتقاداتش سازگار باشد و هم بتواند با اطمینان خاطر و بدون دغدغه‌های حق‌الناس آنها را انجام دهد.»

شهید نیلفروشان در امور خیریه هم با دقت و پیگیری عمل می‌کرد

طاهری در پایان با اشاره به چند خاطره شخصی به مواجهه پیگیرانه و با‌دقت شهید نیلفروشان در مواجهه با امور خیریه پرداخت و گفت: «من خاطرم هست بهار سال ۹۹ و در بحبوحه کرونا یکی از حوزه‌های مقاومت بسیج به ما گفتند که می‌شود بگویید حاجی بیایند حوزه ما را ببینند؟ حوزه در همین تهران بود و من به حاج آقا گفتم. ایام اسفند بود. گفتند یک روز هماهنگ می‌کنیم. فروردین به من زنگ زدند، گفتند کی برویم حوزه را ببینیم؟ گفتم حاج آقا هر موقع شما بگویید. گفتند بگو ۱۰ فروردین ساعت شش صبح آماده باشند. ۱۰ فروردین در آن بحبوحه کرونا آمدند و تک تک پایگاه‌های آن حوزه را دیدند و پای حرف‌هایشان نشستند. وقتی هم بازدیدشان تمام شد گزارشی برای آقای سلامی تهیه کردند و ایشان هم گفته بود شما از طرف من در ستاد سپاه مسئولید و مشکلات آنها را پیگیری و حل کنید. سه چهار مشکل بزرگ از آن مجموعه حل کرد که به‌عنوان باقیات‌الصالحات آقای نیلفروشان در آن مجموعه است. یکی از مشکلاتی که آنجا داشتند این بود که منطقه روستایی بود و آدم‌های بی‌بضاعت زیادی داشت. مشکلات ارتباطی زیادی هم وجود داشت. مثلا یکی از مشکلات آنجا این بود که بی‌سیم جواب نمی‌داد. منطقه کوهستانی بود، با توجه به اتفاقاتی مثل سیل به این ارتباط نیاز داشتند. ایشان خودشان پیگیر شدند و این مساله حل شد. اتفاق بزرگ‌تری هم که آنجا افتاد این بود که ایشان تعدادی خانواده‌های بی‌بضاعت در آنجا دیده بودند. مدتی بعد به من زنگ زدند و گفتند که خیری پیدا شده و می‌خواهد آنجا مدرسه بسازد. ببینید نیاز است. ما پیگیری کردیم و متوجه شدیم که تعدادی از خانواده‌های آنجا حتی خانه هم ندارند و واقعا به آن نیاز دارند.

یک روز خودشان کامل آمدند و دیدند و گفتند یک گزارش تهیه کنید. با اینکه معاون عملیات کل سپاه بودند، آمدند و دیدند. یک روز گفتند بروید اصفهان یکی از اقوام مرا ببینید. رفتیم اصفهان و خیر از اقوام ایشان بودند. آنجا گزارش را ارائه دادیم و ساخت هشت خانه را قبول کردند. خلاصه آمدیم تهران و ایشان گفتند بیایید عملیات و گفتند ایشان یک مبلغی دادند و پول دست من است. گفتند طرحی بیاورید که چطور می‌خواهید این خانه‌ها را بسازید و چه نقشه‌ای دارید. کار را کاملا روی اصول انجام می‌دادند و پیگیر بودند. طرح را نوشتند و به ایشان دادیم. ایشان تعدادی فاز طراحی کردند و گفتند در هر فاز من فلان قدر پول می‌دهم و باید گزارش پیشرفت پروژه را بیاورید. در این میان سه، چهار بار خودشان آمدند و روند کار را بازدید می‌کردند. هشت خانه ساخته شد و این هشت خانواده‌‍ که سر پناه کاملا مناسبی دارند، مرهون پیگیری شخص آقای نیلفروشانند.»

منبع: فرهیختگان 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۱۳ ۱۰ مهر ۱۴۰۳
ای شهدای عزیز مقاومت روحتان شاد و یاد و
نامتان گرامی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۸ ۰۹ مهر ۱۴۰۳
بگین پیکر شهدای مقاومت را در شهرهای بزرگ ایران تشییع کنند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۶ ۰۹ مهر ۱۴۰۳
خدایش نیامرزد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۳ ۰۹ مهر ۱۴۰۳
روحش شاد