رحلت جانسوز پیامبر گرامی اسلام «حضرت محمد (ص)»، شهادت «امام حسن مجتبی (ع)»، تشکیل شورای انقلاب به فرمان «امام خمینی»، شهادت دکتر مسعود علی محمدی، دانشمند هسته ای ایران و ... از مهم‌ترین رخدادهای تاریخ امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 22 دی 1391 خورشیدی برابر با 28 صفر 1434 هجری و 11 ژانویه 2013 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:

رحلت جانسوز پیامبر گرامی اسلام «حضرت محمد (ص)» (11 ق)
پیامبر عظیم الشأن اسلام حضرت محمد (ص) در سن شصت و سه سالگی پس از 23 سال رسالت و نبوت به لقای معبود شتافت. دین اسلام در مکه به کندی پیش می‌رفت و آزار مشرکان مانع رشد اسلام بود اما درمدینه، تحول بزرگی در نشر اسلام حاصل شد و اسلام، تمام جزیرةالعرب را فرا گرفت. هرچندرسول خدا (ص) تلاش فراوانی در حفظ نظم و انضباط دینی مردم انجام دادند ولی پس از رحلت آن بزرگوار، مردم به بزرگ‌ترین وصیت حضرتش که پیروی از امیرالمؤمنین (ع) بود، عمل نکردند.

شهادت «امام حسن مجتبی (ع)» (50 ق)
معاویه که وجود امام حسن (ع) را برای بیعت گرفتن یزید مانع می‌دید، به جَعده دختر اشعث خوارجی و همسر امام نوشت: اگر شوهرت را مسموم کنی، تو را به عقد پسرم یزید در خواهم آورد و صد هزار درهم نیز به همراه نامه برای جعده فرستاد. این وعده کار خودش را کرد و این زن به هوای ازدواج با یزید، پسر رسول خدا (ص) را مسموم نمود. هرچند هیچ گاه به آرزوی پلید خود نرسید. سن شریف امام حسن مجتبی (ع) به هنگام شهادت 47 سال و مدت امامت آن حضرت 10 سال بوده است.

صدور فرمان تأسیس «عدالتخانه» توسط «مظفرالدین شاه قاجار» (1284 ش)
پافشاری و مبارزات مردم مسلمان ایران به رهبری روحانیت، برای به دست آوردن حق تصمیم‌گیری در امور خویش و برقراری حکومت مشروطه، سرانجام استبدادگران را منزوی و شاه قاجار را به پذیرش درخواست ایشان ناچار ساخت. بست نشینان در حرم حضرت عبدالعظیم، با واسطه قرار دادن سفیر عثمانی، خواسته‌های خویش از جمله تأسیس عدالت‌خانه در سراسر کشور را به دولت اطلاع دادند. مظفرالدین‌شاه نیز که شور و هیجان مردم را در این امر دیده بود، بدون هیچ درنگی حکم تأسیس عدالت‌خانه را صادر نمود.
بدین ترتیب نخستین کوشش‌های مردم آزادمنش ایران و رهبرانشان به خصوص آیت‌اللَّه سید محمد طباطبایی که اولین بار، تأسیس عدالت‌خانه توسط وی مطرح شد به ثمر نشست و راه برای تحقق خواسته‌های مهم‌تر که همان پذیرش مشروطیت بود، هموار گشت. به دنبال صدور این فرمان، آیت‌اللَّه سید عبداللَّه بهبهانی و سید محمد طباطبایی به همراه سایر علما پس از یک ماه تحصُّن باشکوه و احترام فراوان و با استقبال مردم، وارد شهر شدند.

رحلت آیت اللَّه «دهکُردی اصفهانی» (1313 ش)
آیت‌اللَّه دهکردی اصفهانی در حدود سال 1234 ش در دهکُرد از توابع شهرکرد به دنیا آمد. وی در ابتدا در اصفهان از محضر بزرگوارانی همچون میرزا ابوالمعالی کلباسی و محمدباقر مسجد شاهی و... استفاده برد و سپس در نجف نزد حضرات آیات میرزای بزرگ شیرازی، میرزا حبیب‌اللَّه رشتی، شیخ زین‌العابدین مازندرانی و میرزا حسین نوری کسب فیض نمود. آیت‌اللَّه دهکردی سپس به اصفهان بازگشت و به تدریس، تألیف و تبلیغ مشغول گشت و متجاوز از سیصد تن از فضلا در مجلس درس او در مدرسه صدر حاضر می‌شدند.
برخی از آثار این عالم بزرگ از این قرارند: شرح بر شرایع در دو جلد، جَنَّةُ الماوی در اخلاق، حاشیه بر تفسیر صافی و وسیلة النجاة. سرانجام آیت‌اللَّه دهکردی اصفهانی در 22 دی ماه 1312 ش در 79 سالگی درگذشت و پیکرشان پس از تشییعی باشکوه در جوار مقبره حضرت زینب بنت موسی بن جعفر (ع) در اصفهان به خاک سپرده شد.

تشکیل شورای انقلاب به فرمان «امام خمینی» (ره) (1357 ش)
با اوج‌گیری نهضت اسلامی در سال 1357، اندیشه طرح تشکلی به نام شورای انقلاب در میان روحانیون معتمد حضرت امام (ره) پدید آمد که در سفر شهید مطهری به پاریس، این طرح با امام در میان گذارده شد. با موافقت معظمٌ له، این شورا تشکیل گردید و اعضای آن انتخاب شدند. پس از آن امام خمینی (ره) طی اطلاعیه‌ای، اعضای شورای انقلاب اسلامی را تعیین و وظایف آن را برای مردم تشریح نمودند. اعضای این شورا عبارت بودند از: حضرات آیات سید علی خامنه‌ای، سید محمود طالقانی، سید محمد بهشتی، مرتضی مطهری، اکبر هاشمی رفسنجانی، سید عبدالکریم موسی اردبیلی، محمدرضا مهدوی کنی و آقایان یداللَّه سحابی، مهدی بازرگان و عباس شیبانی و ... در آستانه پیروزی انقلاب، اعضای این شورا، مهندس بازرگان را به عنوان نخست وزیر دولت موقت پیشنهاد کردند که حضرت امام با این پیشنهاد موافقت نمودند.

پس از پیروزی انقلاب، این شورا با مشروعیت حاصله از حمایت‌های مردمی، زمام امور را به دست گرفت. از جمله اقدامات شورای انقلاب، می‌توان به تصویب اساسنامه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، ملی شدن بانک‌ها، سامان بخشیدن به دادگاه‌های انقلاب، برگزاری همه‌پرسی در رابطه با نظام جمهوری اسلامی، بررسی پیش‌نویس قانون اساسی، تصویب آیین نامه‌های مجلس خبرگان و برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و مجلس شورای اسلامی و... اشاره کرد. مسؤولیت شورای انقلاب تا زمان تشکیل مجلس شورای اسلامی به طول انجامید و از تاریخ 7 خرداد 1359 وظایف این شورا به مجلس و شورای نگهبان واگذار گردید.

محکومیت انتشار مقاله توهین‌آمیز روزنامه اطلاعات علیه امام توسط مراجع تقلید (1356 ش)
در پی قیام خونین نوزدهم دی ماه 1356 در قم و تبلیغات کاذب و انحرافی رسانه‌های رژیم شاه و پشتیبانان خارجی آن بر ضد این قیام، حضرت آیت‌اللَّه گلپایگانی در نامه‌ای به آیت‌اللَّه سید احمد خوانساری در تهران، خواستار کمک ایشان در مقابله با این تبلیغات شد. همچنین حضرات آیات مرعشی نجفی، میرزا هاشم آملی و شیخ مرتضی حائری یزدی با انتشار اعلامیه‌هایی، چاپ مقاله توهین‌آمیز در روزنامه اطلاعات بر ضد امام خمینی و فاجعه 19 دی ماه قم به دست عوامل رژیم پهلوی را شدیداً محکوم کردند.

استعفای «شاذلی بن جدید» رئیس جمهور اسبق الجزایر (1992 م)
شاذلی بن جدید بعد از کودتای هواری بومِدِیَن علیه احمد بن بلا در سال 1965 م عضو ستاد کل ارتش گردید. از سال 1979 م و با مرگ بومدین، شاذلی بن جدید به ریاست جمهوری و فرماندهی کل نیروهای مسلح الجزایر دست یافت و بر خلاف دشمنی گذشته‌اش با استعمار، دست دوستی به سوی فرانسه دراز کرد. وی سرانجام در 11 ژانویه 1992 م درپی اعلام نتایج انتخابات پارلمانی الجزایر که در آن جبهه نجات اسلامی پیروز شده بود، به جای واگذاری قدرت به اکثریت پیروز، از مقام خود استعفا کرد تا راه برای ایجاد یک حکومت سرکوب‌گر نظامی و تعلیق قوانین کشور و نتایج انتخابات گشوده شود.

زادروز دنی پاپن، مخترع دیگ بخار (1647 م)
دنی پاپن فرانسوی در تاریخ یازدهم ژانویه سال ۱۶۴۷ میلادی در این کشور به‌دنیا آمد. وی از نوجوانی به امور صنعتی و فنی علاقه داشت. از این‌رو، پس از طی تحصیلات خود در پاریس، راهی لندن شد و با یکی از دانشمندان آن سامان، درباره تکمیل ماشین فشار هوا همکاری نمود. در قرن هفدهم میلادی، این پاپن بود که متوجه نیروی بخار شد. پس از چندی، پاپن برای اولین‌بار به نیروی بخار آب پی برد و درصدد استفاده از این نیرو برآمد. از این‌رو، نخستین دیگ بخار را در سال ۱۶۸۸ م اختراع کرد و در سال‌های بعد به تکمیل آن پرداخت. این دستگاه به دیگ بخار پاپن شهرت یافت. پاپن را به‌واسطه این اختراع مهم، «پدر بخار» لقب دادند. وی سرانجام در ۲ اوت ۱۷۱۴ م در سن شصت و هفت سالگی در لندن درگذشت.

شهادت دکتر مسعود علی محمدی، دانشمند هسته ای ایران (1388 ش)
مسعود علی‌محمدی (۳ شهریور ۱۳۳۸ در تهران) کن - ۲۲ دی ۱۳۸۸ در تهران استاد فیزیک دانشگاه تهران بود که در بامداد ۲۲ دی ماه ۱۳۸۸ و در سن ۵۰ سالگی، به هنگام بیرون آمدن از منزلش بر اثر انفجار یک بمب کنترل از راه دور به دست عوامل موساد به شهادت رسید. او مدرک کارشناسی را از دانشگاه شیراز (۱۳۶۴) و کارشناسی ارشد (۱۳۶۷) و دکترای فیزیک با گرایش ذرات بنیادی را از دانشگاه صنعتی شریف در سال ۱۳۷۱ کسب کرد. او از دانشجویان نخستین دوره دکترای فیزیک در داخل ایران بود و نخستین شخصی است که در ایران دکترای خود را در فیزیک دریافت نموده‌است.

تخصص اصلی او ذرات بنیادی، انرژی‌های بالا و کیهان‌شناسی بوده‌است. از جمله درس‌هایی ارایه شده توسط وی می‌توان به مکانیک کوانتومی و الکترومغناطیس، مکانیک آماری، ذرات بنیادی و نظریه میدان‌های کوانتمی اشاره کرد. علیمحمدی، یکی از برگزیدگان جشنواره بین‌المللی خوارزمی در سال ۸۶ بود و در پژوهش‌های بنیادی رتبه دوم را کسب کرد. وی از سال ۱۳۷۴ در دانشکده فیزیک دانشگاه تهران مشغول به تدریس بود و عضو هیئت علمی و ممیزه این دانشگاه بود.

22 دی در 8 سال دفاع مقدس
خروج نیروهای خودی از هویزة محاصره شده
نومیدی پاسداران مستقر در هویزه از رسیدن نیروهای کمکی و تغییر اوضاع و اقدام به ترک شهر پس از تله گذاری برای دشمن در ساعت 23 روز 22 دی.
پیشروی گام به گام و محتاطانه عراق در هراس از مقاومت مردمی در هویزه.
 آتش شدید توپخانه و کاتیوشا روی شهر برای ترغیب بقایای نیروهای مقاومت به خروج از شهر در روز 22 دی، استقرار یک گردان تانک و یک گردان پیاده دشمن در 1500 متری شرق هویزه و نیز قطع کامل جاده هویزه سوسنگرد در 23 دی.
ورود دشمن به هویزه و غارت منازل پس از 5 شبانه روز محاصرة شهر خالی.
آغاز عملیات ظفر 5: درچنین روزی در سال 1366 هجری شمسی، عملیات ظفر 5 به همت رزمندگان نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ازقرارگاه رمضان با رمز یا زهرا آغازشد. حوزه عملکرد این عملیات استانهای کرکوک، دهوک و دیاله عراق بود.

برخی از رویدادهای 11 ژانویه
1922: برای نخستین بار انسولین روی یک پسر 14 ساله کانادایی به نام لئونارد تجربه شد.
 1963: شورای وزیران وقت تصویب کرد که اصول شش گانه معروف به انقلاب سفید ششم بهمن ماه آن سال (سال 1342) در سراسر ایران به رفراندم گذارده شود.
1989: یک هفته پس از سقوط دو جت جنگنده لیبایی در یک جنگ هوایی با جنگنده های آمریکایی در آسمان مدیترانه، کارشناسان شوروی به بررسی ضعف جنگنده های ساخت این کشور پرداختند. در سال 1981 نیز دو هواپیمای ساخت شوروی نیروی هوایی لیبی در جنگ با هواپیماهای آمریکایی از نوع اف 14 سرنگون شده بودند.
1991: کنگره آمریکا به جورج بوش (پدر) اجازه جنگ با عراق را داد. عراق که همواره ادعای مالکیت کویت را کرده بود این سرزمین را تصرف و یک ایالت داخلی عراق اعلام کرده بود.
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار