به گزارش خبرنگار اجتماعي باشگاه خبرنگاران مرگ تدریجی دریاچه ها و تالابها هم اکنون به یک موضوع جدی کشور تبدیل شده و محو شدن دریاچه های هامون، کافتر، بختگان، مهارلو، طشک و برخی دیگر از تالابها از نقشه ایران و همچنین قرار گرفتن دریاچه ارومیه در آستانه نابودی کامل، پای مجلس را نیز به بحران خشکی دریاچه ها باز کرد. مسئولان می گویند آثار مخرب زیست محیطی و وقوع طوفانهای نمکی و گرد و غبار و از بین رفتن کشاورزی از مهم ترین آثار زیانبار خشک شدن دریاچه های کشور است.
دریاچه هامون سومین دریاچه بزرگ ایران پس از دریاچه خزر و دریاچه ارومیه است. این دریاچه از 3 دریاچه کوچک تشکیل شده که در زمان وفور آب به هم متصل میشوند و دریاچه هامون را به عنوان بزرگترین پهنه آب های شیرین سیستان را تشکیل میدهند.
وجود این دریاچه نقش اساسی در زندگی مردم منطقه سیستان و بلوچستان داشته و علاوه بر اثرات مثبت طبیعی، اقتصادی و اجتماعی آن، در دین زرتشت نیز تقدس خاصی دارد. در دشت سیستان یک سری فرورفتگی ها و چالههای طبیعی وجود دارد که در ماه های مختلف به دریاچه، باتلاق و نیزار تبدیل میشود و به 3 قسمت سابوری، پوزک و هامون تقسیم میشود.
وسعت کل هامونها در زمان پرآبی 5660 کیلومتر مربع است که از این مقدار 3820 کیلومتر مربع متعلق به ایران است. با این اوصاف، دریاچه هامون وابسته به رودخانه هیرمند است و این وابستگی باعث شده تا هرگونه نوسانات در میزان آب آن مشکلاتی را برای کل سیستم به وجود آورد./