به رسمیت شناختن رژیم غاصب اسراییل توسط «محمدرضا پهلوی»، اختراع نخستین ماشین تحریر، کشته شدن «مختار بن ابوعبیده ثَقَفی»، روز ملی«مصر» و ... از مهمترین رخدادهای تاریخ امروز است.
به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 1 مرداد 1392 خورشیدی برابر با 14 رمضان 1434 هجری و 23 جولای 2013 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:
اعلام به رسمیت شناختن رژیم غاصب اسراییل توسط «محمدرضا پهلوی» در ایران (1339 ش) در ایامی که جنگ تبلیغاتی بین ایران و چند کشور، از جمله شوروی و چین به دلیل نزدیکی بیش از حد شاه به آمریکا و واگذاری امتیازات گوناگون به ایالات متحده، به اوج خود رسیده بود، دولت منوچهر اقبال، نخست وزیر وقت، برای ایجاد رابطه با دولت صهیونیستی اسرائیل مشغول مذاکره بود سرانجام دولت ایران، اسرائیل را به صورت شناسایی محدود و غیر رسمی (دوفاکتور) به رسمیت شناخت. ظاهراً بین دو دولت، سفیرمبادله نگردید ولی همیشه یکی از ماموران وزارت خارجه به عنوان کاردار در اسراییل اقامت داشت و نماینده دولت اسراییل در ایران به عنوان وابسته اقتصادی، وظایف نماینده سیاسی را انجام میداد.
به دنبال برقراری رابطه بین ایران و رژیم صهیونیستی، جمال عبدالناصر رییس جمهور مصر، نطق تندی علیه شاه ایراد نمود و از اینکه ایران، اسراییل را به رسمیت شناخته است، به شدت انتقاد کرد. این نطق، در کشورهای اسلامی مؤثر افتاد و دولت ایران با حملات سخت کشورهای مسلمان روبرو گردید، به طوری که شاه ناچار شد به عنوان شیخ شلتوت، رییس دانشگاه اسلامی الازهر در قاهره، تلگرافی مخابره کند و به وی توضیح دهد که دولت ایران، دولت اسراییل را در سال 1330 به صورت محدود به رسمیت شناخته و این روزها اقدام تازهای صورت نگرفته است. پس از ارتباط ایران و رژیم اسراییل که در پی فشار دولت آمریکا به عمل آمده بود، دولت مصر با ایران قطع رابطه کرد و دیپلماتهای ایران را از قاهره اخراج نمود.
درگذشت فقیه و عالم بزرگوار «آخوند ملاعلی همدانی» زعیم حوزه علمیه همدان (1357 ش) عالم وارسته، شیخ الفقها و المجتهدین آیتاللَّه علی بن ابراهیم معصومی معروف به آخوند حاج ملاعلی همدانی از مراجع بزرگ و مدرسین مبرّز، حوزه علمیه قم و از مراجع همدان در سال 1273 ش در یکی از روستاهای همدان متولد شد. آخوند همدانی پس از کسب علم از استادان فن، در سال 1300 ش نزد آیتاللَّه حاج شیخ عبدالکریم حائری مؤسس حوزه علمیه قم رفت و در مدت 10 سال در شمار شاگردان ممتاز ایشان قرار گرفت و سطوح عالی را به اتمام رساند. ایشان همچنین در محضر میرزا جوادآقا ملکی تبریزی و شیخ احمد قمی، به تکمیل درس و تهذیب نفس اشتغال یافت و همزمان به تدریس سطح پرداخت. مجله پیک اسلام نیز توسط ایشان تاسیس شد و انتشار یافت. از این فقیه سترگ آثار متعددی بر جای مانده که اربعین حدیث، رسالهای در اجتهاد و تقلید، رساله در قاعده لاضرر و رسالهای در حبط و تکفیر از آن جمله میباشد. سرانجام این عالم ربانی و فقیه بزرگ در اول مرداد 1357 ش برابر با نیمه شعبان سال 1398 ق در 84 سالگی جان به جان آفرین تسلیم کرد و در همدان به خاک سپرده شد.
انتشار نخستین شماره نشریه سینما و نمایشات (1309 ش) اولین نشریه سینمایی ایران همزمان با تولد اولین فیلم ایرانی به نام «آبی و رانی» در سال ۱۳۰۹ منتشر شد. این مجله «سینما و نمایشات» نام داشت. موسس آن علی وکیلی و سردبیر آن اسحق زنجانی بوده است. رحلت «شمس الدین بهبهانی» حکیم ایرانی (1248 ق) شمس
الدین بهبهانی از حکما و دانشمندان مشهور ایرانی در قرن سیزدهم هجری قمری،
در سنین جوانی از محضر عالم برجستهای چون محقق بهبهانی بهره جست. وی
فقیهی عالم و عارفی زاهد بود و بیشتر ایام عمر را به تحقیق و تالیف سپری
کرد. شمس الدین بهبهانی شرح مفصلی بر معالم الاصول نگاشته و رساله هایی نیز
در زمینهٔ حکمت و اصول دین به رشتهٔ تحریر درآورده است.
کشته شدن «مختار بن ابوعبیده ثَقَفی» رهبر قیام خونخواهی امام حسین (ع)(67 ق) مختار بن ابوعبیده ثقفی پس از هلاکت معاویة بن ابیسفیان، از جمله رهبران انقلابی کوفه بود که از امام حسین (ع) و نمایندهاش حضرت مسلم بن عقیل (ع) حمایت نمود و در نتیجه، از سوی عبیداللَّه بن زیاد عامل یزید در کوفه، دستگیر و زندانی شد. مختار در ایام قیام امام حسین (ع) همچنان در زندان عبیداللَّه بن زیاد به سر میبرد تا این که به وساطت شوهر خواهرش، عبداللَّه بن عمر در نزد یزید بن معاویه، از زندان آزاد گردید.
پس از مرگ یزید، جهت خون خواهی امام حسین (ع) در کوفه قیام نمود و جمع کثیری به او پیوسته و تمام قاتلان امام حسین (ع) و عناصر اصلی ضد امام حسین (ع) و اهل بیت را دستگیر و به مکافات اعمالشان رساند. مختار ثقفی پس از 18 ماه حکومت در کوفه و نواحی آن، در چهاردهم رمضان سال 67 قمری در برابر لشکریان عبداللَّه بن زبیر به فرماندهی مصعب بن زبیر، متحمل شکست گشته و در این نبرد به قتل رسید. درگذشت «ابن مغازلی» محدث و فقیه مسلمان (542 ق) ابن
مغازلی در سال 457 ق متولد شد و دوران تحصیلش در عراق، در محضر علما و
مشایخ آن دیار سپری گردید. ابن مغازلی در میان علوم و معارف اسلامی، علاقهٔ
بسیاری به حدیث داشت. وی بخش عمدهٔ زندگی خود را در شهرهای واسط و بغداد
به نقل حدیث گذراند و آثاری از پیشینیان خود را روایت کرد که از آن جمله
میتوان از مناقب نام بُرد. از این محدث و فقیه مسلمان، رسالهای در حدیث
به جا مانده است که به صورت خطی در کتابخانهٔ دمشق نگهداری میشود.
درگذشت «سیدمحمد تقی ممتاز العُلماء» عالم برجستهٔ شیعی در هندوستان (1289 ق) سیدمحمدتقیبن حسین دلدار علی، معروف به «ممتاز العلماء» از بزرگترین علمای امامیهٔ قرن سیزدهم هجری در هند است. کتابخانهٔ او از بزرگترین و مهمترین کتابخانههای هند به شمار میرفت. از ایشان آثار ارزشمندی به جای مانده است که برخی از آنها عبارتند از: ارشاد المؤمنین، حَدیقَةُ الواعظین و ظهیرُ الشّیعه فی احکام الشریعة. وی در 78 سالگی در شهر لکهنوی هند وفات یافت و در حسینیهٔ خویش مدفون گردید.
فاجعهٔ کشتار مسلمانان فلسطینی در حرم حضرت ابراهیم (ع) در شهر الخلیل (1414 ق) در این روز، یک صهیونیست افراطی، نمازگزاران روزهدار فلسطینی را در حرم مطهر حضرت ابراهیم (ع) در شهر الخلیل واقع در کرانهٔ غربی رود اردن به رگبار مسلسل بست و 29 تن را شهید و تعداد زیادی را مجروح کرد. این ترور که بار دیگر خصومت صهیونیستها با مسلمانان را به اثبات رساند، واکنش تند جهان اسلام را به دنبال داشت به طوری که مذاکرات سازش اعراب و اسراییل را برای مدتی به حال تعلیق درآورد. این حملهٔ وحشیانه باعث گسترش ناآرامی در سرزمینهای اشغالی گردید و مقابله با رژیم صهیونیستی را شدت بخشید. با توجه به این واکنشها، تل آویو، فرد تروریست را دستگیر و محاکمه کرد، اما با ادعای این که او دیوانه است و جنون دارد از مجازاتش سرباز زد.
اختراع نخستین ماشین تحریر (1829 م) اختراع نخستین ماشین تحریر در چنین روزی از سال ۱۸۲۹ میلادی به ثبت رسید. ۲۳ جولای سال ۱۸۲۹م ویلیام برت آمریکایی ماشین تحریری را که ساخته بود و گفته میشود نخستین تایپ رایتر بوده است در ایالت میشیگان به ثبت رسانید، ولی از آن پس اشاره دیگری به ماشین ساخت ویلیام برت نشده است.
تا اینکه ۳۱ سال بعد (سال ۱۸۶۷) سه آمریکایی دیگر به نامهای کریستوفر شول، کارلوس گلیدن و سمیوئل در شهر میلواکی ایالت ویسکانسین آمریکا ماشین تحریری را ساختند که استفاده از آن آسان و عملی بود و کارخانه رمینگتون - که در آن زمان تفنگ و چرخ خیاطی تولید میکرد - امتیاز انبوهسازی این تایپ رایتر را به مبلغ ۱۲ هزار دلار از آنان خرید و تحت نام «شول - گلیدن» به تولید صنعتی آن پرداخت که رو به کامل گذارد و در سراسر جهان وسیلهای عمومی و ضروری شده است. باید دانست که تلاش برای ساختن ماشین تحریر تحت نام «تایپو گرافر» از قرن چهاردهم میلادی آغاز شده بود که تا قرن هجدهم عملی نشد.
آغاز نبرد معروف «کورسْکْ» بین آلمان و شوروی در جریان جنگ جهانی دوم (1943 م) پس از تهاجم سنگین نیروهای آلمان نازی به شوروی، آلمانها و روسها هر کدام نیروی عظیمی را در برابر هم آماده کردند و درگیریهای وسیعی نیز در این میان روی داد. یکی از این جنگها، نبرد کورسْکْ بود که در 23 ژوئیه 1943 م در منطقه اوکراین به وقوع پیوست. در این نبرد، یک نیروی انسانی دو میلیون نفری، شش هزار تانک و پنج هزار هواپیما حضور داشتند و در طی آن، بزرگترین جنگ تانکها روی داد. هدف آلمان از شروع جنگ در این منطقه، جداسازی و تسخیر ناحیه کورسک و نیز انتقام شکست در نبرد استالینگراد بود. در این نبرد خونین علاوه بر کشته شدن بیش از هفتاد هزار آلمانی، 2900 تانک، هزار توپ و 1400 هواپیمای آلمانی نیز منهدم گردید. در این جنگ، به علت دوری فاصله قوای آلمان از پایگاههای خود و گشوده شدن جبهههای گوناگون دیگر در برابر آلمانها و نیز فرا رسیدن فصل سخت سرما در منطقه، در نهایتْ ارتش آلمان تار و مار شد و شکست سختی به آلمان وارد آمد. شکست آلمان از شوروی در کلّ نتیجه جنگ تاثیر گذاشت و راه را برای شکستهای بعدی آلمان فراهم نمود.
روز ملی و انقلاب جمهوری عربی «مصر» (1952 م) مصر کشوری است واقع در شمال شرقی افریقا با 997/739 کیلومتر مربع مساحت و بیش از 68/5 میلیون نفر جمعیت. پایتخت مصر قاهره و از شهرهای مهم آن منصوره، پرت سعید و اسکندریه قابل ذکرند. دین رسمی مردم مصر اسلام و ملیت و نژاد آنها عربی است. زبان رسمی و خط رایج مصرْ عربی و واحد پول آن لیره است. پیشبینی میشود که جمعیت مصر تا سال 2025 م بیش از 95/5 میلیون نفر خواهد بود. جمهوری عربی مصر دارای دو روز ملی 23 ژوئیه و 6 اکتبر میباشد. 23 ژوئیه سالروز کودتای نظامی علیه حکومت پادشاهی ملک فاروق در سال 1952 و زمینه سازی برای اعلام جمهوری در این کشور میباشد. دومین روز ملی مصر، 6 اکتبر است که سالروز آغاز جنگ چهارم اعراب و اسرائیل در سال 1973 م میباشد.
کودتا در کشور افریقایی گامبیا علیه «سِر داوْدا جاوارا» رهبر این کشور (1994 م) سِر داوْدا جاوارا سیاستمدار و رهبر گامبیا، از سال 1962 م که گامبیا، خودمختاری خود را از انگلستان به دست آورد رهبری این کشور کوچک افریقایی را بر عهده داشت. او در سال 1965 م، پس از کسب استقلال از انگلستان، گامبیا را به عضویت سازمان ملل متحد درآورد و در سال 1966 از سِمَت فرمانداری کل گامبیا به نخستوزیری کشور رسید. وی همچنین در سال 1970 م با تغییر نظام سیاسی کشور به رژیم جمهوری، به ریاست جمهوری دست یافت. در سال 1981 م هنگامی که جاوارا در لندن به سر میبرد، کودتایی علیه وی در گامبیا صورت گرفت که با دخالت نظامی ارتش سِنِگال سرکوب شد و جاوارا مجدداً قدرت را به دست گرفت. داودا جاوارا در سال 1984 م ریاست کمیته منتخب سازمان کنفرانس اسلامی را برای میانجیگری در جنگ عراق علیه جمهوری اسلامی ایران برعهده داشت. او سرانجام در 23 ژوئیه 1994 م در جریان یک کودتا سرنگون شد و از گامبیا گریخت.
آغاز عملیات قدس 4 (1364 ش) عملیات قدس ۴ با چهار هدف انهدام نیروی پدافندی دشمن، آزادسازی ۱۵۰ کیلومتر مربع از دریاچه و تسلط بر بخشی دیگر از هورالهویزه، گرفتن جای پا برای گسترش عملیات و در اختیار گرفتن جناح از دشمن و نزدیکی به بخشی از خشکیهای شرق دجله در منطقهای به گستردگی ۱۶۰ کیلومتر مربع به اجرا گذاشته شد. این عملیات را نیروی زمینی سپاه پاسداران و مجاهدان و پناهندگان عراقی که در قالب تیپ ۹ بدر گرد هم آمده بودند، صورت دادند.
حمله در ساعت ۲۴ روز ۱ مردادماه ۱۳۶۴ش با رمز «یا محمد رسولالله (ص)، الله اکبر» در حالی آغاز شد که هواپیماهای «پی.سی.۷» عراق روزی یکی - دو بار سطح منطقه و دریاچه امالنعاج را بمباران ایذایی میکردند، اما دشمن در زمان عملیات کاملاً غافلگیر گردید بهگونهایکه بیسیمچی فرمانده عراقی تسلیم نیروهای ایران شد. شمار تلفات دشمن در این عملیات ۳۳۶ تن کشته و زخمی و اسیر گزارش شده است. علاوه بر آن ۵ فروند قایق، شماری دستگاههای مخابراتی و تعدادی سلاح سبک و مقداری مهمات به غنیمت رزمندگان اسلام درآمد. بزرگترین دستاوردهای عملیات قدس ۴، آزادسازی ۱۶۰ کیلومتر مربع از منطقه هورالهویزه عراق، دریاچه امالنعاج (بزرگترین دریاچه منطقه هور) و ۲۰ پاسگاه آبی از دشمن بود.
برخی دیگر از رویدادهای امروز 636: اعراب مسلمان تصرف سرزمین فلسطین را که پس از حکومت خسرو پرویز به دست روم شرقی (قسطنطنیه) افتاده بود تکمیل کردند. 1631: ارتش سوئد به فرماندهی گوستاو دوم پادشاه این کشور در «وربن» روسیه بر دشمنان خود پیروز شد. «گوستاو» سوئد را با برقرار کردن نظام وظیفه اجباری و جنگ با کشورهایی که سوئد را دست کم گرفته بودند به عنوان یک دولت مقتدر وارد صحنه اروپا ساخت. گوستاو در 37 سالگی در ششم نوامبر 1631 در جنگ با آلمانی ها کشته شد. 1759: ارتش روسیه در جنگ بر آلمان پیروز شد و در این جنگ هفت هزار سرباز آلمانی کشته شدند. 1974: حکومت سرهنگها در یونان سقوط کرد. لشکرکشی ترکیه به قبرس و تصرف منطقه ترک نشین این جزیره عمدتا یونانی زبان، آخرین میخی بود که بر تابوت حکومت سرهنگها در یونان کوبیده شد. 1954: پارلمان فرانسه قرارداد ژنو در باره سرنوشت ویتنام را تصویب کرد. این قرارداد در پی شکست نظامی فرانسه در «دین بین فو» امضاء شده بود. 1991: حزب کمونیست شوروی در اصل پذیرفت که در نظام اقتصادی این کشور تجدید نظر شود.