به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران اراک شاید بتوانیم روزهایی را به یاد آوریم که بسیاری از مادربزرگهای ما از این سبزی در تهیه غذای خانواده استفاده میکردند، اما متاسفانه كمكم از تاثیر این سبزی در برنامه غذایی ما کاسته شده و هنوز نتوانسته جایگاه خود را در سبد غذایی خانوار بیابد. در این میان، شاید آگاهی از ویژگیهای ارزشمند اسفناج بتواند به توجه بیشتر به آن کمک کند. نام بردن از همه منابع غذایی موجود در اسفناج کار دشواری است. با این همه چند دلیل اصلی وجود دارد که نشان میدهد باید اسفناج را در برنامه غذایی خود بگنجانیم.
فیبر زیاد: یک پیمانه اسفناج حدود 20 درصد فیبر دارد که مانع یبوست است و به هضم غذا کمک میکند. فیبر موجود در این سبزی، قند خون را پایین نگه داشته و با ایجاد حس سیری میتواند مانع از پرخوری شود.
مبارزه با سرطان: پژوهشها نشان داده فلاونوئید موجود در اسفناج، تقسیم سلولی سلولهای سرطانی در معده و پوست را کاهش داده و همچنین سبب کاهش چشمگیر خطر ابتلاي افراد به سرطان پروستات میشود.
خاصیت ضدالتهابی: نئوکسانتین و ویولاکسانتین ازجمله مواد ضدالتهاب موجود در اسفناج است که نقش مهمی در کنترل التهابات ایفا میکند. این مواد به وفور در اسفناج یافت میشود.
آنتیاکسیدانهای قوی: ویتامین C و E، بتاکاروتن، منگنز، روی و سلنیوم موجود در اسفناج همگی از آنتیاکسیدانهای قوی برای مقابله با پوکی استخوان، گرفتگی رگها و فشار خون بالاست.
سودمند برای فشار خون: مطالعات دانشمندان نشان داده است پپتیدهای موجود در اسفناج با جلوگیری از فعالیت برخی آنزیمها سبب کاهش چشمگیر فشار خون میشود.
دوست بینایی انسان: دو آنتیاکسیدان لوتین و زاکسانتین به میزان زیاد در اسفناج موجود است که از چشم در برابر آب مروارید و دژنراسیون ماکولا (تباهی لکه زرد) که به دليل افزایش سن در برخی سالمندان روی میدهد، محافظت ميكند.
بهبود سیستم ایمنی بدن: یک پیمانه اسفناج حاوی مقادیر فراوانی ویتامین A است که نهتنها برای برخی از بخشهای بدن نظیر پوستههای مخاطی و دستگاه تنفسی و رودهای بسیار سودمند است، بلکه یکی از مواد ضروری برای گلبولهای سفید خون برای مقابله با عفونتهاست.
حفظ طراوت پوست: حجم زیاد ویتامین A موجود در اسفناج به سلامت پوست کمک کرده و رطوبت مورد نیاز آن را تامین میکند. به این شکل، این ماده برای مقابله با پسوریازیس، آکنه و حتی چین و چروک پوست نیز سودمند
خواهد بود.
تقویت استخوانها: یک پیمانه اسفناج، مقادیر زیادی ویتامین K دارد که میتواند از فعالیت زیاد استئوکلاست (سلولهایی که سبب تخریب استخوانها میشود) جلوگیری كند. همچنین این ویتامین به ساخت استئوکلسین ـ پروتئینی که برای حفظ تراکم و مقاومت استخوانها ضروری است ـ کمک میکند.
تنظیم ساز و کار کلسیم در بدن: ویتامین K یکی از اجزای لازم برای شکلگیری فرآیندی است که از رسوب کلسیم در رگها و در نتیجه تصلب شرايينها و نیز بیماریهای قلبی و عروق جلوگیری ميكند.
حفاظت از سیستم عصبی: ویتامین K فراوان در اسفناج به ساخت پوشش اطراف عصبهای موجود در بدن کمک میکند. این پوشش نقش مهمی در حفظ سیستم عصبی بدن انسان دارد./س