محمد اتابک، وزیر صمت صبح امروز در نشست با روسای اتاقهای بازرگانی سراسر کشور و فعالان اقتصادی گفت: اشکال این است که سیاستهای ارزی و تجاری کشور همسو نیستند و این باعث میشود صادرکنندگان در مباحث ارزی دچار مشکل میشوند و اشکال از سیاست گذار ارزی است.
وی بیان کرد: بانک مرکزی مسئول کنترل تورم است، اما مسئولیت تجارت با وزارت صمت است با این حال فاصله ارز نیمایی و ارز آزاد هر روز کمتر شده و ما داریم فشار میآوریم که صادرکنندگان در بازگشت ارز با نرخهای نزدیک به نرخ اصلی ارز را بازگردانند. توجه داشته باشید صادرات فرابخشی است و ما درخواست کردیم شورای عالی صادرات را احیا کنند, با احیای این شورا فرماندهی واحد در این زمینه ایجاد میشود و در این شورا علاوه بر سیاستگذاران صادرکنندگان هم اعمال نظر میکنند.
وزیر صمت از موافقت با احیای شورای عالی صادرات خبر داد و اظهار کرد: بحران انرژی در تابستان و زمستان وجود دارد و شاید هیچ جلسه دولتی نباشد که ما پیگیر این امر نباشیم، رئیس جمهور دستور ویژه در این زمینه داد و وزاری نفت و انرژی پیگیر این امر هستند، بخش خصوصی هم باید وارد شود و دولت و شورای امنیت تضمین میکنند که برقی که بخش خصوصی تولید میکند به خودش اختصاص یابد.
اتابک درباره تامین مالی تولیدکنندگان گفت: بستهای را به عنوان نیاز مالی صنعت تامین کردیم که هم نیازهای ارزی و هم نیاز تامین مالی سرمایه در گردش در آن در نظر گرفته شده است، ارز مربوط به مواد خام را نیز معاونت مربوطه پیگیری میکند.
وزیر صمت از تلاشهای دولت برای توسعه تجارت گفت و توضیح داد: در توسعه تجارت تلاش داریم تعرفهها را برداریم، در این راستا زمینه تجارت ترجیحی و آزاد با ارمنستان فراهم خواهد شد و تاکید ما در سفر به ارمنستان این بود که صادرات به این کشور افزایش یابد. مقاصد صادراتی ما محدود شده است.
وی افزود: اوراسیا و جمعیت ۲۰۰ میلیونی آن میتواند بازار خوبی برای محصولات ایرانی باشد. پاکستان هم طالب اجناس ایرانی است، پاکستانیها صنعت نساجی قوی دارند و تلاش داریم با هم توافق کنیم تا بتوانیم تجارت با پاکستان را توسعه دهیم.
اتابک از امضای هفت تفاهم نامه با ازبکستان خبرداد و اظهار کرد: با ازبکستان توافق نامه برای تجارت ۱۰ کالای اولویت دار را امضا کردیم تا تعرفه تجارت آنها ۵۰ درصد کاهش یابد. ازبکستان از همکاری معدنی بار ایران استقبال میکند و ارمنستان اظهار کرده که تکنولوژی ایران را قبول دارد و حاضر به همکاری با ایران است.
وی در مورد شمار رایزنهای تجاری ایرانی گفت: ما بیست رایزن در کشورهای مختلف داریم، اما حکم رایزنی را به کسی میتوانیم بدهیم که کارمند رسمی دولت باشد. با این حال, هر بازرگان موفقی که اتاق معرفی کند میتواند به عنوان نماینده ایران معرفی شود.
وزیر صمت در باره بودجه ۱۴۰۴ گفت: بودجه امسال شفافترین حالت ممکن را نسبت به بودجههای سالهای پیش داشته است و مشخص است منابع و مخارج دولت چقدر است، درست است که بودجه محدودی داریم، اما بودجه عمرانی یازده درصد است و صفر نیست.
وی خاطرنشان کرد: همه مشکلات مرتبط با صادرات فرش به دولت برنمیگردد و شاید بخشی به این برمیگردد که تولیدکنندگان ما در پی نیروی کار ارزان به دنبال کارگر افغانستانی رفتند. البته فرش مشمول تحریم هم شده است. با این حال در هماهنگی با سازمان میراث در تلاش هستیم به صادرات کمک کنیم.
وی در نهایت اظهار امیدواری کرد که امسال تراز تجاری بهتری داشته باشیم.
منبع: ایلنا