رحلت استاد بزرگ اخلاق آیت اللَّه «میرزا علی‌آقا قاضی»، بازگشایی فرودگاه‌های کشور به دستور بختیار، اقامه‌ی نخستین نماز جمعه تاریخ اسلام توسط پیامبر اکرم (ص)، روز جهانی کمک به جذامیان و ... از مهم‌ترین رخدادهای تاریخ امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 9 بهمن 1391 خورشیدی برابر با 16 ربیع الاول 1434 هجری و 28 ژانویه 2013 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:

رحلت استاد بزرگ اخلاق آیت اللَّه «میرزا علی‌آقا قاضی طباطبایی» (1325 ش)

آیت‌اللَّه سید علی قاضی طباطبایی در سال 1248 ش (13 ذیحجه 1285 ق) در تبریز و در خانواده‌ای اهل علم و ادب و تقوی زاده شد. وی در تبریز از برخی فضلا و نیز پدر، استفاده‌های علمی برد و در جوانی برای ادامه تحصیلات راهی نجف اشرف گردید. آیت اللَّه قاضی در نجف از محضر درس استادان نامداری همچون محمد فاضل شربیانی، محمد حسن مامقانی، شیخ الشریعه اصفهانی، آخوند خراسانی و میرزا حسین خلیلی تهرانی بهره‌های فراوان برگرفت و در درس عارف کامل، سید احمد کربلایی و نیز شیخ محمد بهاری شرکت کرد. این شخصیت والامقام پس از سالیانی توقف در نجف، در فقه، اصول، حدیث و تفسیر متخصص و ماهر شد و از رجال اخلاق و عرفان گردید.

آیت‌اللَّه قاضی از آن پس علاوه بر تهذیب نفس به تربیت شاگردان همت گماشت که حضرات آیات: علامه طباطبایی، سید محمد حسن الهی (برادر علامه)، سید رضا بهاءالدینی، محمدتقی بهجت فومنی و... از جمله دست پروردگان مکتب اخلاق و عرفان آیت اللَّه قاضی طباطبایی می‌باشند. سرانجام این عارف کامل در نهم بهمن 1325 ش برابر با 6 ربیع الاول 1366 ق در 77 سالگی به دیار قدس پر کشید و در وادی‌السلام نجف اشرف نزدیک مقام حضرت مهدی (عج) به خاک سپرده شد.

امضای پیمان تحمیلی سه جانبه بین انگلستان، شوروی و ایران در مجلس شورای ملی (1320 ش)

پس از تجاوز نیروهای شوروی و انگلستان به ایران در شهریور 1320 و نقض بی‌طرفی ایران در جنگ جهانی دوم، پیمانی سه جانبه بین ایران، انگلستان و شوروی به امضا رسید. بر اساس این پیمان تحمیلی، دولت وقت ایران به نخست‌وزیری محمدعلی فروغی به ناچار پذیرفت که راه‌ها و وسایل ارتباط زمینی، هوایی و دریایی خود را در اختیار متفقین قرار دهد تا آنان با ارسال تجهیزات از طریق ایران، جبهه شوروی را در برابر آلمان نازی تقویت کنند. در برابر، دولت‌های شوروی و انگلستان، تمامیت ارضی ایران را به رسمیت شناختند و متعهد شدند که حداکثر شش ماه پس از پایان جنگ، خاک ایران را ترک کنند.

انگلستان و شوروی با اشغال ایران، نه تنها خساراتی جبران‌ناپذیر به کشور وارد کردند، بلکه پس از پایان جنگ نیز بر خلاف پیمان نهم بهمن 1320، ارتش شوروی حاضر به ترک ایران نبود. حتی اتحاد جماهیر شوروی تلاش کرد با تأسیس دولتی دست نشانده در شمال غربی ایران، زمینه‌های تجزیه این بخش از خاک ایران را فراهم کند. اما این توطئه با مقاومت مردم مسلمان ایران، به ویژه مبارزان و آزادی‌خواهان آذربایجان شکست خورد و ارتش شوروی در نهایت، مجبور به ترک خاک ایران شد.

افزایش اعتراضات مردم نسبت به بختیار (1357 ش)

روز نهم بهمن 1357، تهران یک بار دیگر، شاهد یک جنگ خونین شش ساعته بود و طی این درگیری‌ها در نقاط مختلف شهر، صدها نفر شهید و زخمی شدند. در این حال، صدای رگبار مسلسل‌ها از بالای بام ستاد ژاندارمری و میادین تهران، ساعت‌ها به گوش می‌رسید و مردم در تهران و شهرستان‌ها، با همبستگی کم نظیری، دست به تشکیل گروه‌های امداد زده و خیابان‌ها را سنگربندی کرده بودند. همچنین در این روز، آیت‌اللَّه سید محمود طالقانی به جمع متحصّنین روحانیان مبارز و انقلابی در مسجد دانشگاه تهران پیوست و استادان و طلاب حوزه علمیه قم نیز در مسجد اعظم این شهر متحصّن شدند.

طبق اظهارات مطبوعات روز، دو میلیون شهرستانی برای استقبال از حضرت امام خمینی در تهران بست نشستند و از طرف اهالی تهران، در مساجد و خانه‌های شخصی مورد پذیرایی قرار گرفتند. در این شرایط، خبرگزاری‌ها با تفسیر و گزارش از تشکیلات عظیم روحانیان و چگونگی تشکیل اداره راهپیمایی‌ها و جنبش اسلامی مردم سخن می‌گفتند و کمیته برگزاری مراسم استقبال در مدرسه رفاه تهران با تعیین مقررات استقبال، مردم را برای نمایش قدرت بی‌سابقه ملی بسیج می‌نمودند.

بازگشایی فرودگاه‌های کشور به دستور بختیار در نتیجه فشار مردم انقلابی (1357 ش)

با گسترده‌تر شدن مخالفت‌ها و اعتراضات مردمی و پس از تحصن روحانیون در مسجد دانشگاه تهران، فرهنگیان و دیگر اقشار جامعه نیز با اعلام همبستگی، به جمع آنان پیوستند. در حالی که تعداد متحصنین هر لحظه بیشتر می‌شد و فشار افکار عمومی در اعتراض به بسته بودن فرودگاه‌ها جهت جلوگیری از ورود حضرت امام به کشور شدت می‌گرفت، دولت به ناچار در نهم بهمن 57، دستور بازگشایی فرودگاه‌ها را صادر کرد و اعلام شد که به مناسبت فرود هواپیمای حامل حضرت امام خمینی (ره)، فرودگاه برای سایر پروازها بسته است.

پس از آن، کمیته استقبال از امام، اعلام کرد که معظم‌له، ساعت 9 صبح روز دوازدهم بهمن ماه، وارد تهران خواهند شد. این کمیته همچنین از مردم خواست تا در مسیر حرکت امام خمینی برای استقبال از ایشان آماده باشند. از طرف دیگر، با باز شدن فرودگاه مهرآباد تهران، هواپیماهای نظامی آمریکا، شروع به خارج کردن آمریکایی‌ها از ایران کردند.

درگذشت سالک الی الله «حاج اسماعیل دولابی» (1381 ش)

محمد اسماعیل دولابی در روستای دولاب از توابع تهران زاده شد. در جوانی به شغل کشاورزی اشتغال داشت و در عین حال به صورت آزاد به دانش‌آموزی در جلسات علمای دینی معاصر مانند آیت‌الله سید محمد شریف شیرازی، آیت‌الله شاه‌آبادی، آیت‌الله تقی به افقی، شیخ غلامعلی قمی و شیخ محمدجواد انصاری پرداخت. اسماعیل دولابی در محافل پیرامون خود نماینده درک متفاوت و فراگیری از دین با تکیه بر مفاهیم محبت و زیبایی بود و این بیان جدید باعث جذب جوانان و قشر تحصیل‌کرده در جلسات هفتگی وعظ او بود. وی در آرامگاه فاطمه معصومه در قم به خاک سپرده شد.

اقامه‌ی نخستین نماز جمعه تاریخ اسلام توسط پیامبر اکرم (ص) (1 ق)

بنابر برخی روایات، نخستین نماز جمعه، توسط پیامبر گرامی اسلام (ص)، پس از هجرت ایشان از مکه اقامه گردید. حضرت محمد (ص) هنگام ظهر جمعه وقتی که به نزدیکی مدینه رسید، در محل قبیله‌ی بنی‌سالم بن عوف که قُبا نام داشت، خطبه خواند و نماز جمعه را برپا کرد. به نقل راویان تاریخ، این نخستین نماز جمعه‌ای بود که در تاریخ اسلام خوانده شد. این موضوع حاکی از اهمیت فریضه‌ی سیاسی - عبادی نماز جمعه است که پیامبر اسلام در اولین فرصت، آن را برگزار کرد. بعدها در محل برپایی اولین نماز جمعه‌ی پیامبر، مسجدی ساخته شد که هم اکنون نیز موجود است.

درگذشت «ابن مرزبان» ادیب، مورخ، متکلم و محدّث مسلمان (309 ق)

ابوالعباس محمد بن مرزبان‌دمیری، معروف به ابن مرزبان، ادیب، مورّخ، لغت شناس، و استاد بلاغت بود. او از جمله‌ی مشاهیر مترجمین می‌باشد که بیشتر از پنجاه کتاب فارسی را به عربی ترجمه کرده است. الحاوی فی العلومِ القُرآنی و الحَماسَه، از مُصَنِّفات ابن مرزبان می‌باشند.

درگذشت «ملاعبداللَّه بن محمد تونی» معروف به «فاضل تونی» (1071 ق)

ملاعبداللَّه بن محمدبن تونی بُشرَوی معروف به فاضل تونی، فقیهی اصولی و عابد و زاهد و پیروِ مقدس اردبیلی بوده است. وی در ابتدا در اصفهان و مشهد ساکن بود و سپس راهی عتبات عالیات شد و در این مسیر در سال 1071 ق در کرمانشاه جان به جان آفرین تسلیم کرد. آثار وی عبارتند از: حاشیه‌ی مدارک، حاشیه‌ی معالم، شرح ارشاد علامه، فهرست و تهذیب شیخ طوسی و وافِیه.

روز جهانی کمک به جذامیان

شاید امروزه جذام برای ما بیماری مهمی محسوب نشود، اما نیم قرن‌پیش‌جذام آنقدر موضوع مهمی محسوب می‌شد که رائول فولبریو فرانسوی آخرین یکشنبه ماه ژانویه هر سال را، روز جهانی کمک به بیماران جذامی نامید. در آن زمان‌در سراسر جهان، تقریبا 15 میلیون نفر به این بیماری مبتلا بودند. سازمان بهداشت جهانی نیز 28 ژانویه (8 بهمن ماه) را روز جهانی مبارزه با جذام نامگذاری کرد. در سایه مبارزه پیگیر با این بیماری، امروزه، آمار جذامیان جهان به 2 میلیون نفر کاهش یافته،‌ اما هنوز این بیماری ریشه‌کن نشده است.

تشکیل دولت رضاخان میرپنج (1342 ق)

مشیرالدوله صدراعظم احمدشاه در روز 14 ربیع الاول سال 1342 ق استعفای خود را به احمد شاه قاجار تقدیم کرد و مجلس پنجم با اکثریتی که هواخواه زمامداری سردار سپه بود تشکیل گردید.

احمد شاه قاجار که تحت تاثیر القائات اطرافیان و تزویر رضا میرپنج بود، سرانجام به صدارت او رضایت داد و او را مامور تشکیل کابینه نمود. بدین ترتیب رضاخان میرپنج (سردار سپه) اولین دولت خود را تشکیل داد و اعضای کابینه را به حضور احمد شاه معرفی کرد.

برخی از رویدادهای 28 ژانویه

1099: صلیبیون دژ «حصن الاکراد» را در سوریه محاصره کردند.

1613: گالیله نپتون را کشف کرد.

1932: شانگهای چین به تصرف ژاپنی‌ها در آمد.

1946: یک روز پس ازآغاز دور جدید نخست وزیری قوام السلطنه، شورای امنیت سازمان ملل رسیدگی به شکایت ایران از شوروی را شروع کرد که ایران خواستار خروج فوری نیروهای شوروی شده بود.

1974: درپی اعتراض به این که ماموران سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) بر خلاف قانون تاسیس این سازمان، در داخل آمریکا اقدام کرده است جرالد فورد رئیس جمهوری آمریکا دستور رسیدگی داد. حوزه فعالیت «سیا» کشورهای خارجی و خارجیان مقیم آمریکا است، نه اتباع آمریکایی که تحقیق اطلاعاتی در باره آنان از وظایف اف بی آی است. «سیا» متهم شده بود که در طول جنگ ویتنام در باره معترضین امریکایی این جنگ دست به تحقیق زده بود.

برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار