به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 11 بهمن 1391 خورشیدی برابر با 18 ربیع الاول 1434 هجری و 30 ژانویه 2013 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:
شهادت سردار رشید اسلام، «غلامحسین افشردی» معروف به «حسن باقری» (1361 ش)
غلامحسین افشردی معروف به حسن باقری در 25 اسفند 1334 ش در تهران به دنیا آمد. این شهید گرانقدر در نوجوانی در کلاسهای مذهبی که زیر نظر آیتاللَّه دکتر بهشتی برگزار میشد شرکت میکرد و شدیداً تحت تأثیر وی قرار گرفت. ایشان پس از گذراندن دروس ابتدایی و دبیرستان وارد دانشگاه ارومیه شد ولی به دلیل فعالیتهای سیاسی، پس از دو سال از دانشگاه اخراج گردید. از آن پس به سربازی رفت و در لبیک به فرمان امام خمینی (ره)، از پادگان گریخت. شهید افشردی در جریان انقلاب، در تصرف یک کلانتری و نیز پادگان عشرت آباد تهران مشارکت نمود و با پیروزی انقلاب به کمیته انقلاب اسلامی پیوست.
وی همچنین مدتی به روزنامهنگاری پرداخت و در سال 58 در رشته حقوق قضایی دانشگاه تهران پذیرفته شد. او با شروع جنگ تحمیلی، به سوی جبهههای جنوب شتافت و به سرعت، استعدادهایش شکفته شد و در مناصب فرماندهی نظامی سپاه و بسیج رشد کرد تا جایی که فرماندهی چندین عملیات نظامی و موفق از جمله ثامنُ الحُجَج، طریق القُدس، فتح المبین، بیت المقدَّس، رمضان و محرَّم را در برخی محورهای مهم بر عهده گرفت. شهید افشردی همچنین در آزادسازی شلمچه و خرمشهر نقش مهمی داشت. وی سرانجام در حالی که به عنون جانشین فرماندهی نیروی زمینی سپاه، در حین یک عملیات اکتشافی و اطلاعاتی در جبهه فکه حضور داشت، بر اثر اصابت گلوله توپ دشمن، در 27 سالگی شربت شهادت نوشید.
خروج اتباع کشورهای خارجی از کشور در جریان فراگیری انقلاب اسلامی ایران (1357 ش)
به دنبال بروز حوادث ضد آمریکایی و ترس از احتمال بروز آشوب به هنگام ورود امام خمینی به ایران، دولت آمریکا به کلیه مقامات دولتی این کشور که حضورشان در ایران ضرورت نداشت دستور خروج داد و از سایر آمریکاییان نیز خواست کشور را ترک کنند. همچنین علاوه بر ناامنی، کمبود سوخت منازل، بد شدن شرایط زندگی و متوقف شدن تقریباً همه فعالیتهای تجاری، از جمله علل ترک ایران توسط آمریکاییان به شمار میرفت. اکثر خارج شدگان را اتباع کشورهای آمریکایی و اروپایی تشکیل میدادند که در این روز در حدود ده هزار آمریکایی با چندین هواپیمای نظامی، ایران را ترک کردند. در ادامه این روند، تا روز چهاردهم بهمن، سی و پنج هزار نفر از آمریکاییان مقیم ایران به کشورشان بازگشتند.
رژه نمایشی نیروهای مسلح رژیم پهلوی برای ارعاب مردم (1357 ش)
آخرین رژه نمایشی نیروهای مسلح رژیم شاه، به منظور مرعوب کردن مردم مسلمان ایران، در خیابانهای تهران انجام شد. در جریان این رژه، بسیاری از نظامیان بدنه ارتش با ملت مسلمان و انقلابی ایران، دست اتحاد و همبستگی دادند و به جریان مبارزه با رژیم رو به زوال شاه پیوستند. از سوی دیگر خبرگزاریها اعلام کردند که حضرت امام خمینی (ره)، ساعت 3/30 دقیقه بامداد به وقت تهران از پاریس به سوی ایران پرواز خواهد کرد و در ساعت 9/30 دقیقه صبح دوازدهم بهمن به تهران خواهد رسید. با اعلام این خبر، مردم مسلمان ایران برای استقبال از رهبر محبوب خود به خیابانها ریختند.
برخورد مسلحانه در خیابان غفاری تهران (1350 ش)
مأمورین در تعقیب دو نفر از افراد متواری که اخیراً به انفجار بمب در بعضی نقاط تهران متهم بودند در خیابان غفاری برخورد مسلحانه پیدا کردند و در نتیجه یکی از آنان به نام احمد رضائی کشته شد و یکی دیگر دستگیر شد.
قتل «امیرکبیر» صدراعظم ناصرالدین شاه به دستور پادشاه قاجاریه (1268 ق)
میرزا
تقی خان فراهانی فرزند کربلایی قربان، آشپز میرزا ابوالقاسم قائم مقام، در
اصل از هزاوه و خانوادهای فقیر بود. وی در دستگاه قائم مقام پرورش یافت و
دبیری کارآمد و منشی لایقی شد. وی سمتهای متعددی در زمان فتحعلی شاه و
محمدشاه قاجار داشت و در خدمت ناصرالدین میرزای ولیعهد، فعالیت میکرد.
میرزاتقی خان پس از مرگ محمدشاه قاجار تلاش فراوانی در به سلطنت رساندن
ناصرالدین شاه نمود و لقب اتابک اعظم گرفت. نزدیکی وی به شاه به حدی بود که
ناصرالدین شاه قاجار تنها خواهر خود را به عقد میرزاتقی درآورد، هرچند مهد
علیا مادر شاه، از این امر راضی نبود.
پس از صدر اعظمی و
فرونشاندن ناآرامیها و به جریان انداختن امور کشور، به امیرکبیر ملقب
گردید و بیشتر از قبل مورد حسادت درباریان واقع شد. سرانجام با بدگوییهای
فراوانی که نزد شاه از او گفتند به دستور شاه قاجار از صدارت عزل گردید و
بدخواهان از ترس تغییر نظر شاه، حکم قتل وی را نیز از سلطان گرفتند. وی را
در حمام فین کاشان با گشادن شریان بازویش به قتل رسانده و سپس جسدش را به
عراق برده و در کربلا به خاک سپردند.
آغاز بنای مسجدالنبی در مدینةالرسول به دست مبارک پیامبر اکرم و یاران (1 ق)
پس از ورود حضرت محمد (ص) به مدینه، ایشان دستور ساخت مسجد را صادر کرده با کمک مهاجرین و انصار، شروع به بنای آن نمودند. دیوار مسجد از سنگ و آجر و سقف آن از چوب درخت بود و در کنار مسجد اتاقهای پیامبر (ص) و برخی از اصحاب وی قرار داشت. رسول گرامی اسلام از مسجد نه تنها برای انجام عبادت، بلکه جهت برگزاری امور قضاوت، مجالس مشورتی، آموزشهای فنی و حل و فصل دیگر امور مسلمانان استفاده میکردند به همین دلیل این مسجد اهمیت فوق العادهای برای مسلمانان داشت.
درگذشت فقیه بزرگوار «سیدمحمد طباطبایی عاملی» محدث و محقق شیعه (1009 ق)
سیدمحمد بن علی بن حسین موسوی عاملی، ملقب به شمس الدین، دخترزادهی شهید ثانی، عالمی فقیه، محدثی فاضل و محقق بود. وی نزد پدر و مقدس اردبیلی و دیگران درس آموخت. حاشیهی استبصار، مدارکُ الاحکام و حاشیهی روضَةُ البَهیَّه از جمله تصنیفات او میباشند. وفات این سید بزرگوار در جبل عامل روی داد.
آغاز دوران صدراعظمی «آدولف هیتلر» دیکتاتور نژادپرست آلمانی (1933 م)
آدولف هیتلر صدراعظم مستبد آلمان در سال 1925 م حزب ناسیونال سوسیالیست معروف به حزب نازی را که به تعصب شدید نژادی مشهور شد، تأسیس کرد. این حزب در انتخابات سال 1930 م، 107 کرسی از پارلمان آلمان موسوم به رایشْتاگ را به دست آورد. هیتلر از این پس درصدد برآمد تا در انتخابات ریاست جمهوری آلمان نیز شرکت کند. اما در این انتخابات، هینْدِنبورگ، رئیس جمهور وقت پیروز شد و هیتلر نفر دوم گردید. با این حال، هیتلر تلاش خود را برای پیروزی در انتخابات پارلمانی تابستان 1932 م متمرکز ساخت و در این دوره، مقام اول را به دست آورد. با وجود پیروزی نازیها در انتخابات، هیندنبورگ از تعیین هیتلر به صدراعظمی آلمان خودداری کرد و ادامه این کشمکش به انحلال رایشتاگ و تجدید انتخابات در ششم نوامبر 1932 م انجامید.
نازیها این بار آراء کمتری به دست آوردند ولی مقام اول خود را در میان احزاب دیگر حفظ کردند و هیندنبورگ علیرغم میل باطنی خود، روز سیام ژانویه 1933 م، حکم صدراعظمی هیتلر را امضا کرد. هیتلر از آن پس قدرت را در آلمان به دست گرفت و حکومت دیکتاتوری خود را آغاز کرد. با مرگ هیندنبورگ در اوت سال بعد، هیتلر مقام صدر اعظمی و ریاست جمهوری را در هم ادغام کرد و خود را رهبر این کشور نامید. وی با ایجاد سازمان مخوف امنیتی با نام مخفف اِس اِس و تأسیس شکنجهگاههای بزرگ، مخالفان خود را روانه اردوگاههای کار اجباری کرد. سرانجام با شکست آلمان و متحدانش از نیروهای متفقین آدولف هیتلر دست به خودکشی زد و به جنایات ننگین خود خاتمه داد.
نابینا در اثر سکته قلبی بینا شد
«جویس اورچ Joyce Urch» بانوی انگلیسی از ساکنان شهر کاونتری دارای همسر و 20 فرزند و نوه و نتیجه، بر اثر عارضه ای بینایی خود را کاملا از دست داده بود و معالجات پزشکان برای بازیافت بینایی به جایی نرسیده بود و کاملا مایوس شده بود که درنیمه ژانویه 2006 در منزل دچار حمله قلبی شد، او را به بیمارستان بردند و تحت عمل جراحی قرار گرفت. به گزارش رسانه های انگلستان، جویس پس از به هوش آمدن و باز کردن چشم خود، برای نخستین بار پس از 26 سال همه چیز را دید، درست به گونه ای که در 45 سالگی میدید و اولین حرفی را که زد خطاب به شوهرش بود که گفت چرا این قدر پیر شده است.
ترور «مهاتما گاندی» رهبر آزادی خواه و استعمار ستیز هند (1948 م)
موهنداس کرام چاند معروف به مهاتْما گاندی معمار استقلال هندوستان در 12 اکتبر 1869 م در سواحل غربی هند به دنیا آمد. وی فارغ التحصیل رشته حقوق از انگلستان بود و مدتی نیز در بمبئی به کار وکالت پرداخت. گاندی در سال 1907 م به افریقای جنوبی رفت و طی هفت سال اقامت و کار وکالت در آنجا، رهبری نهضت مبارزه با تبعیضات نژادی در افریقای جنوبی را در دست گرفت. وی در سال 1915 م به هند بازگشت و پس از عضویت در حزب کنگره هند، به رهبری آن انتخاب شد. گاندی در طی مبارزات خود چهار بار دستگیر و زندانی شد و در مدت بازداشت با دست زدن به اعتصاب غذا، به هیجان عمومی علیه انگلیسیها دامن زد. پس از آخرین بازداشت گاندی، موج اعتراضات و تظاهراتی هندوستان را فرا گرفت که انگلیسیها برای آرام کردن اوضاع، چارهای جز مصالحه و اعطای استقلال هند نیافتند.
دراین میان مذاکرات استقلال شبهقاره هند به ایجاد دو کشور هند و پاکستان انجامید و از شبه قاره، دو کشور با دو نظام سیاسی جداگانه شکل گرفتند. با این حال، گاندی در هندوستانِ مستقلْ حاضر به قبول مقامی در حکومت جدید نشد و عنوان رهبر معنوی هند یافت. مهاتما گاندی کمتر از شش ماه پس از اعلام استقلال هند به دست یک هندوی متعصب افراطی که مخالف روشهای صلحجویانه او بود و قبول تقسیم هندوستان را خیانت به شمار میآورد، در سیام ژانویه 1948 م در هفتادونه سالگی به قتل رسید. او به پاس رهبری مردم محروم هند در مبارزه با دولت استعمارگر انگلستان به «مهاتْما» یعنی دارای روحِ بزرگ معروف شد.
11 بهمن در هشت سال دفاع مقدس
عملیات ذوالفقار 59
حادثه آمل توسط اتحادیه کمونیستها – سربداران 60
برخی از رویدادهای 30 ژانویه
1929: رضاشاه برای تقویت بنیه نظامی ارتش شش میلیون تومان اسلحه از خارج خرید.
1991: در خفجه واقع در شرق کشور سعودی میان نیروهای عراقی که از روز پیش از این، به این منطقه حمله ور شده بودند و نیروهای ائتلاف نبردی سخت جریان داشت که در چند مورد به صورت زد و خورد ساختمان به ساختمان درآمده بود. برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید