در حوزه هنري،‌

«تاج محل» با پیام صلح به نمایش در آمد

نمایندگان یونسكو و سازمان ملل متحد در ایران بر مقوله آموزش همگانی در جریان صلح جهانی تاكید ورزیدند.

به گزارش باشگاه خبرنگاران به نقل از سوره سینما،مراسم اكران ویژه فیلم «تاج محل» به مناسبت روز جهانی صلح، با حضور نماینده یونسكو در ایران، نماینده سازمان ملل متحد در ایران و رییس موزه صلح و همچنین دانش اقباشاوی كارگردان فیلم در سازمان حوزه هنری برگزار شد.  
 
در این مراسم پیام مدیر كل یونسكو، ایرینا بوكووا ، پیام موزه صلح تهران و همچنین پیام نماینده سازمان ملل در ایران قرائت شد.  
 
هیراناند پوركیت جانشین مدیر و نماینده دفتر منطقه ای یونسكو در تهران در ابتدا و قبل از خواندن پیام خانم بوكووا تاكید كرد: «صلح تنها درون مرزهای یك كشور تعریف نمی شود و باید وسعت آن به اندازه تمام اصول بشری در تمام جهان باشد.» وی افزود: «همین باور است كه به ما اجازه می دهد در هر كجای دنیا از حرمت انسان ها دفاع كنیم. معنای صلح بسیار وسیع تر از آن است كه تنها در نبود جنگ معنی شود. صلح یعنی تمام انسان ها با هم برابر باشند و عزت انسانی آنان حفظ شود. سوال اصلی این است كه ما چطور می توانیم با دوستی و تفاهم در كنار هم باشیم؟ گفت و گوی تمدن ها می تواند راهكار این مسئله باشد.»  
 
وی سپس پیام ایرینا بوكووا را قرائت كرد كه بخشی از متن آن به شرح زیر است: روز جهانی صلح كه آن را هر سال در تاریخ ۲۱ سپتامبر گرامی می داریم ، امسال به آموزش صلح اختصاص یافته است. این پیام نشانگر ارزش هایی است كه در زمان بنیان گذاری یونسكو مطرح بوده است. از آنجا كه جنگ ها در اذهان زنان و مردان آغاز می شود، تدافعات صلح نیز باید ابتدا در اذهان زنان و مردان ساخته شود. آموزش ، بنیان و اساس هر گونه صلح پایدار است. آموزش نیرو محركه تحقق آزادی و بردباری است. آموزش، جهالت و نبود تفاهم متقابل، یعنی عامل زایش خشونت از اختلاف نظرها را از میان می برد. به همین دلیل است كه یونسكو به قدمی فرا تر از فقط آموزش مهارت های پایه خواندن و نوشتن می اندیشد و خواهان آموزش كیفی برای همگان است.  
 
در قسمت دیگری از این پیام ضمن تاكید بر اصولی همچون آگاهی كودكان از حقوق خود، آموزش حقوق بشر و آموزش مهارت با هم زیست و احترام به دیگران آمده است : دهه بین المللی تقارب فرهنگ ها (۲۰۲۲-۲۰۱۳) توسط كنفرانس عمومی یونسكو و مجمع عمومی سازمان ملل تصویب شده است و در این دهه بناست در راستای همه آنچه در این پیام ذكر شد، تلاش شود. همچنین در پایان این پیام به اهمیت آموزش در هنگام جنگ تاكید شد.  
 
پس از آن، محمدرضا تقی پور مقدم، مدیر موزه صلح تهران، در پیامی تصریح كرد: امروز میلیون ها نفر هستند كه از پیامدهای جنگ در رنج به سر می برند. باید با توجه به شعر جاودان سعدی ، «بنی آدم اعضای یك پیكرند، كه در آفرینش ز یك گوهرند» ، بر شباهت ها به جای تفاوت ها ، بر دوستی ها به جای نفرت و بر گفت و گوها به جای جنگ توجه داشت.  
 
در ادامه، كلیپی ساخته حبیب احمدزاده با موضوع دوستی بچه های ایرانی و عراقی، پخش شد كه در آن عمو پورنگ و امیرمحمد به همراه جمعی از بچه های آبادان و خرمشهر ، به دیدار كودكان بصره و عراق و فاو در مرز ایران و عراق رفتند. آنان مراسمی روی رود اروند نیز برگزار كرده بودند. احمدزاده آرزو كرد در سال های آینده این مراسم با مشاركت كشورهای بیشتری برگزار شود.  
 
سپس، گری لوئیس، نماینده مقیم سازمان ملل متحد در ایران، به زبان فارسی با حضار سلام و عیلك كرد و از زحمات حوزه هنری و آقای مومنی شریف و آقای تقی پور تشكر كرد. او گفت این اولین جلسه ای است كه در ایران در آن شركت می كند.  
 
لوئیس بیان داشت: ۷۰ سال از تاسیس سازمان ملل متحد می گذرد و در این دوران ما مدام در حال جنگ بوده ایم. صلح از طریق وسائل جنگی شكل نمی گیرد. بمباران های هیروشیما و حلبچه و سردشت را نمی توان از یاد برد. باید با كشف دلایل واقعی بروز جنگ سعی در از بین بردن آن داشته باشیم.  
 
وی همچنین با اشاره به معضل فقر در تمام جهان، مشكلات ناشی از این مقوله را بحرانی قلمداد كرد و در بخشی از صحبت های خود ماجرای دختری پاكستانی را تعریف كرد كه به جرم اعلام نارضایتی به خاطر محرومیت اش از تحصیل، مورد اصابت گلوله قرار گرفته بود. لوئیس توضیح داد كه این دختر در شب ۱۶ سالگی خود در نیویورك سخنرانی كرده و از معلم و كتاب و قلم با عنوان عناصر تغییر دهنده زندگی، یاد كرده است.  
 
در بخش پایانی مراسم و قبل از اكران فیلم «تاج محل»، دانش اقباشاوی متن پیام خود را به این شرح قرائت كرد:  
 
به نام خداوند بخشنده مهربان  
 
بخشندگی و مهربانی از صفات پروردگار است كه ما مسلمانان كلام خود را با اشاره به آن صفات پسندیده آغاز می كنیم.  
 
خانم ها، آقایان، عالیجنابان سلام. خرسندم «تاج محل» در مراسمی به نمایش در می آید كه مسمی به صلح است. همچنین مفتخرم كه این فیلم بازتاب دهنده باورها، اندیشه و عملكرد مردمانی است جنگ دیده ولی مقاوم، رنج دیده ولی مهربان، تحریم شده ولی سخاوت مند. «تاج محل» روایت زندگی انسان هایی است مرزنشین، در هزار كیلومتری جنوب غربی پایتخت ایران، یعنی آبادان. مردمی متمدن كه در ۱۹۸۰ تمدن شان مورد تهاجم قرار گرفت و این هجوم هشت ساله، آغشته به انواع سلاح ها، تاكتیك ها و اندیشه های كشتار جمعی بود، اما كیست كه نداند در مدرسه انسانیت، فشارها و مشكلات و آسیب ها اصالت ندارند و تنها این خود انسانیت است كه اصالت می بخشد به دروس آن مدرسه عشق.  
 
خانم ها، آقایان، عالیجنابان. «تاج محل» قرار است درباره صلح و عدالت حرف بزند و لازم به یادآوری نیست كه صلح بدون عدالت به مثابه هوای بدون اكسیژن است. من یقین دارم هیچ انسان عاقلی هوا را بدون اكسیژن درك نخواهد كرد.  
 
پس لازم می دانم این سخن آن ظریف اندیشمندمان را بازگو كنم كه فرمود: به هزار دلیل، تنها راه بهره مند شدن این است كه همه با هم بهره مند شویم.  
 
در پایان ضمن تشكر فراوان از حضور همه میهمانان ارجمند، امیدوارم «تاج محل» با شما ارتباط برقرار كند.  
 
با احترام و آرزوی صلح، عدالت و آزادی برای همه جهان.  
 
دانش اقباشاوی
 
 
در بخشی از این مراسم برندگان مسابقه داستان نویسی ۵۵ كلمه ای با موضوع صلح معرفی شدند و به آنان گواهی اهدا شد. حمیدفرخ نژاد نیز از چهره های حاضر در این مراسم بود كه با اشتیاق به تماشای فیلم نیز نشست.
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار