واجب شدن روزهٔ ماه مبارک رمضان، اعتصاب سراسری تهران به مناسبت هفتم شهدای 15 خرداد، عملیات فرمانده کل قوا در منطقه دارخوین، برگزاری ششمین دوره انتخابات ریاست جمهوری و ... از مهم‌ترین رخدادهای تاریخ امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 21 خرداد 1392 خورشیدی برابر با 2 شعبان 1434 هجری و 11 ژوئن 2013 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:

اعتصاب سراسری تهران به مناسبت هفتم شهدای 15 خرداد (1342 ش)
پس از دستگیری امام خمینی (ره) و وقوع قیام خونین 15 خرداد 1342، حوزه‌های علمیه عراق و نیز مردم شهرهای ایران حمایت خود را از امام و تنفر خویش را نسبت به اعمال وحشیانه رژیم شاه اعلام نمودند و خواستار آزادی فوری رهبر نهضت اسلامی ایران شدند.

در ادامه این اعتراضات، اعتصاب سراسری تهران در 21 خرداد 1342 به مناسبت هفتم فاجعه خونین 15 خرداد، ضربه‌ای بود که رژیم طاغوت را درمانده‌تر کرد. همچنین مهاجرت علما و مراجع قم و مشهد و علمای سرشناس شهرستان‌ها به تهران موجب شد که رژیم، تن به سیاست آرام‌سازی و تشنج‌زدایی زند و با آزاد نمایی رهبر نهضت اسلامی ایران، خشم‌ها را فرو نشاند.

درگذشت دکتر «محمد خزائلی» بنیان گذار انجمن حمایت از نابینایان (1353 ش)
دکتر محمد خزائلی دانشمند و محقق نابینای معاصر، در سال 1293 ش در اراک تولد یافت. وی در چهار سالگی، به علت ابتلا به بیماری آبله، بینایی‌اش را از دست داد و با وجود نابینایی مطلق، از پنج سالگی در مدرسه مخصوص نابینایان به تحصیل پرداخت. او به کمک حافظه نیرومندش در امور درسی به سرعت پیشرفت کرد و موفق به اخذ دو درجه لیسانس و دکترا در رشته‌های حقوق و حکمت و فلسفه از دانشگاه تهران شد. دکتر خزائلی به زبان‌های عربی، فرانسه و انگلیسی تسلط کامل داشت و علاوه بر ترجمه چندین اثر، کتاب‌های متعددی را به رشته تحریر درآورد که از جمله آنها، فلسفه اسلام، تحقیق در اعلام قرآن، شرح بوستان و گلستان سعدی و نهج‌الادب است. دکتر محمد خزائلی در جهت رفاه نابینایان در سطح جهان نیز فعالیت‌های چشمگیری داشت و از اعضای کمیته اجرایی خاورمیانه در شورای ملی رفاه نابینایان و اتحادیه بین‌المللی نابینایان بود. وی سرانجام در 21 خرداد 1353 ش در شصت سالگی در تهران درگذشت.

عملیات فرمانده کل قوا در منطقه دارخوین در شرق رود کارون توسط سپاه (1360 ش)
عملیات فرمانده کل قوا، خمینی روح خدا در حالی انجام گرفت که تا روز قبل، اسم دقیقی برای آن مشخص نشده بود و هنگامی که خبر عزل بنی‌صدر از فرماندهی کل قوا توسط حضرت امام منتشر گردید، این عملیات به نام حضرت امام، نا مگذاری شد. به دلیل واکنش سریع رزمندگان اسلام در عملیات غیر کلاسیک و چریکی، مناطق مختلفی از جبهه‌ها برای این منظور شناسایی و در نظر گرفته شدند.
تا اینکه این عملیات در قسمت شرق کارون در جنوب دارخوین به اجرا درآمد. در عملیات فرمانده کل قوا، خمینی روح خدا، هماهنگی اصولی و کامل از ابتدای طرح‌ریزی تا پایان عملیات بین یگان سپاه پاسدارانِ عمل کننده رعایت گردید. رزمندگان اسلام پاتک دشمن را خنثی کرده و مزدوران بعثی را در 21 خرداد 1360 به عقب راندند. در نهایت، رزمندگان اسلام پس از پیشروی و تصرف مواضع از پیش تعیین شده، به هدف نهایی عملیات که عقب راندن نیروهای دشمن به غرب کارون بود دست یافتند.

سیل در آذربایجان و خراسان ده‌ها خانه را ویران ساخت (1351 ش)
سیل در آذربایجان و خراسان ده‌ها خانه را ویران ساخت و راه تهران-مشهد قطع شد و قطارهای تبریز-تهران متوقف گردیدند.

انتخابات جدید هیئت رئیسه نظام پزشکی مرکز (1353 ش)

در انتخابات جدید هیئت رئیسه نظام پزشکی مرکز، دکتر منوچهر اقبال به ریاست و پروفسور یحیی عدل و دکتر محمد علی ملکی به سمت نواب رئیس و دکتر حفیظی به سمت دبیر کل انتخاب شدند.

تولد «خواجه عبداللَّه انصاری» عارف والامقام و نویسندهٔ بزرگ اسلامی (396 ق)
خواجه عبداللَّه انصاری هروی بنابی منصور که نَسَبَش با شش واسطه به ابوایوب انصاری، صحابی پیامبر (ص) می‌رسد، از عرفا و بزرگان صوفیه می‌باشد. وی که به شیخ الاسلام معروف است در اواخر قرن چهارم در هرات به دنیا آمد. خواجه از نه سالگی شعر می‌گفت و سپس برای خدمت به اسلام، مسافرت نمود. او شعر پارسی و عربی را نیکو می‌سرود و در جوانی در علوم دینی و حفظ اشعارِ عرب، مشهور بود. همچنین وی در حدیث و فقه مهارت داشت و در تصوف دارای مقامی عالی است. محل اقامتش، بیشتر در هرات بود و در آنجا تا پایان عمر به تعلیم و ارشاد اشتغال داشت. وی دارای حافظه‌ای قوی و استعدادی بالا بوده است. بیشتر شهرت خواجه عبداللَّه انصاری به جهت رسالات و کُتب مشهوری است که آن‌ها را نگاشته که تفسیر قرآن، کنزُالسّالکین، رسالهٔ دل و جان، اُنسُ الم رید، انوارُ التَّحقیق، شَمس المجالس، منازل السائرین و مناجات فارسی از آن جمله‌اند. خواجه عبداللَّه انصاری در سال 481 قدر 85 سالگی درگذشت.

واجب شدن روزهٔ ماه مبارک رمضان (2 ق)

تجزیه نور خورشید با کار گیری روش‌های علمی (1855 م)
در یازدهم ژوئن 1855 م تجزیه نور خورشید برای نخستین بار در تاریخ تحقیقات نوین فیزیکی توسط دو دانشمند آلمانی به نام‌های کی‌یر شهوف و بونسون انجام شد. البته بحث تجزیه نور خورشید از روزگاران دور مورد توجه بوده است. نظریه ارسطو درباره رنگین کمان قدیمی‌ترین نظریه‌ای است که بعدها دانشمندان دیگر نیز با آن آشنا شده‌اند. ابوعلی سینا، ابن هیثم و قطب الدین شیرازی دانشمندان مسلمانی هستند که با افزودن مطالبی بر نظریه ارسطو آن را به نحو قابل قبولی توجیه و تکمیل کردند و سرانجام کی یرشهوف و بونسون با استفاده از روش تجربی آن را ثابت نمودند.

انتخابات دوره ششم ریاست جمهوری و انتخاب «هاشمی رفسنجانی» به این مقام (1372 ش)
ششمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در 21 خرداد 1372، با حضور شانزده میلیونی ملت مسلمان ایران برگزار شد.

در این دوره جناب حجت الاسلام و المسلمین اکبر هاشمی رفسنجانی با به دست آوردن 63 درصد آرا، برای بار دوم به ریاست جمهوری اسلامی ایران انتخاب شد.

مرگ «ارنست رادرفورد» فیزیک‌دان انگلیسی و پدر انرژی هسته‌ای (1937 م)
ارنست رادرفوردْ فیزیک‌دان انگلیسی و پدر انرژی هسته‌ای در 30 اوت 1871 مدر شهر نلسون زلاندنو به دنیا آمد. رادرفورد در اوایل کار تحقیقاتی خود، با انجام آزمایشی که فکر آن از خود وی بود، دو تابش رادیواکتیوی ناهمانند شناسایی کرد. وی اشعه اول را که تابشی با بار الکتریکی مثبت بود و به سهولت در مواد جذب می‌شد اشعه آلفا نام داد و اشعه دوم را که تابشی با بار الکتریکی منفی بود و تشعشع کمتری ایجاد می‌کرد اما قابلیت نفوذ آن در مواد، زیاد بود، اشعه بتا نامید.  رادرفورد در سال 1903 م به عضویت انجمن سلطنتی لندن درآمد.
 وی در سال 1908 م به دلیل تحقیق در زمینه فعالیت تشعشعی عناصر، موفق به اخذ جایزه نوبل شیمی شد. بزرگ‌ترین دست آورد علمی رادرفورد در این سال‌ها، کشف ساختار هسته اتم بود که این امر، دانش فراوانی درباره ماهیت ماده برای جامعه علمی به ارمغان آورد. او آشکارا بزرگ‌ترین فیزیک‌دان آزمایشگر زمان خود بود و به دلیل پژوهش‌های طولانی درباره اتم به پدر انرژی هسته‌ای شهرت یافت. رادرفورد اتم را موجود سختی می‌دانست که یک منظومه شمسی بسیار ریز متشکل از ذرات بی‌شمار است که دارای اسرار نهفته فراوانی می‌باشد. ارنست رادرفورد سرانجام در یازدهم ژوئن 1937 مدر 66 سالگی درگذشت.

اخراج نیروهای امریکایی و انگلیسی از لیبی (1970 م)
جنبش افسران آزاد و متحد به رهبری سرهنگ معمّر قذافی در اولین روز سپتامبر 1969 م موفق به سرنگونی نظام پادشاهی در این کشور شدند و توانستند قدرت را در لیبی به دست بگیرند. این گروه سپس آزادی، سوسیالیسم و اتحاد عربی را به عنوان اصول سه‌گانه جمهوری نوین اعلام کردند. از نظر آن‌ها آزادی عبارت است از امحای آثار استعمار که شورای انقلاب در این زمینه به سرعت عمل کرده و به نتایجی دست می‌یابد. در 18 سپتامبر همان سال نخست‌وزیر حکومت انقلابی اعلام می‌کند که قراردادهای موجود در زمینه پایگاه‌های نظامی بیگانه در خاک لیبی، تمدید نخواهد شد.
 از این‌رو، قرارداد پایگاه هوایی موسوم به «وی لوس» پایگاه هوایی انگلستان تحت عنوانِ «الا دهم» به ترتیب طی سال‌های 1970 و 1971 م منقضی می‌شد. در نهایت در یازدهم ژوئن 1970 م تخلیه این دو پایگاه انجام گرفت و 9 هزار نیروی امریکایی و 12 هزار نیروی انگلیسی خاک لیبی را ترک نمودند. بدین ترتیب این کشور از نیروهای بیگانه پاک سازی شد و این آغازی است بر رویارویی با امریکا و انگلستان که حدود سه دهه به طول انجامید.

انتشار نخستین شماره از روزنامهٔ «نسیم شمال»(1325 ق)
سید اشرف الدین حسینی قزوینی از شاعران و روزنامه‌نویسان دورهٔ نهضت مشروطه بود که روزنامهٔ نسیم شمال را تا سیس و منتشر کرد.

روزنامهٔ نسیم شمال که پس از پیروزی مشروطه خواهان، در تهران منتشر می‌شد، حاوی مقالات و اشعار فکاهی و طنز بود و این مطالب در نکوهش اعمال ظالمانه و بی‌عدالتی‌های محمدعلی شاه قاجار و عوامل دست نشاندهٔ وی منتشر می‌گشت. نسیم شمال مقبولیت عام یافت و خودِ سید اشرف الدین حسینی قزوینی نیز به مناسبت روزنامه‌اش، به نسیم شمال معروف شد.

برخی از رخدادهای امروز
1940: نروژ که مورد حمله نظامی آلمان قرار گرفته بود و دهم ژوئن تسلیم شده بود به تصرف نی رهای هیتلر درآمد.
1925: رضا شاه ضمن دیدار از آذربایجان حاضر شد با اسماعیل آقا سمیتقو که قبلا چند بار با صدها مرد مسلح در مناطق مرزی ایران با ترکیه ایجاد نا امنی کرده بود ملاقات کند.
1967: شورش نژادی در شهر تم پا در ایالت فلوریدای آمریکا آغاز شد.
1982: زد و خورد نیروهای اسرائیل و سوریه در لبنان پایان یافت. اسرائیل نزدیک به 30 هزار نیرو وارد جنوب لبنان کرده بود.
1998: پروفسور «چارلز کد» زیست شناسی که اکتشافات مهم در زمینه بیوشیمی و حساسیت (آلرژی) بدن و نقش هیستامین در این عکس‌العمل کرده بود در 87 سالگی در گذشت. پروفسور کد سازنده داروی آنتی هیستامین بود. وی همچنین ثابت کرد که هنگام پرواز با هواپیما، خون بیشتری متوجه پای سرنشینان هواپیما می‌شود.
1999: نیروهای ناتو پس از برقراری ترک مخاصمه میان اعضای این پیمان و یوگوسلاوی و وعده این کشور به خارج ساختن نیروهای خود از کوزوو، وارد این منطقه شدند.


برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار