نایب رئیس مجلس با بیان این که نگاه رضایتمندانه نزدیک بین نمی تواند راه را برای پیشرفت و اقتصاد مقاومتی همواره کند گفت: اگر متولیان توسعه متناسب با نگاه چشم انداز بیست ساله حرکت نکنند رشد اقتصادی کشور به جای 8 در صد 4 تا 5 درصد منفی می شود.

به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران، سيد محمد حسن ابوترابي فرد در همايش ملي تفكر بسيجي، پژوهش و اقتصاد مقاومتي كه هم اكنون (چهارشنبه؛ 2 بهمن) در محل سالن همايش هاي بين المللي پژوهشگاه صنعت نفت در حال برگزاري است، در خصوص اهمیت پژوهش در صنایع نفت گاز و پتروشیمی با بیان این که رشد پژوهش در جامعه ایرانی مهمترین نیاز کشور است اظهار داشت: بشر با بهره مندی از پژوهش و دانش و همچنین دست یابی به تکنولوژی وفن آوریهای نوین در برخی عرصه های زندگی به قدرت رسیده است لذا باید در زندگی پژوهش با علم و معرفت گره بخورد.

وي افزود: علم و شكوفايي معرفت جامعه بشري نيازمند امر پژوهش است و همان طور كه از عنوان اين همايش (تفكر بسيجي، پژوهش و اقتصاد مقاومتي) بر مي آيد، شرايط جامعه اقتضاء مي كند كه ظرفيت گره گشاي بسيج معطوف به حوزه پژوهش شود تا جامعه ايراني بتواند در عرصه توليد علم، گوي سبقت را از ديگران بربايد.

ابوترابي فرد، رشد و شكوفايي پژوهش در كشور را يك ضرورت خواند و گفت: رشد اقتصادي در گرو حركت به سمت توليد و قطع وابستگي به فروش نفت و فرآورده هاي نفتي است، ضمن اينكه بايد امور تصدي گري به بخش خصوصي واگذار شود.

وي با اشاره به آغاز بحران هاي اقتصادي در گستره جهاني و ناكارآمدي اقتصاد سرمايه داري در حل ريشه اي اين مشكلات طي چند سال اخير، گفت: اين امر كه همزمان با تشديد فشار تحريم هاي بين المللي عليه ايران بوده است، موجب شد تا رهبر معظم انقلاب، مدل اقتصاد مقاومتي را به عنوان الگويي جديد و جايگزين مطرح كند.

نایب رئیس مجلس، اقتصاد نفتي را يكي از مصائب روز بسياري از كشورهاي در حال توسعه خواند و گفت: اتكاي اقتصاد بر پايه درآمدهاي نفتي راه را بر توليد و تفكر نوگرايانه مي بندد، اين در حالي است كه اقتصاد مقاومتي به همراه ارتقا توليد داخلي موجبات پيشرفت را فراهم مي كند.

*** اقتصاد مقاومتي يك رويكرد استراتژيك براي رسيدن به رشد اقتصادي است

وی با بیان این که امروز اصلی ترین مسئله کشور دستیابی به اقتصاد مقاومتی و رشد اقتصاد و قطع وابستگی به نفت است تصریح کرد: کشور ما برای رسیدن به رشد اقتصادی و عدم وابستگی به درآمدهای نفتی و نقطه مطلوب اقتصاد مقاومتی فاصله زیادی دارد. و اقتصاد ما رنگ و بویی از اقتصاد مقاومتی ندارد.

نائب رئيس مجلس شوراي اسلامي افزود: اقتصاد مقاومتي يك رويكرد استراتژيك براي نيل به رشد و تعالي اقتصادي و كاهش وابستگي به عناصر بيگانه و در نهايت تضمين استقلال كشور در تمامي زمينه هاست.

ابوترابي فرد با بيان اينكه براي استفاده درست از نفت در اقتصاد ملي راهي جز تزريق درآمد هاي نفتي به سرمايه گذاري مولد و كمك به بخش خصوصي براي سرمايه گذاري نداريم، افزود: نفت براي بسياري از كشورها به ويژه كشورهاي جنوب غربي آسيا تبديل به يك مصيبت شده به طوري كه نه تنها اقتصاد آنها را تبديل به يك اقتصاد ضعيف كرده بلكه زمينه استثمار و غارت اين كشور ها را نيز فراهم كرده است.

*** هنوز تحریم منجر به تولید نشده است

ابوترابی فرد افزود: هنوز تحریم موجب نشده با اراده جدی تمام توجه خود را به معنای واقعی به تولید معطوف کنیم و برای رسیدن به تولید با کیفیت بهتر و قیمت تمام شده کمتر حرکت کنیم. که ریشه آن وابستگی به درآمدهای نفتی است.

وی نقش پژوهشگاه را در حرکت برای تحول اساسی در عرصه عدم وابستگی به نفت ضروری و محوری دانست و گفت: پژوهشگاه باید در کنار عزم مدیران سیاسی و ارشد کشور راه را برای تحول بنیادی در این زمینه هموار کند.

نایب رئیس مجلس گفت: واقعیت این است که برخی کشورهای مهم و تاثیر گذار به دلیل داشتن ثروت زیاد فقیر شده اند زیرا در آمد حاصل از منابع طبیعی که مبتنی بر تولید و کار و تلاش و اندوخته علمی نباشد راه را برای توسعه جوامع هموار نکرده است.
 
وی با بیان این که کشورهای دارای ذخایر طبیعی و منابع گران قیمت در تاریخ اقتصادی جهان نقش موثری نداشته اند؛ خاطر نشان کرد: در این دوران طلای سیاه زمینه رشد اقتصادی کشورهای دارای این سرمایه را فراهم نکرده است. البته برخی کشورها مثل نروژ مستثنی هستند اما متاسفانه رانت نفت به عنوان بلای خانمانسوز زمینه آسیب فرهنگی؛ اقتصادی، اجتماعی و سیاسی را برای کشورهای دارای این سرمایه فراهم کرده است.
 
ابو ترابی فرد افزود: کشورهای دارای وفور سرمایه به دلیل عدم استفاده صحیح از آن فاصله زیادی با کشورهای توسعه یافته دارند. و در کشور ما نیز عوامل متعددی منجر شده که رانت نفت اثر مخرب زیادی بر جای بگذارد.

**** استفاده از رانت نفت منجر به افول اقتصادی می شود


وي با طرح اين سوال كه از رانت استثنايي و بي بديل نفت و گاز چگونه بايد استفاده كرد، گفت: آيا اين رانت بزرگ بايد ابزار قدرتمندي در دست دولت براي اعمال هزينه بيشتر، كاهش كارايي و بزرگ شدن آن و خلق شركت هاي دولتي ناكارآمد و پرهزينه باشد يا ابزاري باشد در خدمت اقتصاد ملي و رشد و توسعه سرمايه گذاري بخش غير دولتي.

نایب رییس مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: متاسفانه رانت نفت به عنوان بلای خانمانسوز زمینه آسیب فرهنگی؛ اقتصادی، اجتماعی و سیاسی را برای کشورهای دارای این سرمایه فراهم کرده است.
 
وی با اشاره به پیامدهای منفی اقتصاد نفتی، اظهار داشت: زمانی که رانت نفت در اختیار دولت باشد، فعالان اقتصادی برای استفاده از این رانت از تولید فاصله گرفته و به سمت نفت حرکت می کنند.
 
ابوترابی فرد خاطرنشان کرد: افزایش هزینه های جاری در سالهای اخیر در حالی صورت گرفته که همه تاکید می کنند برای اقتصاد مقاومتی حجم دولت باید کوچک شده و تصدی گری به بخش غیردولتی واگذار شود.

ابوترابي فرد اظهار داشت: بايد از فرصت تحريم ها، همانند دوران دفاع مقدس كه مصائب زيادي بر ما تحميل كرد اما دروازه استقلال و عزت ملي را به روي ما گشود، استفاده كنيم، زيرا تحريم ها همانند دفاع مقدس مي تواند در رشد بالندگي و افزايش قدرت نظام نقش مهمي را ايفا كند و مصيبت نفت را به موهبت نفت تبديل كند.

نایب رئیس مجلس با تاكيد بر ضرورت قطع رابطه دولت با درآمدهاي حاصل از نفت، گفت: اگر اين اتفاق مي افتاد، به طور قطع اكنون ما بوديم كه با تهديد بستن شيرهاي نفت مي توانستيم آمريكا و كشورهاي غربي را تهديد كنيم نه اينكه آنها ما را به محدوديت عرضه نفت تهديد كنند.
  
وی تقویت فرایندهای رانت جویی در کشور را یکی از آ ثار مخرب رانت نفت دانست و توضیح داد: وقتی رانت نفت در اختیار دولت باشد فعالان اقتصادی برای استفاده از این رانت از تولید فاصله گرفته و به سمت نفت حرکت می کنند. لذا وقتی انتقال از حوزه مولد به حوزه هایی که از رانت بهره می گیرند صورت می گیرد زمینه افول اقتصادی کشورهایی که از رانت نفت برای اداره کشور استفاده می کنند فراهم می شوند.
 
نائب رئیس مجلس خاطر نشان کرد: رانت نفت موجب می شود نظامهای سیاسی که با استفاده از این ثروت می خواهند کشور را اداره کنند استقلال واقعی را در درون خود احساس کنند.

*** ضرورت تبديل اقتصاد كشور به اقتصادي درون زا


ابوترابي فرد افزود: بايد براي تبديل اقتصاد كشور به اقتصادي درون زا تمام تلاش خود را به كار بنديم. منظور از اقتصاد درون زا يعني آنچه در عرصه دفاعي كشور رخ داده و كشور را به كشوري كارآمد در عرصه جهاني تبديل كرده است. امروز قدرت دفاعي ايران در جايگاهي قراردارد كه قدرت نظامي آمريكا در منطقه را مهار كرده است.

وي ادامه داد: آنچه در قدرت دفاعي كشور رخ داده است مي تواند در اقتصاد ملي و در سطح بالاتري رخ دهد. اين ايده و تفكر بايد در قواي سه گانه شكل بگيرد در ضمن مردم نبايد در فكر هزينه هاي بيشتر باشند، بلكه بايد در انديشه تقويت اقتصاد ملي، افزايش ظرفيت سرمايه گذاري، رشد توليد اشتغال و افزايش سود ناخالص داخلي باشند كه اين امر قابل دستيابي است.
 
*** در مجلس دغدغه تولید نداریم
 
ابوترابی فرد با بیان اینکه در مجلس یا دولت هیچگاه دغدغه تولید نداریم، اضافه کرد: اما زمانی که اعلام می شود نفت فروخته نمی شود دچار دغدغه می شویم و آن را مصیبتی بزرگ می دانیم زیرا مساله اصلی ما اقتصاد نیست بلکه فروش یا نفروختن نفت است.
 
ابوترابی فرد تاکید کرد: آن چه که قابل تحمل است این که حتی در سالیان تحریم نیز دغدغه نفتی ما تغییر نکرده است. البته تحولاتی رخ داده اما ریل گذاری تغییر بنیادی نیافته است.
 
***هزینه های جاری کشور 2 برابر شده است

 
وی با بیان این که اگر تحریمی اثر گذار بود؛ امروز اسراف در دستگاههای دولتی و شبه دولتی به این شکل نداشت ادامه داد: اگر تحریم اثر گذار بود آیا هزینه های جاری باید در سالهای اخیر دو برابر افزایش می یافت؟
 
ابوترابی فرد اظهار داشت: در سال 92 هزینه جاری 120 هزار میلیارد تومان است و عملکرد بود جه 130هزار میلیارد پیش بینی شده بود. و از این میزان بودجه تنها 11 میلیارد صرف هزینه های عمرانی شده و 120 هزار میلیارد تومان هزینه جاری کشور بوده است. با درک این اعداد معنای اثر گذاری تحریم روشن خواهد شد.
 
وی ادامه داد: در سال 84 هزینه جاری تنها 25 هزار میلیارد تومان بود در حالی که همه اذعان داریم برای اقتصاد مقاومتی حجم دولت باید کوچک شود، تصدی گری به بخش غیر دولتی واگذار شود. و سیاست های اصل 44 اجرایی شود نمی توان گفت کاری در این زمینه انجام نشده است اما تحول شگرفی حتی با وجود پدیده شکننده تحریم صورت نگرفته است.
 
*** دولت متکی به رانت نفت دچار توهم تصدی گری توسعه می‌شود
 
وی توهم دولت وابسته به منابع طبیعی را از بلایای دیگر اقتصاد وابسته به رانت نفت دانست و گفت: در صورتی که دولت به رانت نفت متکی باشد خود را متولی توسعه کشور می داند، بنابراین تا زمانی که این توهم و جود داشته باشد ما به پیشر فت دست نخواهیم یافت.
 
نائب رئیس مجلس خاطر نشان کرد: درآمد حاصل از نفت دولت را به قدرت بزرگ اقتصادی تبدیل می کند و این قدرت باعث می شود که خود را متولی توسعه بداند که نتیجه آن رشد اقتصادی منفی کشور است.
 
وی افزود: امروز باید رشد اقتصادی کشور ما حداقل 8 درصد باشد در حالی که این طور نیست و دولت متکی به درآمد نفت باعث شده در آمدها به سمت حوزه پیشرفت و توسعه منتهی نشود.
 
ابو ترابی فرد عدم نگاههای بلند مدت از سوی دولت و مجلس را یکی دیگر از مشکلات اقتصادکشور بر شمرد و افزود: متولیان توسعه باید نگاهی بلند مدت داشته باشند. مثلاً بانک مرکزی نباید معطوف به تصمیم سازی در دولت مجلس باشد.
 
*** رشد اقتصادی کشور به جای 8 درصد منفی 5 درصد است
 
وی با بیان این که نگاه رضایتمندانه نزدیک بین نمی تواند راه را برای پیشرفت و اقتصاد مقاومتی همواره کند خاطر نشان کرد: اگر متولیان توسعه متناسب با نگاه چشم انداز بیست ساله حرکت نکنند رشد اقتصادی کشور به جای 8 در صد 4 تا 5 درصد منفی می شود.
 
نایب رئیس مجلس افزایش مخارج و حجم دولت را از دیگر بلایای رانت نفتی دانست و گفت: این سوال مطرح است که آیا از زمان ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت چقدر حجم دولت افزایش یافته است. آیا بزرگ شدن دولت به کارایی و افزایش رضایت مندی مردم منجر شده است؟ باید گفت: وقتی منابع کشورها صرف تامین هزینه اداره دولت بزرگ می شود منابعی باقی نمی ماند که به حوزه های سیاسی فرهنگی و اقتصادی اختصاص یابد.
 
وی خاطر نشان کرد: وقتی 85 درصد منابع کشور صرف حقوق و مزایا می شود آیا می توان کلید اقتصاد مقاومتی را زد؟
 
ابوترابی فرد  اظهار داشت: دولت رانتی با استفاده از رانت نفت دائماً تقاضای خرید از کشورهای مولد را دارد که نتیجه آن دامن زدن به تورم شده و یا بازار کشور را به جولا نگاه کالاها وارداتی تبدیل می کند و همچنین منجر به تورم در حوزه زمین و مسکن می شوند.
 
وی ادامه داد: اقتصاد مقاومتی با تغییر نگاهها شکل می گیرد اگر به سمت تولید حرکت کنیم اقتصاد مقاومتی دست یافتنی خواهد بود.
 
*** استقلال سیاسی،سبب تحقق اقتصاد مقاومتی می شود
 
ابوترابی فرد در ادامه به فعالیت هایی که در زیر ساختارهای اقتصادی کشور در زمینه اقتصاد مقاومتی انجام شده اشاره کرد و گفت: استقلال سیاسی تمام عیار کشور؛ نیروی انسانی عالم؛ امنیت از جمله زیر ساختارهای اقتصادی کشور در دوران انقلاب است که با هزینه سنگین انجام شده است اما بزرگ و مهم بوده است.
 
وی خاطرنشان کرد: با استفاده از ظرفیت‌ها منابع به نحوی مدیریت شود که راه برای اقتصاد شکوفا همراه با عدالت و کمترین شکاف طبقاتی همراه شود. که حتماً دهه چهار انقلاب دهه تحقق این مهم است.

انتهای پیام/
برچسب ها: اقتصاد ، نفت ، رانت ، پژوهش ، مقاومت
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار