نشست خبری دهمین کنگره بین المللی سلامت در حوادث و بلایا، عصر امروز - دوشنبه ۲۸ آبان ۱۴۰۳- در محل ساختمان سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران برگزار شد.
علی نصیری رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران و دبیر علمی کنگره بین المللی سلامت و حوادث و بلایا در ابتدای این نشست اظهار کرد: سال ۱۳۸۲ اولین کنگره به ریاست رییس جمهور برگزار شده بود و تا امروز که بیش از دو دهه از شروع این حرکت گذشته، مسیر روبه رشدی سپری شده است.
وی افزود: یکی از محصولات این کنگره و دبیرخانه آن، قانون مدیریت بحران کشور است. کنگره فعلی یک شعار محوری به نام مدیریت یکپارچه خطر بلایا دارد. مدیریت خطر مدیریت پیشدستانه و مدیریت ریسک است و پاسخ به بحران مربوط به پس از آن است. مثلا زلزله یک خطر است که وقتی تبدیل به بحران میشود که انسانها در نقطه و جایی مسائل مربوط به آن را رعایت نکردند. اگر مدیریت بحران فقط پاسخ به بحران و غافلگیر شدن نسبت به آن باشد، این یک پارادیم شکست خورده است.
نصیری ادامه داد: مشکل اصلی مدیریت بحران در کشور، یکپارچه عمل نکردن در این حوزه است. دستگاههایی مانند اورژانس، آتشنشانی، هلال احمر و سایر دستگاهها همه کمک میکنند و وظایف خود را به خوبی انجام میدهند ولی آهنگی که در صحنه مدیریت بحران به گوش میرسد گوشنواز نیست علیرغم اینکه در تک نوازی صحنه مدیریت بحران، نوازندگان خوبی داریم. بر همین اساس؛ کنگره بین المللی سلامت در حوادث و بلایا به عنوان مهمترین رویداد علمی مدیریت بحران کشور، شعار مدیریت یکپارچه خطر بلایا را انتخاب کرده است.
رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران درخصوص آموزش مباحث مربوط به مدیریت بحران در کشور اضافه کرد: طبق قانون، دانشجویان و دانش آموزان باید یک درس الزامی راجع به مدیرت بحران را بگذرانند و باید در مدارس و دانشگاهها این درس تدریس شود.
وی بیان کرد: در دوسال اخیر، حدود ۵۰۰ هزار شهروند در شهر تهران درباره مسائل بحران در پویش آموزش همگانی شهر آماده، توسط سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران به صورت رایگان آموزش دیدند. موضوع ما در مدیریت بحران جان انسان است و باید تلاش کنیم با آگاه سازی جامعه و به روز رسانی دانش متخصصان و خواص این حوزه، عملکردها را بهبود ببخشیم و ایرادات علمی، ساختگی، قانونی و مالی آن را برطرف کنیم.
نصیری با بیان اینکه این کنگره ۳ تا ۵ آذر ماه در مرکز همایشهای بینالمللی رازی برگزار میشود، یادآور شد: در بحث ساختار کنگره، ۱۶ کمیته علمی توسط دانشگاهها و دستگاههای مرتبط، تشکیل و در کنار آن کارگروهها و جلسات تخصصی مختلفی در این زمینه برگزار شد.
رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران گفت: تا کنون دو هزار نفر در سایت کنگره ثبت نام کردند و ۷ مجله علمی برای چاپ محلات برگزیده کنگره اعلام آمادگی کردند که نشان از اعتبار کنگره دارد. این کنگره ۱۳۱ سخنران خواهد داشت و دو جشنواره عکس و نقاشی با محورهای مختلف نیز در آن خواهیم داشت.
وی عنوان کرد: محورهای دهمین کنگره بینالمللی سلامت در حوادث و بلایا، شامل موضوعاتی از قبیل؛ تغییر اقلیم، سلامت و امنیت غذایی، مدیریت یکپارچه خطر حوادث ترافیکی، مشارکت جامعه؛ رکن تاب آوری در بلایا، مباحث روانی و اجتماعی، مدیریت یکپارچه رویدادهای زیستی با نگاهی به تهدیدات پیش رو، مدیریت یکپارچه خطر تجمعات انبوه، سلامت باروری، جوانی جمعیت و مدیریت خطر بلایا، توسعه پایدار مبتنی بر آگاهی و شناخت خطر، توسعه پایدار مبتنی بر شناخت و درک خطر، توسعه فناوری، هوشمندسازی و تصمیمگیری بر محور کلاندادهها در بلایا، ارتقای ایمنی، پیشگیری و کاهش خطر بلایا، پدافند غیر عامل و هماهنگی حوزه سلامت با سایر حوزهها میشود.
به گفته دبیر علمی کنگره بینالمللی سلامت در حوادث و بلایا؛ ۴۵۲ مقاله به دبیرخانه کنگره رسید و در داوری حدود ۲۰ مقاله به برای سخنرانی در کنگره انتخاب شدند و سه بازدید میدانی درباره سیل و روددره و گسل زلزله و بازدیدی از ساختمان سازمان پیشگیری در حاشیه برگزاری این کنگره پیشبینی شده است.
وی در پاسخ به سوالی درباره مکانهای امن در زمان بحران، بخش اعظمی از ایستگاهها و تونلهای مترو و دیگر پناهگاههای مشخص شده را از اماکن امن در زمان بحران معرفی کرد.
همچنین در ادامه این نشست، جلیل عربخردمند رئیس کنگره بینالمللی سلامت در حوادث و بلایا، توضیحاتی درباره سیر تشکیل و ایجاد کنگره و مسائل مربوط به مدیریت بحران کشور توضیحاتی ارائه کرد.
وی تاکید کرد: تجارب و دستاوردهای عملی دوران دفاع مقدس، باید به عنوان یک ساختار نگهداری میشد تا امروز در حوادث طبیعی و حوادث انسانساخت، مورد استفاده قرار میگرفت.