باشگاه خبرنگاران جوان؛ آزاده محبی- شینا انصاری رئیس سازمان ملی حفاظت محیط زیست و معاون رئیس جمهور در همایش روز جهانی خاک گفت: ما در حوزه حفاظت خاک و مدیریت پایدار منابع خاک، اهداف مشترک با وزارت جهاد کشاورزی داریم، چه بسیار کشاورزانی که به دلیل از بین رفتن کیفیت خاک، زمینهای خود را رها و به حاشیه شهرها مهاجرت کردهاند.
به گفته او، شعار روز جهانی خاک، مراقبت از خاک سنجش، پایش، مدیریت تعیین شده که بر اهمیت اندازهگیری و مدیریت تاکید کرده است.
انصاری با بیان اینکه پایش خاک میتواند مبنای تصمیمات مدیریتی قرار گیرد، افزود: فصل مشترک ما و وزارت جهاد کشاورزی این است که بتوانیم موضوعات مشترک برای مدیریت پایدار خاک داشته باشیم.
معاون رئیس جمهور با بیان اینکه در سند بالادستی قانون حفاظت از خاک در سال ۱۳۹۸ به تصویب رسید، گفت: این دو محور فرسایش خاک و آلودگی خاک است که تکالیف هر دستگاه در آن مشخص شده است. در موضوع اول، وزارت جهاد کشاورزی و در محور دوم، سازمان ملی حفاظت محیط زیست مکلف به پیگیری مسائل هستند.
به گفته او، بر اساس گزارش مرکز پژوهشها در حوزه فرسایش خاک آمده، سالانه ۱۶.۵ تن در هر هکتار فرسایش خاک در ایران اتفاق میافتد که ۷ برابر متوسط جهانی است؛ یعنی ۷.۷ درصد فرسایش خاک را به تنهایی به خود اختصاص دادهایم در حالیکه سهم کشورمان از منابع خاکی جهان یک درصد است.
رئیس سازمان ملی حفاظت از محیط زیست با تاکید بر این که فرسایش خاک بحرانی است و باید مورد توجه ویژه قرار گیرد، افزور: در بخش آلودگی خاک، سازمان طی تحقیقاتی که داشت منابع آلاینده مانند مصرف نهادههای شیمیایی، پسابها را شناسایی کرده و در ادامه مطالعات، موضوع بازسازی و احیا خاک در دستور کار سازمان قرار گرفته است.
انصاری ادامه داد: در مجموع ۱۴۶۲ پایش خاک انجام شده و از این تعداد ۸۰۱ منبع آلاینده شناسایی شد؛ همچنین ۱۰۷۷ اخطاریه صادر و ۲۰۶ بازسازی صورت گرفت.
معاون رئیس جمهور افزود: تلاش داریم در حوزه آلودگی خاک با تمرکز بر شناسایی آلایندهها، پایش و جبران خسارات با سایر دستگاهها همکاری مشترک داشته باشیم.
رئیس سازمان ملی حفاظت محیط زیست گفت: قانون حفاظت خاک ضمن تبادل تجربیات و دادههای به دست آمده، با همگرایی و آگاهی بخشی آحاد جامعه قرار است مدیریت پایدار خاک محقق شود تا گامهای مثبت در راستای کیفیت خاک برداشته شود.
داده های ۱۸ میلیون هکتار از خاک کشور مشخص شد
در ادامه این برنامه غلامرضاگلمحمدی رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در حاشیه آیین گرامیداشت روز جهانی خاک گفت: در حال حاضر ۱۰۰ محقق سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج به طور مستقیم در حوزههای آب و خاک فعالیت میکنند.
به گفته او، تحقیقات مجموعه این سازمان در حوزههایی همچون حاصلخیزی، بهرهبرداری خاک، آلودگیهای ناشی از کودها و سموم کشاورزی و مواد شیمیایی، فرسایش، تغذیه و عناصر خاک، جلوگیری از خرد شدن اراضی و یکپارچهسازی اراضی کشاورزی است.
گلمحمدی بر حفاظت از خاک کشور تاکید کرد و افزود: بهرهبرداری از خاک باید متناسب با توان خاک در کشور انجام شود.
معاون وزیر جهاد درباره قانون حفاظت از خاک گفت: اگر بتوانیم آییننامه اجرایی قانون حفاظت از خاک را اجرا کنیم، خدمت بزرگی به این منبع تولید غذا کردهایم.