بازگشایی مدارس، تبعید حضرت امام موسی کاظم (ع) از مدینه به عراق، عملیات کمان 99 نیروی هوایی ارتش، ترور "ناصرالدین شاه قاجار"، کشف سیاره "نپتون" و ... از مهم‌ترین رخدادهای تاریخ امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 1 مهر 1392 خورشیدی برابر با 17 ذی القعده 1434 هجری و 23 سپتامبر 2013 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:

روز بازگشایی مدارس
با آغاز سال تحصیلی در اول مهر، همه ساله میلیون‌ها دانش‌آموز، به شوق آموختن دانش، روانه مدارس می‌شوند. این تکاپو جلوه زیبایی را به جامعه می‌بخشد، گویی که خونی تازه به رگ‌های حیات کشور اسلامی عزیزمان وارد شده است و این چنین، تجسم پرمعنایی از نسل آینده به اذهان خطور می‌کند. برای سازندگی، هیچ راهی مناسب‌تر از توجه عمیق به امر مهم تعلیم و تربیت نمی‌باشد.

سرمایه‌گذاری بر روی انسان، به معنای سرمایه گذاری بر روی مولّد فن آوری است و امر آموزش و پرورش، یک سرمایه گذاری افزوده است، یعنی هزینه‌ای که صرف یک دانش‌آموز می‌شود، سودی چند برابر خواهد داشت. آموزش و پرورش به طور مستقیم در تحول و پیشرفت سایر نهادهای اجتماعی نیز نقش بنیادی و زمینه ساز دارد و ضعف و قوت این نهاد، در نهایت به ضعف یا پیشرفت سایر نهادهای اجتماعی منجر می‌شود.

آغاز ثبت احوال و صدور شناسنامه به تصویب هیأت وزیران (1297 ش)
در شهریور 1295 ش، تصویب نامه‌ای مشتمل بر 41 ماده درباره آمار و ثبت احوال به تصویب هیئت وزیران رسید ولی تا سال 1297 ش به اجرا در نیامد. در این سال، ثبت احوال در وزارت داخله در تهران تأسیس شد و به تدریج در نقاط دیگر کشور توسعه یافت. در سال 1303 ش، آیین نامه‌ای مفصل درباره سرشماری و جمع آوری آمارهای گوناگون به تصویب هیئت وزیران رسید. اداره ثبت احوال در آغاز "سِجِلِّ احوال" نامیده می‌شد و گاهی تحت‌نظر شهرداری و گاهی، یکی از اداراتِ وزارت کشور محسوب می‌گردید. این اداره در سال 1307، به نام اداره احصائیه و سِجلِّ احوال کل مملکتی نامیده شد و در سال 1316 به "اداره آمار و ثبت احوال" تغییر نام یافت. در خرداد 1318، قانون سرشماری به تصویب مجلس شورای ملی رسید و از آن تاریخ تا شهریور 1320، در 35 شهر، سرشماری به عمل آمد. در سال 1337، وظایف ادارات آمار و ثبت احوال از یکدیگر تفکیک گردید و تشکیلاتی با نام اداره کل ثبت احوال و نیز سازمان ثبت اسناد کشور تأسیس شد.

آغاز کار "دانشکده هنرهای دراماتیک" سابق و دانشکده "سینما و تئاتر" فعلی (1343 ش)
این دانشکده که خود بخشی از دانشگاه هنر تهران می‌باشد، پیش از انقلاب دانشکدهٔ هنرهای دراماتیک نام داشته‌است و تأسیس اولیه آن به سال ۱۳۴۳ می‌باشد. بعد از انقلاب دانشکده هنرهای دراماتیک به همراه چند دانشکده که قبل از انقلاب زیر مجموعه وزارت فرهنگ و هنر سابق بودند -از جمله دانشکده هنرهای تجسمی- تشکیل مجتمع دانشگاهی فارابی را دادند که چند سال بعد این مجتمع به دانشکاه هنر تغییر نام داد. پذیرش دانشجو در دانشکده سینما و تئاتر از طریق کنکور سراسری می‌باشد. که داوطلبان بعد کنکور و کسب امتیازات لازم برای مصاحبه علمی فرا خوانده می‌شوند و پذیرش نهایی از بین آنها صورت می‌گیرد.

حرکت جمعی دانش آموزان و دانشجویان و برخورد با رژیم شاه (1349 ش)
روز اول مهر 1349، دانش آموزان سال ششم دبیرستان های تهران به عنوان اعتراض به آیین‌نامه امتحانات نهایی سال ششم متوسطه، تصمیم به اعتصاب دسته جمعی گرفتند و بیست و ششم مهر را روز اعتصاب محصّلین نامیدند. دانشجویان دانشگاه‌های تهران نیز به حمایت از دانش‌آموزان معترض که در روز موعود به سمت دانشگاه تهران دست به راهپیمایی زده بودند، به جمع آنان پیوستند. در این حال، حمله وحشیانه دژخیمان رژیم به دانش‌آموزان، مردم حاضر در صحنه و دانشجویان را بر آن داشت که با مهاجمان به زد و خورد پرداخته و دانش‌آموزان را از چنگال مأموران نجات دهند. ولی ناگهان مهاجمان مسلح به روی مردم آتش گشودند و ده‌ها نفر را زخمی و صدها تن را دستگیر نمودند.

تبعید حضرت امام موسی کاظم (ع) از مدینه به عراق (179 ق)
حضرت امام موسی کاظم (ع) هفتمین پیشوای معصوم، به دستور هارون الرشید، خلیفهٔ ستمکار عباسی درمدینه دستگیر و به بصره تبعید شد. گویند آن حضرت در هفتم ذیحجّهٔ سال 179 ق وارد آن شهر گردید و به زندان فرستاده شد. امام، مدتی در زندان عیسی بن جعفر، حاکم بصره، بود؛ اما وی به هارون نامه‌ای نوشت و درخواست کرد که امام رابه فردی دیگر بسپارد، زیرادر تمام این مدت، سَنَدی بر ضد او نیافته است. هارون نیز امام را به بغداد تبعید کرد و از وزیر خود فضل بن ربیع خواست که آن حضرت را به شهادت برساند، اما او نپذیرفت. سرانجام سِنْدی بن شاهِک به دستور یحیی بن خالد برمکی، وزیر دربار عباسی و به خواست هارون، امام کاظم (ع) را به شهادت رساند.

عملیات کمان 99 و حمله نیروی هوایی ارتش به خاک دشمن  (1359 ش)
پس از تعرض هواپیماهای عراق به حریم هوایی ایران و بمباران مناطق حساس کشور، در کمتر از بیست ساعت، یکصد و چهل فروند جنگنده ایرانی در حریم هوایی بغداد ظاهر شده و طی عملیاتی برق‌آسا، چندین پایگاه نظامی و دیگر مراکز مهم و حساس را در بغداد و سایر شهرهای عراق بمباران کردند. در این حملات، تعداد زیادی از هواپیماهای عراقی که روی باند مستقر شده بودند، منهدم شدند.

این عملیات و نفوذ در خاک عراق تا مناطقی نزدیک مرز سوریه و اردن حیرت کارشناسان نظامی خارجی را نیز برانگیخت که خلبانان ایرانی چگونه توانسته‌اند از دیوار توپ‌های ضد هوایی و موشک‌های زمین به هوای عراق عبور کنند. این حمله، توان و قابلیت رزمی نیروی هوایی را به منصه ظهور رساند و به طرز باشکوهی به نمایش گذاشت.

درگذشت "میرزا شرف جهان قزوینی" شاعر ایرانی (968 ق)
«شرف جهان قزوینی» از فضلا، دانشمندان و شاعران معروف دوره صفوی است. وی در سال 902 هجری قمری در قزوین به دنیا آمد و پس از اتمام تحصیلات خود در قزوین به شیراز رفت و از محضر علامه «غیاث الدین منصور دشتکی» استفاده های شایان کرد. سپس به قزوین بازگشت و مورد توجه شاه طهماست صفوی قرار گرفت و مدت 15 سال مقام وزارت و منصب صدرالصدوری را بر عهده داشت، تا اینکه در اثر سعایت و سخن چینی حاسدان، مورد بی مهری شاه قرار گرفت و از کار بر کنار شد. وی پس از دست شستن از خدمات دولتی، اوقات خود را به مصاحبت با سخنوران، ادبا و اهل ذوق می گذراند.

شهادت حاج "ملامحمد تقی شهید ثالث" فقیه بزرگوار شیعه (1264 ق)
ملامحمد تقی بن محمد، معروف به شهید ثالث، از بزرگان علمای شیعه می‌باشد. او در برغان به دنیا آمد و در قزوین به تحصیل پرداخت. سپس در قم و اصفهان به ادامهٔ دروس خود روی آورد و پس از آن راهی عتبات گردید. در محضر عالم بزرگ، شیخ جعفر کاشف الغطاء و نیز سید مجاهد کسب علم کرد و به مقامی رفیع در دانش رسید. اوقات عمر وی در ترویج احکام دین و ریشه کنیِ اساسِ بدعت گذاران در دین گذشت. عیون الاصول، مجالس المؤمنین و منهج الاجتهاد از آثار اوست. در سال 1264 ق که اوایل ظهور مذهب بابیه بود، بر اثر افشاگری‌هایش در ردّ این فرقه، از طرف هواداران این گروه زخمی شد و به همان زخم‌ها درگذشت.

ترور "ناصرالدین شاه قاجار" در حرم عبدالعظیم توسط میرزا رضاکرمانی (1313 ق)
ناصرالدین شاه قاجار که پس از مرگ محمدشاه، در سن شانزده سالگی به سلطنت رسیده بود، به مدت پنجاه‌سال در مقام پادشاهی ایران قرار گرفت و در دوران سلطنتِ بلند مدت وی تحولات مثبت و منفی گوناگون در کشور به وجود آمد. سرانجام میرزارضا کرمانی در آستانهٔ آغاز جشن پنجاهمین سالگرد پادشاهی ناصرالدین شاه، با اشارت سید جمال الدین اسد آبادی، با شلیک چند گلوله در زیارتگاه حضرت عبدالعظیم حسنی (ع) به عمر شاه 66 سالهٔ قاجار پایان داد. پس از ناصرالدین‌شاه، پسر 45 ساله‌اش مظفرالدین شاه که چهل سال ولیعهد ناصرالدین شاه بود، به سلطنت رسید.

درگذشت "والنتین کونرار" نویسنده و ادیب معروف فرانسوی (1675 م)
والنتین کونرار نویسنده و ادیب فرانسوی در 25 ژوئن 1603 م در خانواده‌ای ادب دوست متولد شد. به همین دلیل در نوجوانی به ادبیات علاقه‌مند گردید، به تدریج نویسندگی را آغاز کرد. در پی شهرت یافتن کونرار، صدراعظم وقت فرانسه در سال 1635 م به این ادیب فرانسوی پیشنهاد کرد تا محفل ادبی را که در منزل وی تشکیل می‌شد، به انجمنی برای توسعه ادبیات فرانسه تبدیل کند. این انجمن ادبی پس از مرگ کونرار نیز به فعالیت خود ادامه داد و به صورت یکی از انجمن‌های معتبر ادبی درآمد. والنتین کونرار سرانجام در 23 سپتامبر 1675 م در 72 سالگی درگذشت.

کشف سیاره "نپتون" توسط دو دانشمند فرانسوی (1846 م)
نپتون هشتمین سیاره منظومه شمسی است که در 23 سپتامبر سال 1846 م توسط یوهان گوتفرید گاله، منجم آلمانی، رصد گردید. وی براساس محاسبات دانشمندان قبل از خود، موفق به کشف این سیاره گردید. قبل از وی دو دانشمند فرانسوی که جان کاوچ آدامز و اوریان لوودیه نام داشتند ضمن مشاهده ومطالعه در مورد "اورانوس" دیگر سیاره منظومه شمسی، با توجه به تند و کند شدن حرکات آن در مدار خویش، به وجود سیاره‌ای دیگر در کنار آن پی بردند.

از این‌رو، هر دو دانشمند به محاسبه محل احتمالی سیاره‌ای پرداختند که آن را ندیده بودند و وجود آن را احتمال می‌دادند. آن‌ها سپس نتایج محاسبات خود را به رصدخانه برلین فرستادند و توسط دانشمندان آن محل آن کشف گردید. مدت گردش این سیاره به دور خورشید 165 سال و قطر متوسط آن، در حدود 4940 کیلومتر است و فاصله آن از خورشید 4497 میلیون کیلومتر است. نپتون دارای دو قمر می‌باشد و طول شبانه روز آن بر حسب ساعت زمین، 15/7 ساعت است.

برخی از رخدادهای امروز
1932: ایجاد کشور سعودی مرکب از حجاز، نجد و مناطق دیگر که روز پیش از این اعلام شده بود از روزی چون امروز، 23 سپتامبر درسال 1932، رسمیت یافت. این روز که در تقویم ها مندرج است رعایت می شود.
1939: در این روز در سال 1939 زیگموند فروید روانشناس اتریشی درگذشت. وی هنگام مرگ 82 ساله بود. روانکاوی (Psychoanalysis) از اوست.
 1848: جان کرتیس آمریکایی 23 سپتامبر سال 1848 اختراع خود سقّز جویدنی (Gum) را به ثبت رساند. چون نخستین سقزی که به بازار داده شد ساخت کارخانه «آدامس» بود، در ایران عمدتا سقّز را آدامس می گویند.
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار