به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 23 دی 1391 خورشیدی برابر با 29 صفر 1434 هجری و 12 ژانویه 2013 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:
شهادت امام رضا هشتمین اختر آسمان امامت و ولایت (203ه.ق)
هشتمین امام شیعیان حضرت علی ابن موسی الرضا(ع)در روز يازدهم ماه ذيقعده سال 148 هجري در مدينه به دنیا آمد ایشان در سال 183 هجري، پس از شهادت امام كاظم (ع) در زندان هارون، در سن 35 سالگي بر مسند امامت تكيه زد و عهدهدار پيشوايي امت شد. مأمون در راستای رسیدن به اهداف شوم خود با وليعهد ساختن امام در سال 200 هجري دستور داد امام رضا (عليهالسلام) را از مدينه به مرو بياورند. هر چند که وی در رسیدن به این اهدافش ناکام ماند اما زمینه شهادت امام را فراهم کرد.
سرانجام مأمون تصميم به قتل امام گرفت، زيرا دريافته بود كه به هيچ روي نميتواند امام را آلت دست خويش قرار دهد، و عظمت امام و توجه جامعه نسبت به آن گرامي نيز روز افزون بود، و با تمام كوششهاي مأمون كه مايل بود بر شخصيت اجتماعي امام لطمهاي وارد سازد، شخصيت و احترام امام روز به روز اوج ميگرفت. در نهایت با مسموم نمودن امام ایشان را در 55 سالگی به نزد اجداد طاهرینش رهسپار کرد. پيكر پاك امام، در همان بقعهاي كه هارون قبلا مدفون شده بود، در جلوي قبر هارون به خاك سپرده شد. واقعه شهادت امام رضا (ع) در روز آخر ماه صفر سال 203 هجري اتفاق افتاد.
تشکیل شورای سلطنت توسط «محمدرضا پهلوی» در آخرین روزهای حیات رژیم پهلوی (1357 ش)
پس از کشتار خونین 13 آبان 57 تهران، محمدرضا پهلوی رسماً شنیدن صدای انقلاب ملت ایران را اعتراف کرد. در این حال بود که در حقیقت شمارش معکوس سقوط رژیم پهلوی آغاز شد. شاه ایران که توان مقاومت در مقابل امواج خروشان انقلاب اسلامی را نداشت، تنی چند از مهرههای سیاسی مورد اعتماد خود را مأمور تشکیل شورای سلطنت کرد تا به تصوّر خود، امواج اعتراضهای مردمی را فرو بنشاند. این شورا قرار بود مقدمات انتقال قدرت را از شاه به فرزندش فراهم کند و بدین ترتیب، ملت مسلمان و مبارز ایران را به ادامه حیات رژیم ستمشاهی، متقاعد سازد. هر چند هدف اصلی محمدرضا از تشکیل این شورا، خروج از ایران و در نتیجه جان سالم به در بردن بود. اما مردم آگاه ایران، با تجمع در خیابانها، ضمن مخالفت با این اقدام، حمایت خود را از حضرت امام خمینی اعلام کردند.
وقوع درگیری شدید مردم با مأموران رژیم شاه (1357 ش)
در جریان برگزاری تظاهرات و راهپیمایی در چندین شهر ایران، درگیری شدیدی میان مأموران رژیم پهلوی و مردم درگرفت و عدهای از مردم مبارز، شهید یا مجروح شدند. همچنین در همین روز، دانشجویان و مردم تهران که در گردهمایی بزرگ خود در دانشگاه تهران اجتماع کرده بودند، مخالفت خود را با رژیم شاه اعلام کردند و مُصرّانه، خواستار بازگشت حضرت امام خمینی (ره) از پاریس به ایران شدند. این حرکت دانشجویان در حالی صورت گرفت که محدوده دانشگاه، توسط سربازان مسلح و نیروهای نظامی محاصره شده بود. پس از این تظاهرات گسترده، حضرت امام، در پیامی، ضمن فرا خواندن مردم به هوشیاری، ملت ایران را از وقوع توطئهها و شایعات تفرقه افکنانه از سوی ایادی رژیم، آگاه کردند.
اولین حمله و بمباران شیمیایی عراق علیه ایران در جریان جنگ تحمیلی (1359 ش)
با آغاز جنگ تحمیلی عراق علیه جمهوری اسلامی ایران در 31 شهریور 1359 ش، رژیم بعث بارها با استفاده از سلاحهای میکربی، شیمیایی و کشتار جمعی، قوانین و مقررات بینالمللی را نقض نمود. سابقه اولین حمله ثبت شده شیمیایی عراق به 23 دی ماه 1359 ش باز میگردد که نیروهای ایرانی را در پنجاه کیلومتری غرب ایلام، با گلوله شیمیایی، مورد حمله قرار داد و شماری را مصدوم کرد. از آن پس، عراق به استفاده از این سلاح ادامه داد. با ادامه این روند، ایران طی نامههای متعدد رسمی به دبیر کل سازمان ملل، با اعلام کاربرد سلاحهای شیمیایی توسط عراق، تقاضای اعزام گروه کارشناسی برای بررسی موضوع نمود. هرچند دبیر کل این موضوع را به شورای امنیت ارجاع داد و گروه کارشناسی پس از سفر به ایران این حملات را تأیید کرده و عراق را محکوم نمودند.
درگذشت «ابوعبداللَّه محمد بن جابر بن سنان» ریاضیدان بزرگ مسلمان (317 ق)
ابو عبداللَّه محمد بن جابر بن سنان بتانی از مشاهیر و اکابر حکمای اسلام و منجم، اختر شناس و ریاضی دان بود و در هندسه و ریاضیات و هیئت سرآمد روزگار خود به شمار میرفت. وی در مصر به دنیا آمد و بیش از چهل سال به رَصَد افلاک و نجوم اشتغال داشت. او زمان دقیق سال خورشیدی را معین نمود و کتب متعددی را نگاشت. تعدیل الکواکب، زیج صابی، مقدار الاتصالات و... از جمله کتب وی میباشند.
درگذشت محقق و عالم آگاه «ملاحسینعلی تویسرکانی» (1286 ق)
ملاحسینعلی تویسرکانی دانشمندی آگاه و اهل تحقیق و مطالعه بود و در علومی چون فقه و اصول فقه، اطلاعات و دانش بسیاری داشت. تویسرکانی سالهای بسیاری را به تدریس پرداخت و دانش خود را در اختیار دانش پژوهان قرار داد. از مهمترین کتابهای ملاحسینعلی تویسرکانی میتوان به کشف الاسرار در فقه در 11 مجلد و نیز اصول عقاید و مکارم الاخلاق اشاره کرد.
مرگ «نیکلای پادگورنی» رئیس جمهور سابق شوروی (1983 م)
نیکلای ویکتوریویچ پادْگورنی در سال 1903 م به دنیا آمد. وی پس از طی تحصیلات خود، در 27 سالگی به حزب کمونیست پیوست. پادگورنی در سال 1953 م به عضویت کمیته مرکزی حزب کمونیست درآمد و دو سال بعد عضو هیأت رییسه شورای عالی اتحاد جماهیر شوروی گردید. پادگورنی عاقبت در سال 1965 م پس از استعفای میکویان، به مقام صدر هیأت رییسه اتحاد جماهیر شوروی دست یافت و به مدت 12 سال ریاست جمهوری شوروی را برعهده گرفت. پادگورنی این مقام را در 1977 م بر اثر یک رقابت قدرت طلبانه سیاسی با لئونید بِرِژنف دبیر کل وقت حزب کمونیست شوروی از دست داد و از دفتر سیاسی حزب اخراج شد. او سه هفته بعد نیز بدون هیچ توضیحی از ریاست هیأت رییسه کنار گذاشته شد. نیکلای پادگورنی سرانجام در 12 ژانویه 1983 م در هشتاد سالگی در مسکو درگذشت.
عملیات کوچک کربلای 6 در سومار، توسط ارتش (1365 ش)
عملیات
کربلای 6، در تاریخ 22 دی ماه 1365، با رمز مبارک یا فاطمة الزّهرا (س) در
غرب و شمال سومار و با اهداف آزادسازی ارتفاعات منطقه، پاسخ به شرارتهای
دشمن در بمباران مناطق مسکونی، انهدام ماشین جنگی دشمن و متفرق کردن
نیروهای عراق آغاز شد. رزمندگان اسلام با عبور از موانع گوناگون از جمله
میدانهای وسیع مین، سیمهای خاردار و تلههای انفجاری، به دشمن بعثی یورش
بردند و پس از شکستن خطوط و مواضع دشمن، بیش از شصت کیلومتر از خاک میهن
اسلامی را آزاد کردند.
در این عملیات علاوه بر آزادی ارتفاعات منطقه، تعداد
یازده فروند هواپیما، دو فروند هلیکوپتر، بیست دستگاه تانک، تعداد زیادی
خودرو و چندین انبار مهمات منهدم و علاوه بر انهدام پنج گردان و پنج تیپ
دشمن، تعداد سه هزار نفر از مزدوران بعثی کشته و زخمی شده و تعدادی تانک و
نفربر و انواع سلاحهای سبک و سنگین به غنیمت سربازان اسلام درآمد.
23 دی در 8 سال دفاع مقدس
عملیات کوچک امیرالمؤمنین در منطقه ریجاب. 60
آغاز عملیات کربلای شش با رمز «یا زهرا» درمنطقه عمومی سومار. این عملیات را رزمندگان نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران به منظور آزادسازی ارتفاعات شمال سومار انجام دادند.65
آغاز عملیات ظفر 5 به همت رزمندگان نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ازقرارگاه رمضان با رمز یا زهرا. حوزه عملکرد این عملیات استانهای کرکوک، دهوک و دیاله عراق بود .66
برخی از رویدادهای 12 ژانویه
1879: نیروهای استعمارگر انگلیسی در افریقای جنوبی تعرّض نظامی به سرزمین زولوها را آغاز کردند تا آنجا را هم تصاحب کنند.
1950: پارلمان همه شوروی بار دیگر مجازات اعدام را برای خائنان به وطن، جاسوسان و خرابکاران ضد سوسیالیسم برقرار کرد.
1970: با فرار سرهنگ «اوجوک وو» و شکست نیروهای تجزیه طلب نیجریه، ماجرای بیافرا که باعث مرگ یک میلیون تن شده بود پایان یافت. کشف نفت و تحریک شرکتهای نفتی این مسئله را به وجود آورده بود. نفت با خود درد سر برای فدراسیون نیجریه آورده است.
1974: لیبی و تونس با هم جمهوری اسلامی عرب شمال آفریقارا به وجود آوردند.
1976: شورای امنیت سازمان ملل با اکثریت آراء و بدون مخالفت 5 عضو دائمی (دارندگان حق رد = وتو) اجازه داد که سازمان آزادی فلسطین در جلسات آن شورا بدون داشتن حق رای شرکت کند.
2006: در آخرین روز مناسک حج، در منا، و در جریان رمی الجمرات بر اثر هجوم زائران، 362 تن جان خودرا از دست دادند. دولت سعودی برای جلوگیری از تکرار حادثه دیوارها را که قبلا سه ستون بود تعریض کرد.