دكتر كتايون برجيس در گفتگو با
خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران با اشاره به اينكه سرطان پستان يك بيماری وخيم و كشنده است كه در صورت عدم درمان مناسب مبتلايان را به كام مرگ خواهد كشيد گفت: اگر خانم ها هنگام لمس پستانها و زیر بغل دو طرف متوجه لمس توده با هر اندازه شده و یا بافشار نوک پستان هر نوع ترشحی وجود داشت بايدبه پزشک متخصص مراجعه کنند.
وي در ادامه افزود: بهترین زمان انجام خودآزمایی پستان در پایان دوره قاعدگی یا چند روز پس از خاتمه قاعدگی است، زنان یائسه نيز بايد معاینه ماهیانه پستان را هر ماه در یک روزمعین انجام دهند.
اين جراح و متخصص زنان خاطر نشان كرد: معاینه پستان خانمها ترجیحا باید سالی یک بار توسط پزشک انجام شود اگر چه معاینه توسط خود بیمار دقیقتر از پزشک است و در اکثر موارد
سرطان پستان توسط بیمار یافت می شود و یک توده پستان باید حداقل به اندازه ي یک سانتیمتر باشد تا پزشک بتواند آن را لمس کند.
ماموگرافی سالیانه از سن 40 سالگی دكتر برجيس با تاكيد بر اينكه بايداز سن 40 سالگی
ماموگرافی سالیانه پستانها آغازشود گفت: بعد از 75 سالگی بايد ماموگرافی هر سه سال یکبار انجام شود.
وي خاطر نشان كرد: در افرادی که یکی از بستگان درجه یک آنها (مادر-دختر-خواهر) مبتلا به سرطان پستان بوده سن شروع ماموگرافی 5 سال زودتر از سن فرد مبتلا می باشد و ماموگرافي بايد همراه با سونوگرافی و با فواصل کوتاهتر انجام شود.
وي با تاكيد بر اينكه در خانمهای جوانتر از 30 سال،خانمهای شیرده، خانمهای حامله که متوجه توده در پستان خود شده اند سونوگرافی و و معاينه بالينی پستان بايد بر اساس تشخيص پزشك متخصص انجام شود گفت: این معاینه به دقت به بيمار آموزش داده شود و ميتواند به عنوان يك تست غربالگری بسيار ارزشمند محسوب شود.
دكتر برجيس گفت: غربالگری به روش ماموگرافی منجر به كاهش حدود 30 درصد مرگ و مير ناشی از سرطان پستان در زنان 50-69 سال ميشود ولي تست ماموگرافی برای سنين زير 50 سال از حساسيت كمتری برخوردار است (در حالی كه عمدة بيماران كشور ما در سنين زير 50 سال بروز بيماری را نشان دادهاند) ولی برای سنين بالای 50 سال به عنوان معتبرترين و حساسترين تست شناخته ميشود، هر چند تمامی خانم ها در شروع 40 سالگی باید این تست را انجام دهند./عط