تصویب آرم نهایی جمهوری اسلامی ایران، آغاز انتشار روزنامهٔ قانون، آزادی منطقه شلمچه توسط رزمندگان اسلام، روز وقف، امضای قرارداد صلح بین فرانسه و آلمان و ... از مهم‌ترین رخدادهای تاریخ امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 20 اردیبهشت 1392 خورشیدی برابر با 29 جمادی‌الثانی 1434 هجری و 10 می 2013 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:

تصویب آرم نهایی جمهوری اسلامی ایران توسط امام خمینی (ره) (1359 ش)
پس از پیروزی انقلاب اسلامی، قرار بر این شد آرمی به عنوان نماد و نشان جمهوری اسلامی ایران معرفی شود که بیانگر روح دین‌خواهی و اسلام طلبی ملت مسلمان ایران باشد. از این رو پس از فراخوان شورای انقلاب برای تهیه این آرم، طرح‌های متعددی به این شورا رسید که سرانجام از میان آنها یک طرح مورد پذیرش قرار گرفت. در نهایت با ارایه این آرم به رهبر کبیر انقلاب اسلامی، طرح مزبور به تصویب رسید.

این آرم به صورت چهار هلال و یک ستون میانی و نشانگر کلمه مقدس «اللَّه» می‌باشد و در عین حال کلمه مبارک «لا اله الا اللَّه» را نیز تشکیل می‌دهد. در توضیح محتوای این شکل نمادین می‌توان گفت که ستون میانی یا شمشیر، نشانه اقتدار و قدرت؛ هلال نشان‌دهنده رشد، پنج جز اصلی نمایشگر اصول پنج‌گانه دین (مذهب تشیع) و ترکیب متقارن بیانگر تعادل و میزان و عدالت می‌باشد. این آرم از آن پس در وسط رنگ سفید پرچم مقدس جمهوری اسلامی ایران و بر بالای عنوان تمام وزارتخانه‌های کشور قرار گرفت.

ارتحال عالم ربانی آیت‌اللَّه «محمد کوهستانی بهشهری» (1350 ش)
آیت‌اللَّه محمد کوهستانی بهشهری پس از تحصیل دروس مقدماتی در زادگاه خود، به نجف اشرف عزیمت کرد و در حلقه درس حضرات آیات: میرزای نایی نی و سید ابوالحسن اصفهانی جای گرفت. ایشان پس از اخذ درجه اجتهاد به زادگاه خود، کوهستان، بازگشت و به دور از هیاهوی شهر به تدریس و ارشاد مردم پرداخت. آیت‌اللَّه کوهستانی در همان محل کوچک، چندین مدرسه بنا کرد و به تربیت طلاب علوم دینی پرداخت که شهید سید عبدالکریم هاشمی نژاد از آن جمله‌اند. این عالم ربانی سرانجام در 20 اردیبهشت 1350 ش برابر با 14 ربیع‌الاول 1391 قبر اثر بیماری، دار فانی را وداع گفت و پس از تشییعی با شکوه، در حرم مطهر امام رضا (ع) به خاک سپرده شد.

ورود «مورگان شوستر» آمریکایی به تهران به منظور اصلاح امور مالی کشور (1290 ش)
به دنبال موافقت مجلس با استخدام مستشاران خارجی برای سامان دادن اوضاع اقتصادی کشور، دولت ایران در پی انجام قراردادی با ایالات متحده آمریکا، یک هیئت مستشار مالی برای اصلاح امور مالی به کشور دعوت کرد و در این روز، هیئتی به ریاست مورگان شو ستر وارد ایران شد. مجلس شورای ملی با اطمینان به حسن نیت شوستر و همراهانش، به آنان درباره هر نوع فعالیت برای اصلاح امور مالی ایران، اختیار تام داد، ولی این عمل ایران، به دولت روس بسیار گران آمد و روس‌ها مصمم شدند کاری کنند که شوستر و معاونینش از کار برکنار شوند. از این رو، به بهانه‌ای واهی به دولت ایران برای اخراج شو ستر اولتیماتوم داد که با مخالفت مجلس مواجه گردید. در این حال قوای روس نیز به شهرهای آذربایجان و به ویژه تبریز یورش بردند و به قتل و غارت پرداختند. این عمل، دولت ایران را به برکناری شو ستر وادار کرد و فردی وابسته به روس‌ها را به جای وی برگزید.

آزادی منطقه شلمچه توسط رزمندگان اسلام (1361 ش)
رزمندگان اسلام در ادامه عملیات ظفرمند الم قدس منطقه شلمچه را از تصرف قوای بعثی آزاد کردند. در این روز با آزادی شلمچه اراضی آزادشده به‌دست نیروهای پرتوان اسلام حدود 3060 کیلومترمربع محاسبه شد و تعداد هواپیماهای سرنگون شده دشمن به بیش از 26 فروند رسید.

روز وقف
سنت وقف از مصادیق بارز احسان و خیرخواهی است که انسان در نتیجه تعالیم انبیای الهی آن را از گذشته های بسیار دور تاریخ به وجود آورده و در صحنه حیات انسانی به صورت پدیده ای اجتماعی برای همه نسل‌ها به ودیعت نهاده است. وقف از حسنات مو کد دینی و در زمره اعمال صالح باقیه است و از نظر اخلاقی، بارزترین تجلی روحیه تعاون اجتماعی است.



وقف عملی است باقی و صالح و انفاقی است عاری از منت و احسانی است خالی از اذیت و به دور از تحقیر دیگران و صدقه ای است دائمی، مستمر بدون ریا و وامی است بدون اضطراب از بازپرداخت آن و تعدیل ثروتی است با رضا و رغبت، بدون اکراه و اجبار و در طلب رضایت خداوند متعال.

رحلت حجت‌الاسلام دکتر «سید جواد مصطفوی» نویسنده و محقق معاصر (1368 ش)
دکتر سید جواد مصطفوی، در سال 1301 ش در خانواده‌ای روحانی و اهل علم در مشهد به دنیا آمد. وی در مشهد از محضر استادانی چون ادیب نیشابوری، شیخ هاشم قزوینی، شیخ مجتبی قزوینی و سید احمد مدرس یزدی بهره گرفت. دکتر مصطفوی در 29 سالگی به تهران عزیمت نمود و ضمن حضور در درس خارج آیت‌اللَّه سید احمد خوانساری، به تدریس پرداخت. ایشان همچنین وارد دانشکده معقول و منقول دانشگاه تهران شد و پس از گذراندن دوره لیسانس و فوق لیسانس، موفق به اخذ درجه دکترا در رشته منقول گردید.
این محقق بزرگوار از سال 1348 تا پایان عمر یکسره به تدریس تا لیف و تحقیق مشغول بود و در طی این سال‌ها، دانش آموختگان فراوانی از محضر درسش استفاده بردند. دکتر سید جواد مصطفوی آثار ارزشمندی به یادگار گذاشت که رابط نهج‌البلاغه با قرآن، کاشف الالفاظ نهج‌البلاغه و ترجمه و شرح اصول کافی در چهار جلد، از آن جمله‌اند. این پژوهشگر و مدرس فرزانه و محقق گران قدر که پس از پیروزی انقلاب اسلامی، ریاست دانشگاه علوم اسلامی مشهد را بر عهده داشت سرانجام در بیستم اردیبهشت 1368 در 67 سالگی در مشهد جان به جان آفرین تسلیم کرد.

تولد «فرانسوا رائول» شیمی دان فرانسوی (1830 م)
فرانسوا ماری رائول شیمی دان فرانسوی در 10 مه 1830 مدر پاریس به دنیا آمد. وی پس از اخذ دکتری از دانشگاه پاریس به تحقیقات علمی در شیمی پرداخت تا اینکه پس از سال‌ها تحقیق و بررسی و آزمایش، به عنوان یکی از پایه‌گذاران دانش نوین شیمی و فیزیک مطرح شد. رائول در زمنیه کاهش نقطه انجماد و افزایش نقطه جوش مواد، قوانینی را کشف کرد که به نام خود او ثبت شده است و به عنوان قوانین «رائولت» معروف می‌باشد. این قانون درباره تنزل نقطه انجماد به این صورت می‌باشد که در محلول‌های رقیق یک جسم تجزیه‌ناپذیر، پایین آمدن نقطه انجماد، به نسبت مستقیم عیار محلول و به نسبت عکس جرم ماده حل شده تغییر می‌کند. این مسئله درباره بالا رفتن نقطه غلیانْ با همان نسبت‌ها صادق می‌باشد. از قوانین رائول برای تعیین تقریبی میزان جرم ملک ولی عناصر استفاده می‌شود. این دانشمند فرانسوی سرانجام در اول آوریل سال 1901 مدر 71 سالگی درگذشت.

امضای قرارداد صلح بین فرانسه و آلمان و پایان جنگ‌های دو کشور (1871 م)
به دنبال شکست فرانسه در جنگ با آلمان، قرار داد صلح میان دو کشور در دهم مه 1871 م، در شهر فرانکفورت آلمان به امضا رسید. بر اساس این قرارداد که وحدت آلمان را تحت رهبری بیسمارک صدراعظم این کشور قطعی می‌کرد، فرانسه علاوه بر پرداخت غرامت، برخی از سرزمین‌های خود را به آلمان واگذار نمود. با شکست فرانسه که مهم‌ترین رقیب آلمان در اروپا بود، کشور آلمان به یک امپراتوری قدرتمند تبدیل شد. در حقیقت بیسمارک، وحدت آلمان را با جنگ تا مین نمود و به وسیله صلح آن را تضمین و تحکیم کرد. قراردادهای صلح با اتریش و ایتالیا در سال‌های بعد نیز آلمان را به یک قدرت برتر در زمینه سیاسی، نظامی و اقتصادی تبدیل نمود.

درگذشت «نیکولا تِسلا» فیزیک‌دان معروف اهل یوگسلاوی (1943 م)
نیکولا تسلا متولد ۱۰ ژوئیه ۱۸۵۶ در امپراتوری اطریش-مجارستان - متوفی ۷ ژانویه ۱۹۴۳ در نیویورک در ایالت نیویورک، مخترع، فیزیکدان و مهندس صربی الاصل آمریکایی است. یکای قدرت میدان مغناطیسی در دستگاه اس‌آی به نام او تسلا نام گرفته است. مهم‌ترین کار شایسته او در مهندسی برق قابل استفاده کردن جریان متناوب در صنعت بودهاست. تسلا نخست در ۱۸۸۴ وارد آمریکا گردید و در ۳۰ جولای ۱۸۹۱ به تابعیت رسمی ایالات متحده آمریکا در آمد. ادیسون حاضر نبود به نظرات تسلا در مورد برق متناوب توجهی کند و برق جریان مستقیم را برتر از جریان متناوب می‌دانست. ادیسون در اواخر عمر خود البته از این تصمیم خود سخت پشیمان گشت.

تسلا در حالی نظریات برق جریان متناوب چند فا زهٔ خود را تکمیل کرد که در کانال‌ها برای ادیسون بیل می‌زد. وی در سال ۱۸۸۸ طرحی نوین از موتور القایی را برای انجمن مهندسان برق و الکترونیک معرفی کرد. تسلا از مخالفین نظریه نسبیت آلبرت انشتین بود. او با اینکه به ثروت دست یافت اما تمام آن را صرف تحقیقات علمی کرد و در فقر و بدهکاری در نیویورک در یک اتاق در یک هتل فوت کرد. تسلا عقیده داشت که می‌توان الکتریسیته را به صورت بی سیم انتقال داد و در این راه سعی بسیار کرد اما موفق نشد.

حمله ارتش آلمان نازی به بلژیک، هلند و لوکزامبورگ و گسترش جنگ جهانی دوم (1940 م)
با گسترش دامنه جنگ جهانی دوم در اروپا، هیتلر نقشه تصرف نروژ را کشید و خود را در آوریل 1940 مبرای این کار آماده کرد. ولی حضور ناوگان انگلیس در بنادر نروژ این امر را با مشکل مواجه نمود. نروژ تا اواخر آوریل با کمک ناوگان جنگی انگلیس در برابر آلمانی‌ها مقاومت کرد ولی بروز مخالفت‌های داخلی با ادامه جنگ و تشکیل یک حکومت طرفدار آلمان در این کشور مقاومت نروژی‌ها را درهم شکست و با خروج خانواده سلطنتی نروژ و اعضای دولت آن از این کشور، نیروهای انگلیسی نیز در روزهای دوم و سوم مه 1940 م بنادر نروژ را ترک کردند. بلافاصله پس از عقب‌نشینی نیروهای انگلیسی از نروژ، هیتلر فرمان حمله در جبهه غرب را صادر کرد.
در این نبردها، تاکتیک جنگی هیتلر به جای حمله مستقیم به خطوط دفاعی مستحکم فرانسه در طول مرزهای آلمان، حمله به خاک فرانسه از طریق مرزهای بلژیک بود. به همین جهت نیروهای آلمان در سحرگاه دهم ماه مه 1940 م، هر سه کشور کوچک بلژیک، هلند و لوکزامبورگ را مورد یورش خود قرار دادند. در این میان، نیروهای آلمان، خطوط دفاعی فرانسه را درهم شکست و در 13 مه آن سال وارد خاک فرانسه شدند. این حملات زمینه سقوط پاریس و تصرف کشور فرانسه را فراهم آورد و جنگ را شدت بخشید.

اعلام موجودیت جبهه پولیساریو در صحرای غربی (1973 م)
جمهوری دموکراتیک عربی صحرا در شمال غربی افریقا از قرن پانزدهم مورد تهاجم استعمارگران پرتغالی قرار داشت. بعدها اسپانیا در این منطقه مسلط گردید و سال‌ها آن را در استعمار خود داشت. در طی سال‌های بعد، مبارزات ضد استعماری مردم صحرا، به فزونی گرایید و در سال 1973 م گروهی از مبارزان با سابقه که تنها راه کسب آزادی و استقلال را قیام مسلحانه تشخیص داده بودند، جبهه خلق برای آزادی موسوم به پولیساریو را تأسیس نمودند. این جبهه با استقبال مردم صحرا مواجه شد و فعالیت‌های آن علیه استعمار اسپانیا به سرعت گسترش یافت تا جایی که نیروهای اسپانیایی در سال 1975، صحرای غربی را ترک کردند؛ اما دولت اسپانیا اداره این سرزمین را به مراکش و موریتانی واگذار کرد. پس از چندی موریتانی از ادعای خود درباره صحرا چشم پوشید ولی این درگیری‌ها با مراکش ادامه پیدا کرد. سرانجام دو طرف در سال 1991 م با وساطت سازمان ملل عملیات نظامی را متوقف کردند و قرار شد که سرنوشت صحرای غربی را همه‌پرسی مردمی تعیین کند که این رفراندوم به دلایلی صورت نگرفت. با این حال کشورهای زیادی جبهه پولیساریو را به عنوان نماینده صحرا می‌شناسند.

آغاز انتشار روزنامهٔ قانون توسط «ملکم خان»، ناظم الدوله (1307 ق)
انتشار روزنامه قانون از سوی میرزاملکم‌خان یکی از اقدامات سیاسی و حربه‌ای بسیار قوی برای انجام اصلاحات در ایران آن روز می‌باشد. توسل وی به روزنامه‌نگاری در واقع معلول عزل و مغضوبیت او بود. احتمال می‌رود ملکم خان برای جلب توجه بیشتر خوانندگان به این روزنامه و توسعه آن، آن را به طور رایگان در اختیار مخاطبان قرار می‌داده است.

موضوعات اصلی روزنامه قانون بدین قرار می‌باشد: «انتقاد از حکومت استبدادی، لزوم اصلاح حکمران و ایجاد عدالت قانونی، تعلیمات حزبی و دعوت مردم به اتحاد و اتفاق و قانون طلبی، جلب حمایت طبقه روحانی در پیشبرد هدف‌های ملی و توجه به حقوق اجتماعی زنان.» به‌عبارت‌دیگر این موارد را چنین می‌توان خلاصه کرد: ایجاد اتفاق، عدالت و ترقی در جامعه ایران.

برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار