انتشار خبر بازگشت حضرت امام به ایران، آتش زدن مرکز فرهنگی ایران در لاهور پاکستان، درگذشت مهندس «مهدی بازرگان» اولین نخست وزیر جمهوری اسلامی ایران، قطع روابط ایران با دولت سعودی و ... از مهم‌ترین رخدادهای تاریخ امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز  است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:

انتشار خبر بازگشت حضرت امام به ایران (1357 ش)
انتشار خبر بازگشت حضرت امام خمینی به میهن اسلامی، شادی و شعف فراوانی در میان مردم ایران به وجود آورد. گفتگو درباره مراجعت امام و کیفیت استقبال از ایشان، در میان مردم و اجتماعات کوچک و بزرگ، شور و هیجان غیرقابل وصفی ایجاد کرد. از طرف دیگر، اعلام تصمیم قطعی امام برای بازگشت به ایران، عوامل رژیم شاه را دچار بحران و اضطراب شدیدی کرد.

آن‌ها با تلاش بی‌وقفه سعی داشتند راهی برای نجات خود بیابند و بسیاری ناچار به استعفا و فرار از ایران شدند. بعضی از نظامیان وابسته رژیم نیز با حمله به مردم بی‌دفاع، آخرین تلاش‌های خود را برای حفظ نظام طاغوت به کار بستند. اما این اقدامات نه تنها نتوانست خللی در اراده آهنین مردم ایران وارد کند، بلکه آن‌ها را در ادامه راهشان تا حصول پیروزی نهایی، مصمم‌تر کرد.

درگذشت «نظام وفا کاشانی» شاعر ایرانی در تهران (1343 ش)
نظام وفا کاشانی در حدود سال 1266 ش (1305 ق) از پدر و مادری شاعر و اهل ادب در بیدگل کاشان به دنیا آمد. وی تحصیلات خود را در علوم ادبی، عربی، فارسی و فلسفه را در زادگاه خود و قم و سپس نجف سپری کرد و در تهران زبان فرانسه را آموخت. نظام وفا در جریان نهضت مشروطه وارد فعالیت‌های سیاسی شد و پس از تحمل زندان، به کار تدریس و تعلیم و تربیت در مدرسه سن لویی تهران پرداخت. این نویسنده و شاعر معاصر در سال 1302 ش ماهنامه وفا را با همکاری دوستانش منتشر کرد و آثاری از جمله حدیث دل، گذشته‌ها و دیوان در نظم، ستاره و فروغ و فروز و فرزانه در نثر، از خود به یادگار گذاشت. نظام وفا سرانجام در هفتاد و هفت سالگی بر اثر سکته مغزی در تهران درگذشت.

آتش زدن مرکز فرهنگی ایران در لاهور پاکستان توسط گروهک صحابه (1375 ش)
کتابخانه علامه اقبال لاهوری و مرکز فرهنگی ایران، به دنبال بی‌تفاوتی پلیس پاکستان در حراست از آن، از سوی گروهک صحابه، عوامل مزدور وهابیون در پاکستان، به آتش کشیده شد و حدود دوازده هزار جلد کتاب شامل قرآن، کتابهای مذهبی و آثار نفیس و ارزشمند علمی، وسایل آموزش قرآن و زبان و رایانه‌ها در آتش حقد و کینه ضد فرهنگیان سوخت. کتابخانه علامه اقبال لاهوری به عنوان بزرگ‌ترین کتابخانه و مرکز فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در لاهور پاکستان، دارای سابقه‌ای چهل ساله و روزانه پذیرای خیل عظیمی از مسلمانان تشنه علم و فرهنگ و مشتاقان زبان، فرهنگ و ادبیات فارسی بود. اقدام عوامل تروریست در آتش زدن این مرکز فرهنگی نشان داد که آمریکا و اسرائیل در این حرکت ضد اسلامی و ضد فرهنگی دست داشته‌اند و می‌خواستند با دامن زدن به فرقه‌گرایی، مراسم روز جهانی قدسِ آن سال را تحت الشعاع این حادثه قرار دهند.

درگذشت علی بن محمد تنوخی ادیب و شاعر (342 ق)
علی بن محمد تنوخی عالم، ادیب و شاعر مشهور قرن چهارم هجری در شهر انطاکیه در شرق ترکیه‌ی امروزی به دنیا آمد. در دوران جوانی به بغداد رفت و در آنجا مسکن گزید. تنوخی در علوم نحو، لغت، هندسه و ادبیات، از مشاهیر عصر خود به شمار می‌رفت. وی پس از بغداد به بصره رفت و به کار قضاوت مشغول شد و از این رو به قاضی تنوخی شهرت یافت. او علاوه بر کسب مراتب علمی، از بیانی شیوا نیز برخوردار بود و به همین جهت در میان بزرگان عراق به عنوان سخنوری برتر شهرت پیدا کرد. تنوخی علاوه بر دیوان شعری که از خود به یادگار گذاشته، دارای تألیفات دیگری نیز هم‌چون کتاب العروض است. درگذشت تنوخی در شهر بصره در عراق روی داد.

درگذشت مهندس «مهدی بازرگان» اولین نخست وزیر جمهوری اسلامی ایران (1373 ش)
مهندس مهدی بازرگان در سال 1286 ش در تهران به دنیا آمد و تحصیلاتش را در رشته دکترای مهندسی ماشین در فرانسه به پایان رساند. وی در ابتدا در مدارس و سپس از 1320 در دانشگاه تهران به تدریس پرداخت. مهندس بازرگان در جریان ملی شدن صنعت نفت وارد مبارزات سیاسی گردید و پس از کودتای 28 مرداد 32 دستگیر و تبعید شد. بازرگان، پس از آزادی از زندان، جمعیت نهضت آزادی را به اتفاق آیت‌اللَّه طالقانی و دکتر یداللَّه سحابی بنیان نهاد که در واقع جناح مذهبی جبهه ملی به شمار می‌رفت. رهبران نهضت آزادی در سال 1334 به بعد، به دلیل فعالیت علیه رژیم شاه، توسط این رژیم دستگیر شدند و بازرگان نیز به زندان محکوم گردید.

مهدی بازرگان کمی قبل از انقلاب اسلامی به عضویت شورای انقلاب درآمد و با پیشنهاد این شورا، مأمور تشکیل دولت موقت گردید. عمر این دولت بیش از 9 ماه نپایید. دولت مهندس بازرگان پس از تسخیر لانه جاسوسی آمریکا در تهران در آبان ماه 1358 دست به استعفای دسته جمعی زد که با پذیرش امام مواجه گردید و از آن پس دوران افول سیاسی مهندس بازرگان و هم حزبی‌هایش فرا رسید. بازرگان در اواخر عمر از ایران خارج شد و سرانجام در آخر دی ماه 1373 بر اثر ابتلا به بیماری قلبی در 87 سالگی در سوییس درگذشت.

قطع روابط ایران با دولت سعودی در سال 1322
دولت وقت ایران در پی اعتراض به اعدام یک زائر ایرانی به نام ابوطالب یزدی در جریان مناسک حج، 29 دیماه 1322 هجری خورشیدی (19 ژانویه 1944 میلادی) مناسبات دیپلماتیک خودرا با دولت سعودی قطع کرد. این زائر به تصمیم مقامات سعودی گردن زده شده بود. دولت وقت ایران عمل دولت دولت سعودی را غیر منصفانه خوانده بود. درپی قطع روابط دو کشور، تامدتی ایرانیان قادر به مسافرت به کشور سعودی نبودند.

دولت مامور چاپ و انتشار فرهنگ دهخدا شد
مجلس شورای ملی 29 دی ماه 1324( 19 ژانویه 1946) با تصویب یک قانون دولت را مامور چاپ و انتشار فرهنگ دهخدا کرد. با تصویب این قانون، هزینه این کار فرهنگی عام المنفعه بر عهده دولت قرارگرفت و دفتری برای انجام آن تاسیس و شماری از زبانشناسان، تاریخدانان و ادیبان در آن سرگرم کار شدند. علی اکبر دهخدا از نویسندگان و فرهنگیان بنام کشور مدت‌ها عضو شورای عالی معارف (فرهنگ)، رئیس دانشکده حقوق و مشاور عالی وزارت فرهنگ بود. وی همچنین یک روزنامه نگار برجسته و از طنزنویسان اولیه جراید ایران بود.

تولد «جِیمزوات» دانشمند انگلیسی و مخترع ماشین بخار (1736 م)
جِیمز وات مخترع و مهندس انگلیسی در 19 ژانویه 1736 م در شهر گری‌نوک در شمال انگلستان متولد شد. او به مطالعه و تحقیق درباره مسایل علمی بسیار علاقه‌مند بود. از این رو، روزها کار می‌کرد و شب‌ها به ساختن ابزار گوناگون می‌پرداخت. وی در 21 سالگی برای تعمیر دوربین‌های نجومی و دیگر ابزار به استخدام یک دبیرستان درآمد، ولی علاقه زیادی به ساختن ماشین بخار داشت.

از این رو او در جهان به عنوان مخترع ماشین بخار شناخته شد. وی با تکمیل دیگ بخار خدمت عظیمی به فیزیک و مکانیک نمود و با اختراع کندانسور بخار که به وسیله آن صرفه‌جویی بسیار در مصرف سوخت به عمل می‌آید، کمک شایانی به استفاده بیشتر از نیروی بخار کرد. جِیمز وات سرانجام در 19 اوت 1819 م در 83 سالگی درگذشت.

برخی از رویدادهای 19 ژانویه
570: طبق تقویم میلادی، حضرت محمد (ص) 19 ژانویه این سال (ماه ربیع الاول در سال هجری قمری) در مکه تولد یافت. در آن زمان خسرو انوشیروان بر ایران سلطنت می‌کرد و همان سال واحد های ارتش ایران حبشی‌ها را از یمن بیرون راندند.
1942: ارتش امپراتوری ژاپن با شعار اخراج سلطه گران غربی را از آسیا، کشور برمه (میانمار) را که مستعمره انگلستان بود مورد حمله قرارداد و در اندک مدتی آن را متصرف شد و آنگاه در صدد اخراج انگلیسی‌ها از هندوستان برآمد.
1960: پیمان امنیت مشترک آمریکا و ژاپن به امضای آیزنهاور رئیس جمهوری آمریکا و «کیشی» نخست وزیر وقت ژاپن رسید.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار