به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران اراک شیوع بیشتر مشکلات تغذیهای در بیماران اسکیزوفرن به رفتارهای نادرست تغذیهای و عوارض داروهای روان گردان نسبت داده میشود. برخی مطالعات حاکی از آن است که وزن بیماران اسکیزوفرن قبل از شروع بیماری مشابه همسالانشان بوده، اما با شروع بیماری شروع به وزنگیری کردهاند.
به علاوه، مشکلات تغذیهای موجب تشدید عوارض روانی بیماری میشود، بنابراین ارتباط تغذیه و بیماری اسکیزوفرن دوطرفه است. همانطور که ذکر شد، رفتارهای نادرست تغذیهای علاوه بر عوارض جسمی موجب شدت یافتن مشکلات روحی میشود به طوری که افزایش مصرف قندهای تصفیه شده، گوشت قرمز و تخممرغ و کاهش دریافت لبنیات با شیوع بیشتر افسردگی و سایر مشکلات اسکیزوفرنی همراه است.
ارتباط منفی بین مصرف حبوبات، ماهی و غذاهای دریایی با شدت اسکیزوفرنی هم مشاهده شده است. دریافت بالای اسیدهای چرب اشباع، غذاهایی با نمایه گلایسمی بالا و دریافت پایین اسیدهای چرب امگا-3 هم ممکن است علائم را بدتر کند.
مطالعه بیماران اسکیزوفرن در ایران حاکی از مصرف بیشتر نوشابههای گازدارو مصرف کمتر روغنهای گیاهی و مغزها در آنها است که موجب کاهش دریافت آنتیاکسیدانها و اسیدهای چرب ضروری میشود. به علاوه، شیوع چاقی هم در این بیماران بالاتر است.
استرس اکسیداتیو که در ایجاد بسیاری از بیماریها نقش دارد، در این بیماران بالاتر میباشد که ممکن است ناشی از افزایش پراکسیداسیون در فاز حاد بیماری، افزایش مصرف سیگار یا درمان طولانی مدت با داروهای روان گردان باشد. به علاوه، برخی محققین بر این باورند که استرس اکسیداتیو با صدمه به سیستم عصبی مرکزی ممکن است در ایجاد بیماری اسکیزوفرن نقش داشته باشد.
شایعترین اختلال مرتبط با تغذیه در بیماران اسکیزوفرن، سندرم متابولیکاست که شامل چاقی شکمی، سطح بالای قند، چربی و پرفشاری خون است. شایعترین عوارض مشاهده شده این سندرم در این بیماران چاقی، دیابت و هیپرلیپیدمی میباشد که در ادامه در مورد آنها صحبت خواهیم کرد./س