رییس سازمان جهاد کشاورزی لرستان گفت: ۱۰۲ میلیون متر مکعب آب از سال ۹۹ تا نیمه نخست امسال در حوزه‌های زیرمجموعه کشاورزی استان صرفه جویی شده است.

سیدعماد شاهرخی گفت: هدفگذاری انجام شده در این خصوص ۹۳ میلیون مترمکعب بود که با اقدامات مستمر از جمله مرمت قنات ها، مبارزه با اضافه برداشت و مالکان متخلف چاه، تکمیل ایستگاه‌های پمپاژ و اجرای طرح‌های آبیاری نوین، صرفه جویی ۱۰۲ میلیون مترمکعبی محقق شد.

وی اظهار داشت: از سال ۱۴۰۰ تاکنون ۶ ایستگاه پمپاژ آب کشاورزی پس از یک دهه بلاتکلیفی احیا و راه اندازی شده است و تکمیل ۲ ایستگاه دیگر نیز در دستور کار قرار دارد.

وی ادامه داد: با آبی شدن سه هزار هکتار زمین پایاب این ایستگاه ها، علاوه بر افزایش تولید محصول، بهره‌وری آب، حفظ ذخایر آب و خاک و تغییر آبیاری از سنتی به مدرن محقق شده است.

رییس سازمان جهاد کشاورزی لرستان با اشاره به صرفه جویی هفت میلیون مترمکعبی مصرف آب و ایجاد ۷۰۰ فرصت شغلی با فعالیت هشت ایستگاه پمپاژ تصریح کرد: ۲ سال گذشته ۸۰ رشته قنات مرمت و ۱۴۷ طرح آبیاری تحت فشار در سطح هفت هزار هکتار با صرفه جویی ۲۴ میلیون مترمکعب آب اجرا شد.

شاهرخی ادامه داد: نیمه نخست امسال نیز ۶۹ پرونده آبیاری تحت‌فشار با پیش بینی آبی کردن ۷۵۹ هکتار در دستور کار و اجرا قرار گرفت که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲ برابر افزایش یافته است.

وی اضافه کرد: با اجرای طرح‌های آبیاری نوین در اراضی کشاورزی لرستان، تولید و درآمد افزایش یافته و روستاییان از کارگری در شهر‌ها و مهاجرت حفظ شده اند.

شاهرخی با بیان اینکه از مجموع ۱۸۵ هزار هکتار اراضی آبی استان حدود ۵۸ هزار هکتار مجهز به سیستم آبیاری نوین هستند، گفت: تجهیز اراضی پایاب سد "ایوشان" خرم آباد به سیستم‌های نوین آبیاری از پروژه‌های بزرگ در سطح کشور بود که با سرمایه گذاری ۳۶۰ میلیارد ریالی، هفته جهاد کشاورزی افتتاح شد.

وی یادآور شد: یکی از اهداف احداث سدها، آبی کردن بخشی از اراضی پایاب است تا با تبدیل کشت دیم به آبی فرصت‌های شغلی، تولید محصول و ماندگاری روستاییان افزایش یابد.

رییس سازمان جهاد کشاورزی لرستان بیان کرد: افزایش راندمان، حذف علف‌های هرز، جلوگیری از هدررفت آب و فرسایش خاک از دیگر مزایای اجرای طرح سیستم‌های نوین آبیاری است.

شاهرخی با اشاره به اینکه سهم دولت برای اجرای این طرح‌ها ۸۵ درصد و آورده کشاورزان ۱۵ درصد است، اضافه کرد: بخش خصوصی با پرداخت ۱۵ درصد سهم آورده کشاورز و اجاره زمین به مدت مشخص، شبکه‌های سه و چهار آبیاری سد‌ها را تکمیل کرده و پس از اتمام قرارداد، زمین را به مالک بر می‌گرداند.

وی تصریح کرد: در اراضی پایاب سد ایوشان ۹۶۰ هکتار به سیستم‌های نوین آبیاری مجهز شد که به گفته کشاورزان درآمد آنها ۱۰ برابر شده است به نحوی که قبل از اجرای طرح از هر هکتار زمین دیم ۱.۵ تن گندم برداشت می‌شد، اما اکنون تا ۵۰ تن سیب زمینی و ۶۰ تن چغندر قند برداشت می‌شود و فرزندان آنها از کارگری در شهر‌های بزرگ بازگشته اند

رییس جهاد کشاورزی لرستان با اشاره به صرفه جویی چهار میلیون مترمکعبی آب با اجرای شبکه ایوشان بیان کرد: سرمایه گذار بخش خصوصی با هزینه ۲۰۰ میلیارد ریالی برای تجهیز ۲۰۰ هکتار اراضی پایاب ایوشان اقدام کرد و پس از اتمام قرارداد بهره برداری، زمین آبی را به کشاورزان باز می‌گرداند.

شاهرخی ادامه داد: این سرمایه گذاری در حالیست که کل اعتبار طرح‌های آبیاری تحت فشار استان طی سال گذشته ۳۷۰ میلیارد ریال بود، اما جهاد کشاورزی با تسهیل گری و تشویق سرمایه گذاران، موجب تکمیل طرح‌ها و بازگشت اراضی پس از ۲ سال به کشاورزان می‌شود.

 ۸۰۰ هزار هکتار زمین کشاورزی در لرستان وجود دارد، ۱۳۰ هزار بهره بردار بخش کشاورزی لرستان هستند، ۴۰۰ تا ۶۰۰ هزار نفر از این بخش ارتزاق و ارزش افزوده سه میلیون تن محصول تولیدی استان به بیش از ۷۰ هزار میلیارد ریال می‌رسد که چنانچه مشکل تامین و تخصیص آب برای این حوزه برطرف شود علاوه بر اشتغالزایی، درآمد اقتصادی کشاورزان نیز چندین برابر افزایش خواهد یافت.

۹۳ درصد مصرف آب در بخش کشاورزی است و سالانه حدود ۲ متر مکعب از آب‌های سطحی استان برداشت می‌شود.

برچسب ها: کشاورزی ، لرستان
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.