محمد جواد کرمی در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: در دولت قبل که بحث هوشمندسازی کارتخوانهای نانوایی مطرح شد، برخی از مسئولان و کارشناسان اذعان کردند که با رصد کردن مشکل نان مرتفع می شود، درحالیکه همان مقطع اعلام کردیم که این مسیر به بیراهه رفتن است.
به گفته او، با هوشمندسازی واحدهای خبازی نه تنها هیچ اتفاقی در حوزه نان نیفتاده، بلکه شرایط به مراتب بدتر شده است، از این رو باید ریشه یابی کنیم که علت تخلف در صنف نانوایان چیست؟
کرمی ادامه داد: با قیمت های دستوری اجازه رقابت از نانوا را میگیریم، از این رو با آزادسازی قیمت و پرداخت یارانه باید جلوی هدررفت گرفته شود چراکه امسال ۲۱۰ همت یارانه به نان داده شده است که انتظار می رود این یارانه به این حجم سرو سامان داده شود.
آزادسازی قیمت راه حلی برای ایجاد رقابت واحدهای نانوایی
رئیس کارگروه آرد و نان افزود: در سال ۸۹ تجربه پرداخت یارانه نان به مردم را داشتیم که همین امر منجر به رقابت ۹۰ هزار نانوایی و ایجاد زنجیره خرید گندم شد.
به گفته او، با آزادسازی قیمت و پرداخت مابه التفاوت قیمت گندم آزاد و دولتی به مردم، ضایعات نان کاهش می یابد، اما در شرایطی که قیمت گندم ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان است و با قیمت ۶۶۵ و ۹۰۰ تومان در اختیار واحدهای نانوایی قرار می گیرد یا قیمت سبوس بالاتر است، بدیهی است که هدررفت وجود دارد که این امر موجب شده تا میزان ضایعات ما نسبت به دیگر کشورها بالاتر باشد.
کرمی با بیان اینکه کشورها یارانه نان را مستقیم به واحد نانوایی پرداخت نمی کنند، افزود: اکنون قیمت هر عدد نان سنگگ ۵ هزارتومان است، درحالیکه با یکسان سازی قیمت سنگگ از ۱۲ هزارتومان فراتر نمی رود که این مابه التفاوت ۷ هزارتومانی به مردم باید پرداخت شود.
رئیس کارگروه آرد و نان ادامه داد: گرچه با آزادسازی قیمت، برخی ها نگران تورم هستند، اما راهکار مشخص است و با آزادسازی و پرداخت یارانه مستقیم به خانوارها صرفا برای خرید نان جای هیچ گونه نگرانی نیست. و در مقابل رقابت ایجاد و تخلف ها به پایان می رسد به طوریکه اگر برای هریک از واحدها یک بازرس بگذاریم، بازهم به این نتیجه نمی رسیم.
به گفته او، هم اکنون شاهد مشکلات گسترده همچون کاهش وزن چانه هستیم و برخورد تعزیراتی با نانوایان هستیم و در مقابل نانوایان اذعان می کنند که آرد تنها ۱۰ تا ۱۵ درصد بر قیمت اثر دارد، به همین خاطر امکان تولید با این شرایط وجود ندارد، درحالیکه با آزادسازی شاهد نتایج اثر بخش آن در حوزه ارد و نان و پایان تخلفات خواهیم بود.
هدررفت سالانه ۲۰ درصد ضایعات حوزه آرد و نان
رئیس کارگروه آرد و نان درباره آخرین وضعیت ضایعات حوزه آرد و نان افزود: براساس اعلام مرکز پژوهش های غلات ۱۵ تا ۲۰ درصد ضایعات آرد داریم که علل گوناگونی دارد، درحالیوه با آزادسازی قیمت و پرداخت یارانه به حساب مردم، رقابت ایجاد می شود.
او با بیان اینکه سالانه ۹ میلیون تن گندم مورد نیاز واحدهای خبازی است، گفت: طی سال های ۸۹، ۹۰ و ۹۱ تجربه آزادسازی قیمت را داشتیم که با آزادسازی ۲.۵ میلیون تن گندم صرفه جویی شد که رقم قابل توجهی است و اکنون با آزادسازی گندم حداقل همین میزان صرفه جویی را خواهیم داشت و از طرفی با آزادسازی رقابت ایجاد می شود و بدیهی است که برخی از ۹۰ هزار واحد نانولیی از گردونه تولید خارج می شوند. اما می توان صرفه جویی یارانه در این بخش را در قسمت های دیگر هزینه کرد.
خبرنگار: آزاده محبی