شهادت امام حسن عسکری (ع)، ارایه نظریه «ولایت فقیه» (توسط حضرت امام خمینی)، ترور انقلابی «حسنعلی منصور» توسط «بخارایی»، کشف اشعه ایکس و ... از مهم‌ترین رخدادهای تاریخ امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 1 بهمن 1391 خورشیدی برابر با 8 ربیع الاول 1434 هجری و 20 ژانویه 2013 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:

شهادت پیشوای یازدهم شیعیان حضرت امام حسن عسکری (ع) (260 ق)
حضرت امام حسن عسکری (ع) پس از بیست و هشت سال زندگی و شش سال امامت در هشتم ربیع الاول سال 260 هجری در شهر سامرا و به دست معتمد عباسی به شهادت رسید و در کنار مرقد مطهر پدر بزرگوار خویش مدفون گردید.

آن حضرت، همواره تحت نظر و در زندان‌های طاغوت‌های عصر خود بود و سرانجام با زهر جفا، شهید شد. امام حسن عسکری (ع) با همه‌ اختناق و محدودیت‌های زمان توانست به بهترین وجه و در حد امکان، فشردگی مبارزه درمقابل ستمگران و حکام جور را حفظ کرده و این نهضت نهفته را هدایت نماید.

ارایه نظریه «ولایت فقیه» (توسط حضرت امام خمینی) در نجف (1348 ش)
اول بهمن 1348 ش، سرآغاز سلسله درس‌های زیربنایی «ولایت فقیه» یا «حکومت اسلامی» بود که حضرت امام خمینی (ره) همزمان با رهبری حرکت سرنوشت‌ساز بسیج نیروهای جوان و دانشگاهی و تشویق آنان به مطالعه و بررسی قوانین همه جانبه اسلام، در حالی که چند سالی از تبعیدشان در نجف اشرف می‌گذشت، در طی دوازده جلسه در مسجد شیخ انصاری ارائه نمودند.
این بحث علمی نه تنها حوزه‌های علمیه و محافل علمی روحانیت را با بیانی مستدل و فقهی به اصل تفکیک ناپذیری دین و سیاست متوجه می‌نمود، بلکه محیطهای دانشگاهی را نیز با نظام سیاسی اسلام به عنوان یک تئوری کامل و الهی برای حکومت اسلامی آشنا می‌کرد. سخنان حضرت امام خمینی در این جلسات پس از مدتی تبدیل به کتابی با همین عنوان گردید و علی‌رغم ممنوعیت و تدابیر شدید ساواک ایران، به طرق گوناگون و مخفیانه به دست مبارزان داخل کشور می‌رسید. هر چند این کتاب در ابتدا جز در میان پیروان امام خمینی بازتاب گسترده و مهمی نیافت اما پس از پیروزی انقلاب اسلامی، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار شد.

حمله مزدوران رژیم طاغوت به دانشگاه تهران (1340 ش)
اولین اقدامی که پس از روی کارآمدن علی امینی به نخست وزیری، صورت گرفت، اعلام طرح اصلاحات ارضی و محدود کردن مالکیت بود. در روز اول بهمن 1340، از طرف دانش‌آموزان، تظاهراتی صورت گرفت. دانشجویان دانشگاه نیز به حمایت از دانش‌آموزان، دست به تظاهرات زده و در نتیجه بین آن‌ها و پلیس زد و خورد شدیدی در گرفت. در این حادثه در حدود 200 نفر پلیس و دانشجو زخمی شدند و به تأسیسات و آزمایش‌گاه‌های دانشگاه تهران صدمات زیادی وارد آمد. پس از این حادثه، به دستور دولت، دانشگاه تا اطلاع ثانوی که 74 روز طول کشید، تعطیل شد.

ترور انقلابی «حسنعلی منصور» توسط «بخارایی» عضو هیأت مؤتلفه اسلامی (1343 ش)
حسنعلی منصور از اسفند 42 تا بهمن 43 به مدت کمتر از یک سال نخست وزیر بود. تصویب کاپیتولاسیون، افزایش قیمت بنزین و تبعید حضرت امام خمینی (ره) به عنوان نخستین گام اجرای روش او در اداره کشور محسوب می‌شد. در ساعت 10 صبح روز اول بهمن 1343 هنگامی که حسنعلی منصور با غرور تمام قصد پیاده شدن از اتومبیل در جلوی درب ورودی مجلس شورای ملی را داشت، هدف گلوله شهید محمد بخارایی از اعضاء شاخه اجرایی هیئت مؤتلفه اسلامی قرار گرفت و چند روز بعد به هلاکت رسید. فتوای قتل منصور از جانب آیت‌اللَّه سید محمد هادی میلانی در مشهد صادر شده بود. می‌گویند وقتی در دادگاه از محمد بخارایی سؤال می‌کنند که با دو گلوله اول منصور زنده نمی‌ماند ولی چرا سومین گلوله را به گلوی او شلیک کردی؟ آن جوان رشید در پاسخ گفت: حنجره‌ای که از آن به روحانیت اهانت شده، باید دریده شود.

رحلت محدث کبیر شیعه «حاج شیخ عباس قمی» صاحب مَفاتیحُ الجَنان (1319 ش)
شیخ عباس قمی در سال 1256 ش در شهر قم به دنیا آمد. در 21 سالگی راهی نجف اشرف گردید و از محضر بزرگانی چون علامه سید محمد کاظم یزدی، میرزا محمد تقی شیرازی، شیخ الشریعه اصفهانی و سید حسن صدرکاظمی بهره برد و اجازات متعدد اجتهاد دریافت کرد. وی به کمک حافظه قوی، تلاش پیگیر به جمع‌آوری حدیث همت گماشت به طوری که در طی سالیان اقامت در نجف، از شاگردان طراز اول استاد خود بود. ایشان در حدود سال 1392 ش ساکن مشهد شد و در آن‌جا به مدت بیست و دو سال، به تصنیف و تألیف و تدریس پرداخت. محدث قمی گذشته از تبحر و استادی در علوم مختلف اسلامی، در ادبیات عربی و فارسی نیز عالمی چیره دست بود.

مجموعه آثار او متجاوز از هشتاد اثر است که در علوم مختلف به نگارش درآمده‌اند. آثار و نگاشته‌های شیخ عباس قمی در این علوم نشان از روح تلاشگر و عظمت علمی وی دارد. کلمات لطیفه، علم الیقین، نَفسُ المَهموم، منازل الاخره و... از جمله سی کتاب تألیف شده ایشان می‌باشد. همچنین مفاتیحُ‌الجنان مهم‌ترین و معروف‌ترین اثر آن عالم ربانی است. سرانجام وی در اواخر عمر راهی نجف شد تا اینکه در 1 بهمن 1319 ش (23 ذی‌حجه 1359 ق) در 63 سالگی رحلت کرد و در نجف اشرف در جوار قبر استاد خود، میرزای نوری مدفون گردید.

انحلال شورای سلطنت به دنبال استعفای رییس آن در پاریس (1357 ش)
سید جلال الدین تهرانی رییس شورای سلطنت، دو روز پس از خروج شاه از ایران به توصیه اعضای شورای سلطنت به ویژه شاپور بختیار، برای ملاقات و مذاکره با امام خمینی عازم پاریس شد. ولی پیام امام مبنی بر غیرقانونی بودن شورای سلطنت، این ملاقات را غیرممکن ساخت. همچنین امام، شرط ملاقات را استعفای کتبی با اعلام این نکته که شورای سلطنت غیرقانونی است، عنوان نمود. سیدجلال الدین تهرانی در این شرایط، در روز اول بهمن ماه 1357 استعفای خود را از ریاست و عضویت این شورا اعلام کرد و آن را غیرقانونی خواند. با استعفای تهرانی، عمر یک هفته‌ای این شورا به پایان رسید و به دنبال آن جمع کثیری از نمایندگان مجلس نیز استعفا نمودند.

درگذشت موسیقی‌دان، خطاط و ادیب معاصر استاد «ابراهیم بوذری» (1365 ش)
استاد ابراهیم بوذری در سال 1274 ش در طالقان به دنیا آمد. وی پس از فراگرفتن علوم مرسوم زمان مانند ادبیات فارسی و عربی و فقه و اصول به مطالعه رشته قضا پرداخت و از محضر حضرات آیات میرزا خلیل کمره‌ای، سید ابوالقاسم کاشانی و علی شوشتری استفاده کرد. ایشان هم‌چنین از آیت‌اللَّه شوشتری اجازه در امور حسبیه گرفت. استاد بوذری پس از مدتی وارد عرصه خوشنویسی گردید و مدتی بعد از استاد عماد طاهری استفاده برد و در محضر استاد عبدالحمید ملک کلامی مشهور به امیرالکتاب به شاگردی پرداخت.
استاد بوذری جزء نخستین کسانی بود که بنیاد کلاس‌های آزاد و رایگان خوشنویسی را به وجود آورد و به کمک دیگر استادان، انجمن خوشنویسی ایران را پایه‌گذاری کرد. از استاد بوذری که دارای شیوه خاص خطی خود بود آثار کتابت گوناگونی به جای مانده که منتخب دیوان سعد سلمان، دیوان حافظ، ملخّص مثنوی و کتیبه‌های آرامگاه شیخ سعدی و کتیبه دروازه قرآن شیراز از آن جمله‌اند. این هنرمند فرهیخته سرانجام در 91 سالگی بدرود حیات گفت.

در گذشت دکتر محمد قریب، بنیانگذار طب نوین اطفال در ایران (1353 ش)
درچنین روزی در سال 1353 هجری شمسی دکتر محمد قریب یکی از برجسته‌ترین پزشکان ایرانی چشم از جهان فروبست. او را پدر طب کودکان ایران نام نهاده‌اند. وی در سال 1288 ه. ش تحصیلات خود را در دانشکده پزشکی پاریس به پایان رساند و به عنوان استاد کرسی بیماری‌های کودکان و ریاست بخش کودکان انتخاب شد. اودر سال 1317 برای همیشه به ایران آمد. در سال 1349 بیمارستان مرکز طبی کودکان را تاسیس کرد. از آثار او می‌توان به کتاب بیماری کودکان و کتاب مسائل و مشکلات طب نام برد. وی در سال 1353 ه. ش درگذشت.

رحلت عالم جلیل، شیخ حسین بن عبدالصمد عاملی پدر شیخ بهایی (984 ق)
عزالدین حسین فرزند عبدالصمد جَبَلی عاملی پدر شیخ بهایی و از نوادگان حارث بن اعور همدانی و از شاگردان شهید ثانی و حسن بن جعفر کَرَکی بود و از آنان اجازه‌ی اجتهاد داشت. عزالدین پس از اتمام تحصیلات راهی بحرین شد و برای همیشه اقامت در آن دیار را برگزید. وی در آنجابه ترویج مذهب شیعه و احیای علوم دینی پرداخت و بالاخره در هشتم ربیع الاول سال 984 ق درگذشت. تحفه‌ی اهل ایمان و دیوان اشعار از آثار اوست.

کشف اشعه ایکس توسط «ویلهلم رونتگن» دانشمند معروف آلمانی (1896 م)
اشعه ایکس اشعه‌ای از نوع نور ولی نامرئی با طول موج بسیار کوتاه است که در بیستم ژانویه 1896 م توسط ویلهلْمْ رونْتْگِن، فیزیک‌دان آلمانی کشف شد و چون ماهیت آن نامعلوم بود، آن را اشعه ایکس به نام حرف X که در ریاضیات، علامت مقدار مجهول است خواندند.

هم‌چنین این اشعه را به نام کاشف آن، رونتگن نیز می‌نامند. این اشعه مانند نور معمولی، صفحه حساس عکاسی را متأثر می‌کند و هم‌چنین گازها را تجزیه کرده، هادی و رسانای برق می‌سازد.

1 بهمن در هشت سال دفاع مقدس
برکناری سرتیپ اسماعیل نعیمی معاون فرمانده کل نیروهای مسلح عراق.
ورود موشکهای کروز امریکایی به خلیج فارس.

برخی از رویدادهای 20 ژانویه
1826: میخائیل سالتیکوف نویسنده رادیکال روسیه به دنیا آمد و 63 سال عمر کرد.
1921: به تصمیم لنین، «داغستان» به صورت یک منطقه خود مختار روسیه در آمد.
1937: از این روز؛ بیستم ژانویه آغاز هر دوره چهار ساله ریاست جمهوری آمریکا تعیین شد.
1962: (دی ماه 1340) دولت تصمیم به خرید شرکت هواپیمایی غیر دولتی «ایران ایر» و تاسیس یک سازمان هواپیمایی ملی (اختصارا: هما) برای حمل و نقل هوایی در داخل و خارج کشور گرفت و به این ترتیب ایران نیز دارای یک شرکت دولتی خطوط هوایی بین الملی شد.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار