نماینده دائم روسیه در سازمانهای بینالمللی در وین:
نماینده دائم روسیه در سازمانهای بینالمللی در وین:
به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران، پایگاه اینترنتی گزارش روسیه و هند نوشت: "ولادیمیر ورونکوف" نماینده دائم روسیه در سازمانهای بین المللی در وین در پاسخ به این سئوال که آیا مواضع روسیه و آمریکا درباره پرونده هسته ای ایران کم و بیش به هم شباهت دارد یا مواضع دو کشور تفاوتهای اساسی با هم دارند گفت: برنامه هسته ای ایران یکی از موضوعاتی است که مواضع روسیه و آمریکا در آن با هم تلاقی دارد. روسیه نیز همچون آمریکا به شدت با تضعیف نظام منع اشاعه هسته ای مخالف است. یک ایران دارای سلاح هسته ای گزینه ای مورد قبول برای ما نیست. اما با اینکه ما با واشنگتن درباره مهمترین مسائل توافق داریم درباره یک مسئله با آنها اختلاف نظر داریم و آن این است که همکاریهای ما در این مسیر باید هم راستا با کشورهای دیگر باشد. هدف ما به همراه جامعه بین المللی اطمینان از پایبندی کامل ایران به همه قوائد و مقررات حقوق بین الملل است. به همین دلیل ما همواره با اعمال تحریمهای یکجانبه مخالفیم چرا که اساسا راه حل مسئله ایران را به خارج از چارچوب حقوق بین الملل ارجاع می دهد.
نماینده روسیه در پاسخ به این سئوال که آیا تصور می کنید روسیه باید در دستیابی به توافقنامه ای نهایی درباره برنامه هسته ای ایران نقش داشته باشد گفت: هدف اصلی پنج بعلاوه یک ایجاد همه شرایط لازم برای ارائه بسته جدیدی از توافقات دوجانبه مبتنی بر رویکردی دوجانبه و مرحله ای است. من می توانم این اطمینان را به شما بدهم که ما برای دستیابی به این هدف خیلی سخت تلاش می کنیم. مسئولیت مهم دیگر اطمینان از این امر است که آژانس بین المللی انرژی اتمی می تواند یک نقش راستی آزمایی موثر مبتنی بر روابط سازنده با ایران و مطابق با توافقنامه های پنج بعلاوه یک و تهران ایفا کند. در حال حاضر می توان گفت که آژانس بین المللی انرژی اتمی برای دستیابی به این هدف تلاش می کند.
خبرنگار کامرسانت با اشاره به این مسئله که بسیاری از کارشناسان معتقدند توافقنامه ای که نوامبر گذشته در ژنو حاصل شد بسیار شکننده است و احتمال فروپاشی این توافقنامه در هر لحظه ای وجود دارد این سئوال را مطرح کرد که آیا این یک خطر جدی نیست و نماینده روسیه در پاسخ گفت: آنها نیروهای زیادی در آمریکا و ایران دارند که می خواهند شرایط قبل از دستیابی به توافقنامه ژنو برقرار شود. این احتمال وجود دارد شرایط درخصوص برنامه هسته ای ایران که اکنون وارد مرحله ای عادی شده است یک بار دیگر به نقطه انفجار برسد.
سپس نماینده روسیه در واکنش به این استدلال کامرسانت که بسیاری در آمریکا و اتحادیه اروپا تاکید دارند ایران در نهایت باید به طور کامل برنامه غنی سازی اورانیوم خود را کنار گذارد گفت: درک عنصر ایدئولوژیکی رویکرد ایران در قبال انرژی هسته ای اش بسیار حائز اهمیت است. تهران اساسا می گوید این کشور به عنوان یک کشور مستقل حقی لاینفک برای غنی سازی اورانیوم دارد از این رو گفتگوهای آتی با ایران باید مبتنی بر تذکری شفاف و روشن باشد مبنی بر اینکه تهران این حق را کنار نمی گذارد. من به واقع معتقدم حق غنی سازی صلح آمیز اورانیوم که یک بار توسط جامعه بین المللی بعد از لغو تحریم های شورای امنیت سازمان ملل متحد تائید شده است می تواند ابزاری کلیدی برای غلبه تمایل ایران درخصوص انزوای خود باشد. اگر منطق من قوی و مستدل است پنج بعلاوه یک باید از موضع دفاعی کنونی در قبال ایران دست بردارند و با این کشور درباره فعالیتهای هستهای صلح آمیز تعامل و همکاری کنند. اجازه دهید این مسئله را یادآور شوم که ما پیشتر تجربه مثبتی از همکاری هسته ای بین المللی با ایران داشتیم. من درباره ساخت اولین نیروگاه هسته ای ایران در بوشهر صحبت می کنم.
کامرسانت با اشاره به این اصل که اولین مرحله از این توافق شامل لغو تدریجی تحریم های یکجانبه آمریکا و اتحادیه اروپا علیه ایران است این سئوال را مطرح کرد که تحریم های شورای امنیت سازمان ملل متحد چه زمانی لغو می شود که ورونکوف در پاسخ گفت: صحبت کردن درباره تحریم های شورای امنیت سازمان ملل متحد تا حد زیادی به این مسئله بستگی دارد که چه زمانی شورای امنیت می تواند گزارشی قطعی از آژانس بین المللی انرژی اتمی در اختیار داشته و در آن تاکید شده باشد هیچ مواد هسته ای اعلام نشده یا فعالیت هسته ای اعلام نشده ای در ایران وجود ندارد.
ورونکوف در پاسخ به این سئوال که آیا تصور می کنید راه حلی دائمی برای برنامه هسته ای ایران یک دورنمای واقع گرایانه است گفت: اجازه دهید این مسئله را یادآور شوم که ما پیشتر فرصتی واقعی برای دستیابی به راه حلی جامع در سال دو هزار و پنج در اختیار داشتیم. تصادفا در آن زمان نیز حسن روحانی رئیس جمهور ایران ، رئیس هیئت مذاکره کننده هسته ای این کشور بود. همانطور که ما همگی به خاطر داریم به رغم اقدامات داوطلبانه تهران برای اجرای پروتکل الحاقی توافقنامه پادمانهای آژانس بین المللی انرژی اتمی و تعلیق غنی سازی اورانیوم، روند مذاکرات به سبب جر و بحث بر سر تعداد سانتریفوژهایی که ایران می تواند ازآنها برای اهداف تحقیقاتی استفاده کند از مسیر اصلی خود خارج شد. ایرانی ها در آن زمان تنها دوازده سانتریفوژ داشتند و آماده بودند همه آنها را تحت کنترل شدید آژانس بین المللی انرژی اتمی قرار دهند اما واشنگتن تاکید کرد تهران باید تنها اجازه استفاده از سه سانتریفوژ را داشته باشد.
نماینده روسیه در پاسخ به این سئوال که برای جلوگیری از تکرار اشتباهات گذشته، چه اقداماتی باید انجام شود و از چه اقداماتی باید اجتناب شود گفت: فرصت دستیابی به راه حلی پایدار و دائمی نباید از دست برود. تا آنجا که به موضوع هسته ای مربوط می شود ما همگی می خواهیم ایران قابل پیش بینی باشد. بنابراین مهمترین نکته در حال حاضر جلوگیری از به بن بست رسیدن جزئیات فنی این گفتگوهاست. ما باید اجرای مستمر و ثابت اقدامات توافق شده در ژنو را تضمین کنیم و در عین حال مباحثاتی را درباره یک توافقنامه پایدار و جامع به جریان بیاندازیم. این گفتگوها آسان نخواهد بود اما من اطمینان دارم با اراده سیاسی کافی ، میتوان به نتیجه رسید.
انتهای پیام/