انتصاب آیت اللَّه «سیدعلی خامنه ای» به امامت جمعه تهران، درگذشت «دکتر احمد تَفَضُّلی» ایران شناس معاصر، هجرت پیامبر اکرم (ص) از مکه به مدینه و لَیلَة المبیت و ... از مهم‌ترین رخدادهای تاریخ امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 24 دی 1391 خورشیدی برابر با 1 ربیع الاول 1434 هجری و 13 ژانویه 2013 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:

هجرت پیامبر اکرم (ص) از مکه به مدینه و لَیلَة المبیت (1 ق)
مسأله‌ی هجرت پیامبر از مکه به مدینه، در جریان بیعت دوم عقبه تثبیت و تعیین شد. کفار قریش با آگاهی از این امر در صدد کشتن پیامبر برآمدند. برای این کار پیشنهاد ابوجهل مورد موافقت سران قریش قرار گرفت که براساس آن از هر تیره‌ی قریش، جوان دلیری برگزیده شود تا همه با هم شبانه به پیامبر حمله‌ور شوند و او را به قتل برسانند.

خداوند، پیامبر را از توطئه‌ی قریش آگاه کرد و فرمان هجرت ایشان را در همان شب صادر فرمود. پیامبر (ص) برای گمراه کردن کفار، علی (ع) را در بستر خود قرار داد. این شب معروف به لیلةالمبیت شد و هجرت رسول اکرم (ص) مبدأ تاریخ مسلمانان واقع گردید.

استقبال بی سابقه مردم پاکستان از آیت اللَّه «خامنه ای» رییس جمهور وقت ایران (1364 ش)
آیت‌اللَّه سید علی خامنه‌ای رییس جمهور وقت اسلامی ایران در اولین مرحله از سفر دوره‌ای خود به چند کشور آسیایی و آفریقایی وارد پاکستان شد و مورد استقبال وسیع و گسترده مردم مسلمانِ این کشور همسایه قرار گرفتند. استقبال پرشور مردم از رییس جمهور ایران که به عنوان مهمان رسمی دولتِ پاکستان وارد این کشور شده بودند نشان دهنده علاقه مردم مسلمان پاکستان به انقلاب و نظام اسلامی حاکم بر آن به شمار می‌رود. در این سفر سه روزه، رؤسای جمهور دو کشور خواستار گسترش روابط دو جانبه تجاری، صنعتی، کشاورزی، فرهنگی و نفتی شدند.

درگذشت «عبدالوهاب وصال شیرازی» محقق و شاعر (1373 ش)
عبدالوهاب وصال شیرازی متخلّص به نورانی از نوادگان شاعر معروف دوره قاجار، وصال شیرازی، در سال 1302 ش در شیراز به دنیا آمد. وی پس از طی دوران تحصیلات مقدماتی در شیراز، به تهران رفت و دکترای زبان و ادبیات فارسی گرفت. نورانی از آن پس در بخش زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شیراز به تدریس پرداخت و از همین مرکز علمی با درجه استادی بازنشسته شد. از جمله کارهای ادبی وصال، تصحیح و تحشیه بر متون کلاسیک است که تصحیح مصیبت نامه عطار، هزار مزار و نوایدُ السُّلوک از آن جمله است. وصال شیرازی، بیش از سی سال عضو پیوسته انجمن ادب فارسی بود و در جلسات کانون دانش پارس شرکت مستمر داشت. وی سرانجام در 71 سالگی درگذشت.

درگذشت «دکتر احمد تَفَضُّلی» ایران شناس معاصر (1375 ش)
استاد احمد تفضّلی در سال 1316 ش در اصفهان به دنیا آمد. وی در رشته زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه تهران فارغ‌التحصیل شد و سپس در رشته فرهنگ و زبان‌های باستانی ایران در دانشگاه لندن به تحصیل پرداخت و مدرک کارشناسی ارشد و دکترای خود را در همین رشته کسب نمود. او استاد برجسته دانشگاه تهران، عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی و در حوزه زبان‌های باستانی، دارای شهرت جهانی بود. وی به پاس ترجمه کتاب نخستین انسان و نخستین شهریار در تاریخ افسانه‌ای ایران، به دریافت جایزه کتاب سال 1369 جمهوری اسلامی ایران نائل شد.
دکتر تفضُّلی همچنین به پاس تصحیح انتقادی گزیده‌های زادِسْپِرمْ و ترجمه آن به فرانسه به اخذ جایزه بین‌المللی کتاب در سال 1374 نائل آمد. ایشان همچنین به جهت خدمات به ادبیات فارسی به عنوان زبان علمی جهانی، به عنوان نخستین استاد از قاره آسیا، موفق به دریافت دکترای افتخاری از شورای علمی دانشگاه دولتی سن پترزبورگ فدراسیون روسیه شد. سرانجام این دانشمند برجسته ایرانی در 24 دی ماه 1375 ش در 59 سالگی دار فانی را وداع گفت و رخ در نقاب خاک کشید.

انتصاب آیت اللَّه «سیدعلی خامنه ای» به امامت جمعه تهران توسط «امام خمینی» (1358 ش)
سومین امام جمعه تهران آیت الله سیدعلی خامنه ای در 40 سالگی به این سمت منصوب شدند. مقام معظم رهبری در آن زمان عضو شورای انقلاب اسلامی بود و هیچ مسوولیت اجرایی بر عهده نداشتند.

از 24 دی سال 1358 به مدت 75 هفته متوالی تهران قرائت سوره جمعه را با تلاوت آیت الله خامنه ای شاهد بود تا در تاریخ شش تیر 1360، هدف سوءقصد منافقین قرار گرفتند.

رحلت «زینب بنت خزیمه» همسر پیامبر (ص) در مدینه‌ی منوره (4 ق)
زینب بنت خزیمه پس از آن که شوهر اولش در اُحد به شهادت رسید، به شرف ازدواج با حضرت محمد (ص) نایل شد و چند ماه پس از آن بدرود حیات گفت. این بانوی بزرگوار از کثرت رَحْم و اطعام و صدقه برمساکین و فقرا به «امُّ المساکین» شهرت دارد.

قتل «مُسَوّر بن مَخزَمه زهری» از یاران امام علی (ع) (62 ق)
مُسَوَّر بن مَخْزَمَة بن نوفل زهری از اصحاب رسول اکرم (ص) و امام علی (ع) و از فقهای عصر و اهل علم و دیانت زمان خود بود. وی بعد از معاویه با یزید بیعت نکرد و در مکه اقامت گزید. مسور به هنگام خواندن نمازدر حجراسماعیل، در حمله‌ی سپاه یزید به مکه بر اثر برخورد سنگ منجنیق کشته شد.

آغاز قیام توابین در کوفه به رهبری «ابن صُرَد خزاعی» علیه حکومت ظُلم اُموی (65 ق)
گروهی از مردم کوفه که از شهادت امام حسین (ع) سخت اندوهگین شده و از این که امام را یاری نکردند، پشیمان شدند، توبه نموده و خود را توّابین نامیدند. اینان پس از این که بر مزار سیدالشهداء به عزاداری پرداختند، به رهبری سلیمان بن صُرَد خزاعی از اصحاب رسول خدا و شانزده هزار نفر، راهی کوفه شدند تا انتقام خون امام حسین (ع) رابگیرند. در نتیجه، جنگی با لشکر شام روی داد که سلیمان کشته شد و سپاه منهزم گردید.

تولد «بارتولو دیاز» دریانورد و کاشف پرتغالی (1450 م)
بارتولو میو دیاز دریانورد و کاشف پرتغالی در سیزدهم ژانویه 1450 م در پرتغال به دنیا آمد. به سبب استقبال فراوان جوانان آن زمان از نیروی دریایی، او نیز که اجدادش دریانورد بودند به این کار پرداخت و پس از سالیانی به مقام ناخدایی رسید. دیاز از آن زمان سفرهای دریایی فراوانی انجام داد، هرچند این سفرها مقدمه‌ای برای حضور استعمار پرتغال در نقاط مختلف جهان را فراهم می‌کرد. وی در یکی از این سفرها، که از 14 فوریه 1487 م آغاز شد، قصد داشت تا با دور زدن قاره افریقا راهی را به طرف هندوستان بیابد. به این منظور، دیاز پس از پیمودنِ اقیانوس اطلس به سوی جنوب، در 28 اوت سال 1488 م دماغه امیدنیک را در جنوبی‌ترین قسمت از قاره افریقا کشف کرد. دیاز پس از این کشف به شهرت فراوان رسید و سرانجام در 29 مه 1500 م در 50 سالگی درگذشت.

روی کار آمدن شورای حکومتی در الجزایر به ریاست «بوضیاف» (1992 م)
پس از پیروزی جبهه نجات اسلامی الجزایر در انتخابات و استعفای شاذلی بن جدید رئیس جمهور وقت، شورای عالی حکومتی در 11 ژانویه 1992 م توسط نظامیان تشکیل شد. این جابجایی قدرت، امنیت را به الجزایر باز نگرداند و با قدرت گرفتن نظامیان، کشور دچار موجی از تشنج و ناآرامی گردید. ریاست شورای عالی حکومتی که در 13 ژانویه 1992 م، زمام امور را به دست گرفت. محمّد بوضیاف بود و او در مدت کوتاه ریاست جمهوری خود، انتخابات پارلمانی سال 1991 م را که جبهه نجات اسلامی در آن پیروز شده بود، باطل اعلام کرد. این امر، دامنه اختلافات بین دولت و اسلام‌گرایان را هرچه بیشتر گسترش داد و زد و خوردهای خیابانی را شدت بخشید. در این میان بوضیاف در مهار بحران الجزایر توفیقی کسب نکرد و همین موضوع باعث شد تا بحران سیاسی در الجزایر به خشونت بگراید. با این حال، بوضیاف پس از کمتر از شش ماه حکومت سرانجام در 29 ژوئن 1992 م توسط یکی از محافظانش ترور شد و به قتل رسید.

مرگ «الکساندر پاولوف» مبتکر روسی و مخترع ضبط صوت (1906 م)
الکساندر پاولوف دانشمند و مخترع روسی در 16 مارس 1855 م در روسیه به دنیا آمد. وی پس از طی تحصیلات خود، در رشته فیزیک فارغ‌التحصیل شد و به تدریس پرداخت. پاولوف در کنار تدریس، به تحقیق و مطالعه برای ساخت دستگاهی پرداخت که بتواند صدا را ضبط و پخش کند.

پاولوف در 7 مه 1895 م موفق به اختراع چنین دستگاهی شد که ضبط صوت نام گرفت. پاولوف سرانجام در 13 ژانویه 1906 م در 51 سالگی درگذشت.

24 دی در 8 سال دفاع مقدس
عملیات بیت‌المقدس2 – در سال 66

برخی دیگر از رویدادهای 13 ژانویه
1906: نخستین رادیو ویژه پخش آگهی که برد امواج آن تنها تا 1600 متر بود در نیویورک آغاز بکار کرد.
1943: هیتلر که در انتظار ساخت بمب اتمی بود باتوجه به ناکامی‌هایش در جبهه های روسیه و شمال آفریقا جنگ تمام عیار اعلام کرد که باعث تسریع شکست خود وی شد.
1953: مجلس شورای ملی فوریت لایحه اختیارات دکتر مصدق را تصویب کرد. این اختیارات موقتی به منظور تسهیل و تسریع کار دولت تقاضا شده بود.
1954: در این روز در جریان سرکوبی جمعیت اخوان المسلمین در مصر 318 تن از اعضای این جمعیت دستگیر شدند.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار