میلاد خجسته آخرین رسول الهی پیامبر اکرم (ص)، ولادت امام صادق (ع)، آزادی صدها اسیر از چنگال رژیم صهیونیستی، رگذشت «آنا ماری شیمل» اسلام شناس آلمانی و ... از مهم‌ترین رخدادهای تاریخ امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 10 بهمن 1391 خورشیدی برابر با 17 ربیع الاول 1434 هجری و 29 ژانویه 2013 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:

میلاد خجسته آخرین رسول الهی پیامبر اکرم (ص) (سال عام‌الفیل)

ولادت حضرت محمد (ص) به اتّفاق نظر شیعیان در 17 ربیع الاول در سال عام الفیل می‌باشد، ولی برخی از مسلمانان، این واقعه را در روز دوازدهم این ماه دانسته‌اند. کنیه‌ی آن حضرت، ابوالقاسم و القاب ایشان، رسول اللَّه، نبی اللَّه، خاتم الانبیا، سَیِّدُالبَشَر و... می‌باشد. پدر ایشان عبداللَّه بن عبدالمطلب و نیز مادر آن حضرت آمنه بنت وَهَب است. رقیه، ام کلثوم، زینب، قاسم، عبداللَّه، ابراهیم و حضرت فاطمه‌ی زهرا (س) فرزندان پیامبر اسلام می‌باشند که به جز فاطمه (س) همگی در دوران حیات پیامبر، از دنیا رفتند. دوران زندگی پیامبر اکرم (ص) در دو شهر مکه و مدینه سپری شد.

ایشان پس از آن که در چهل سالگی برای پیامبری برگزیده شدند، در ابتدا دین الهی را به طور مخفیانه تبلیغ می‌کردند و پس از سه سال، به دعوت آشکار دست زدند. رنج‌ها و سختی‌های فراوانی که پس از درگذشت ابوطالب، عمو و حضرت خدیجه (س) همسر آن حضرت بر ایشان گذشت و همچنین اعلام آمادگی مردم یثرب برای پذیرفتن آن پیامبر عظیم‌الشأن، زمینه ساز هجرت بزرگ ایشان به مدینه گردید. ده سال آخر عمر و رسالت حضرت محمد (ص) در مدینه، همراه با جنگ‌ها، فتوحات و انتشار آیین آسمانی اسلام همراه بود.

فروش تانک از سوی چین به عراق در جریان جنگ تحمیلی علیه ایران (1361 ش)

چین به منظور حفظ توازن در جنگ در دسامبر 1982 (آذرماه 1361) قریب به صد فروند جت جنگنده اف 6 با کشتی در اختیار عراق قرار داد و در ژانویه 1983 (دی‌ماه 1361) بر اساس یک معامله یک میلیارد دلاری، دویست‌وشصت تانکتی 69 مجهز به فاصله‌یاب لیزری و تجهیزات اشعه مادون قرمز دید در شب به عراق فروخت.

موافقت آمریکا با اعطای وام 47 میلیون دلاری به عراق در اوج جنگ با ایران (1363 ش)

آمریکا در طول جنگ، بارها با حمایت تبلیغاتی و تسلیحاتی خود از عراق، سعی در روحیه بخشی به رژیم بعث بود. آمریکا در طول جنگ بارها اطلاعات فوق‌العاده محرمانه‌ای را که از مراکز استراتژیک ایران توسط ابزارهای جاسوسی به دست می‌آورد در اختیار عراق قرار می‌داد و رژیم بعث را به حمله به تأسیسات اقتصادی و حیاتی ایران تشویق می‌نمود. آمریکا طی سال‌های 1361 تا 1366، معادل یک و نیم میلیارد دلار تجهیزات الکترونیکی، انواع ماشین آلات، دستگاه‌های حساس و رایانه‌های فوق‌العاده قوی در زمینه تولید سلاح‌های شیمیایی، موشکی و هسته‌ای را به دولت عراق فروخت.

رحلت محقق نامی علوم اسلامی، آیت اللَّه «سید ضیاءالدین علامه فانی اصفهانی» (1377 ش)

آیت‌اللَّه سیدضیاءالدین در حدود سال 1290 ش در اصفهان و در خاندانی عالم به دنیا آمد. وی در نوجوانی بر اثر عشق وافر به تحصیل به فراگیری علوم اسلامی پرداخت و پس از آن به فعالیت‌های سیاسی و اجتماعی دست زد. این فعالیت‌ها عکس‌العمل رژیم را به دنبال آورد و با فشارهایی که به ایشان وارد گردید وی در 37 سالگی مجبور به مهاجرت به عتبات عالیات شد. علامه فانی در نجف از دروس خارج آیات عظام: سید عبدالهادی شیرازی، سید محسن حکیم، سید محمود شاهرودی و سید ابوالقاسم خویی و دیگران استفاده برد واز آنان اجازه اجتهاد و روایت گرفت. وی در نجف بر اثر ملازمت و تماس دائم با محقق فرزانه، آقابزرگ تهرانی و استفاده از محضر او، در فنون کتابشناسی و رجال موفق به نوشتن آثار ارزشمندی گردید.

استاد علامه، پس از ده سال توقف در نجف به اصفهان بازگشت و به انجام امور دینی و حل مشکلات مردم همت گماشت. از آیت اللَّه علامه فانی اصفهانی آثار متعددی بر جای مانده که برخی از آن‌ها از این قرارند: تفسیر ضیاء، تحقیق کتاب الوافی در شانزده جلد و تحقیق مجمع الرجال در هفت جلد. استاد علامه فانی اصفهانی سرانجام در دهم بهمن 1377 ش برابر با 14 شوال 1419 ق بر اثر شدت بیماری در 87 سالگی چشم از جهان فروبست و پس از تشییعی باشکوه، در جوار مزار علامه مجلسی به خاک سپرده شد.

واکنش شدید مسؤولان جمهوری اسلامی ایران علیه تهدیدات گستاخانه رییس جمهور آمریکا (1381 ش)

پس از آن که جرج بوشِ پسر، رییس جمهور وقت آمریکا پس از بارها اظهارات مداخله‌جویانه، طی سخنان رسمی، تصویری ستیزه‌گر و نظامی‌گرا از رفتار آتی این کشور در عرصه فعالیت‌های بین‌المللی ترسیم کرد، به طور گستاخانه‌ای جمهوری اسلامی ایران را تهدید نمود. وی جمهوری اسلامی را در زمره کشورهای محور شرارت توصیف نمود و ایران، عراق و کره شمالی را به حمله نظامی تهدید کرد. بوش اضافه کرد که این کشورها، یک محور شرارت را تشکیل داده‌اند که صلح جهانی را تهدید می‌کند. بوش و مقامات کاخ سفید با ادعاهای گوناگون تلاش می‌کردند تا نقش جمهوری اسلامی ایران را در تحولات افغانستان مخرب جلوه داده و از این طریق، زمینه و ذهنیت منفی را در شرایط حساس منطقه برای جهانیان به وجود آورند. این ادعاهای پوچ رییس جمهور آمریکا، با واکنش شدید مسؤولان عالی رتبه نظام اسلامی مواجه گردید و با رد سخنان بوش، اظهارات او را بی‌اساس خواندند.

ولادت امام صادق (ع) ششمین امام شیعیان و رئیس مذهب جعفری (83 ق)

حضرت امام جعفر صادق (ع) فرزند امام محمد باقر (ع) و از مادری به نام اُمّ‌فَروَه دختر قاسم بن محمد بن ابی‌بکر است. ابوعبداللَّه، ابواسماعیل، ابوموسی از کنیه‌های آن حضرت و صادق، فاضل، طاهر، صابر و... از القاب آن جناب می‌باشند. حضرتش در سال هشتاد و سوم هجری در مدینه به دنیا آمده است. در میان امامان، عصر امام صادق (ع) منحصر به فرد بوده و شرایط اجتماعی و فرهنگی عصر آن بزرگوار، در زمان هیچ یک از امامان وجود نداشته است. زیرا آن دوره از نظر سیاسی، دوره‌ی ضعف و تزلزلِ حکومت بنی‌امیه و فزونی قدرت بنی‌عباس بود و این دو گروه، مدتی در حال کشمکش و مبارزه با یکدیگر برای کسب حکومت بودند.


از این رو این دوران، دوران آرامش و آزادی نسبیِ امام صادق (ع) و شیعیان و فرصت بسیار خوبی برای فعالیت علمی و فرهنگی آنان به شمار می‌رفت. از نظر فکری و فرهنگی نیز عصر امام صادق (ع) عصر جنبش فکری و فرهنگی بود. امام صادق (ع) با توجه به فرصت مناسب سیاسی به دست آمده و با ملاحظه‌ی نیاز شدید جامعه و آمادگی زمینه‌ی اجتماعی، دنباله‌ی نهضت علمی و فرهنگی پدر بزرگوار خود، امام محمدباقر (ع) را گرفت، حوزه‌ی وسیع علمی و دانشگاه بزرگی به وجود آورد و در رشته‌های مختلف علوم عقلی و نقلیِ آن روز، هزاران شاگردِ فاضل را پرورش داد.

تصرف عکا توسط مسلمین و پایان جنگ‌های صلیبی (690 ق)

ملک اشرف خلیل در چهارم ربیع الاول سال 690 ق با سپاهی عظیم به عکا رسید و آن شهر را محاصره کرد. سپاهیان قبرس به کمک صلیبی‌ها آمدند، اما شکست خود را قطعی دیده و از طریق دریا گریختند. مسلمانان به عکا حمله برده و جنگ شدیدی در روز هفدهم ربیع الاول سال 690 ق روی داد. در این نبرد، مسلمین پیروز شده و صلیبی‌ها شکست خوردند. عکا از سال 496 ق تا سال 690 ق در دست صلیبی‌ها بود. ملک اشرف خلیل پس از بازپس گرفتن عکا، شهرهای صور و صیدا را نیز از دست صلیبی‌ها بیرون کرد.

جلوس «ملک فیصل اول» به پادشاهی عراق با کمک استعمار انگلستان (1921 م)

انگلیس در جنگ جهانی اول، به حسین‌بن علی، حاکم و شریف مکه قول داد تا در ازای قیام وی علیه امپراتوری عثمانی که متحد آلمان بود، او را به حکومت عربستان برساند. اما لندن برخلاف تعهّد خود، از عبدالعزیز بن سعود برای پادشاهی عربستان حمایت کرد. دولت انگلیس سپس برای دلجویی از شریف حسین، پسرش فیصل را به پادشاهی سوریه منصوب کرد اما فرانسه که قیمومیت سوریه را به عهده داشت با این عمل مخالفت نمود و فیصل را از سوریه اخراج کرد.

در نتیجه، لندن، در 29 ژانویه 1921 م فیصل را به پادشاهی عراق که تحت استعمار و قیمومیت انگلیس بود، منصوب نمود. وی در 23 اوت همان سال تاج‌گذاری کرد و سلطنت 12 ساله خود را بر این کشور آغاز نمود. فیصل در دوران حکومت خود، فعالانه با انگلستان همکاری داشت و از سیاست استعماری این کشور حمایت می‌کرد.

آزادی صدها اسیر از چنگال رژیم صهیونیستی (2004 م)

در 29 ژانویه 2004 م، به دنبال توافق مبادله اسیران میان حزب الله لبنان و رژیم صهیونیستی، 435 اسیر از ملیت‌های گوناگون عربی در مقابل یک سرهنگ بازنشسته اسرائیلی و اجساد چند سرباز اشغال‌گر، آزاد شدند. این توافق که با میانجی‌گری آلمان صورت گرفت نشان داد که بدون نقش و دخالت امریکا نیز می‌توان مسائل منطقه را حل نمود. در این میان، درحالی که آزادی اسیران در بند اسرائیل، در سرزمین‌ها عربی و به ویژه لبنان به عنوان یک پیروزی کامل و عید بزرگ آزادی تلقی گردید، این واقعه در اسرائیل به عنوان یک رسوایی ملی مطرح شد. آزادی اسیران از چنگال رژیم صهیونیستی بازتاب وسیعی در محافل خبری جهان به ویژه درمیان مسلمانان یافت و بار دیگر زبونی و حقارت اسرائیل را به نمایش گذارد.

درگذشت «آنا ماری شیمل» مستشرق و اسلام شناس آلمانی (2003 م)

خانم آنا ماری شیمل خاورشناس آلمانی و متخصص در تاریخ مذاهب و مطالعات اسلامی و ایرانشناسی، در هفتم آوریل 1922 م در شهر اروفورت آلمان به دنیا آمد. وی از 15 سالگی و هم‌زمان با تحصیلات اولیه، پس از آشنایی با فرهنگ شرق، به تحقیق درباره اسلام و فراگیری زبان‌های عربی، ترکی، فارسی و دیگر زبان‌های شرقی پرداخت. این مسئله باعث گرایش او به تحصیل در زبان‌های شرقی گردید و ماری شیمل در 19 سالگی موفق به اخذ درجه دکترا از دانشگاه برلین آلمان شد.

او پس از جنگ جهانی دوم دانشیار بخش مطالعات اسلامی دانشگاه ماربورگ آلمان گردید. ماری شیمل سپس به عنوان اولین زن به تدریس تاریخ مذاهب در دانشگاه آنکارا پرداخت و طی سالیان متمادی در دانشگاه هاروارد امریکا نیز مشغول تدریس گردید. پروفسور شیمل هم‌چنین بیش از یک‌صد جلد کتاب در رابطه با اسلام و عرفان اسلامی و حافظ و گوته نگاشته است که غزلیات شرقی، سیره ابن خفیف شیرازی و جلال الدین رومی از آن جمله‌اند. دکتر آنا ماری شیمل سرانجام در 29 ژانویه 2003 م در 81 سالگی درگذشت.

برخی از رویدادهای 29 ژانویه

1943: (1321) دکتر میلسپو کارشناس آمریکایی امور مالی و اداری برای اصلاح این امور در ایران و نوسازی مالیه ایران وارد تهران شد و با اختیارات کامل کار خودرا آغاز کرد. ایران از شهریور سال 1320 تحت اشغال نظامی کشورهای در حال جنگ با آلمان بود.

1987: گورباچف رهبر وقت شوروی اعلام کرد که فضای باز سیاسی شوروی هنوز به کمال نرسیده و برای رسیدن به دمکراسی به تمرین آزادی بیشتری نیاز است.

(1349 ش) : تلفات حجاج ایرانی در مکّه به 6 نفر رسید

(1350 ش) : به علت برف و سرما وزیر فرهنگ مدارس 15 شهرستان را تعطیل کرد

(1352 ش) : محمد حجازی معروف به مطیع الدوله سناتور و نویسنده معروف ایران در سن 84 سالگی در تهران درگذشت

برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار