اولین روز امامت حضرت امام مهدی (عج)، آغاز ساختمان مسجد «گوهرشاد» در مشهد، واگذاری امتیاز احداث راه آهن جلفا - تبریز به روسیه، آغاز بنای برج ایفل و ... از مهمترین رخدادهای تاریخ امروز است.
به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 2 بهمن 1391 خورشیدی برابر با 9 ربیع الاول 1434 هجری و 21 ژانویه 2013 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:
اولین روز امامت حضرت امام مهدی (عج) پس از شهادت پدر بزرگوار ایشان (260 ق) پس از شهادت یازدهمین اختر تابناک آسمان امامت، و ولایت، حضرت امام حسن عسکری (ع) در هشتم ربیع الاول سال 260 قمری، حضرت بقیه اللَّه الاعظم امام مهدی (عج) سکاندار امت مسلمان گردید و به امر خداوند متعال از دیدهها پنهان گشت.
نهم ربیع الاول سال 260 ه. ق، برابر با آغاز امامت آن امام بزرگ و امید مستضعفان جهان میباشد. او خواهد آمد و جهان را از عدل و داد پر خواهد کرد همانگونه که از ظلم و جور، پُر شده است. شیعیان، این روز را به عنوان عید، جشن میگیرند و در آن، به شادمانی و عبادت میپردازند.
آغاز ساختمان مسجد «گوهرشاد» در مشهد به دستور گوهرشاد خاتون (841 ق) مسجد گوهرشاد در صحن جنوبی مرقد مطهر حضرت امام رضا (ع) واقع شده است. بانی آن، گوهرشاد بیگُم، همسر سلطان شاهرخ میرزا و جانشین امیر تیمور گورکانی، یکی از زنان نیکوکار و نامدار بوده است. این مسجد یکی از بناهای بسیار عالی است که کاشیهای مُعَرَّق و غیرمُعرّق آن، با چینیهای بسیار ممتاز برابری میکند. این مسجد در ابتدا چهار در داشت و دارای چندین ایوان بود از جمله: ایوان مَقصوره با گنبدی بسیار عالی و دو گلدستهی بلند کاشی که ارتفاع آن 27 متر و گنبدی با حدود 50 متر ارتفاع. همچنین ایوان دارُ السَّعاده که سمت مرقد مطهر واقع شده و نیز ایوان غربی، جزئی از ساختمان مسجد گوهرشاد مشهد میباشند.
واگذاری امتیاز احداث راه آهن جلفا - تبریز به روسیه (1331 ق) ی که مذاکرات درباره مسیر خطآهن سراسری ادامه داشت، روسیه برای جلوگیری از اتلاف وقت و نیز مقدمهای برای خطآهن سراسری، با بهره گرفتن از نیاز مالی ایران موفق به دریافت امتیاز راهآهن جلفا تبریز از دولت ایران شده بود (صفر 1331 ه ق/ فوریه 1913). به رغم عدم پیشرفت مذاکرات خط آهن سراسری، روسیه سریعاً کار ساخت راهآهن جلفا تبریز را آغاز کرد. کار احداث این خط با شاخة صوفیان شرفخانه در اوایل رجب 1334 ه ق/م 1916 در حالی به پایان رسید که با آغاز جنگ جهانی موضوع راهآهن سراسری ایران و انجمن مطالعه آن عملاً پروندهای راکد شده بود.
درگذشت «ابوالقاسم عارف قزوینی» شاعر بزرگ ایرانی در همدان (1312 ش) ابوالقاسم قزوینی مشهور به عارف در حدود سال 1262 ش، (1300 ق) در قزوین به دنیا آمد و تحصیلات قدیمه را در زادگاه خود فرا گرفت. وی به دو هنر خط و موسیقی اهتمام بیشتری ورزید و در این هنرها به شهرت دست یافت. وی همچنین به سرودن اشعار پرداخت و آثاری را پدید آورد. با آنکه شعر عارف قزوینی از لحاظ ادبی و فنون شعری دارای نقایصی بود، اما آنچه او را به شهرت و محبوبیت رساند، به کار بردن زبان مردم در شعر خود، در راه مردم گام برداشتن و در خدمت صاحبان زر و زور نرفتن بود. سرودن اشعار وطنی و هنر تصنیفسازی در نهضت مشروطه، ویژگی شعر عارف قزوینی بود و از این رهگذر، شوری در آزادیخواهان و مشروطهطلبان افکند. از اینرو شهرت و حیثیت ملی وی برای تصنیفهای وطنی اوست که در مواقع حساس سروده و با ملت ایران همدلی کرده است. کار بزرگ عارف، تحول عظیمی بود که در ترانهسرایی پدید آورد. زندگی عارف قزوینی، همواره با فقر و تنگدستی سپری گردید تا آن که در پنجاه سالگی درگذشت و در همدان در کنار مقبره ابن سینا مدفون شد.
تأسیس بانک بازرگانی اولین بانک خصوصی ایران (1328 ش) «بانک بازرگانی ایران» بهعنوان اولین بانک خصوصی در ایران بهصورت شرکت سهامی در بهمن ماه ۱۳۲۸ تاسیس شد و در سال ۱۳۲۹ فعالیتهای بانکی خود را آغاز کرد. این بانک نخستین بانک خصوصی با مالکیت ۱۰۰٪ ایرانی بود. این بانک در محل پیشین شعبه بازار بانک شاهی واقع در خیابان بوذرجمهری تهران روبروی مسجد سلطانی با ۱۸ نفر کارمند گشایش یافت و در سال ۱۳۲۹ به علت توسعه فعالیتهای بانک در خیابان سعدی اقدام به تاسیس شعبه کرد. درسال ۱۳۳۱ بزرگترین موفقیت بانک بازرگانی ایران که خریداری محل بانک شاهی به مبلغ ۳٫۵ میلیون تومان بود، تحقق یافت. بانک بازرگانی در ۲۹ شهریور ماه ۱۳۳۱ بنای ساخته شده توسط قهرمان میرزا امیرلشکر را، از بانک شاهی خریدار نمود. بانک بازرگانی فعالیتهای چشمگیری در رقابت با بانکهای دولتی مانند بانکهای ملی، سپه، کشاورزی، رهنی، کارگشایی و صنعتی آغاز کرد و به ارائه انواع خدمات بانکی مبادرت ورزید. این بانک پس از اجرای مادهٔ ۱۷ لایحهٔ قانونی ادغام بانکها در سال ۱۳۵۸ در بانک تجارت ادغام شد.
تحریم رفراندوم فرمایشی رژیم «محمدرضا پهلوی» توسط «امام خمینی» (ره) (1341 ش) پس از اعلام لوایح ششگانه شاه به عنوان انقلاب سفید و تعیین روز ششم بهمن 1341 جهت برگزاری رفراندوم عمومی، حضرت امام خمینی، در پاسخ به استفتاء گروهی از مردم مسلمان ایران، با انجام این همهپرسی مخالفت و آن را خلاف شرع اسلام و قانون اساسی ایران اعلام کردند. شاه در روز نوزدهم دی ماه 41، لوایحی را برای اصلاحات ارضی، ملی کردن جنگلها، فروش سهام کارخانجات دولتی، سهیم کردن کارگران در منافع کارگاههای تولیدی و صنعتی، اصلاح قانون انتخابات و ایجاد سپاه دانش اعلام کرده و خواستار برگزاری همهپرسی در این زمینه شده بود.
اما حضرت امام باتوجه به پیشبینی نشدن همهپرسی در قانون اساسی، مبهم بودن لوایح و بیاطلاعی مردم از محتوای آنها و نیز نبودن آزادی و توسل مأموران رژیم به تهدید و تطمیع مردم، همهپرسی درباره لوایح شش گانه شاه را خلاف شرع و قانون اساسی، اعلام نمودند. در دوم بهمن 41، پس از انتشار اعلامیه امام درباره تحریم همهپرسی شاه، مردم تهران با تعطیل کردن بازار، در خیابانها به تظاهرات پرداختند.
بسته شدن کنسولگری ایران در عراق به دنبال تشدید اختلافات مرزی طرفین (1348 ش) در 26 فروردین 1348 ش، معاون وزارت خارجه عراق با احضار سفیر ایران در بغداد به او اطلاع داد که دولت عراق، اروندرود را بخشی از خاک خود میشمارد و تمام کشتیهای ایرانی که در این آبراه تردّد میکنند، باید پرچم ایران را به صورت نیمه افراشته به اهتزاز درآورند و دولت عراق، حضور افراد نیروی دریایی ایران بر روی کشتیهای یاد شده را نقض حاکمیت خود تلقی خواهد کرد. این ادعای عراق، واکنش رسمی ایران را به دنبال داشت و قائم مقام وزارت خارجه ایران در سیام فروردین 1348 عنوان نمود که به دلیل اخذ یک جانبه عوارض توسط دولت عراق و صرف آن برای اهدافی غیر از نگهداری مشترک تسهیلات رودخانه نظیر لایروبی، ایران دیگر معاهده صلح 1316 ش را معتبر نمیشمارد. این درگیریها به شکایت طرفین از هم به رییس شورای امنیت، و بسته شدن کنسولگریها در دو کشور منجر شد تا این که تشدید تنش سیاسی ایران و عراق، سرانجام طرفین را به انعقاد قرارداد 1353 ( 1975 ش) الجزایر سوق داد.
وقوع توفان شدید در خلیج بنگال در شرق هند (1737 م) در 21 ژانویه 1737 م پرتلفاتترین توفانهای تاریخ در خلیج بنگال در شرق هند روی داد و 300 هزار نفر را به کشتن داد. در منطقه خلیج بنگال هر از چندگاهی توفانها و سیلهای عظیمی اتفاق میافتد وتلفات زیادی به بار میآورد.
به آب انداختن اولین زیردریایی هستهای جهان در امریکا (1954 م) اولین زیردریایی به صورت جنگافزار در سال 1775 م توسط یک امریکایی به نام دیوید بوشْنِل در جریان جنگهای استقلالطلبانه امریکا با نیروهای انگلیسی، اختراع شد. پروانههای این زیردریایی ابتدایی با زور بازوی سرنشینان به چرخش درمیآمد. با پیشرفتهای تکنولوژی در قرن نوزدهم و استفاده از نیروی بخار و برق، زیردریایی الکتریکی ساخته شد که مجهز به توپ و اژدرافکن بود. تازهترین تحول در این زمینه، اختراع زیردریاییهای هستهای است که پس از جنگ جهانی دوم و دستیابی به نیروی اتم تحقق یافته است. اولین زیردریایی از این نوع در سال 1954 توسط ایالات متحده امریکا کامل شد و در 21 ژانویه همین سال به آب انداخته شد و «ناتیلوس» نام گرفت. این زیردریایی که مجهز به موشکانداز است، میتواند بمب هستهای نیز پرتاب کند.
آغاز بنای برج ایفل در شهر پاریس (1887 م) بنای برج ایفل در شهر پاریس به همت ایفل از جمله مهندسان برجسته فرانسوی در تاریخ بیست و یکم ژانویه سال ۱۸۸۷ میلادی آغاز شد. بنای این برج که امروزه از پدیدههای بزرگ و دیدنی فرانسه و جهان بهشمار میرود، در سال ۱۸۸۹ م میلادی به پایان رسید. برج ایفل در سال ۱۸۸۹ م بهمناسبت صدمین سالگرد جشن انقلاب فرانسه افتتاح و از همان زمان، بهعنوان یکی از نمادهای فرانسه به رسمیت شناخته شد گفته میشود برای ساخت این برج حدود ۳۰۰ کارگر به مدت دو سال و دو ماه متوالی کار کردند تا نهایتاً در ۳۱ مارس ۱۸۸۹ م این برج که حدود ۳۲۴ متر ارتفاع دارد را به پایان رساندند.
در حال حاضر با گذشت سالها از ساخت آن، هر ۷ سال یکبار با مصرف ۵۰ تن رنگ آن را به تمیزترین شکل نگاه میدارند و با ۳۵۲۱۰۰۰ وات برق روشنایی آن را تأمین میکنند. این برج با ۱۶۶۵ پله سالانه هزاران هزار بازدیدکننده را به شهر پاریس میکشاند که البته آنها میتوانند با وجود پلههای بسیار زیاد، از طبقه دوم بهبعد را با آسانسور به طبقه آخر بروند.
2 بهمن در هشت سال دفاع مقدس دستگیری چند تن از نظامیان پایگاه هوایی تبریز که قصد تصرف این پایگاه را داشتند. آزاد شدن شهرک دوعیجی عراق توسط رزمندگان اسلام.
برخی از رویدادهای 21 ژانویه 1861: سناتورهای ایالات جنوبی آمریکا از جمله جفر سون دیویس که بعدا رئیس کنفدراسیون آمریکا شد از عضویت سنا کناره گیری کردند که مقدمه جنگ داخلی 4 ساله آمریکا شد. 1925: نظام حکومتی آلبانی واقع در ساحل دریای آدریاتیک جمهوری شد. این سرزمین قبلا از متعلقات عثمانی در اروپا و پیش از آن وابسته به امپراتوری روم بود. 1952: در پی بسته شدن کنسولگریهای انگلستان به تصمیم دکتر مصدق در شهرهای ایران، مردم در سراسر کشور دست به شادمانی زدند و این روز را تعطیل عمومی اعلام کردند، زیرا که خاطرات بدی از مداخله این کنسولگریها در امور وطن خود به ویژه پس از تقسیم ایران میان روسیه و انگلستان داشتند. 2002: جورج بوش رئیس جمهوری آمریکا ایران، عراق و کره شمالی را «محور شرارت Axis of Evil»خواند. 2008: طبق یک آمار جهانی که در این روز (21 ژانویه 2008) انتشار یافت، شمار استفاده کنندگان از اینترنت در کشور چین روزانه به رقم 210 میلیون رسیده بود که بیش از هر کشور دیگر درجهان است.