گذاشتن سنگ بنای دانشگاه تهران، درگذشت «یوهان گوتِنْبِرگ» مخترع ماشین چاپ، مخالفت بختیار با تشکیل دولت موقت انقلاب، و ... از مهم‌ترین رخدادهای تاریخ امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 15 بهمن 1391 خورشیدی برابر با 22 ربیع الاول 1434 هجری و 3 فوریه 2013 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:

گذاشتن سنگ بنای دانشگاه تهران (1313 ش)
طرح تأسیس دانشگاه تهران در سال 1313 شمسی به صورت لایحه قانونی به مجلس شورای ملی ارائه شد و پس از تصویب به مرحله اجرا در آمد. دانشگاه تهران از مدارس عالی آن زمان مانند مدرسه عالی طب و مدرسه حقوق و علوم تشکیل می‌شد. این دانشگاه در بدو تأسیس شامل شش دانشکده به نام‌های: علوم طبی، انسانی، تربیتی، سیاسی، اقتصادی و فنی بود و ریاست آن را از سال تأسیس تا سال 1317 شمسی دکتر عیسی صدیق با همکاری دکتر علی اصغر حکمت به عهده داشتند.

استقلال دانشگاه تهران از نظر اداری و فنی در زمان وزارت دکتر علی اکبر سیاسی در 1321 ش عملی شد و نخستین بار بر طبق مقررات قانون استقلال دانشگاه، رئیسان دانشکده‌ها از میان استادان و با موافقت نظر و رأی آنان برگزیده شدند. همچنین رییس دانشگاه نیز از میان رییس دانشکده‌ها به رأی شورای دانشگاه انتخاب گردید.

ترور ناکام «محمدرضا پهلوی» در جریان مراسم سالگرد تأسیس دانشگاه تهران (1327 ش)
در روز پانزدهم بهمن 1327 ش، طبق معمول سال‌های گذشته، محمدرضا پهلوی در مراسم جشن سالگرد تأسیس دانشگاه تهران شرکت کرد که با سوء قصد یکی از عکاسان مواجه گردید ولی آسیبی به وی وارد نشد. پس از این حادثه، حکومت نظامی در شهر اعلام گردید و تحقیقات درباره ضارب آغاز شد و نتیجه تحقیقات به این منجر گردید که ضارب از اعضای حزب توده ایران بوده است. از این‌رو حزب توده نیز غیرقانونی اعلام شد و فعّالان آن به زندان افتادند. این ترور، زمینه تأسیس مجلس مؤسسان را برای افزایش اختیارات شاه پدید آورد که در آن، شاه حق انحلال مجلس شورای ملی را به دست آورد. این مجلس در نهایت دو ماه و نیم بعد در اول اردیبهشت 1328 ش گشایش یافت.

محمد فضائلی از عوامل رژیم در روزنامه کیهان متذکر شد:(1357 ش)
تشکیل مجلس مؤسسان اول و تغییر سلطنت قاجار به خاندان پهلوی طبق قانون اساسی صورت نگرفت حتی خلع احمدشاه و حکومت موقّت جانشین او در مجلس عادی به تصویب رسید.

دیوان کیفر کارکنان دولت، میرتقی سیرنگ معاون وزارت بازرگانی را بازداشت کرد. (1357 ش)
همچنین دیوان کیفر قرار مجرمیت معاون وزارت راه و تنی چند از مدیران کل آن وزارتخانه را صادر نمود.

مخالفت بختیار با تشکیل دولت موقت انقلاب (1357 ش)
در حالی که پس از ورود امام به ایران، مبارزات مردم با رژیم شاه با سرعت بیشتری به هدف خود نزدیک می‌شد، شاپور بختیار، آخرین نخست‌وزیر این رژیم در مصاحبه‌ای تلاش کرد تا مردم را آرام کند. وی که با تظاهر به دموکراسی و آزادی‌خواهی می‌کوشید مردم را از ادامه انقلاب منصرف کند، در این مصاحبه اعلام کرد که به امام خمینی اجازه نمی‌دهد دولت موقت تشکیل دهد. این در حالی بود که به خاطر تشدید تظاهرات و اعتصاب‌های مردم در شهرهای مختلف، تمرّد و فرار نظامیان از پادگان‌ها و همچنین استعفای پی‌درپی مقامات دولتی و نمایندگان مجلس، کنترل کشور عملاً از دست حکومت خارج شده بود.


آغاز استفاده از فلز مس به عنوان بهترین رسانای جریان برق (1882 م)
مس یکی از عناصر جدول تناوبی است که نشان آن Cu و عدد اتمی آن ۲۹ می‌باشد. مس فلز نسبتاً قرمز رنگی است که از خاصیت هدایت الکتریکی و حرارتی بسیار بالایی برخوردار است. (در بین فلزات خالص، تنها خاصیت هدایت الکتریکی نقره در حرارت اتاق از مس بیشتر است) چون قدمت مصنوعات مسی کشف شده به ۸۷۰۰ سال قبل از میلاد برمی گردد، احتمالاً این فلز قدیمی‌ترین فلز مورد استفاده انسان می‌باشد.

مس علاوه بر اینکه در سنگهای معدنی گوناگون وجود دارد، به حالت فلزی نیز یافت می‌شود. (مثلاً مس خالص در بعضی مناطق). این فلز را یونانیان تحت عنوان Chalkos می‌شناختند. چون مقدار بسیار زیادی از این فلز در قبرس استخراج می‌شد رومیان آنرا aes Cyprium می‌نامیدند. بعدها این واژه به فرم ساده تر cuprum درآمد و در نهایت انگلیسی شده و به لغت Copper تبدیل شد.

وقوع غزوه‌ «بنی نضیر» و بیرون راندن یهودیان از مدینه (4 ق)
پس از واقعه‌ غزوه‌ی احد و شکست سپاه اسلام در برابر بت‌پرستان و مشرکان قریش، فرصتی برای یهودیان مقیم مدینه به دست آمد تا علیه پیامبر اسلام (ص) و مسلمانان مدینه توطئه و دسیسه نمایند. از جمله این که آنان با ترفندهایی قصد کشاندن پیامبر (ص) به داخل قلعه‌ی بنی‌نضیر را نموده تا در آن جا به وی آسیبی رسانند. مسلمانان جهت تادیب آنان و خفه کردن نطفه‌ نفاق، به قلعه‌ی آنان هجوم آورده و پس از 6 روز محاصره، یهودیان بنی‌نضیر را وادار به تسلیم نمودند. آنان با پیامبر (ص) مصالحه نمودند که جلای وطن کرده و سرزمین و خانه‌های خود را در اختیار مسلمانان قرار دهند.

درگذشت «محیی الدین مغربی» منجم آندلسی (682 ق)
محی الدین مغربی ریاضی‌دان و منجم آندلسی در زادگاهش فقه را آموخت اما چون گرایش بیشتری به ریاضی و نجوم داشت به مطالعه در این علوم روی آورد و دانش بسیار اندوخت. محی الدین مدتی به عنوان دستیار خواجه نصیرالدین طوسی در رصد خانه‌ی مراغه به کار اشتغال داشت و در این مدت، تجارب بسیار با ارزشی کسب کرد. وی دارای تالیفاتی از قبیل شکل القطاع و نیز تحریر اصول اقلیدس می‌باشد.

حمله قوای آلمان و عثمانی به کانال سوئز در جریان جنگ جهانی اول (1915 م)
در جریان جنگ جهانی اول، کانال سوئز که تحت تصرف انگلیس بود، مورد حمله نیروهای مشترک آلمان و امپراتوری عثمانی قرار گرفت. از آن جا که کانال سوئز، دریای مدیترانه را به دریای سرخ متصل می‌کند تسلط بر این نقطه برای هر دو طرف جنگ، بسیار حائز اهمیت بود. اگر انگلیس این کانال را از دست می‌داد، مستعمراتش در آسیا نیز در معرض خطر جدی قرار می‌گرفت. به همین علت نیروهای انگلیسی در مقابل تهاجم مشترک آلمان و عثمانی برای تصرف کانال سوئز به شدت مقاومت کردند و مهاجمین را شکست دادند. این کانال تا 1956 م که جمال عبدالناصر رهبر مصر، آن را ملی اعلام کرد در اشغال انگلیس باقی ماند.

درگذشت «یوهان گوتِنْبِرگ» دانشمند آلمانی و مخترع ماشین چاپ (1468 م)
یوهان گوتنبرگْ مبتکر آلمانی و مخترع ماشین حساب در 1398 م در آلمان متولد شد، اما پس از چندی به استراسْبورگ در فرانسه رفت و به کارهای فنی و صنعتی پرداخت. هر چند در این زمان نوعی چاپ موسوم به چاپ قالبی موجود بود و در آن، حروف و مطالب را پس از حک کردن بر قالب چوب به طور معکوس بر سطح نرم می‌فشردند تا نقش ایجاد شود، ولی این روش نیز زمان زیادی صرف می‌کرد.

از این رو گوتنبرگ تمام توان خود را در راه تکمیل نقشه خود برای عملی ساختن فن چاپ مصروف داشت و در سال 1444 م ماشین چاپ سنگی و سپس سُربی را اختراع کرد و گام مهمی درراه ثبت، انتشار و ترویج علوم و معارف در میان مردم برداشت. گوتنبرگ در اولین کار خود، در 25 ژانویه 1456 م انجیل را در 1282 صفحه به چاپ رساند و تحولی عظیم در این فن ایجاد کرد. یوهان گوتنبرگ سرانجام در 3 فوریه 1468 م در 70 سالگی درگذشت.

15 بهمن در هشت سال دفاع مقدس
 شروع حملات هوایی عراق به جزایر و لوله‌های نفتی و کشتیهای نفتکش. 64

برخی از رویدادهای 3 فوریه
1918: ارتش سرخ برای پاسداری از انقلاب روسیه تشکیل شد. دولت انقلاب روسیه همچنین تاسیس یک پلیس امنیتی تحت نام «چکا» را اعلام داشت.
1930: حزب کمونیست ویتنام که اینک زمام امور این کشور را به دست دارد به رهبری دکتر «هو شی مین» فعالیت خود را آغاز کرد.
1962: دولت آمریکا تحریم کامل تجارت با کوبا را به اجرا در آورد.
1966: روادید ورود اتباع ایران به فرانسه لغو شد.
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار