به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز شنبه، ۱۶ دی ۱۳۹۱ خورشیدی برابر با ۲۲ صفر ۱۴۳۴ هجری و ۵ ژانویه ۲۰۱۳ میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:
پیام امام خمینی به مناسبت روی کار آمدن دولت بختیار (۱۳۵۷ ش)
حضرت امام خمینی (ره) پس از روی کار آمدن دولت بختیار طی پیامی به ملت ایران فرمودند: «من به عموم ملت دلیر ایران اعلام میکنم که رژیم سلطنتی، غیرقانونی و مجلسین، غیرملی و غیرقانونی و حکومت غاصب، غیرقانونی و یاغی است. اینک چند مطلب را لازم میدانم تذکر دهم: کارمندان وزارتخانهها، وُزرای فاسد غیرقانونی را نپذیرند و از آنان اطاعت نکنند و در صورت قدرت، به وزارتخانهها راه ندهند.
ملت از دادن مالیات مطلقاً و از دادن پول آب و برق و تلفن خودداری کنند و از آنچه اعانت به دولت است احتراز کنند. در اجرای دستور رهبری نهضت اسلامی، حضرت امام خمینی (ره)، بعضی از وزارتخانهها، وزرای جدید را به وزارتخانه راه ندادند و تظاهراتها نیز ادامه یافت.
سقوط دولت نظامی» غلامرضا ازهاری «و آغاز به کار دولت» شاپور بختیار «(۱۳۵۷ ش)
پس از آنکه شاپور بختیار به عنوان نخست وزیر رژیم پهلوی معرفی شد، وی در شانزدهم دی ماه ۱۳۵۷، با معرفی اعضای کابینه خود، قدرت را به طور رسمی در دست گرفت. کابینه بختیار در حالی روی کار آمد که نهضت اسلامی، سراسر کشور را فراگرفته بود و هیچ قدرتی در رژیم، توان رویارویی، مقابله و سرکوب نهضت را در خود نمیدید. بختیار به عنوان آخرین نخست وزیر دوران ننگین پهلوی سعی کرد با اعطای امتیازات گوناگون به مردم، سیل اعتراضات را کاهش دهد. وی پس از معرفی وزیران خود، رئوس برنامههای دولت را به اطلاع نمایندگان مجلس و مردم رساند.
اهمّ آنها عبارت بودند از: انحلال ساواک، محاکمه سریع غارتگران، رسیدگی به کارهای خلاف گذشته، آزادی کلیه زندانیان سیاسی، لغو تدریجی حکومت نظامی، ایجاد همکاری نزدیک بین دولت و حوزههای علمیه و روحانیان و بالاخره ایجاد امنیت اجتماعی در پناه قانون. ولی تمام تلاش او با شکست مواجه گردید و علی رغم سعی وافر او در نگاهداشتن دولت خود و سلسله پهلوی، کابینه بختیار سرانجام پس از پنج هفته پرماجرا، سقوط کرد. با سرنگونی دولت بختیار، عمر رژیم پهلوی و دوران ۲۵۰۰ ساله ستم شاهی پایان یافت و حکومت اللَّه بر کشور حاکم گردید.
درگذشت» ابن نُقطه «عالم و حدیثشناس (۶۲۹ ق)
محمد بن عبدالغنی بن ابی بکر معروف به ابن نقطه از کودکی به حدیث علاقه داشت و برای استماع حدیث سفرهای بسیار کرد. وی بدین منظور به خراسان، شام و مصر عزیمت نمود و ضمن گردآوری حدیث، شاگردان زیادی نیز تربیت کرد که آنان از استاد خود، احادیث فراوانی روایت کرده اند. از میان شاگردان ابن نقطه میتوان ابن عساکر را نام برد. الاستدراک کتاب معروف ابن نقطه میباشد.
حماسه شهدای هویزه و شهادت فرمانده آنان شهید عَلَم الهُدی (۱۳۵۹ش)
در
آذر ۱۳۵۹ ش پس از شکست بیش از دو گردان از نیروهای عراقی در جنوب سوسنگرد
به وسیله سربازان اسلام، یک گروهان از برادران سپاه اهواز جهت محافظت از
هویزه به آن شهر اعزام شدند. در آن حال بنیصدر، دستور تخلیه هویزه از
نیروهای سپاهی را صادر و محافظت از آن شهر را به ارتش محوّل کرد که با
مخالفت و پیگیری محمدحسین علم الهدی فرمانده گروهان سپاه هویزه، این دستور
لغو گردید. سرانجام هفته بعد، قرارِ عملیات مشترک ارتش و سپاه گذاشته شد که
با پیشرویهایی همراه بود.
اما به دلیل نرسیدن مهمات و پاتک دشمن،
نیروهای خودی مجبور به عقب نشینی شدند. در این میان بیش از یکصدتن از
برادران پاسدار، جهاد سازندگی و دانشجویان پیرو خط امام از جمله سیدمحمد
حسین علم الهدی تا آخرین قطره خون به دفاع از ایران اسلامی پرداخته و به
دیدار پروردگار خود نائل آمدند. این رشادتها بود که حماسه هویزه را
آفرید. به مناسبت حماسه غرورآفرین رزمندگان اسلام در حراست از این شهر و به
دلیل حضور دانشجویانِ رزمنده در این نبرد، این روز با عنوان روز شهدای
دانشجو نامگذاری شده است.
تولد میرزا» محمدباقر خوانساری «فقیه و محدّث (۱۲۲۶ ق)
میرزا محمدباقر بن میرزا زین العابدین خوانساری از علمای بزرگ قرن سیزده و چهارده هجری، در ۱۲۲۶ ق در خوانسار به دنیا آمد. وی فقیه اصولی، محدث رجالی، ادیب و محقق برجسته بود و ریاست علمی مذهبی در اصفهان را به عهده داشت. حوزه درس او محل استفاده افاضل بسیاری از جمله شیخ الشریعه اصفهانی، سیدابوتراب خوانساری و سیدمحمدکاظم یزدی و دیگران بوده است. احسنُ العطیه، حاشیه شرح لمعه، قرةالعین، روضات الجنات فی احوال العلماء و السادات و... از تالیفات این عالم برجسته میباشند.
کشف سرزمین اروگوئه در امریکای لاتین (۱۵۱۶م)
سرزمین اروگوئه یکی از کوچکترین ممالک امریکای لاتین، نخستین بار در پنجم ژانویه ۱۵۱۶م در جریان اکتشافات دریانوردان اسپانیایى کشف شد، ولی نخستین سکنه اروپایى آنکه در اواخر قرن هفدهم در این سرزمین مستقر شدند پرتغالیهای بودند. در اوائل قرن هجدهم، مجدداً اسپانیایىها بر این سرزمین مسلط شدند و نزدیک یک قرن بر اروگوئه حکومت کردند تا اینکه پرتغالیها دوباره در سال ۱۸۱۷م درصدد تسلط بر این منطقه برآمدند. کشمکش بین اسپانیا و پرتغال به استقلال طلبان اروگوئه فرصت داد تا علیه هر دوی آنها قیام کرده و در سال ۱۸۲۷م استقلال خود را به دست آورند.
اعلام سیاست جدید امریکا در خاورمیانه معروف به «دکترین آیزنهاور»(۱۹۵۷م)
یکی از فرازهای مهم دوره ریاست جمهوری دوایت آیزنهاور، سی و چهارمین رئیس جمهور امریکا، اعلام دکترین او در پنجم ژانویه ۱۹۵۷م میباشد. طبق این دکترین که به تصویب کنگره امریکا رسید، رئیس جمهور امریکا اجازه مییافت به هر دولتی که به کمک نظامی یا حتی به مداخله نظامی امریکا احتیاج داشت، فوراً یاری رساند. دکترین آیزنهاور همچون دکترین ترومن دارای بار اقتصادی نیز بود با این تفاوت که دکترین ترومن عمدتاً مصرف اروپایى داشت، ولی دکترین آیزنهاور، مصرف آسیایى.
تفاوت دیگر این دو استراتژی در تهاجمیتر بودن دکترین ترومن بود. بدین معنی که دکترین ترومن بیشتر به منظور کوتاه کردن دست کمونیستها در اروپا بود، ولی دکترین آیزنهاور، ایجاد پایگاه سیاسی نظامی در خاوردور، خاورمیانه و خاور نزدیک را دنبال میکرد. این نظریه نقطه آغاز فعال شدن دیپلماسی امریکا در خاورمیانه و خلیج فارس به شمار میرفت.
چاپ نخستین اسکناس اروپا در سوئد (۱۶۹۱م)
شکل اولیه اسکناس، اسیگنو به
معنای حواله امضا میباشد. مبدا پیدایش اسکناس را کشور چین میدانند.
البته شکل اسکناس در روزگاران قدیم با آنچه امروز میشناسیم تفاوت اساسی
بسیاری داشته است. شکل و طرح و اندازه آن بسیار ساده و ابتدایى بوده است.
پژوهشهای تاریخی نشان میدهد که سایر کشورهای جهان در انتشار اسکناس از
چینیها تأسّی نموده و اسکناس را جانشین پولهای مسکوک نموده اند. از
اینرو در پنجم ژانویه ۱۶۹۱ م اولین اسکناس اروپا توسط مردی به نام یوهان
پالِمتروک برای بانک استکهلم در سوئد چاپ شده و به معرض انتشار گذاشته شد.
تا قبل از اینکه اسکناس در سوئد و سپس در سراسر اروپا چاپ و منتشر شود،
مبادلات نقدی به وسیله سکه های چهارگوش و بزرگ انجام میشد. ۱۶ دی در هشت سال دفاع مقدس
پیشروی مجدّد، توقف و عقبنشینی خودی. ۵۹
آتش توپخانه دشمن روی دزفول و آبادان.
چند درگیری و پاکسازی در جبهه شمالی.
برخی از رویدادهای ۵ ژانویه
۸۴۲: المعتصم (ابو اسحاق عباس) پسر هارون الرشید که پس از برادرش مامون خلیفه عباسیان شده بود و پایتخت را برای مدتی از بغداد به سامرا (سامره) منتقل کرده بود درگذشت. وی که ۴۶ سال عمر کرد و از نهم آگوست سال ۸۳۳ میلادی به خلافت رسیده بود بسیاری از استقلال طلبان ایرانی از جمله بابک خرمدین و افشین را کشته بود.
۱۸۰۹: پیمان داردانل به امضا رسید که به موجب آن عثمانی متعهد شد که تنگهها (بسفور و داردانل) را به روی کشتیهای جنگی خارجی ببندد. هدف انگلستان که این پیمان را به عثمانی تحمیل کرده بود جلوگیری از ورود کشتیهای جنگی روسیه به مدیترانه بود. قراردادهای «سور» و «لوزان» بعدا آن پیمان را تعدیل کردند.
۱۸۲۲: کشورهای آمریکای مرکزی به مکزیک ملحق شدند و امپراتوری لاتین (آمریکای مرکزی اسپانیایی زبان و کاتولیک مذهب) را به وجود آوردند که عمری طولانی نداشت.
۱۹۱۵: در جریان جنگ جهانی اول در یک نبرد یکروزه در «ساری کامیس» که میان نیروهای روسیه و عثمانی روی داد به فاصله چند ساعت ۷۷ هزار سرباز عثمانی کشته شدند.