زادروز استاد شهید مطهری(ره)، مرگ "بِرْترانْد راسل" ، درگذشت مبتکر جدول تناوبی عناصر، امضای معاهده تاریخی برلَن و ... از مهم‌ترین رخدادهای تاریخی امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز  13 بهمن 1392 خورشیدی برابر با 2 ربیع الثانی 1435 هجری و 2 فوریه 2014 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخی امروز از این قرار است:

زادروز استاد شهید، آیت مطهری (1298 ش)

استاد شهید، آیت‌الله العظمی مرتضی مطهری در تاریخ سیزدهم بهمن‌ماه سال ۱۲۹۸ هجری شمسی در شهر فریمان به دنیا آمد. با شروع نهضت اسلامی ایران از سال‌های ۱۳۴۱ش و ۱۳۴۲ش، شهید مطهری نیز فعالانه وارد صفوف نهضت شد و اوج فعالیت‌هایش در ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ش بود که توسط ساواک دستگیر و زندانی شد و پس از آزادی نیز تمام هم و غم خود را مصروف تشکل نیروهای مبارز و مسلمان و حفظ نهضت از آسیب‌ها و انحرافات کرد. در این سال‌ها، استاد به تبیین فرهنگ اسلامی در جامعه پرداخت و در پایگاه‌های مختلف مخصوصاً حسینیه ارشاد، مسجد جاوید، مسجد الجواد و... به آگاهی بخشیدن به نسل جوان و دیگر اقشار جامعه ایران پرداخت تا این‌که در سال ۱۳۵۱ش توسط ساواک دستگیر و ممنوع المنبر شد.

 با این‌همه استاد فعالیت‌های خود را ادامه داد و رابط اصلی امام امت (ره) در کشور با مردم و گروه‌های مختلف و هدایت‌کننده خط فکری نهضت به‌شمار می‌رفت و در آستانه انقلاب نیز نقش بسیار مهمی را در شورای انقلاب و... در راستای پیروزی نهایی انقلاب اسلامی ایفا نمود. سرانجام، این مبارز خستگی‌ناپذیر و دانشمند و فقیه عالی‌مقام به‌وسیله جنایت‌کاران جاهل گروهک فرقان در شب دوازدهم اردیبهشت ۱۳۵۸ش به شهادت رسید.

رحلت فقیه کبیر و عالم مجاهد "حاج میرزا جواد مجتهد تبریزی" (1274 ش)
حاج میرزا جواد بن احمد مجتهد تبریزی در اواسط قرن سیزدهم هجری قمری در تبریز به دنیا آمد. وی سالیان دراز با نفوذ تمام، ریاست تامه را بر عهده داشت و کارهای مهم بسیاری را با کمال شهامت و موفقیت به انجام رساند. ایشان در میان مردم و امرا و حکام وقت نیز دارای وجهه‌ای کم نظیر بوده به طوری که حاکمان زمان، اوامر و احکام او را قبول و اجرا می‌کردند. در جریان نهضت تحریم تنباکو، وقتی که دربار قصد مقاومت در برابر این فتوا را داشت، میراز جواد مجتهد خود به ناصرالدین شاه تلگراف زد که اگر امر میرزای شیرازی در مورد دخانیات اجرا نشود، ما خودمان اقدام خواهیم کرد. ایشان در کنار فعالیت‌های سیاسی و اجتماعی، به عنوان یکی از برجستگان حوزه علمیه تبریز به شمار می‌رفت. حوزه‌ای که ده‌ها مجتهد مسلّم و تعداد زیادی صاحب رساله را در خود جای داده بود. میرزا جواد مجتهد تبریزی سرانجام در 13 بهمن 1274 ش درگذشت و در نجف به خاک سپرده شد.

رحلت  "میرزا محمدحسین فاضل تونی" دانشمند مسلمان (1339 ش)
میرزا محمدحسین فاضل تونی، دانشمند و عالم بزرگ مسلمان در سال 1257 ش در شهرستان فردوس در استان خراسان متولد شد. او در دوران تحصیل از محضر عالمان برجسته‌ای همچون ادیب نیشابوری کسب فیض کرد و به مدارج عالی علمی و معنوی دست یافت. فاضل تونی در فقه، اصول فقه، حکمت، عرفان، ریاضی، نجوم و ادبیات عرب از معلومات وسیعی برخوردار بود. بعدها به سمت استادی در دانشکده ادبیات دانشگاه تهران برگزیده شد و تدریس زبان و ادبیات عرب و فلسفه قدیم به او واگذار شد. فاضل تونی با اینکه در سال 1339 به علت کهولت سن باز نشسته شد از تدریس نیاسود و به کار خود ادامه داد. از میرزا فاضل تونی کتب ارزشمندی چون حکمت قدیم، الهیات و حواشی بر اسفار به یادگار مانده است. این استاد بزرگوار سرانجام در سیزدهم بهمن 1339 در 82 سالگی در تهران درگذشت و به جوار رحمت حق تعالی شتافت.

رحلت آیت اللَّه "مجدالدین قاضی" امام جمعه موقت دزفول (1364 ش)
آیت‌اللَّه سیدمجدالدین قاضی در سال 1279 ش (1318 ق) در یک خانواده روحانی در دزفول متولد شد. وی پس از کسب معارف دینی از محضر علمای بزرگ، ضمن پرداختن به تربیت طلاب و هدایت مردم، مبارزه با طاغوت را نیز پیوسته پی‌گیری می‌کرد و در نهضت اسلامی به رهبری امام خمینی (ره) یکی از روحانیون پیشتاز و پیشاهنگ محسوب می‌شد. آیت‌اللَّه قاضی همچنین در راه کسب پیروزی سپاهیان اسلام و نبرد با کفار بعثی عراق تلاش‌های بلیغی به عمل آورد. ایشان پس از انقلاب به عنوان امام جمعه موقت دزفول برگزیده شد و تا پایان عمر در این سنگر مشغول به خدمت بود. آیت اللَّه قاضی سرانجام در سیزدهم بهمن 1364 ش برابر با 21 جمادی‌الاول 1406 ق در 85 سالگی درگذشت.

درگذشت عالم ربانی آیت‌اللَّه "حاج محمد روحانی کرمانی" (1373 ش)
آیت‌اللَّه حاج شیخ محمد روحانی کرمانی در سال 1304 ش در کرمان به دنیا آمد. علی رغم داشتن مشکلات مالی، شوق و علاقه وافر ایشان به تحصیل دانش، باعث گرایش به کسب معارف اسلامی و طی مدارج علمی در وی گردید. پس از طی مقدمات و سطوح در کرمان، مدتی در درس خارج مراجع عظام شرکت کرده و سپس در مدت هفت سال اقامت در نجف اشرف از محضر آیات عظام سید محسن حکیم، سید محمود شاهرودی و سید ابوالقاسم خویی مراحل بالای فقه و اصول را طی نمود و به درجه اجتهاد رسید. آیت‌اللَّه روحانی همچنین در درس حضرات آیات: سید حسین بروجردی، علامه طباطبایی و امام خمینی در قم بهره جست و در سال 1343 ش در حوزه علمیه کرمان به تدریس پرداخت. همچنین ایشان سال‌ها امامت مسجد طباطبایی و خواجه خضر (ع) کرمان را عهده‌دار بود. سرانجام این عالم ربانی در 13 بهمن 1373 ش در 69 سالگی درگذشت.

واکنش‌های داخلی و خارجی در قبال سخنان حضرت امام در بهشت زهرا (1357 ش)
وزارت امور خارجه دولت آمریکا که از حامیان اصلی رژیم شاه بود، پس از سخنان پرشور امام خمینی در روز 12 بهمن 57 در بهشت زهرا و مواضع صریح معظّمٌ لَه در مقابل سیاست مداخله جویانه آمریکا در ایران، این سخنان را ضدآمریکایی خواند. رژیم صهیونیستی نیز از بازگشت حضرت امام به ایران ابراز نگرانی کرد، زیرا به خوبی می‌دانست که امام و مردم انقلابی ایران از مخالفان سرسخت این رژیم غاصب و اشغالگر هستند.

تاس، خبرگزاری رسمی دولت شوروی نیز در واکنش به بازگشت امام به کشور اعلام کرد که بازگشت آیت‌اللَّه خمینی به ایران، سیر مبارزات را در آن کشور وارد مرحله سرنوشت‌سازی کرده است. از طرف دیگر، در این روز مردم مشتاق دیدار امام، عازم اقامتگاه ایشان در مدرسه علوی تهران شدند. ایشان طی سخنانی برای مردم، رژیم را مخالف عقل و حقوق بشر خواندند و تأکید کردند که هر ملتی حق دارد، سرنوشت خود را شخصاً تعیین کند.

همزمان با ورود شاه و فرح به دهلی نو، عده زیادی دانشجوی ایرانی و هندی در حالی که نقاب های سرخ به سر کشیده بودند (1356 ش)
هنگام برگزاری تظاهرات پر سر و صدای خود علیه شاه ایران با پلیس چماق بدست هند درگیر شدند. دانشجویان شعارهایی نظیر (مرگ بر شاه) می دادند

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد: (1357 ش)
اظهارات ضد آمریکائی امام خمینی به هنگام ورود به تهران، هیچ تغییری در مواضع آمریکا نسبت به ایران نداده است. وی افزود علاقه ما بازگشت نظم و ثبات به ایران است به شکلی که ملت ایران بتواند در مورد آینده خود تصمیمی بگیرد

خبرگزاری رویتر اعلام کرد: دولت اسرائیل از بازگشت آیت الله خمینی به ایران ابراز نگرانی شدید کرد. (1357 ش)
و گفت ممکن است ورود آیت الله به ایران باعث بروز تندروی های خشن گردد و کوشش های صلح خاورمیانه را به خطر بیندازد.

روزنامه کیهان در خبری اعلام کرد که برای 18 تن از دانشجویان دانشگاه علم و صنعت به جرم برپایی تظاهرات در خیابان نارمک تهران ـ مقابل مسجد احمدیه ـ و شکستن شیشه های بانک ها، قرار مجرمیت صادر شد؛(1356 ش)
همچنین 37 نفر از دیگر دانشجویان که در دو روز گذشته به صدور قرار نهایی آنها از طرف بازپرس اقدام شده است، از سوی دادستان تقاضای مجازات خواهد شد و پرونده آنها به دادگاه های جنایی فرستاده می شود.

آیت الله مرتضی حائری یزدی برای برگزاری نماز جماعت در مسجد حاضر نشد. (1356 ش)
و از ساعت 18/30 الی 19/20، جمعیتی حدود 3500 نفر ضمن اجتماع در مسجد اعظم قم، اقدام به سر دادن شعار درود بر خمینی و فرستادن صلوات کردند و در نهایت با آرامش متفرق شدند.

رحلت "ملاعلی بن فتح اللَّه نهاوندی" در نجف (1322 ق)
ملاعلی بن ملافتح اللَّه نهاوندی نجفی، فقیه اصولی، رجالی، ادیب نحوی لغوی، از علمای بزرگ امامیه در قرن چهاردهم هجری و از شاگردان شیخ مرتضی انصاری و میرزا ابوالقاسم کلانتری می‌باشد. تشریح الاصول الصغیر و مقدمةالواجب از تالیفات اوست. وفات وی به علت وبای شدید در نجف اشرف واقع شد و در وادی السلام مدفون گردید.

درگذشت "محمدبن عبدالرحمن خراسانی" ادیب و فاضل (584 ق)
محمد بن عبدالرحمن خراسانی ملقب به تاج الدین، از فضلای اهل حدیث و لغت و از ادبا و فقهای شافعیه و بزرگان صوفیه بوده است. وی در سن شصت و دو سالگی در دمشق وفات یافت و در دامنه‌ی کوه قاسیون مدفون شد. تاج الدین، شرح مفصّلی بر کتاب 5 جلدی مقامات حریری نوشته است که از ارزنده‌ترین آثار این ادیب فقیه محسوب می‌شود.

امضای معاهده تاریخی برلَن برای سرکوبی انقلابیون فرانسه (1793 م)
در دوم فوریه 1793 م، معاهده تاریخی برلین میان امپراتور اتریش و پادشاه پروس به امضا رسید. این معاهده، نتیجه توافقی بود که میان این دو زمام‌دار اروپایی در اوت 1791 م برای مقابله با انقلاب فرانسه حاصل شده بود. زیرا که سلاطین اروپایی از برخی نظرات آزادی‌خواهانه انقلاب فرانسه به وحشت افتاده بودند. با وجود انعقاد این معاهده و حمله اتریش، پروس و هم‌چنین انگلیس به فرانسه و حمایت از سلطنت طلبانِ این کشور، این تحرکات به نتیجه نرسید و انقلابیون فرانسه به پیروزی دست یافتند.

درگذشت "اوتْمار مِرگِنْ تالِر" مخترع معروف آلمانی (1899 م)
اوتمار مِرگِنْ تالِر مخترع آلمانی، در 24 ژوئیه 1854 م در آلمان به دنیا آمد. او در اواخر دهه 1870 م با نمونه جدید ماشین تحریری روبرو شد که برای تعمیر نزد او آورده بودند. جوان آلمانی روی این دستگاه که نقایص بسیار داشت کار کرد و تغییرات سودمندی در آن داد. از زمان ایجاد صنعت چاپ تا آن زمان، چاپ بدین صورت انجام می‌شد که کارگر چاپ‌خانه، حروف پراکنده را یک به یک برمی‌داشت و آنها را به ترتیب کنار یک‌دیگر قرار می‌داد و چون کار چاپ به پایان می‌رسید، بار دیگر حروف را پراکنده می‌کرد. مرگِنْ‌تالِر اندیشید ترتیبی دهد که حروف پس از چاپ پراکنده نشوند. از این‌رو، دست به کار شد و پس از هفت سال تلاش، موفق به اختراع ماشین حروف‌چینی گردید که قادر بود همه سطرها را به یک اندازه بچیند. هنگامی که مرگِنْ‌تالِر کار را به پایان رساند، ماشین حروف‌چینی را که امروزه بیشتر کارهای چاپی با آن صورت می‌گیرد، اختراع کرده بود. اوتمار مرگن‌تالر سرانجام در دوم فوریه 1899 م در 45 سالگی درگذشت.

مرگ "بِرْترانْد راسل" نویسنده و فیلسوف شهیر انگلیسی (1970 م)
برتراند آرتور ویلیام راسل فیلسوف معروف انگلیسی در 18 مه 1872 م در انگلستان به دنیا آمد. راسل درسال 1903 م کتاب اصول ریاضیات را نگاشت که در آن ثابت می‌کرد ریاضیات قسمتی از علم منطق است. راسل در تمام زندگی خود، طرفدار آزادی مطلق و نامحدود روابط انسانی و اجتماعی بود و علناً با دین و مذهب مخالفت می‌کرد. از این رو به مکتب نئورئالیسم که با مذهب و حکمت الهی مخالفت داشت پیوست. راسل معتقد بود که وقتی برای قبول نظریه‌ای، زور و فشار به کار برده می‌شود، معلوم می‌شود که آن نظریه به خودی خود، فاقد قدرت‌های منطقی لازم است و برای جبران این ضعف است که زور و فشار، اعمال می‌گردد. راسل در سال 1950 م به دلیل دفاع مداوم از آزادی بشر و افکاری که در آثارش به کثرت یافت می‌شود، به دریافت جایزه ادبیات نوبل مفتخر شد. راسل علاوه بر مقالات فلسفی، مطالب بی‌شماری درباره تعلیم و تربیت، سیاست و منطق وفلسفه نگاشته است که تاریخ فلسفه غرب، اخلاق، تصوف و منطق و معماهای فلسفه از آن جمله‌اند. برتراند راسل سرانجام در دوم فوریه 1970 م در 98 سالگی درگذشت.

درگذشت "دیمیتری مَنَدلیُف" مکتشف نامی روسی و مبتکر جدول تناوبی عناصر (1907 م)
دیمیتری ایوانوویچ مَندَلْیُف شیمی‌دان روسی در هفتم فوریه 1834 م درنواحی شرقی سیبری در روسیه به دنیا آمد. دیمیتری جوان ضعیف و بیماری بود و همیشه از بیماری ریه رنج می‌برد به طوری که در 21 سالگی امیدی به زنده ماندنش نبود. او در 1869 م، بعد از چند سال کار و کوشش و گردآوری دانستنی‌های شیمی، آماده تدوین جدول عناصر شد. تا آن تاریخ، نزدیک به 63 عنصر شیمیایی شناخته شده بود. مندلیف در جستجوی کشف راه حلی بود که بتواند به نحوی این عناصر را به یک‌دیگر ارتباط دهد. او 63 عنصر را به ترتیب افزایش وزن اتمی درجدول مرتب کرد که هیدروژن در اول و عنصر اورانیوم در آخر بود.

مندلیف پی برد که با قرار دادن این عناصر در هفت گروه، بر حسب خواص فیزیکی و شیمیایی، نظم و ترتیب جالبی به وجود می‌آید، چرا که بعد از هر هفت عنصر، دوباره همان خواص تکرار می‌شود. مندلیف در صدد بود که با استفاده از جدول تناوبی، وضع عناصر دیگری را که تا آن موقع کشف نشده بود در جدول تعیین کند. از این رو، وزن اتمی و خواص شیمیایی چند عنصر را که ناشناخته بود در جدول پیش‌بینی کرد و جای آنها را خالی گذاشت. امروزه، جدول تناوبی عناصرْ کامل شده و عناصرْ با نظم خاصی به ترتیب عدد اتمی‌شان در خانه‌های جدول قرار گرفته‌اند. دیمیتری مندلیف سرانجام در دوم فوریه 1907 م در 73 سالگی در اوج شهرت درگذشت.

برخی دیگر از رویدادهای امروز
404: مسابقات غیر انسانی گلادیا تورها در رم پس از پنج قرن متوقف و ممنوع شد. گلادیاتورها که در این مسابقات باید یکدیگر را می کشتند تا سران امپراتوری و اعضای خانواده هایشان در جایگاههای ویژه لذت ببرند عمدتا از میان افسران اسیر در جنگها انتخاب می شدند.
1848: نخستین کشتی مهاجران چینی در بندر گاه سانفرانسیسکو پهلو گرفت. این مهاجران عمدتا مرد بودند و می گفتند که برای کار آمده اند، ولی دیگر بازنگشتند.
1933: هیتلر در سومین روز صدر اعظمی خود پارلمان آلمان را منحل کرد و اعلام داشت که اعضای پارلمان به جای خدمت، تنها حرف می زنند و با هم رقابت و مشاجره دارند و وقت ملت را می گیرند و از پیشرفت باز می دارند.
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار